Geld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurant

Ik zal een bijbaan als barman in een restaurant uit eigen ervaring van alle kanten bekritiseren en de voor- en nadelen in verschillende kopjes uiteenzetten.
Verdiensten
Geld is natuurlijk een van de belangrijkste redenen waardoor je hebt besloten om te gaan werken. De verdiensten en restaurants zijn wisselend maar in een standaard eetcafé of bistro verdien je gemiddeld meer dan één euro boven het minimumloon. Probeer dit loon altijd wat op te krikken als je gaat solliciteren, op de lange termijn maakt elke cent veel verschil uit.Een leuk extraatje zijn de fooien, informeer altijd voor het solliciteren of je recht hebt op fooien. Dit maakt een groot verschil voor je gemiddelde uurloon. Dankzij fooien wordt de baan veel lucratiever dan een baantje in een winkel of supermarkt. Ook verdienen barkeepers en bedienend personeel zo meer dan afwassers. Houdt er ook altijd rekening mee dat je belasting terug kan krijgen op je jaaropgave, veel mensen vergeten het maar de bedragen zijn vaak veel groter dan je denkt en het aanvragen kost nauwelijks moeite.
Verantwoordelijkheid
Je bent als barman ervoor verantwoordelijk dat de drankjes voor de gasten op tijd klaar zijn. Soms moet je tegelijkertijd ook de glazen afwassen, zelf bedienen, reserveringen opnemen en/of de gasten verwelkomen. Een goede samenwerking met de bediening is een vereiste aangezien er een wederzijdse afhankelijkheid is. Probeer de bediening goed te sturen. Ook moet je er altijd voor zorgen dat de hygiëne in orde is. Één klein foutje qua hygiëne kan je al snel je baan kosten, vooral in het begin. Zorg er ook voor dat je bar er schoon uit ziet: houdt de flessen vrij van stof, de bar vrij van troep en wijnglazen altijd opgepoetst.Zie er zelf ook altijd fatsoenlijk uit en zit nooit met je handen aan je gezicht. Slordigheid is een wat minder belangrijke factor maar desalniettemin een aandachtspunt. Probeer altijd je aandacht bij je werk te houden. Minder fouten en snelle service zorgt altijd voor een verhoging van de fooien.
Daarnaast zijn vriendelijkheid, beleefdheid en gastvrijheid erg belangrijk. Als vrijwel stilstaand punt in het restaurant zal je vaak aangesproken worden, noteer bestellingen en geef ze door aan de bediening. Probeer wachtende mensen eerst te helpen en daarna je bestellingen af te ronden. Wees altijd paraat om mensen te verwelkomen en afscheid te nemen, zelfs in grote restaurants is persoonlijk contact heel belangrijk.
Stress
Een groot nadeel is dat je als barman veel met stress te maken hebt. Over het algemeen is de horeca een werksector waarin je veel stress te verwerken hebt. In de horeca moet je immers van moment op moment werken. Zo wisselt je werkintensiteit enorm. Het ene moment heb je het ontzettend druk en het andere moment heel rustig.Een tip is om tijdens rustige periodes veel voorbereidend werk te doen. Probeer in deze perioden ook je bar schoon te houden. Een schone werkomgeving is stress-reducerend tijdens drukke perioden. Let ook altijd op het tijdstip van je bestellingen en organiseer ze chronologisch. Bij extreme drukte kan je ook het beste meerdere bestellingen tegelijkertijd maken in plaats van tijd te verspillen door ze één voor één te maken en niet te letten op de samenhang van drankjes. Je kan beter 5 wijn achter elkaar inschenken dan met pauzes ertussen. Goede samenwerking is ook heel belangrijk om de stress binnen te perken te houden, fok elkaar niet op maar probeer elkaar juist beter aan te voelen en te sturen.