Bijstand 2020 omhoog

Bijstand 2020 omhoog De bijstand 2020 gaat per 1 januari 2020 omhoog. Het gezamenlijke inkomen per huishouden telt bij een bijstandsaanvraag, ook het inkomen van een inwonend kind dat 21 jaar of ouder is en niet studeert. Een kind kan dus als medebewoner worden gezien waarmee de woonkosten kunnen worden gedeeld (kostendelersnorm). In de maand mei wordt ook de opgespaarde vakantietoeslag uitbetaald.

Recht op bijstand in 2020


Bijstand 2020 gaat omhoog

De bijstandsuitkering is gekoppeld aan het wettelijk minimumloon en omdat het wettelijk minimumloon per 1 januari 2020 stijgt, gaat ook de bijstandsuitkering omhoog. Een bijstaande ouder heeft in beginsel op hetzelfde bedrag recht als een alleenstaande. Bent u getrouwd maar leeft u duurzaam gescheiden, dan wordt u voor de bijstand als alleenstaande gezien. Hebt u geen aantoonbare woonlasten (u bent bijvoorbeeld dak- en thuisloos) dan kan de gemeente uw uitkering met 20% korten. De kostendelersnorm is een belangrijk punt van aandacht. Deze houdt kortweg in dat als er op uw adres meerderjarigen wonen van 21 jaar of ouder, de gemeente vindt dat u met hen uw woonkosten kunt delen en dus met een lagere bijstandsuitkering uit de voeten moet kunnen. Dit kan ook gelden voor inwonende kinderen, zeker als ze niet meer studeren. Een aanvulling met bijzondere bijstand mag tot een maximum van 110% van het minimumloon.

Bijstand 2020 en schulden of vermogen

Als er schulden zijn, worden de schulden van uw vermogen afgetrokken. Anderzijds, als er vermogen is van meer dan 6.200 euro, moet dit spaargeld eerst worden opgemaakt voordat een uitkering mogelijk is. Ook met een recht op studiefinanciering wordt hiermee bij de bijstand rekening gehouden. Een aanvraag voor studiefinanciering gaat boven bijstand.

U bent ben jonger dan 27 jaar

Tussen de 18 en 27 jaar gelden voor de bijstand aanvullende regels. U moet voorafgaande aan de bijstandsaanvraag eerst aantoonbaar vier weken naar werk hebben gezocht. Lukt het niet om werk te vinden dan kunt u binnen twee weken naar uw zoektocht van vier weken een bijstandsaanvraag bij de gemeente indienen. Uw aanvraag zal worden beoordeeld en u zult worden uitgenodigd voor een gesprek om te zien of u voldoende uw best hebt gedaan om werk te vinden. U wordt dan ook op uw rechten en plichten gewezen. Hebi geen startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo) voor werk, dan kan de gemeente u verplichten om die kwalificatie eerst te halen voordat u voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. Als iemand fraudeert met de bijstand wordt de uitkering voor minimaal drie maanden stopgezet.

Uitkering bijstand 1 januari 2020

De bijstandsuitkering blijft meegroeien met de ontwikkeling van de lonen, dat betekent dat de uitkering per 1 januari en op 1 juli van het jaar aan deze loonontwikkeling wordt aangepast. Verder zijn belastingmaatregelen van invloed op uw netto uitkering zoals de hoogte van de algemene heffingskorting en de tarieven van de loon en inkomstenbelasting. Uw vakantietoeslag bedraagt 5% van uw uitkering (afgeronde bedragen):

Soorten bijstand, netto bedragen per 1 januari 2020

Per maand VakantietoeslagTotaal
21 jaar tot AOW-leeftijd:
Paar 1.433 72 1.505
Alleenstaande ouder 1.000 50 1.050
Alleenstaande 1.000 50 1.050
18 tot 21 jaar:
Alleenstaande 248 12 260
Alleenstaande ouder 248 12 260
twee personen, beiden jonger dan 21 jaar:
zonder kinderen 495 25 520
met kinderen 780 40 820
twee personen, 1 jonger dan 21 jaar:
zonder kinderen 962 48 1.010
met kinderen 1.250 62 1.312

Bijstand, rechten en plichten

Hebt u minder inkomen dan de bijstandsnorm, dan kunt u recht hebben op een bijstandsuitkering. Daar zitten enkele verplichtingen aan vast. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
 • Het aanvaarden en behouden van aangeboden werk..
 • U op verzoek van de gemeente inschrijven bij een uitzendbureau.
 • Als u wilt verhuizen, moet u vooraf actief werk zoeken in de gemeente waar u naartoe wilt verhuizen.
 • Bereid zijn om te reizen voor uw werk (maximaal 3 uur per dag als dit nodig is om werk te krijgen).
 • De gemeente kan om een tegenprestatie vragen.
 • Meewerken aan de ondersteuning die uw gemeente u oplegt of aanbiedt gericht op arbeidsinschakeling.
 • Zorgen voor de juiste kleding, persoonlijke verzorging en gedrag.
 • Extra inkomsten in een maanden melden aan de gemeente.
 • U moet de Nederlandse taal voldoende beheersen.
 • Verandering in uw gezinssituatie melden aan de gemeente.
 • U mag maximaal 28 dagen per jaar (inclusief weekenden) op vakantie naar het buitenland, maar overleg eerst met uw gemeente over de tijdstippen.

Conclusie bijstand 2020

De bijstandsuitkering gaat omhoog, maar er zijn wel een aantal verplichtingen waaraan u moet voldoen om voor bijstand in aanmerking te komen. De gemeente kan u verplichten om actief op zoek te gaan naar werk, een tegenprestatie te leveren en u voldoende bij te scholen. In zijn algemeenheid zal u inkomen als u aan het werk kunt gaan, hoger zijn dan de bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering is een achtervang en die kunt u het beste zien als een tijdelijke oplossing in uw zoektocht naar betaald werk.
© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte bijstandsuitkering januari 2020- januari 2021Hoogte bijstandsuitkering januari 2020- januari 2021Hoe hoog is de bijstandsuitkering in 2020 en per 1 januari 2021 en wat is de bij de bijstand bijbehorende bijstandsnorm?…
Uitkering en studiefinancieringUitkering en studiefinancieringStudiefinanciering is voor de inkomstenbelasting geen inkomen, maar de studiefinanciering kan wel als inkomen worden gez…
Hoogte bijstandsuitkering 2019 - 2020 - 2021Hoogte bijstandsuitkering 2019 - 2020 - 2021Welk bedrag aan bijstandsuitkering ontvangt u per 1 januari 2022 en 1 juli 2021, wat verandert er in 2022? Als nieuwe bi…
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2021 en 2022 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel kr…

Amerika: een bankrekening openen in de Verenigde StatenAmerika: een bankrekening openen in de Verenigde StatenVeel Nederlanders verhuizen naar de Verenigde Staten en willen dan daar een bankrekening openen bij een Amerikaanse bank…
Munten: kopen en verkopen van gouden dukatenMunten: kopen en verkopen van gouden dukatenEr wordt veel gehandeld in gouden dukaten en er kan goed geld mee worden verdiend. Een gouden dukaat is veel waard. De d…
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.