De Rentesprong van de SNS Bank een klein sprongetje?

De Rentesprong van de SNS Bank een klein sprongetje? Eind augustus 2007 sloot de inschrijvingstermijn voor een nieuw SNS product, de Rentesprong. Omdat per jaar maximaal 18% rente in het vooruitzicht wordt gesteld, is dit een product om nog eens goed te bekijken. Zo sparen met een hypotheek wil iedereen wel. Hebt u 18% rendement ontvangen van de SNS bank met deze rentesprong?

De Rentesprong van de SNS Bank

De Rentesprong is een product waarbij u per jaar 3% rente wordt gegarandeerd. Het minimale inschrijfbedrag is € 500, en er geldt geen maximum. Het geld ligt voor vijf jaren vast. De inleg is gegarandeerd. Een tussentijdse opname is zonder kosten alleen mogelijk als de rekeninghouder onverhoopt voor de einddatum van de Rentesprong komt te overlijden. De 3% rente is niet een echt hoge spaarrente, maar inschrijvers worden vooral gelokt door het vooruitzicht dat er per jaar een opslag kan plaats vinden van 18%, waardoor de rente per jaar kan oplopen tot maar liefst 21%. Omdat dit soort percentages nogal excentriek lijken, hebben we de systematiek eens bekeken.

Wat is de Rentesprong van de SNS Bank

De Rente sprong is een gemengd product. Enerzijds heeft het een duidelijk spaar karakter, 3% rente. Anderzijds heeft het, om deze 3% en een eventuele Rentesprong van 18% te kunnen garanderen, een duidelijk beleggingskarakter. De Rentesprong is namelijk afhankelijk van het maandelijkse presteren van de AEX. Vervolgens worden de prestaties van alle maanden bij elkaar opgeteld:
  • Is de AEX gestegen dan telt de stijging voor maximaal 1,5% mee. Is de AEX bijvoorbeeld in een maand met 5% gestegen dan telt voor het bepalen van de rente de stijging dus voor maximaal 1,5% mee.
  • Dalingen tellen volledig mee. Daalt de AEX in een maand 5%, dan daalt het maandelijkse rendement met 5%.

Vervolgens worden de maand prestaties per jaar opgeteld. Zo ontvouwen zich twee scenario’s, waarbij de rente, al of niet met een extra Rentesprong wordt uitgekeerd:
  • Het jaarrendement is kleiner dan of gelijk aan 3%. Dan is de extra Rentesprong gelijk aan nul, zodat u 3% krijgt uitgekeerd,
  • Het jaarrendement is groter dan 3%. Deze rente wordt aan u uitbetaald. De extra Rentesprong is gelijk aan het meerdere dan de gegarandeerde 3%.

De Rentesprong is een derivaat

De Rentesprong van de SNS Bank is een derivaat. Een afgeleid financieel product dus waarbij de prestaties van de onderliggende waarde, de AEX, medebepalend is voor uw rendement. De SNS Bankt geeft aan dat 18% extra rendement per jaar mogelijk is, ofwel 1,5 % per maand.

Hoe realistisch is een rentesprong van 18%

Een Rentesprong van 18% per jaar, betekent dat gedurende 5 jaren elke maand 1,5% rendement wordt bijgeschreven. Eén maand met een dalende AEX richt dit al te gronde. Sterker nog als in één maand tijd de AEX met 4,5% daalt, verliest u meteen drie maanden van 1,5%. Een correctie in een maand met 20%, kost u ruim een jaar lang 1,5%. Als we bijvoorbeeld augustus 2007 vergelijken met augustus 2006 is de beurs met ruim 15% gestegen. Toch waren er meerdere correcties, waardoor de extra Rentesprong uitkomt op -1,1%! Tel uit uw winst, want die is dus nihil.

Slot

Wanneer u 3% rente voor vijf jaar vast een mooi rendement vindt, is de SNS Rentesprong een mogelijkheid. Maar voor dat percentage zijn er ook spaarrekeningen zonder aanvullende voorwaarde. Als u een gokje wilt wagen en hoopt op meer dan 3% is de Rentesprong eveneens bruikbaar. Als u echt groot rendement had willen behalen had u veel beter op de beurs kunnen beleggen. Maar ook daarvoor geldt dat de resultaten uit het verleden geen garantie betekenen voor de toekomst. Eén ding is wel onmiskenbaar zeker: de beurs corrigeert voortdurend, en dat komt de Rentesprong niet ten goede. En dat is waarschijnlijk nog zeer zuinigjes uitgedrukt.
© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sparen voor later: Hoe maak je het hoogste rendement?Wanneer je wilt sparen voor later, zijn er veel verschillende manieren om dat te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan s…
Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020Groen beleggen, maatschappelijk verantwoord sparen 2020Groene beleggingen, maatschappelijk verantwoord sparen, durfkapitaal, groen en duurzaam sparen? Benut de overgebleven fi…
Van lijfrente tot banksparenVan lijfrente tot banksparenBanksparen is een vrij nieuw en fiscaal voordelig product, onder meer in te zetten om uw hypotheek voordelig af te losse…
Moet ik gaan beleggen?Moet ik gaan beleggen?Om rendement te maken op u geld kunt u een spaarrekening openen en jaarlijks een paar procent aan rente vangen. U kunt o…

Goedkoper boodschappen doen: tips om geld te besparenGoedkoper boodschappen doen: tips om geld te besparenBespaar eenvoudig geld op je dagelijkse boodschappen. Goedkoper boodschappen doen zit in de kleine dingetjes: van de keu…
Welke service bij autopech onderweg (pechhulp)Welke service bij autopech onderweg (pechhulp)Pechhulp, de markt voor service bij autopech onderweg bestaat uit tussen de 4 en 4,5 miljoen klanten. Er zijn meerdere a…

Reageer op het artikel "De Rentesprong van de SNS Bank een klein sprongetje?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Schrijf mee!