Wat gebeurt er met erfenis en schenking na scheiding?

Wat gebeurt er met erfenis en schenking na scheiding? Door echtscheiding kan een nalatenschap of een schenking verplicht verdeeld moeten worden tussen de ex-partners. Jaarlijks scheiden er tienduizenden echtparen. Bij het aangaan van een huwelijk houdt u er uiteraard geen rekening mee dat het huwelijk uitloopt op een scheiding, maar toch is het verstandig om hier in uw achterhoofd rekening mee te houden. De meeste mensen trouwen in gemeenschap van goederen. Hierdoor worden individuele bezittingen gemeenschappelijke bezittingen.

De schulden van de ene partner wordt na het sluiten van het huwelijk ook het probleem voor de andere partner. Ouders kunnen met een testament ervoor zorgen dat schenkingen en erfenissen uitsluitend bij hun eigen zoon of dochter terecht komt, en niet in het gemeenschappelijk vermogen vallen.

Wat is een uitsluitingclausule?

Door een uitsluitingclausule op te nemen in het testament of in de notariële akte bij een schenking, kan voorkomen worden dat het geschonken of geërfde bedrag een gemeenschappelijk bezit gaat worden. Door de clausule wordt er als het ware naast de gemeenschap van goederen, een afgezonderd privé vermogen gecreëerd voor de partner die het bedrag heeft ontvangen. In de praktijk blijkt echter dat het na jaren moeilijk te traceren is waar het bedrag gebleven is. Het geld wordt namelijk vaak uitgegeven voor gemeenschappelijke doelen.

Wat gebeurt er bij echtscheiding bij een uitsluitingclausule?

Er wordt gekeken naar de bezittingen en vermogen dat verdeeld moet worden. In het geval er bijvoorbeeld een vakantiehuis geschonken is aan één van de partners, waar een uitsluitingclausule op van toepassing was, blijft het vakantiehuis in ieder geval eigendom van de partner die het gekregen heeft. In de meeste gevallen is het echter niet zo eenvoudig.

Uitsluitingclausule toepassen

Stel, er is een te verdelen vermogen van 125.000 bij een echtscheiding. De partners zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. De man heeft in het verleden een erfenis ontvangen van 25.000, waar de uitsluitingclausule op van toepassing is. Voordat het gezamenlijke vermogen verdeeld gaat worden, krijgt de man eerst weer de beschikking over die in het verleden ontvangen 25.000. Het resterende bedrag zal ieder partner de helft van ontvangen.

Wijziging in het huwelijksvermogensrecht

Per 01 januari 2012 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. De partner die een bedrag heeft ontvangen waar de uitsluitingclausule op van toepassing was, krijgt nu ook de meerwaarde die ontstaan is door de investering van het afgezonderde vermogen. Een vermindering van de waarde zorgt niet voor een verlaging van het bedrag waar de uitsluitingclausule op van toepassing is. Dit is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld: investeren in een huis

Huwelijkspartners kopen een huis voor 250.000. De vrouw heeft een schenking ontvangen van 50.000 met een uitsluitingclausule, die ze wil gaan gebruiken om het huis gedeeltelijk mee te betalen. Ze nemen een hypotheek van 200.000 en de rest wordt voldaan uit de schenking. Tien jaar later gaan ze scheiden en verkopen het huis voor 500.000. In het huwelijksvermogensrecht (2012) is nu vastgelegd dat de vrouw niet uitsluitend haar 50.000 terug krijgt, maar een evenredig deel van de overwaarde krijgt zij er ook bij.
Vrouw ontvangt: 50/250 x 100 procent = 20 procent van de verkoopopbrengst: 100.000.
De rest wordt evenredig verdeeld, dus vrouw in totaal 300.000 en man krijgt 200.000.

Stel, er is geen overwaarde! Het huis wordt verkocht voor 200.000. Uit het huwelijksvermogensrecht blijkt nu dat de vrouw recht blijft houden op het bedrag dat ze geïnvesteerd heeft in het huis, dus 50.000. De vrouw krijgt nu een vordering op de man, want de verkoopopbrengst gaat gebruikt worden om de hypotheek mee af te lossen.

De partners onderling hadden er andere afspraken over kunnen maken op het moment dat het geld geïnvesteerd ging worden in het huis. Dit moet echter wel gebeurt zijn om bovenstaande te voorkomen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw kind een schenking verstrekken om een huis te kopenDoor de hoge huizenprijzen hebben jonge starters moeite om een huis te kopen. Als ouder kunt u bijdragen door een verhoo…
Vrij van recht erven of vrij van recht schenkenVrij van recht erven of vrij van recht schenkenOver een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval…
Geld nalaten of schenken, maar niet aan familie of kinderenGeld nalaten of schenken, maar niet aan familie of kinderenWanneer u een testament laat opmaken, wilt u misschien uw kinderen uitsluiten van de erfenis. Omdat u liever geld nalaat…
Verdeling erfenis zonder testamentVerdeling erfenis zonder testamentDe verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfeni…

Alimentatie 2020 en 2021 wijzigen bij erfenis of vermogenAlimentatie 2020 en 2021 wijzigen bij erfenis of vermogenDe hoogte van de alimentatie in 2020 en 2021 aanpassen, herzien of wijzigen, meer of minder belastingvoordeel? Bijvoorbe…
Wat kost een rijles per uur?Wat kost een rijles per uur?De kosten om een rijbewijs te halen kunnen eenvoudig oplopen tot 2.000. De hoogte van de kosten zijn hoofdzakelijk afh…
Bronnen en referenties
  • http://www.ntrs.nl/2011/11/17/wijziging-per-1-1-2012-van-huwelijksvermogensrecht/
Reacties

R. Schouten, 24-01-2015
Mijn dochter heeft van haar man 20000 euro geleend, in de overeenkomst tussen hen beide staat niet dat hij dit geld eerder heeft ontvangen onder de zgn uitsluitingsclausule valt.
Wat gebeurt er bij een scheiding?
Blijft deze lening dan bestaan of is dit een deel van de gemeenschap van goederen, zodat er eigenlijk geen lening bestaat? Reactie infoteur, 26-01-2015
Het bedrag van de lening en de schuld vallen beide in de nalatenschap. In principe houden ze ieder de helft van de schuld en het bedrag.

Cornelia, 11-11-2013
Mijn man heeft een aantal weken geleden aangekondigd te willen scheiden en eist nu van mij het gedeelte van de erfenissen op die wij in het verleden van zijn familie hebben ontvangen. Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, reeds een aantal maanden uit elkaar maar er is nog geen echtscheidings procedure gestart. Wij zijn formeel gezien nog getrouwd.
Ben ik verplicht hem (direct, zoals hij eist) mijn helft van de erfenis terug te betalen?
Graag uw reactie Reactie infoteur, 15-11-2013
Dat is volledig afhankelijk van hoe de erfenis verkregen is. Als in de testament waar de erfenis uit gekomen is een uitsluitingsclausule is opgenomen, is het inderdaad mogelijk om de erfenis terug te vorderen. Het bedrag vormt in dat geval geen onderdeel van de gemeenschap van goederen.

Gerrit, 18-09-2013
Mijn broer heeft 2jr terug een voorschot van erfenis van 25.000 ontvangen van zijn schoonouders. Dit geld is in het huis geïnvesteerd. Nu gaan ze scheiden, en het huis is veel minder waard geworden. Moet hij nou een gedeelte van de voorschot erfenis ook nog terug betalen? Vooraf is er nergens over gesproken.

Hoor graag jullie reactie. Reactie infoteur, 22-09-2013
Indien zij gehuwd zijn in gemeenschap van goederen, is die 25.000 een gezamenlijk bezit geweest. Het wordt dus net zo behandeld als andere bezittingen. Tenzij de schoonouders een uitsluitingsclausule bij de schenking hebben opgenomen.

à Smit, 09-05-2013
Mijn dochter is gescheiden, heeft mijn ex schoonzoon, recht op een deel van de
Erfenis, ik ben sinds 2010 weduwe, ze is reeds 8 jaar gescheiden, maar heeft´wel een vriend. Reactie infoteur, 10-05-2013
Indien zij in gemeenschap van goederen waren gehuwd op het moment van overlijden wel. In het testament kan het anders zijn vastgelegd.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.