Geld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurant

Geld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurant Een groot deel van de jongeren en studenten wil wat bijverdienen naast de studie. Er zijn veel mogelijkheden zoals promotiewerk, postbezorging en in een winkel werken. Een andere populaire optie is werken in de horeca-sector. Veel mensen beginnen in een restaurant. Sommige mensen worden gelijk barman maar meestal begin je in de bediening of als afwasser en promoveer je zo naar de bar toe. Lees hier meer over dit bijbaantje en leer wat de voor-, nadelen en de aandachtspunten zijn. Ik zal een bijbaan als barman in een restaurant uit eigen ervaring van alle kanten bekritiseren en de voor- en nadelen in verschillende kopjes uiteenzetten.

Verdiensten

Geld is natuurlijk een van de belangrijkste redenen waardoor je hebt besloten om te gaan werken. De verdiensten en restaurants zijn wisselend maar in een standaard eetcafé of bistro verdien je gemiddeld meer dan één euro boven het minimumloon. Probeer dit loon altijd wat op te krikken als je gaat solliciteren, op de lange termijn maakt elke cent veel verschil uit.

Een leuk extraatje zijn de fooien, informeer altijd voor het solliciteren of je recht hebt op fooien. Dit maakt een groot verschil voor je gemiddelde uurloon. Dankzij fooien wordt de baan veel lucratiever dan een baantje in een winkel of supermarkt. Ook verdienen barkeepers en bedienend personeel zo meer dan afwassers. Houdt er ook altijd rekening mee dat je belasting terug kan krijgen op je jaaropgave, veel mensen vergeten het maar de bedragen zijn vaak veel groter dan je denkt en het aanvragen kost nauwelijks moeite.

Verantwoordelijkheid

Je bent als barman ervoor verantwoordelijk dat de drankjes voor de gasten op tijd klaar zijn. Soms moet je tegelijkertijd ook de glazen afwassen, zelf bedienen, reserveringen opnemen en/of de gasten verwelkomen. Een goede samenwerking met de bediening is een vereiste aangezien er een wederzijdse afhankelijkheid is. Probeer de bediening goed te sturen. Ook moet je er altijd voor zorgen dat de hygiëne in orde is. Één klein foutje qua hygiëne kan je al snel je baan kosten, vooral in het begin. Zorg er ook voor dat je bar er schoon uit ziet: houdt de flessen vrij van stof, de bar vrij van troep en wijnglazen altijd opgepoetst.

Zie er zelf ook altijd fatsoenlijk uit en zit nooit met je handen aan je gezicht. Slordigheid is een wat minder belangrijke factor maar desalniettemin een aandachtspunt. Probeer altijd je aandacht bij je werk te houden. Minder fouten en snelle service zorgt altijd voor een verhoging van de fooien.

Daarnaast zijn vriendelijkheid, beleefdheid en gastvrijheid erg belangrijk. Als vrijwel stilstaand punt in het restaurant zal je vaak aangesproken worden, noteer bestellingen en geef ze door aan de bediening. Probeer wachtende mensen eerst te helpen en daarna je bestellingen af te ronden. Wees altijd paraat om mensen te verwelkomen en afscheid te nemen, zelfs in grote restaurants is persoonlijk contact heel belangrijk.

Stress

Een groot nadeel is dat je als barman veel met stress te maken hebt. Over het algemeen is de horeca een werksector waarin je veel stress te verwerken hebt. In de horeca moet je immers van moment op moment werken. Zo wisselt je werkintensiteit enorm. Het ene moment heb je het ontzettend druk en het andere moment heel rustig.

Een tip is om tijdens rustige periodes veel voorbereidend werk te doen. Probeer in deze perioden ook je bar schoon te houden. Een schone werkomgeving is stress-reducerend tijdens drukke perioden. Let ook altijd op het tijdstip van je bestellingen en organiseer ze chronologisch. Bij extreme drukte kan je ook het beste meerdere bestellingen tegelijkertijd maken in plaats van tijd te verspillen door ze één voor één te maken en niet te letten op de samenhang van drankjes. Je kan beter 5 wijn achter elkaar inschenken dan met pauzes ertussen. Goede samenwerking is ook heel belangrijk om de stress binnen te perken te houden, fok elkaar niet op maar probeer elkaar juist beter aan te voelen en te sturen.

Werkervaring, doorgroeimogelijkheden

Als barman heb je vaak al een bedienende ervaring en het staat daarom goed op je cv voor wanneer je je solliciteert in de horeca. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat mensen met ervaring in de horeca altijd een grotere kans hebben om een andere baan te krijgen in de horeca dan mensen die ervaring hebben in een andere sector. Je wordt dus eerder voorgetrokken bij een nieuwe baan in de horeca. Ook kan je doorgroeien tot personeelsmanager. Je bent dan verantwoordelijkheid voor het personeelsmechanisme in het restaurant, je moet het personeel sturen en vaak ook gasten verwelkomen. Barkeepers staan vaak bekend als sociale mensen die onder grote werkdruk kunnen werken.

Conclusie

Als barman heb je vaak een intensief baantje met veel verantwoordelijkheden. De baan is wel heel sociaal en je leert omgaan met stress. Ook verdien je er meer mee dan een standaard bijbaantje in een winkel, vaak zelfs meer dan de bediening en afwassers. Vooral fooien hebben een positief effect op je uiteindelijke salaris, vergeet niet dat je zelf heel veel invloed hebt op de hoogte van deze fooien. Een baantje als barman staat goed op je CV en omvat de eigenschappen sociaal en stressbestendig. Ervaring in de horeca is daarbij heel fijn als je een ander baantje in de horeca wilt vinden. Al met al is het een baan voor mensen die graag iets te doen hebben en voor wie de prioriteiten niet stabiliteit en eenzijdigheid zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Een bijbaan voor jongeren, erg handig!Een bijbaan voor jongeren, erg handig!Veel jongeren hebben een bijbaan om rond te komen. Dit is echter lang niet de enige reden waarom het verstandig is om te…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Snel geld verdienen als studentAls student heb je meestal niet voldoende geld op je rekening om leuke dingen naast je studie te doen. Er zijn genoeg ma…

Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Ben je je pinpas of bankkaart verloren. Of is je pas samen met je portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend.…
U moet een echtscheiding wel kunnen betalenU moet een echtscheiding wel kunnen betalenOp het moment dat een huwelijk geen toekomst meer heeft, moet er besloten worden om deze te beëindigen. Na huwelijksther…
Sveneras (70 artikelen)
Laatste update: 15-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.