Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2021

Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2021 Wat zijn in 2021 en 2022 de regels bij het opzeggen van een abonnement of een lidmaatschap van een vereniging? Niet opzeggen betekent vaak een stilzwijgende verlenging van een contract of abonnement, maar gelukkig zijn er nieuwe regels en tips voor de opzegtermijn. Bespaar zo ook geld, ook op uw tijdschrift, een energiecontract of de sportschool.

Hoe snel kom ik van een abonnement af?


Stilzwijgende verlenging in 2021 en 2022

Een stilzwijgende verlenging van een abonnement, omdat u gewoonweg vergeten bent om het abonnement op te zeggen, is voor velen een grote ergernis. U kent dat wel, een sportabonnement van een jaar en hopla daar wordt dan weer snel een jaar aan toegevoegd. Eigenlijk had u het abonnement willen opzeggen, maar bent u dat vergeten. Gelukkig gelden er nieuwe regels die u geld zullen schelen. Ook wie een verzekering wil opzeggen, kan het beste de opzegtermijnen goed in de gaten houden.

Wat zijn de nieuwe regels van verlenging in 2021 of 2022 (wet van Dam)?

De nieuwe regels zijn als volgt:
  • Een abonnement op een tijdschrift dat minimaal één keer per maand wordt bezorgd, heeft ook een opzegtermijn van maximaal één maand;
  • Een abonnement op een tijdschrift dat minder dan één keer per maand wordt bezorgd, heeft een opzegtermijn van maximaal drie maanden;
  • Een sportabonnement bij een sportschool, een energiecontract, onderhoudscontract op cv-ketel, telecom, sms-dienst, noem maar op, hebben een opzegtermijn van maximaal één maand.

Dit zijn maximale termijnen. Dat wil zeggen dat in de algemene voorwaarden ook een kortere termijn kan staan, maar langere termijnen dan deze maxima gelden met de nieuwe regels niet meer. Voor een proefabonnement zijn er al helemaal geen termijnen van toepassing, omdat een proefabonnement automatisch dient te stoppen. U hebt het recht om een abonnement op te zeggen op de manier waarop u het abonnement of contract ooit hebt genomen. Was dat telefonisch of via de website, dan mag u ook op die manier opzeggen. Het hoeft niet, maar het moet wel op die manier mogelijk zijn.

Abonnement opzeggen voor telefoon, internet of televisie (Wet van Dam)

Een abonnement voor de telefoon, internet of televisie heeft een een vaste looptijd of een is voor onbepaalde looptijd. Dit kunt u in uw contract lezen. Opzeggen doet u als volgt:
  • Contract met een vaste looptijd: u moet het contract uitzitten als dat volgens het contract niet anders mogelijk is en u houden aan de aangegeven opzegtermijn.
  • Contract met een onbepaalde looptijd: maximale opzegtermijn van een maand.

Kan een stilzwijgende verlenging nog wel volgens de Wet van Dam?

Anders dan dat u waarschijnlijk zou vermoeden, mag stilzwijgend verlengen nog steeds, alleen niet voor een vaste periode maar voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat een abonnement of een contract van een jaar stilzwijgend mag worden verlengd voor onbepaalde tijd en u het mag opzeggen wanneer u dat wil. Rekening houdend met de opzegtermijn natuurlijk, maar u hoeft niet weer een jaar uit te zitten. En dat scheelt ergernis en geld. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels dan riskeert het een hoge boete, oplopend tot 450.000 euro.

Opzegtermijn lidmaatschap vereniging, zo kunt u geld besparen

Zoals aangegeven is uw lidmaatschap van een sportschool gelijk aan een abonnement, maar bij een lidmaatschap van een vereniging zoals de ANWB, een voetbalclub, handbalclub en dergelijke werkt het anders. In die gevallen zijn de regels voor het opzeggen of stilzwijgend verlengen meestal vastgelegd in de statuten van de vereniging. Als ook dat niet het geval is, kunt u aan het einde van het boekjaar opzeggen met een termijn van vier weken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het opzeggen van een abonnementTips bij het opzeggen van een abonnementIedere maand bent u veel geld kwijt aan kleine kostenposten, zoals abonnementen en contracten. Uw portemonnee is tegenwo…
Ongewenste abonnementen: verleden tijd!Heel veel Nederlanders raken ongewild veel geld kwijt aan ongewenste abonnementen en contracten. Gewoon om de eenvoudige…
Schadeverzekering opzeggenSchadeverzekering opzeggenDoorgaans werden verzekeringsovereenkomsten in het verleden voor meerdere jaren afgesloten. Bij particuliere schadeverze…
Een abonnement opzeggen, uw rechten en plichtenWe sluiten regelmatig abonnementen af, die vaak jaar in jaar uit worden betaald omdat vergeten wordt ze tijdig op te zeg…

Wat kost kerstverlichting aan stroom?Vanaf het moment dat Sinterklaas vertrokken is, worden de huizen weer versierd met kerstverlichting. Uitbundige kerstver…
Controle studiefinanciering uitwonend 2020/'21 & boeteControle studiefinanciering uitwonend 2020/'21 & boeteWie als student in het mbo in 2022 of 2023 uitwonend is en studiefinanciering krijgt, ontvangt een hogere (prestatie)beu…
Reacties

Johan Ditzel, 26-10-2015
Goedendag,

Mijn vrouw heeft begin april 2014 een contract afgesloten bij een sportschool. Daarbij is het volgende afgesproken:
Ze zou tot half december 2014 sporten. Officieel had ze volgens het contract ze zich half november moeten afmelden maar dat is ze vergeten. Daarna zou ze drie maanden op vakantie gaan en in 2015 maart weer verder gaan. In maart is het er niet meer van gekomen wegens privé drukte en we zijn het verder vergeten om haar afgemelden. Nu pas begin oktober stuurt de sportschool een herinnering van een betaling, want die hadden gezien dat ze vanaf maart niet meer was gekomen. Nu moet ze €150 betalen waar niets tegenover heeft gestaan. Ik vind het van de sportschool zo onsportief, dat ze nu pas komen met die brief en niet b.v. in april.

Kan ik hier nog wat mee, of ben ik gebonden aan die factuur die nu pas binnenkomt van €150 waar ze helemaal geen gebruik van gemaakt heeft dit jaar.

Groet,

Johan Ditzel Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Johan Ditzel,
Helaas wel. Bij een sportschool gaat u voor een bepaalde periode een abonnement aan en daarbij maakt het (meestal) niet uit hoe vaak u sport. U kunt het abonnement wel nu stopzetten om te voorkomen dat dit straks weer gebeurt. Tot slot, soms wordt na onderhandeling het bedrag verlaagd, maar meestal niet. Gewoon proberen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Klaziena, 28-08-2014
Hoi, ik heb een volgende vraag: mijn dochter zit op gymnastiek en ik heb me vorige week afgemeld, mijn dochter wil wat anders, na ruim een jaar lid te zijn geweest… na de vakantie is zij dus ook niet meer begonnen. Nu wordt er van mij verwacht dat ik betaal tot 31 december, dus bijna 4 maanden, terwijl ze niet meer op de gymnastiek wil! Hoort dit zo? Of heb ik ook recht op 1 maand opzegtermijn? Hoor graag van u groeten klaziena. Reactie infoteur, 01-07-2020
Hoi Klaziena,
Als u een jaarabonnement bij een sportschool afsluit zit u daar helaas ook voor een jaar aan vast (valt niet onder de wet). De sportschool mag geld teruggeven, maar hoeft dat niet te doen. Is het een abonnement van een maand, dan hoeft u maar één maand te betalen, er kan wel een opzegtermijn gelden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hippo, 10-01-2013
Ik heb me gisteren aangemeld voor het Adelinde Trainingscenter voor een jaar.
Nu heb ik er een nachtje over geslapen en wordt het me toch te duur. Ik heb me vandaag gelijk weer afgemeld met de mededeling dat ik er toch vanaf zie ivm de hoge kosten. Kan ik dan weer ongedaan maken en bv maar eenmalig de maand kosten af laten schrijven of zit ik er dan als nog een heel jaar aan vast?

mvg Pietie Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Hippo,
Het hangt ervan af hoe u zich hebt aangemeld. Als dit via het internet is, hebt u een bedenktijd van 8 dagen. Op hun website rechtsboven staat een contactformulier waarmee u uw abonnement kunt opzeggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. Visser, 11-12-2012
Ik heb op 2 november dit jaar mijn lidmaatschap opgezegd van de ANWB. (termijn is voor 15 november anders ben je weer een heel jaar lidmaatschapsgeld verschuldigd). Ik was dus ruim op tijd. Toch kreeg in november een rekening gedateerd op 16 november met de acceptgiro van 141, 00 voor de contributie van 2013. Ik heb direct gebeld dat ik een brief had ingestuurd met de opzegging. Volgens ANWB is er niets bekend dus ik heb volgens hen "geen poot" om op te staan. Gewoon betalen! Is de Wet Van Dam niet van toepassing op deze organisatie?
Ik moet nu voor een dienst betalen welke ik volgens hun eigen voorwaarden heb opgezegd.
Mvg. P. Visser Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste P. Visser,
Helaas geldt de Wet van Dam niet voor het opzeggen van een lidmaatschap van een vereniging zoals de ANWB.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. vd Vegt, 19-06-2012
Hallo hoe zit het met websites en hosting? Nu word ik weer overvallen met een rekening omdat het domein jaar om is, kijk je koopt een website goedkoop aan incl. hosting is het jaar om en je hebt niks met de website gedaan… dus raakt op de achtergrond en vergeet helemaal dat je die website nog had. dan komt hoster met een rekening waar je koud van word… Wat zijn hier de regels?
Ik denk dat die hosters hier op zitten te azen, dat mensen dit vergeten zijn en ze zodoende de klanten een vette rekening kunnen sturen, is de hoster niet verplicht een herrinering (via mail te) sturen voor het domein af loopt? zodat je je eigen keuze kunt maken?


gr, Klaske Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste K. vd Vegt,
Ook voor een domein geldt een opzegtermijn van 1 maand.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mmaasman, 02-12-2011
Abonnementen op kranten en tijdschriften mogen wel met een bepaalde tijd stilzwijgend worden verlengd, namelijk maximaal 3 maanden. Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Mmaasman,
Dat is de is de maximale opzegtermijn. Bij een dagblad is het maximum 1 maand.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.