Tips voor een succesvolle no-buy

Tips voor een succesvolle no-buy "No-buy”, of een “no-buy periode”, is een term die een periode waarin je geen geld uitgeeft aan vooraf vastgestelde zaken aanduidt. In beautyland is het begrip inmiddels hip en happening; we kunnen deze geldbesparende tactiek echter ook toepassen op andere delen van ons leven.

Bepaal je doelen

Voordat je begint met je daadwerkelijke no-buy, moet je je afvragen waarvoor je de moeite eigenlijk doet. Voor de hand liggende redenen zijn bijvoorbeeld dat je geld wil besparen of eerst je voorraden wil opmaken voordat je nieuwe spullen koopt, maar ook ecologische redenen kunnen hieraan te grondslag liggen. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je erachter staat; het is immers een belangrijk deel van je motivatie, en motivatie heb je hard nodig om je no-buy succesvol te laten zijn.

Creëer overzicht

Nu je weet wat je beweegredenen zijn, kun je je no-buy vorm gaan geven. Wees hierin concreet: voor welke periode geldt je no-buy? Welke bestedingsgebieden vallen eronder? Probeer je doelstellingen duidelijk en helder te formuleren: schrijf ze desnoods op. Als je voor jezelf bepaalt dat je vanaf 1 januari een maand geen kleding mag kopen met uitzondering van sokken en ondergoed, is dat beslist een stuk duidelijker en motiverender dan dat je stelt dat je “volgend jaar een tijdje zo min mogelijk kleding die je niet nodig hebt” moet kopen.

Kijk naar wat je hebt

Je bent waarschijnlijk niet aan een no-buy begonnen omdat je te weinig spullen hebt. Wanneer je het moeilijk krijgt en in de verleiding komt om een “verboden product” te kopen, kijk dan eerst naar de voorraden van datzelfde product die je waarschijnlijk thuis al hebt staan. Is het echt nodig om hier nog producten aan toe te voegen? Waarschijnlijk niet. Voor de die-hard shoppers onder ons loont het misschien de moeite om deze voorraden te beschouwen als een kleine winkel: door steeds weer nieuwe producten en spullen uit je voorraad uit te kiezen en aan te spreken, is het net alsof je in je eigen spullen winkelt. Bijkomend voordeel hiervan is dat je waarschijnlijk spullen ontdekt, waarvan je het bestaan allang vergeten was. Daarnaast word je ook creatiever: als je bijvoorbeeld besluit om een maand geen nieuwe kleding te kopen, kan het zijn dat je met de kleding die je hebt hele nieuwe combinaties gaat uitproberen.

Spaar geld op

Reserveer een spaarpotje tijdens je no-buy: elke euro die je normaal uit zou geven aan producten die je nu niet mag kopen, doe je nu in de spaarpot. Je zal merken dat dit bedrag vrij snel oploopt en aan het einde van de no-buy houd je er wellicht nog een leuk spaarcentje aan over. Dit is tevens een goede motivatie: je ziet dat je no-buy daadwerkelijk iets oplevert. Daarnaast is het ook een goede manier om te beseffen hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan zaken die je eigenlijk niet nodig hebt. Wanneer je je bewust bent van de hoogte van dit bedrag, zul je na het eind van je no-buy waarschijnlijk alsnog minder geld uitgeven aan deze dingen.

Toch geld uitgegeven?

Jammer, maar het kan gebeuren. Denk in ieder geval niet dat je no-buy nu geen zin meer heeft: als je na zo’n kleine misstap meteen besluit te stoppen, geef je alsnog meer geld uit dan wanneer je een no-buy hebt met af en toe een uitschieter. Zie het eerder als beloning voor de tijd die je tot nu toe al hebt volgehouden. Ook is het waarschijnlijk dat je weer nieuwe motivatie vindt en weer extra je best gaat doen, ter compensatie.

Na je no-buy

Gefeliciteerd, je bent klaar met je no-buy! Je mag jezelf best belonen met iets kleins om te vieren dat je dit al die tijd hebt volgehouden. Kijk echter uit dat je niet meteen in al je vreugde al je geld erdoorheen jast; dan heeft de no-buy ook weinig zin gehad en dat zou zonde zijn. Waarschijnlijk is dit echter niet het geval: de kans is groot dat je door de no-buy anders tegen je uitgavenpatroon bent gaan kijken en de behoefte niet meer voelt om meer en meer spullen te kopen.
© 2011 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Ook minima moeten maandelijks sparenGeld sparen is een goede manier om geldzorgen in de toekomst te voorkomen. Door een geldbuffer op te bouwen kunt u in mo…

Contant geld storten op eigen rekening kost geldContant geld storten op eigen rekening kost geldAls u als particulier contant geld gaat storten op uw eigen rekening in 2022 kost u dat geld bij de ING bank. Of u dat a…
Myrsky (75 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.