Goedkoop kerst vieren: kerst vieren voor weinig

Goedkoop kerst vieren: kerst vieren voor weinig Kerst vieren kost veel geld. Er moet een boom komen, versiering, er moet veel eten op de tafel. Er moeten dure kleren komen of mensen vinden dat ze uit eten moeten. Maar moet dat allemaal? En kun je ook goedkoper kerst vieren? Ja dat kan. Tips voor een goedkope maar leuke kerst.

Kerst moet zo luxe mogelijk gevierd worden: maar moet dat echt en van wie dan?

De meeste ouders zijn al lang blij dat Sinterklaas voorbij is. Maar dan komt kerst nog. Dat feest dat volgens allerlei bladen zo luxe mogelijk gevierd moet worden. Maar als je niet zoveel geld hebt dan is dat een opdracht waar je moeilijk aan kunt voldoen. Tenzij je veel dingen van te voren goed regelt en met een wat andere kerst genoegen neemt.

Cadeautjes voor onder de kerstboom

Wie dat wil kan cadeautjes onder de kerstboom leggen. Maar zonder is net zo leuk. Wie toch cadeautjes wil kan ook naar tweedehands artikelen kijken op onder andere Marktplaats of in een tweedehands winkel. Kijk naar spullen die er nog als nieuw uitzien, pak ze mooi in en het cadeau is geslaagd. Verder kunnen ook spullen geruild worden met andere ouders. Als kinderen niet meer spelen met bepaald speelgoed kan dat geruild worden.

Een kerstboom kopen

Een kerstboom kost ook al snel een paar tientjes. Maar wie wacht tot bijna kerst kan de boom vaak voor veel minder krijgen. Want tuincentra en kerstboomverkopers willen op een bepaald moment toch echt af van die bomen en verlagen ze dan in prijs. Kijken en vergelijken kan ook veel uitmaken. Bij een supermarkt staat een boom soms voor veel minder dan bij een tuincentrum. Ook een nepboom kan een oplossing bieden. Die schaf je maar een keer aan en dan kun je hem vervolgens altijd gebruiken. Ook in kunstkerstbomen zijn vaak aanbiedingen. Overigens heel vaak na de kerst, dus wie slim inkoopt koopt na de kerst alvast voor de kerst van volgend jaar.

Kerstballen kopen

Wie nog kerstballen heeft, kan die het beste gewoon in de boom hangen. Wil je toch wat anders wacht ook dan weer tot januari. Dan is alle kerstversiering vaak spot goedkoop. Je hebt er nu niets aan, maar volgend jaar wel. En het scheelt echt heel veel geld. Overigens zijn in kringloopwinkels en op vlooienmarkten ook vaak heel veel kerstspullen te koop voor bijna niets.

Het kerstdiner goedkoop houden: sla ruim van te voren al aanbiedingen in

Wie toch uitgebreid wil eten met de kerst doet er goed aan in de weken daarvoor de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Is er beenham in de reclame koop dat dan een paar weken van te voren en vries hem in en bak hem pas op kerst zelf. Van te voren natuurlijk eerst wel volledig ontdooien en dan hup de oven in. Maar ook andere aanbiedingen van rundvlees, kip, parelhoen of andere gerechten zijn vaak voor kerst in de aanbieding. Koop het dan, vries het in en doe er je voordeel mee. Hetzelfde geldt voor diepvries groente. Diepvriesgroente is net zo gezond als verse groente en je kunt het gemakkelijk serveren. Of maak bijvoorbeeld eens een soepje van diepvries doperwten met wat gember, wat goedkope room, een uitgebakken spekje. Mooi opgediend in een hoog glas ziet het er uit als een delicatesse en het kost bijna niets. Andere groenten als stoofpeertjes kun je ook al wel een paar weken van te voren inslaan. Leg ze op een koele plaats en ze blijven weken goed. Met kerst zelf kun je ze dan schillen en koken en voilà, weer een gerecht klaar. Met een mooi stamppotje van een combinatie van aardappelen en knolselderij geeft dat een heel klassiek en mooi gerecht.

Geen dure gerechten

Hele dure gerechten als carpaccio, dure toetjes of wild zijn niet voor iedereen bereikbaar. Heb je daar het geld niet voor (tegenwoordig hebben winkels als Lidl en Aldi overigens ook dat soort gerechten en die zijn vaak veel goedkoper) koop het dan gewoon niet. Het is een hype dat er tijdens kerst luxe en heel veel gegeten moet worden. Als je daar vervolgens maanden voor bloeden dan is dat onzin. Wie heeft bovendien bepaald dat je met die dagen (die ook nog eens gebaseerd zijn op een belangrijke christelijke dag die toen helemaal niet in het teken van luxe stond, in tegenstelling zelfs) duur moet eten. Wie lekker een stamppotje met rookworst wil eten of gewoon een boterham, kan dat ook gewoon doen. Groenten van het seizoen als witlof, pompoen, spruitjes zijn in december wel goedkoop en bovendien lekker en het is milieubewust om ze te eten.

Gourmetten of fonduen maar dan niet met pakketten uit de winkel

Heel feestelijk kan het ook zijn om samen te gourmetten of te fonduen. Ook daarvoor kun je alle vlees ruim van te voren inslaan als het in de reclame is. Neem niet van die kant en klaar pakketten. Er zit bijna niets in en ze zijn peperduur. Bovendien kun je dan niet zelf bepalen wat je wilt eten. Neem gewoon:
  • Gehakt
  • Stukjes kipfilet
  • Stukjes rundvlees
  • Slavinken in stukjes

Iedereen iets laten koken

Wat ook kan, is om samen een diner te maken. Iedereen maakt dan een gerecht en de kosten worden dan ook gedeeld. Het is bovendien leuk om te doen en het maakt dat niet een iemand alleen maar hoeft te staan koken.

Gemiddeld kost een kerstfeest 448 euro

Het is berekend hoeveel geld mensen uitgeven voor de kerst van 2011. Dat is het ongelofelijke bedrag van 448 euro. De cadeaus kosten daarin het meest en komen op 235 euro. Verder gaat er geld naar kleding (93 euro) en 56 euro naar speelgoed. Verder wordt er 47 euro uitgegeven aan gadgets en 36 euro voor cosmetica. Aan eten en drinken wordt daarnaast nog eens 159 euro uitgegeven. Omdat mensen ook nog eens veel onderweg zijn naar benzine wordt ook nog eens 35 euro besteed aan benzine.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Wat trek je aan tijdens de kerstdagen?Wat trek je aan tijdens de kerstdagen?Veel mensen maken tijdens de kerstdagen wat meer werk van hun uiterlijk. De familie wordt bezocht in nette kleding en ve…
Een simpel kerstdiner voor: kinderenKinderen vinden kerst vaak geweldig. Het is gezellig, ze krijgen een cadeautje en mogen tot laat op blijven. Gewoon een…

Uit de schuldsanering, met schone lei beginnenNadat mensen uit de schuldsanering komen, kunnen ze weer met een schone lei beginnen. Een nare periode is afgesloten en…
Geen verklaring van erfrecht of executele meer nodigGeen verklaring van erfrecht of executele meer nodigDe regels voor een verklaring van erfrecht zijn veranderd. In 2023 en 2024 kunt u daarom eerder en eenvoudiger bij de ba…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 15-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.