Bespaartips voor studenten

Studenten hebben het niet breed, tegenwoordig al helemaal niet. Om die reden probeert dit artikel een aantal bespaartips voor studenten op te sommen die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en die weinig of geen moeite kosten. Sommige heb je misschien al wel aan gedacht, andere misschien niet.

Financiën en verzekeringen

 • Neem een studentenrekening met internetbankieren. Alle grote banken bieden het aan. Hiermee vermijd je voor je pinpas en andere services te moeten betalen. Ook kan je vaak gratis een credit card aanvragen. Let wel: banken vereisen een bewijs van inschrijving aan een instelling voor hoger onderwijs vaak. Soms is dit een kopie van je collegekaart/inschrijvingsbewijs, maar soms ook moet je op de rekening die je opent ook studiefinanciering ontvangen.
 • Neem een studentenzorgverzekering of een jongerenzorgverzekering. De grote verzekeringmaatschappijen hebben allemaal speciale pakketten voor jongeren en/of studenten. Soms scheelt het maar een paar euro per maand, maar bedenk wel dat je dit elke maan betaalt, jarenlang. De uiteindelijke besparing kan dus best oplopen.

Telefonie, televisie en internet

 • Er zijn telecomaanbieders die, vaak in geval van studentencomplexen, extra goedkope paketten voor internet, televisie en telefoon aanbieden. Accepteer niet zomaar het aanbod van de aanbieder die je bij je huurcontract krijgt, maar google even om te kijken welke aanbieders er nog meer in jouw buurt zijn.
 • Het goedkoopst is meestal om een pakket voor internet, televisie en telefoon in een te nemen. Veel studenten denken dat ze een vaste telefoon niet nodig hebben, maar de kosten van een mobiele telefoon kunnen aardig oplopen als je elke avond naar huis belt (of naar vrienden natuurlijk). Het bellen met een vaste telefoon is vele malen goedkoper en is soms betaal je voor de aansluiting niet eens extra wanneer je ook internet en televisie afneemt (toch onmisbaar voor de gemiddelde student).

Gas, Water, Electra

Besparen op deze zaken is natuurlijk heel simpel en naast goed voor de portemonnee ook nog een goed voor het milieu (voor de groene student ook een goed argument). Hier volgen een paar simpele tips:
 • Maak je kranen water besparend! Dit kan al door simpelweg een opzetstuk te kopen bij de bouwmarkt! Je kan ook een waterbesparende douchekop aanschaffen.
 • De kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen.
 • Doe de afwas niet onder een lopende kraan, maar maak een sopje. Heb je geen stopje bij de hand, dan kan een teiltje ook uitkomst bieden.
 • Plaats een wekker in de badkamer en zet die op het maximale aantal doucheminuten voordat je gaat douchen (en haal je huisgenoten over dit ook te doen). Je denkt misschien dat je erg snel onder de douche bent, maar ongemerkt staan de meeste mensen toch langer onder de douche dan ze denken.
 • Zet de verwarming in het algemeen niet te hoog. Hoe lekker het ook mag zijn om na een lange dag thuis even lekker de verwarming hoog te zetten, het is niet goed voor het milieu, je portemonnee en voor je lichaam. Ja, ook voor je lichaam. Het is gezonder om gewoon lekker een warme trui aan te trekken dan om de verwarming hoog te zetten. Ook voorkom je zo dat je haar en huid onnodig uitdrogen.
 • De verwarming laag als er niemand thuis is. Het meest effectief is om de thermostaat in de koude maanden op een graad of 16C te zetten wanneer er niemand thuis is. Op deze manier slaat hij het grootste deel van de tijd niet aan, maar duurt het niet zo lang voor hem (en kost het dus niet zoveel energie) om weer op te warmen wanneer je thuis komt en hem wel aanzet. Heb je een eigen thermostaatknop op de radiator in je verwarming dan kan je die ook alleen laag zetten. Wanneer het zomer is kan de verwarming uiteraard helemaal uit!
 • Zet de radiator op winteravonden een uur voordat je gaat slapen laag. De warmte blijft nog minstens een uur hangen en dus is het niet nodig om dat uur de verwarming aan te hebben. Daarnaast is het bewezen dat je in een koele kamer beter slaapt, dus durfals kunnen hem misschien al eerder laag zetten.
 • Doe de gordijnen dicht wanneer het donker wordt. Wanneer het donker wordt daalt de temperatuur buiten en wordt het temperatuurverschil tussen buiten en binnen dus groter, waardoor er meer warmte dan anders weglekt uit je huis. Door de gordijnen dicht te doen voorkom je dat een deel van de warmte weg kan en bespaar je dus weer op je stookkosten. Daarnaast voorkomt het dat pottekijkers naar binnen kunnen loeren!
 • Plak warmtereflecterende folie achter je radiator. Dit is gewoon te verkrijgen in de bouwmarkt voor enkele euro's en zorgt ervoor dat je met het stoken niet het stuk muur achter je radiator voor niets mee zit te verwarmen, maar dat de warmte in plaats daarvan weer terug de kamer in wordt gekaatst.
 • Plak warmtereflecterende folie op je ramen. Ook dit is gewoon in de bouwmarkt te verkrijgen en doet in principe hetzelfde als de folie voor achter de radiator, alleen is het doorzichtig waardoor je gewoon door je raam kan kijken.
 • Voorkom tocht! Ook het voorkomen van tocht kan namelijk een aangenamer klimaat in huis bevorderen en tegelijkertijd de energierekening omlaag brengen. Tochtstrips kan je voor een paar euro kopen in elke bouwmarkt. In je brievenbus kan je tochtborstels installeren als die er nog niet zitten.
 • Doe het licht uit als er niemand in de kamer is.
 • Laat geen opladers in het stopcontact zitten. Ze gebruiken dan toch stroom! Dit noemt men sluipverbruik.
 • Zet zoveel mogelijk apparaten uit als je ze niet gebruikt. Gebruik zo min mogelijk de stand-by knop. Ten eerste verkort dit de levensduur van het apparaat als hij lang stand-by staat, ten tweede heb je dan ook nog steeds sluipverbruik. In geval van de computer heeft onderzoek uitgewezen dat als je de computer langer dan 40 minuten niet gebruikt, dus bijvoorbeeld als je even gaat lunchen, dat je dan beter het apparaat uit kan zetten. Het is dan energiezuiniger om hem uit te zetten en weer op te starten wanneer je weer gaat werken dan om hem aan of op slaapstand/sluimerstand te laten staan. Ga je alleen even naar de brievenbus of iets dergelijks, dan is het beter om hem even op slaap- of sluimerstand te zetten.
 • Kook gezamenlijk. Het kost uiteraard veel minder gas om een pan met pasta voor vier te koken dan vier personen keer een pannetje met pasta voor een persoon.
 • Kook niet voor elk kopje thee een kan met water. Maak aan het begin van de ochtend of middag een grote pot thee en bewaar deze in een thermoskan. De komende drie uur is het lekker warm. Als je nog een theemuts erover heen kan je er nog langer mee doen.

Boodschappen doen en winkelen

 • Wees niet lui en ga niet zomaar naar de dichtsbijzijndste supermarkt, maar kijk welke er nog meer zijn. Op internet kan je gemakkelijk vinden welke de goedkoopste is. Soms ook kan je goedkoop terecht voor de ene produktsoort bij de ene supermarkt en voor de andere produktsoort kan je misschien weer beter langs die andere gaan. (En als je langs meerdere supermarkten fietst werk je ook nog aan je conditie, waardoor je weer kan besparen op het abonnement van de sportschool).
 • Schraap die Nee/Nee-sticker van je brievenbus af en kam de folders door voor aanbiedingen. Even werk, maar het levert zeker wat op. (De echt milieubewuste student kan misschien beter de sticker laten zitten en op internet kijken. Folders van grote supermarktketens en andere winkelketens zijn bijna allemaal op internet te vinden).
 • Kook gezamenlijk (alweer). Niet alleen bespaar je hiermee op gas, maar ook op kosten van de maaltijd zelf. Je gooit aan het eind van de dag vaak veel minder weg (je kan nou eenmaal geen halve aubergine kopen of iets dergelijks, maar wel 2 aubergines!) en bespaart zo aanzienlijk op de kosten van de maaltijd. Ook kosten grotere hoeveelheden relatief gezien gewoon minder dan kleine hoeveelheden in de supermarkt. En last but not least: er worden minder pannen gebruikt bij het koken en dus bespaar je op de kosten voor het warme water (en op de moeite van het doen van de afwas).
 • Kook een of twee keer per week vegetarisch. Ten eerste schijnt dit alleen maar gezond te zijn (een mens kan best met wat minder vlees toe en zo lang je niet altijd vegetarisch eet heb je geen vleesvervangers nodig) en ten tweede bespaar je zo geld, want vlees is meestal het duurste onderdeel van de maaltijd. Een vegetarische maaltijd kan daarnaast ook nog eens heel lekker zijn.
 • Er zijn ook winkels die kortingen geven aan studenten. Dit kan je altijd wel op internet vinden. Ook een goede besparing kan een CJP-kaart zijn (onder de 35 jaar). Dit kost maar 15 euro per jaar en je krijgt korting in vele winkels.

Reizen, cultuur en uitgaan

 • Met de bovengenoemde CJP-pas kan je ook kortingen krijgen in het buitenland en op reizen. Ook kan je als student in vele musea in binnen en buitenland vaak gewoon je collegekaart laten zien en voor een gereduceerde prijs naar binnen. Neem die dus altijd mee.
 • In studentensteden schenken sommige bars ook bier voor studentenprijzen (soms op bepaalde tijden en dagen) en anders kan je altijd naar de borrel of het feest van je studievereniging, waar ook vaak bier voor een spotprijs wordt aangeboden. Gezellig hoeft niet duur te zijn!
 • Sommige bioscopen geven daarnaast kortingen aan studenten (collegekaart mee!) of CJP-pashouders. Als je vaak naar de film gaat, kan dit aardig schelen.
 • Als je buiten de deur wilt eten is de mensa van de universiteit het goedkoopst, naast natuurlijk de snackbar. Maar in beide gevallen is de kwaliteit van het voedsel niet altijd even goed en een goede tip is dan ook om op internet te kijken naar aanbiedingen van restaurants. Er zijn sites (zie de externe links voor een van de grootste) die elke dag in allerlei steden in Nederland nieuwe aanbiedingen hebben.

Sport en uiterlijke verzorging

 • Een beetje zichzelf respecterende student wil ook goed voor de dag komen, wel of geen geld op de rekening. Dus er moet gesport worden en er moet naar de kapper gegaan worden en misschien, voor de dames, moet ook wel een keertje de schoonheidsspecialiste bezocht worden. Ook dit kan allemaal voor minder dan de normale prijs.
 • In studentensteden zijn vaak kappers die studenten korting geven op vertoon van de collegekaart (weer meenemen dus!).
 • Ook zijn er soms beauty salons die een dergelijke regeling kennen.
 • Verder heeft elke zichzelf respecterende universiteit een sportcentrum. Zeg dus je abonnement voor die dure sportschool op en kijk op de site van je universiteit wat ze aanbieden. De meeste bieden een heel scala aan activiteiten en faciliteiten aan voor een prijs die vaak minder dan de helft is dan wat je regulier betaalt.
 • Ervaring leert dat op internet vaak ook vouchers voor aanbiedingen van sportscholen, kappers en beauty salons te kopen zijn voor een spotprijsje. Zo kan je er toch goed uitzien voor dat ene feestje!
© 2011 - 2024 Rooserderoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Hoe studenten geld besparenHoe studenten geld besparenGekke sprongen kunnen studenten met hun maandelijks budget niet maken. Dat is normaal. Tot op zekere hoogte kan je dat o…
Rondkomen als studentRondkomen als studentAls student is het leven niet altijd even gemakkelijk. Door de tijd die je in je studie steekt, kun je maar weinig werke…
Student verdient geld met lenen en sparen bij DUOStudent verdient geld met lenen en sparen bij DUOHoe verdien je als student snel wat extra geld met een rentedragende lening bij DUO, je studieschuld? Combineer zo lenen…

Inschakelen van de deurwaarderInschakelen van de deurwaarderVeel bedrijven schakelen een deurwaarder in wanneer een klant zijn schuld niet kan of wil voldoen. Dit is verstandiger d…
Wat is de executiewaarde van een huis?Wat is de executiewaarde van een huis?Een veel gebruikte term voor onroerend goed, is de zogenaamde executiewaarde, maar wat houdt de executiewaarde eigenlijk…
Rooserderoos (9 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.