Hoe zuinigheid tot rijkdom leidt

Hoe zuinigheid tot rijkdom leidt Het geheim van een rijk leven zonder zorgen is simpelweg minder geld uitgeven dan erin komt. Zo bouw je je latere kapitaal op. Geld besparen, zuinig leven, rijk worden... het klinkt misschien onmogelijk maar is gemakkelijker dan je denkt. Bedenk wat je werkelijk nodig hebt en je zult versteld staan hoe weinig dat is. Want mensen worden 'arm' doordat ze geen onderscheid kunnen maken tussen noodzakelijke dingen en nutteloze dingen. Stop met zinloos consumeren en leef meer met minder geld!

Geld lenen, een blunder

Rijk worden begint niet pas halverwege je leven, maar al in je jeugd. Wie geleerd heeft om te sparen, al is het maar een opgeraapte cent van de straat, maakt zichzelf een zuinige levensstijl eigen waar je je leven lang iets aan hebt. De grootste fout die jonge maar ook oudere mensen maken is het aangaan van een lening. Een lening betekent dat je voor hetzelfde veel meer betaalt dan een ander, die niet geleend heeft. Naast de hoge uitgaven aan rente, wen je jezelf aan een levensstijl die je op de lange duur niet kunt volhouden. Een levensstijl die je je nota bene niet eens kunt permitteren. Denk niet dat je een lening nodig hebt, want niemand in Nederland hoeft van de honger om te komen wegens te weinig inkomen.

Bestaat armoede wel?

De schrijnende gevallen die je bij de voedselbank aantreft worden vooral veroorzaakt doordat er ooit geleend was. Leningen voor onnodige, nutteloze spullen. Wie hoge schulden maakt, schrijft zich in voor de snelste route naar bittere, let wel: 'Nederlandse armoede'. En klaagt vervolgens dat er geen geld is voor een brood. Maar waar is die lening eigenlijk ooit voor aangegaan? Verder worden opvallend veel 'armoede'-gevallen veroorzaakt door verslavingen aan alcohol, roken, drugs of gokken, echtscheidingen en faillissementen. Daarnaast weten sommige mensen de weg naar de voorzieningen en uitkeringen niet goed te vinden. Maar armoede zoals in Afrika, de echte dus, komt in ons land niet voor.

Houd een kasboek bij

Rijkdom zelf maakt niet gelukkig, maar het toenemen van rijkdom wel. Eerst sparen voordat je geld uitgeeft zorgt ervoor dat je dubbel geniet. Zo word je veel gelukkiger dan iemand die het gat van de ene lening dicht met de andere lening. Hoe begin je met langzaam rijk worden? Inzicht in je financiën is nodig om te zien waar de schoen wringt. Een kasboek is heel eenvoudig bij te houden. Noteer al je inkomsten per maand, en schrijf vervolgens op waar je geld naar toe gaat. Hier heb je kassabonnen voor nodig dus bewaar ze allemaal. Voor een goed overzicht zul je dit een aantal maanden moeten bijhouden, maar daarna weet je wat er aan de hand is. Blijkt dat je zeer weinig spaart of helemaal niet, grijp dan in en schrap de grote uitgaven. Je zult zien dat die in veel gevallen totaal niet nodig zijn. Houd verder als uitgangspunt een bescherming op korte termijn: een spaartegoed van enkele duizenden euro`s. Dit is het absolute minimum om in geval van nood enkele maanden te kunnen overbruggen. Krijg je dit geld door veel te verdienen? Nee. Je krijgt het door weinig uit te geven!

Rijkdom? Bespaar op onnodige zaken

Waar vooral op bezuinigd kan worden zijn de volgende punten:
 • Verzekeringen. Zeg elke verzekering op die schades dekt die je gemakkelijk zelf kunt betalen. De enig nodig verzekeringen zijn: ziektekostenverzekering (verplicht), persoonlijke WA-verzekering, auto-WA verzekering (verplicht voor automobilisten) en een opstalverzekering bij een eigen huis (verplicht bij een hypotheek).
 • Autokosten. Een auto kost per maand veel geld aan heffingen en onderhoud. Opties zijn een goedkopere auto, de auto delen met anderen, de auto verhuren, of de auto gewoon verkopen als het openbaar vervoer en de fiets een goed alternatief biedt.
 • Energiekosten. Bekijk je energiekosten en vergelijk met die van anderen. De thermostaat lager zetten en het huis goed isoleren en ventileren, daarnaast een goedkopere energieleverancier zoeken: het helpt om de kosten flink te drukken.
 • Doorlopende kredieten en rood staan. Wil je serieus van je schulden af, zorg er dan voor dat rood staan niet meer voorkomt. Los af en gooi klantenkaarten, creditcards of doorlopend krediet direct aan de kant. Per jaar is dit een enorme besparing. Winkel voorts altijd met contant geld (dus geen pinpas), zodat je meteen ziet wat je uitgeeft. Koop nooit op afbetaling, en vermijd postorderbedrijven.
 • Abonnementen. Neem afscheid van abonnementen. Een abonnement op de sportschool, krant, tv-zenderpakket, bladen, het is allemaal overbodige luxe. Sporten kan door gym, wandelen of fietsen, het nieuws lees je online, een film kun je downloaden of lenen en wie heeft er eigenlijk nog tijd voor een blad?

Snelle besparingen

 • Niet meer uit eten. Uit eten gaan is een luxe die zeer veel geld kost. Ga pas weer uit eten als alle schulden afgelost zijn en er maandelijks smakken geld overblijven. Eerder niet.
 • Een jaar niet met vakantie. Van een jaar (of twee jaren) niet op vakantie gaan is nog nooit iemand doodgegaan. Heb je zo'n pechjaar, geniet dan binnen eigen land en zie het als een kunst om er nauwelijks een cent voor uit te geven.
 • Ongebruikte spullen verkopen. Alle spullen die je langer dan een jaar of wat niet gebruikt hebt kun je verkopen. Online gebruik je hiervoor Marktplaats of eBay. Het zakcentje wat dit oplevert kun je goed gebruiken om leningen af te lossen of om te sparen.
 • Je bezit laten werken. Wat je bezit kun je ook uitbesteden. Wat dacht je van kamerverhuur, auto-, boot- of caravanverhuur, verhuur van je vakantiehuisje of carpoolen? Een reclame op je auto plakken kan ook een aardige duit opleveren. Laat grote ruimtes en spullen niet nutteloos geld vreten!
 • Je werk herzien. Op je werk valt ook wel het een en ander te bezuinigen. Zo kun je opslag vragen, een andere baan zoeken, promotie vragen, overwerken, bedrijfseigendommen privé gebruiken, iets verkopen of verhuren aan je werkgever, gebruik maken van onbelaste vergoedingen, spaarloon en levensloopsparen en... bijklussen.
 • Doe-het-zelf!. Het is altijd het handigst als je dingen zelf kunt repareren of installeren. Probeer het, of volg er een cursus voor. Nu investeren in handigheid betekent besparing op latere kosten. Want uitbesteding aan een specialist kost in de regel vermogens.
 • Stoppen met roken. Wie verslaafd is aan sigaretten gooit sloten geld weg. Immers, een pakje sigaretten kost zo'n vijf euro. Een rekensom laat zien welke besparing stoppen met roken op jaarbasis oplevert. En je gezondheid vaart er wel bij.
 • Dure hobby's. Nee, geen linkse of rechtse hobby's, maar dure vrijetijdsbestedingen kunnen rijkdom in de weg zitten. Sommige hobby's kosten vermogens aan materialen en updates, maar leveren niks op. Overweeg om van je hobby je werk te maken of om zelfgemaakte dingen te verkopen.

Goedkoop boodschappen doen

Wie weinig te besteden heeft kan beter enkel in winkels zijn met een boodschappenlijstje in de hand. Ga enkel op de noodzakelijke spullen af en laat je niet verleiden tot aankopen die volstrekt niet nodig zijn. Daarbij is het zinvol om nooit meer de volle prijs te betalen. Neem kortingbonnen uit folders mee als je het product daadwerkelijk nodig hebt. Kleding neem je alleen als het flink afgeprijsd is, of beter: ga naar zaken waarvan je al weet dat ze goedkoop zijn. Bekijk bij nog grotere aankopen vooraf de vergelijkingssites en wacht tot het product waar je je zinnen op gezet hebt in de aanbieding is. Vergeet niet af te dingen, want vooral witgoedwinkeliers vinden dit al normaal. Een andere optie is de Kringloopwinkel.

Koop enkel aanbiedingen die je ook daadwerkelijk nodig hebt, dus niet omdat je er toevallig tegenaan loopt. Drie voor de prijs van twee? Nee, enkel als het echt noodzakelijk is! Voor levensmiddelen en drogisterij-artikelen neem je een goedkope supermarkt (Lidl, Jumbo, Aldi, Dirk v.d. Broek), de opkomende 1-euro-zaken en de markt. Ga je later op de dag naar de markt, dan kun je veel dingen nog goedkoper meenemen dan ze al waren. En bedenk in de supermarkt dat de huismerken en goedkope (merkloze) producten vaak helemaal onderaan of juist bovenaan in de schappen liggen. Maak van goedkoop inkopen een sport!

'That man is richest whose pleasures are the cheapest.' ~ Henry David Thoreau
© 2012 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…

Contant schenken, geen haan die ernaar kraaitContant schenken, geen haan die ernaar kraaitBij het schenken van geld aan de kinderen of aan anderen, kan er schenkbelasting verschuldigd zijn. Er geldt een vrijste…
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Angelolucas, Pixabay
 • http://onafhankelijkheid.nu/goedkoper-leven.htm
 • http://anarchiel.com/stortplaats/toon/lenen_is_de_wortel_van_het_kwaad
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.