Ongewenste abonnementen: verleden tijd!

Heel veel Nederlanders raken ongewild veel geld kwijt aan ongewenste abonnementen en contracten. Gewoon om de eenvoudige reden dat men te laat is met opzeggingen. Heel veel bedrijven en verenigingen verlengen het lidmaatschap stilzwijgend en wanneer iemand niet op tijd opzegt, betekent dit weer een volledig jaar bijbetalen. Daarom zijn de zogenaamde stilzwijgende verlengingen van abonnementen voor velen een doorn in het oog en daar komt gelukkig verandering in.

Nieuwe wetgeving

De nieuwe wet omtrent stilzwijgende verlenging hoeft alleen nog maar in september 2010 goedgekeurd te worden door de Eerste Kamer en dan wordt de stilzwijgende verlenging beperkt tot drie maanden en wordt het dus gemakkelijker om op te zeggen. Als het zo gemakkelijk is om per e-mail een abonnement te nemen, dan moet het ook snel opgezegd kunnen worden met eenzelfde e-mail.

Het scheelt iedereen veel ergernis en vooral veel kosten. Dus iets te laat met het opzeggen van de sportschool of dat tijdschrift, wat eigenlijk toch niet zo bevalt: geen paniek. Er is een onderzoek geweest, waaruit werd geconcludeerd dat 54 % van alle deelnemers zich ergerden aan het fenomeen stilzwijgende verlenging en 40 % van de deelnemers bezat een ongewenst abonnement.

De praktijk

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 20 langdurige overeenkomsten met uitgevers, vakbonden, ringtonebedrijven, energie-en telecombedrijven, sportscholen enz. Veel van die organisaties hanteren de maximale opzegtermijn van drie maanden. Als je niet drie maanden voor het aflopen van het contract hebt opgezegd, zit je er weer een jaar aan vast en bedrijven zullen echt nooit laten weten wanneer die opzegtermijn vervalt.

Wetsvoorstel PvdA

De PvdA Tweede kamerleden Ferd Crone en Martijn van Dam hebben met succes een einde gemaakt aan deze trucjes van bedrijven om mensen ongewild te lang abonnee te houden. Er was een brede steun onder de Kamerfracties. Natuurlijk zal er een overgangstermijn volgen voor de lopende contracten, maar in de nabije toekomst zullen velen verlost zijn van bijvoorbeeeld opdringerige boekenclubs en sportscholen.

De PvdA legt de grens voor automatische omzetting in onbepaalde duur bij één jaar. Dit betekent dat stilzwijgende verlenging van kwartaalabonnementen, zoals v bij kranten, wél mogelijk blijft. Immers, de gevolgen van stilzwijgende verlenging zijn hier voor de consument te overzien.

Het vereenvoudigen van de opzegging van lidmaatschappen en abonnementen heeft ook als voordeel dat nieuwe aanbieders nu meer kansen krijgen, omdat mensen eenvoudiger weg kunnen weggaan bij hun oude leverancier.

Nieuwe regels

Zeker is deze wet in een tijd waarin iedereen wil bezuinigen geen overbodige luxe; het is behoorlijk vervelend bij verlies van baan om nog maandenlang vast te zitten aan abonnementen. In het wetsvoorstel wordt stilzwijgende verlenging van contracten met meer dan drie maanden verboden. Het voorstel regelt ook dat contracten niet langer schriftelijk of per aangetekende brief opgezegd hoeven te worden. Als je een contract via internet of de telefoon kunt aangaan, moet je het op dezelfde manier ook weer kunnen opzeggen, stelt het wetsvoorstel.

Verder wordt voor alle contracten en abonnementen een opzegtermijn van maximaal één maand ingesteld. Nu hanteren bedrijven vaak twee of drie maanden, waardoor het voor consumenten onoverzichtelijk en duur kan worden om op te zeggen.

Wanneer gaat de nieuwe wet in werking?

Het wetsvoorstel waarbij er een verbod komt op stilzwijgende verlenging van abonnementen wordt niet eerder dan op 1 januari 2012 ingevoerd. Op 1 juli beantwoordde kamerlid Martijn van Dam vragen van de Eerste Kamer over de door hem voorgestelde wetswijziging.

Naar aanleiding van opmerkingen van Kamerleden die erop wijzen dat consumenten stilzwijgende verlenging ook wel makkelijk vinden benadrukt van Dam dat er niets verandert voor de consument die het prettig vindt dat zijn overeenkomst gewoon doorloopt. Hij wijst daarbij op het voordeel dat de consument straks wél kan opzeggen en niet weer een jaar vast zit in aan het contract. Daarnaast legt hij uit dat alleen abonnementen op kranten en tijdschriften stilzwijgend verlengd kunnen worden met ten hoogste drie maanden, met de toevoeging: ‘er geldt een opzegtermijn van één maand'.

Er is dus een einde gekomen aan de voortdurende en maatschappelijk zeer ongewenste situatie dat abonnementen en lidmaatschappen verlengd worden, terwijl consumenten geen behoefte meer hebben aan bepaalde producten en diensten.
© 2010 - 2020 Jokaz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2020Abonnement opzeggen of stilzwijgende verlenging in 2020Wat zijn in 2020 de regels bij het opzeggen van een abonnement of een lidmaatschap van een vereniging? Niet opzeggen bet…
Wet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenWet Van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging abonnementenVanaf 1 december 2011 geldt de Wet Van Dam, deze wet verbiedt grotendeels de stilzwijgende verlenging van abonnementen.…
Tips bij het opzeggen van een abonnementTips bij het opzeggen van een abonnementIedere maand bent u veel geld kwijt aan kleine kostenposten, zoals abonnementen en contracten. Uw portemonnee is tegenwo…
Abonnementen per maand opzeggenAbonnementen per maand opzeggenHet stilzwijgend verlengen van abonnementen is een grote ergernis voor consumenten. Veel abonnementen kunnen vanaf 2011…

De babyuitzet, hoeft niet zo duur te zijnDe babyuitzet, hoeft niet zo duur te zijnAls je het financieel niet zo breed hebt, en je verwacht een kindje. Dan kan je als aanstaande ouders wel eens flink met…
Wat is letselschade?Wat is letselschade?We horen regelmatig de term letselschade? Maar wat is letselschade nou eigenlijk? Veel mensen weten het wel ongeveer, ma…

Reageer op het artikel "Ongewenste abonnementen: verleden tijd!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jokaz
Laatste update: 06-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!