Uit de schulden, niet meer pinnen

Uit de schulden, niet meer pinnen Schulden worden veroorzaakt door een gebrek aan overzicht. Een gebrek aan overzicht wordt voor een groot deel veroorzaakt door het pinnen en automatische incasso’s. Oplossing is: stoppen met pinnen en automatische incasso’s indien mogelijk afschaffen. Mensen die schulden hebben, steken hun hoofd vaak in het zand. Ze verdiepen zich bewust niet in hun geldzaken omdat het een onprettig en ongelukkig gevoel geeft. Hierdoor kunnen de schulden zich opstapelen. Het is al lastig genoeg om overzicht te houden over de geldzaken. Door het gemak van het pinnen en de automatische incasso’s wordt het nog lastiger.

De vaste lasten moeten voldaan worden

Het betalen met de pinpas gaat door tot uw maximale roodstand bereikt is. Als dat gebeurt zult u ook nog tegen andere problemen aanlopen. Uitgaven als de hypotheek of huur, energie en de verzekeringen, lopen via automatische incasso’s. Op het moment dat het saldo niet meer toereikend is, kunnen deze vaste lasten niet meer voldaan worden. U zult niet gelijk problemen krijgen met de hypotheekbank, de verhuurder, de energiebedrijf of de verzekeraar, maar het tekort zal op korte termijn aangevuld moeten worden.

Pinnen biedt teveel gemak

Wij betalen steeds minder met contant geld. Het pinnen is met een opmars bezig ten koste van contant geld. Budgettair gezien is het echter verstandiger om met contant geld te betalen in plaats van plastic geld. Dit geldt overigens ook voor de mensen die niet op de kleintjes hoeven te letten. Door alles contant te betalen beseft u zichzelf beter wat het aangekochte eigenlijk kost. Daarnaast heeft contant geld als voordeel dat u beter kunt letten op hoeveel u uitgeeft en wat er nog over blijft.

Hoe voorkom ik schulden

Stap 1:

U moet over meerdere maanden inzichtelijk maken wat de vaste lasten zijn. Een aantal van deze vaste lasten hoeft u mogelijk niet te betalen met een automatische incasso. Van deze lasten moet u de automatische incasso intrekken, zodat u zelf weer de macht hebt over de betalingen.

Stap 2:

Vervolgens gaat u automatisch maandelijks een bedrag laten overboeken naar de spaarrekening. Er moet namelijk gespaard worden om uit de schulden te blijven.

Stap 3:

Plan voor uzelf maandelijks in wanneer u de acceptgiro’s gaat betalen. Een logische datum is vlak na de uitbetaling van het inkomen of de uitkering. Indien de acceptgiro eerder voldaan moet zijn, kunt u het betreffende bedrijf bellen met het verzoek om een andere uiterste datum aan te houden in de toekomst.

Stap 4:

Pin wekelijks een vast bedrag waar u alle uitgaven uit moet verrichten. De pinpas legt u vervolgens in de kast en gebruikt deze alleen voor de wekelijkse opnames. Dit bedrag is ook bedoeld voor de boodschappen en voor cadeautjes voor verjaardagen en kleding. Het doel is dat er wekelijks een bedrag over blijft waar u de grotere uitgaven uit kunt verrichten, bijvoorbeeld kleding en schoenen.

Bovenstaande stappenplan biedt geen garanties, maar door beter een vinger aan de pols te houden, zullen er niet snel schulden ontstaan. Daarnaast motiveert het u om wekelijks te proberen om extra over te houden voor grotere uitgaven. In geval van nood kunt u geld opnemen van uw spaarrekening.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
Uit de schulden: automatische incasso’s stoppenVeel problematische schulden ontstaan doordat er geen overzicht is over wat er aan inkomen binnen komt, en wat er maande…
Schulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenSchulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenMensen die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen, moeten snijden in hun maandelijkse uitgaven. Dit kunnen ze het b…
Tips om veilig te pinnen in het buitenlandTips om veilig te pinnen in het buitenlandOok in het buitenland is het vaak onhandig en onverstandig om veel geld op zak te hebben. Gelukkig bieden de meeste land…

Maandlasten zijn te hoog, wat te doen?Door verschillende oorzaken kunnen uw maandlasten te hoog worden. U kunt in eerste instantie proberen om te snijden in d…
Werkloos geworden? Uitgavenpatroon omlaagWerkloos geworden? Uitgavenpatroon omlaagOp het moment dat u uw baan verliest, hebt u in veel gevallen recht op een WW-uitkering. U moet uw uitgavenpatroon wel g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.geldenrecht.nl/artikel/2012-01-05/beter-uitkomen-met-anneke-3
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.