Frankrijk: de gouden Napoleon kopen en verkopen

Frankrijk: de gouden Napoleon kopen en verkopen De gouden Napoleon is een zeer gewilde munt onder verzamelaars. De munt is vernoemd naar de Franse keizer Napoleon III. De munt is van goud gemaakt en was in de 19e eeuw in gebruik als wettig betaalmiddel. Ook zijn opvolgers Napoleon II en Napoleon III lieten hun eigen gouden Napoleons slaan. Verzamelaars kunnen de munt op verschillende plaatsen kopen en verkopen. Dit kan bijvoorbeeld bij juweliers, verzamelaars en online op het internet. De meest zeldzame Napoleons hebben een hoge waarde. De Napoleon is de term waarmee gerefereerd wordt aan de voormalige Franse gouden munt. Er werden verschillende exemplaren van de munt geslagen. De munt had ook verschillende waardes. Er waren munten met een waarde van vijf, tien, twintig, veertig, vijftig en honderd francs. De munten bestonden voor 90 procent uit goud. Des te meer de munt waard was, des te meer goud deze bevatte. De Napoleon met een waarde van bijvoorbeeld 20 Franc bevatte bijna zes gram aan goud. De munt werd voor de eerste keer geslagen onder Napoleon !. Zijn afbeelding staat ook op de voorkant. De munt was gedurende de hele 19e eeuw in gebruik als wettig betaalmiddel. Daarna was zij vooral populair onder verzamelaars.

De gouden Napoleon

De munt heeft een doorsnede van 21 millimeter. Aanvankelijk werden er alleen munten van twintig en 40 Francs geslagen. Op de achterkant staan verschillende soorten teksten. Dit is mede afhankelijk van de politieke situatie in Frankrijk op dat moment. Op munten die zijn geslagen voor 1809 wordt aan Frankrijk gerefereerd als de Republicque Francaise. Op munten die na 1809 zijn geslagen wordt aan Frankrijk gerefereerd als het Empire Francais. De munten werden niet alleen geslagen in verschillende munthuizen in Frankrijk, maar ook in munthuizen in Genua en Turijn (van 1803 tot 1812), in Rome (van 1812 tot 1813) en zelfs bij verschillende Zwitserse munthuizen. Ook in Utrecht werden van 1812 tot 1813 de gouden Napoleons geslagen. Dit kwam omdat deze landen en steden op dat moment in Franse handen waren. Van elke munt kan gezegd worden waar deze geslagen is omdat het wapen van de muntmeester op de munt staat.

De verschillende Franse munten

Nadat Napoleon in 1815 definitief door de Engelsen was verslagen keerde tijdelijk koning Louis de Achttiende terug aan de macht. De Engelsen wilden hem graag ter wille zijn en er werden zelfs munten met de afbeelding geslagen van koning Louis. de munten werden gebruikt om Britse troepen te betalen die gelegerd waren in het Noordoosten van Europa. De Britse overheid hoopte dat deze troepen de munt verder zouden verspreiden, zodat de munt de Napoleon I zou verdrijven als wettig betaalmiddel. Sommige munten vonden hun weg naar Frankrijk, maar de munt werd door de meeste Franse overheden niet erkend. De Fransen wilden geen munt gebruiken die in Engeland was geslagen. Koning Louis de Achttiende bleef ook niet lang aan de macht. De opvolgers van Napoleon Bonaparte, namelijk Napoleon II en Napoleon III sloegen hun eigen gouden Napoleons en deze munt bleef een wettig betaalmiddel. Op de munt stond hun afbeelding.

De gouden Napoleon kopen en verkopen

Tegenwoordig is de Napoleon vooral populair bij verzamelaars. Er is veel te verzamelen, omdat er veel verschillende Napoleons in omloop zijn die geslagen zijn in verschillende tijden en door verschillende muntmeesters. Des te zeldzamer een bepaalde versie is, des te meer geld er voor gevraagd kan worden. De meeste zeldzame Napoleons kunnen wel enkele duizenden euro's waard zijn. Er zijn verzamelaars die alleen de gouden Napoleons sparen. Er zijn verschillende plaatsen waar u de Napoleon kunt kopen en verkopen. Dit kan bij verzamelaars en op muntenbeurzen. Ook worden de munten online op het internet verkocht.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marengo, het paard van Napoleon BonaparteMarengo, het paard van Napoleon BonaparteNapoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel…
Gouden en zilveren tientjes kopen en verkopenGouden en zilveren tientjes kopen en verkopenHet gouden tientje werd van 1818 tot 1919 geslagen. Er zijn nog steeds veel verzamelaars en handelaren die het tientje k…
Napoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 BrumaireNapoleontische Tijd: Staatsgreep van 18 BrumaireDe Staatsgreep van 18 Brumaire was een staatsgreep die plaatsvond op 9 november 1799. Volgens de Franse Republikeinse Ka…
Napoleon en de Dôme des Invalides in ParijsVanaf de rivier de Seine in Parijs zie je de gouden koepel van de Eglise de Dôme, ook wel Dôme des Invalides genoemd. In…

Australië: de Australische Gold Nugget kopen en verkopenAustralië: de Australische Gold Nugget kopen en verkopenEr is veel aandacht om te beleggen in de Australische Gold Nugget. De munt vertegenwoordigd een grote waarde en is daard…
De waarde van Nederlandse muntenDe waarde van Nederlandse muntenDoor de invoering van de euro raakte de Nederlandse munten buiten gebruik. Tot 2008 konden zij nog steeds bi de Nederlan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Napoleon_(coin)
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.