Een bijbaan voor jongeren, erg handig!

Een bijbaan voor jongeren, erg handig! Veel jongeren hebben een bijbaan om rond te komen. Dit is echter lang niet de enige reden waarom het verstandig is om te gaan werken. Er is namelijk meer dan alleen geld. De verschillende redenen voor jongeren om een bijbaan te nemen worden in dit artikel behandeld.

De verdiensten

Natuurlijk is de voornaamste reden om te gaan werken om geld te verdienen. In het weekend ga je uit, op school wil je wel eens wat lekkers kopen en uiteraard wil je shoppen. De tijd dat je ouders dit voor je bekostigden is allang voorbij en je gespaarde vermogen begint op te raken. Een bijbaan kan al snel leuk verdienen wanneer je dit 1 á 2 dagen in de week doet. De inkomsten die je hierdoor verkrijgt zijn helemaal van jou zelf, jij kunt bepalen wat je ermee gaat doen. Geld is niet alleen nodig voor de wekelijkse uitgaven, maar het is ook verstandig om een gedeelte opzij te leggen om hiervan te gaan sparen. Zo kun je in de toekomst leuke aankopen doen zoals een computer, of misschien wel een auto.

Ervaring

Met een bijbaan leer je alle aspecten die je later ook nodig zult hebben voor een échte baan. Zo is het bijvoorbeeld nodig om een sollicitatie-brief te schrijven en een goede indruk achter te laten bij een sollicitatie-gesprek. Verder leer je hoe een bedrijf of restaurant bestuurd wordt als je er zelf onderdeel van bent. Als je ervaren bent in een bepaalde sector, bijvoorbeeld de horeca, zul je daar later ook de leukere baantjes kunnen krijgen, zoals barman of ober in plaats van afwasser op je 20e jaar. Tevens is het zo dat ook deze kleinere baantjes goed staan op je CV. Als je je na je studie of opleiding op de arbeidsmarkt begeeft kunnen mensen op jouw CV zien dat je bereid bent om te werken, en ook de minder leuke baantjes aangaat. Dit vergroot de kans op een goede baan later.

Contacten

Via een bijbaan kun je contacten leggen met veel mensen. Zo kun je bijvoorbeeld contact onderhouden met de filiaalmanager van een Albert Heijn, of een lid van de directie van de Golden Tulip. Dit zal later allemaal in je voordeel werken en het is natuurlijk altijd handig om een breed netwerk te hebben, misschien kom je bij zo'n bedrijf nog wel eens terug in een leidinggevende positie.
Natuurlijk wil je niet alleen in contact komen met de hoge piefen, je wilt ook andere mensen van jouw leeftijd leren kennen. Hiervoor is een baan zeer geschikt, je werkt tenslotte samen en zult een paar uur met elkaar door moeten brengen. Dit schept onderling een band en misschien komt hier wel een goede vriendschap uit voort.

Tijdsbesteding

Dit zal niet de belangrijkste reden zijn om een baan te zoeken, maar het is wel waar. Als school je makkelijk afgaat en je sport niet elke dag, zul je toch je dagen leuk op willen vullen. Een bijbaan is dan ideaal, zo kun je een avond in een restaurant gaan werken of je gaat aan de slag bij de locale supermarkt waar je een aantal middagen vakken gaat vullen of achter de kassa zit. Op deze manier besteed je jouw tijd goed. Hierboven heb je namelijk alle voordelen van een baantje kunnen lezen.

Mogelijke banen

Als jong persoon kun je nog niet aan de slag bij de ideale werkgevers. Hiervoor heb je simpelweg de leeftijd nog niet, of vanwege school ben je geen hele dagen beschikbaar. Wat overblijft zijn geen topbanen, maar toch leuk om te doen.

  • Supermarkt:
  • hier kun je gaan werken als vakkenvuller of cassiere, na een aantal jaar kun je je ook opwerken binnen het bedrijf. Het salaris is in supermarkten niet erg hoog maar daar staat tegenover dat het vaak niet zwaar is en je bent aan het werk met mensen van je eigen leeftijd. Ook zul je vaak zelf aan kunnen geven wanneer je wilt werken, en het kost je maar een paar uur per dag.
  • Horeca:
  • hier zul je in het begin waarschijnlijk in de afwas komen te staan. Later kun je doorstromen naar de keuken of de bediening. Het salaris in de horeca is gemiddeld vrij hoog, hiervoor moet je vaak wel hard werken en maak je lange dagen en kan het 's avonds wel eens laat worden. Ook hier zul je veel leuke andere mensen ontmoeten.
  • Krantenwijk:
  • dit is ideaal voor jongeren die niet veel tijd willen steken in een bijbaan en toch lekker willen verdienen. Je bezorgt de kranten op een vaste dag, maar je kunt zelf het tijdstip en tempo betalen. De verdiensten zijn vaak vrij goed, je zult echter maar 1 keer per week werken waardoor je maandsalaris niet erg hoog zal uitvallen. Hier staat uiteraard tegenover dat je rond kerst je zakken kunt vullen met de bekende kerstkaartjes. Met een beetje geluk kun je van de opbrengst een mooie aankoop doen.
© 2010 - 2024 Tim29, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Bijbanen in de mediaWil jij een bijbaan wat aansluit bij jouw opleiding? Veel studenten volgen een opleiding in de media, zowel op MBO, HBO…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Bijbaan in de supermarkt: werken als caissière/vakkenvullerBijbaan in de supermarkt: werken als caissière/vakkenvullerVeel jongeren hebben een bijbaan in de supermarkt. Het gaat vooral om 15 en 16-jarigen, aangezien zij goedkope krachten…
Makelaar is zijn prijs zeker waardMakelaar is zijn prijs zeker waardWat kost een makelaar u? Wat kost een makelaar inschakelen bij aankoop of verkoop van een huis. Een goede aankoopmakelaa…
Bronnen en referenties
Tim29 (18 artikelen)
Laatste update: 08-04-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.