Turkse Lira: geld, informatie, koers

De nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten betalen. Als je op reis gaat naar Turkije, krijg je dus te maken met de Lira. Wat is de koers ervan en hoe ziet de Turkse Lira er eigenlijk uit? Kun je in Turkije gemakkelijk aan de Lira komen?

Geschiedenis van de Lira

Lange tijd was de Turkse Lira de munteenheid in Turkije. In december 2008 is de Lira vervangen door de nieuwe Turkse Lira. Een miljoen Lira van de oude munteenheid is vanaf dit moment hetzelfde als één nieuwe Turkse Lira. De briefjes zien er zelfs hetzelfde uit, zonder de nullen erop. Dit is veel gemakkelijker en scheelt immens veel briefpapier voor de inwoners en toeristen. In 2009 is er door de Turkse regering besloten om het woord ‘nieuwe’ weg te laten. We spreken nu dus weer over de Turkse Lira. De Turkse Lira wordt afgekort met YTL.

Uiterlijk van de Turkse Lira

De briefjes van de Turkse Lira bevatten allemaal een portret van Mustafa Kemal Atatürk. Dit was een officier in het Turkse leger en vervolgens de eerste president van het land. Op de achterkant staat altijd een andere afbeelding van een belangrijk gebouw of een locatie in Turkije.

Turkse LiraKleurAfbeelding achterkant
1Blauw en paarsAtatürk Dam
5BruinAnıtkabir, Ankara
10RoodPiri Reis-kaart
20GroenRuïne van Ephesus
50Oranje Cappadocia
100BlauwPaleis van İshak Paşa

Munten en bankbiljetten

Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 YTL. De munten zijn er in 1, 5, 10, 25 en 50 YKR, ofwel de centen. Ook is er nog een munt van 1 YTL, dus 1 Turkse Lira. Op alle munten is een portret te zien van Mustafa Kemal Atatürk.

Turkse Lira op reis

In Turkije kun je op heel veel plekken goed pinnen. Let wel op dat je bij een bankgebouw pint, omdat dit doorgaans veiliger is. In kleinere steden en dorpen zijn er niet altijd pinautomaten voor internationale bankpassen, hier dien je tijdens je reis rekening mee te houden. De creditcard wordt op veel plaatsen goed geaccepteerd. Het geld wisselen is vaak voordeliger in Nederland of België dan in Turkije zelf. De koers in Turkije is namelijk niet bij elk wisselkantoor actueel en toeristen worden snel genept.

Prijzen in Turkije
Om een idee te geven van de prijzen in Turkije vind je in het onderstaande overzicht een paar voorbeelden:

  • Pakje sigaretten: ongeveer 4 YTL
  • Eenvoudige maaltijd: 14 YTL
  • Brood bij de buurtsuper 0,30 YTL

Afdingen is in Turkije daarbij erg gebruikelijk. Meestal word je niet eens serieus genomen wanneer je niet afdingt. Ook vragen de meeste winkeliers doorgaans te veel voor hun producten, omdat ze zien dat je een toerist bent. Laat je niet in de maling nemen dus, en ga ook afdingen. Daardoor zijn de souvenirs nog voordeliger.

Koers van de Turkse Lira

De koers van de Turkse Lira kan altijd anders zijn. Voor de actuele koersen kun je terecht bij het GWK. Zij zijn hiervan volledig op de hoogte en kunnen je precies vertellen hoe het zit met de koers.

DatumEuroTurkse Lira
12-01-2012100239,22
23-7-2015100296,962
© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met stichting LiraDe Lira is een stichting die opkomt voor het auteurswet. Stichting Lira staat vooral bekend door de leenvergoeding die j…
Turkije: het kopen en verkopen van Turkse staatsobligatiesTurkije: het kopen en verkopen van Turkse staatsobligatiesTurkse staatsobligaties zijn erg in trek. Er kan goed geld worden verdiend met het kopen en verkopen van Turkse obligati…
Bankrekening in TurkijeBanken in Turkije bieden aantrekkelijke voorwaarden en vooral een aantrekkelijke rente op uw spaarrekening in Turkse Lir…
Hoge spaarrente in Turkije - vergelijkU wilt sparen met een spaarrekening of depositorekening in Turkije? Dan wilt u natuurlijk ook de hoogste rente! Helaas g…

Hoe zuinigheid tot rijkdom leidtHoe zuinigheid tot rijkdom leidtHet geheim van een rijk leven zonder zorgen is simpelweg minder geld uitgeven dan erin komt. Zo bouw je je latere kapita…
Besparen, hoe begin je?Besparen, hoe begin je?Plotseling minder inkomen of een grote uitgave in het vooruitzicht? In deze tijd kan je helaas geen hypotheek verhogen e…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Surprisetickett.nl
  • Wisselkoers.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 23-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.