Ouderbijdrage 2020 - 2021 (aanvullende beurs)

Ouderbijdrage 2020 - 2021 (aanvullende beurs) De ouderbijdrage in het levensonderhoud van een studeren kind is belangrijk om te kunnen berekenen op hoeveel aanvullende beurs of toelage een studeren kind recht heeft. Om deze ouderbijdrage te kunnen berekenen is het noodzakelijk om het inkomen van de ouders te weten, maar er spelen meer factoren een rol. De ouders hebben een onderhoudsplicht en voor zover de ouders onvoldoende kunnen bijdragen vult DUO de basisbeurs aan met de aanvullende beurs. Hoe wordt deze aanvullende beurs berekend?

Hoogte aanvullende beurs berekenen


De aanvullende beurs

Studenten in het mbo en wetenschappelijk onderwijs (universiteit en hogeschool) kunnen een studiebeurs aanvragen. In het mbo heeft elke student recht op de basisbeurs en kan die een aanvullende beurs aanvragen als het inkomen van de ouders laag is. In het wetenschappelijk onderwijs is de basisbeurs een lening en kan er extra worden geleend in de vorm van een aanvullende beurs als het inkomen van de ouders ontoereikend is. Maar ja, wat is ontoereikend? Bovendien krijgt een student de aanvullende beurs niet automatisch, deze moet eerst bij DUO worden aangevraagd, waarna die de voorwaarden bekijkt en berekent of de student voor de aanvullende beurs in aanmerking komt en hoe hoog deze studiebijdrage zal zijn.

Inkomen van de ouders

Beide ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen, ook hun studerende kinderen. En iedereen weet dat een studerend kind veel geld kost (studiegeld, collegegeld, studieboeken, kamerhuur) waardoor de kosten van levensonderhoud ook hoog zullen uitpakken. Om die reden is de studiebeurs. De studiebeurs bestaat uit een basisbedrag dat voor elke student gelijk is en dus onafhankelijk van het inkomen van de ouders, maar er is ook een deel mogelijk als aanvullende beurs dat wel afhankelijk is van het inkomen van de ouders.

De ouderbijdrage 2020-2021

De ouderbijdrage is het bedrag dat de ouders geacht worden bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van een studerend kind. Deze ouderbijdrage wordt onder meer berekend op basis van het inkomen van de ouders zoals dat bij de Belastingdienst bekend is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het aantal kinderen in een huishouden. De ouderbijdrage is het bedrag dat de student wordt gekort op de maximale aanvullende beurs die in het studiejaar 2020-2021 mogelijk is. De ouderbijdrage is dus een veronderstelde eigen bijdrage.

Maximum aanvullende beurs 2020-2021:

mbo of wouitwonendthuiswonend
mbo€ 373,94€ 351,46
wo€ 403,17€ 403,17

Welk inkomen is relevant?

Als de ouders belastingaangifte inkomstenbelasting doen, wordt voor de ouderbijdrage 2020-2021 het verzamelinkomen uit 2018 (peiljaar geeft dus twee jaar vertraging) als uitgangspunt genomen. Doen ze geen aangifte, dan gebruikt DUO het belastbaar loon 2018 op hun jaaropgave(n). DUO vraagt het inkomen automatisch op bij de Belastingdienst. Daarna krijgen uw ouders van ons een bericht over hun inkomen. Als een ouder is overleden, wordt diens inkomen niet meegenomen.

Extra vrijstelling alleenstaande oude

Gaat het om een alleenstaande ouder die een kind of kinderen verzorgt onder de 18 jaar, dan telt DUO een deel van het inkomen niet mee voor de berekening van de ouderbijdrage. Deze vermindering van de ouderbijdrage heet de extra vrijstelling alleenstaande ouder. Ook als een ouder zelf een studieschuld aflost, wordt hiermee rekening gehouden.

Aantal kinderen in het gezin

Ook wordt bij de berekening van de ouderbijdrage rekening gehouden met het aantal kinderen. Hebt u meerdere kinderen die u verzorgt, dan wordt uw bijdrage als het ware over deze kinderen uitgesmeerd en niet slechts aan één kind toegerekend. De aanvullende beurs gaat daarmee dus omhoog, maar kan nooit hoger zijn dan het maximum.

Conclusie hoogte aanvullende beurs 2020-2021

Bepalend voor de berekening van de aanvullende beurs 2020-2021 is dus:
  • Studeert uw kind in het mbo of wo (de bedragen verschillen).
  • Wat is het inkomen van de ouders in 2018?
  • Hoeveel kinderen zijn er in het gezin?
  • Is er een ouder overleden?
  • Gaat het om een alleenstaande ouder met kinderen onder de 18 jaar?

Wie al deze factoren invult bij de berekening van de ouderbijdrage, krijgt automatisch in beeld op hoeveel aanvullende beurs er recht is. Immers de aanvullende beurs is gelijk aan de maximale aanvullende beurs minus de ouderbijdrage, maar kan uiteraard niet negatief zijn.

Lees verder

© 2011 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Met een kind dat eind 2019 en in het bijzonder op 1 januari 2020 jonger is dan 12 jaar hebt u in 2020 recht op de inkome…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…
Sociaal leenstelsel 2020Sociaal leenstelsel 2020Het sociaal leenstelsel voor het hoger onderwijs (niet het MBO) leidt tot hogere schulden van studenten, niet verwonderl…
Studiefinanciering 2019 en 2020Studiefinanciering 2019 en 2020Een student met recht op studiefinanciering in 2019 of 2020 moet de studiefinanciering wel eerst aanvragen bij de DUO om…

Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?In het nieuws horen we vaak berichten over de inflatie. Maar wat is inflatie precies? En hoe wordt het berekend? En wat…
Recht op (dubbele) kinderbijslagRecht op (dubbele) kinderbijslagDe kinderbijslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderen. Niet iedereen heeft recht op de kinderbijslag, wanneer…

Reageer op het artikel "Ouderbijdrage 2020 - 2021 (aanvullende beurs)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Etoush, 28-10-2016 15:54 #114
Geachten,
Waarom moet het BSN-nummer van mijn kind erbij vermeld worden, om teruggave kinderalimentatie aan te vragen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Geachte Etoush,
De Belastingdienst werkt met BSN nummers ter identificatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Avdic, 17-05-2015 11:56 #113
Ik betaal kinderalimente voor 2 kinderen, zij wonnen bij de moeder.
Een kind wordt op 07/07/2015 vijftien jaar, en hij zal vanaf september deze jaar met HBO opleiding beginnen. Om college geld te betalen, moet hij Lenin nemen, ondanks dat ik dikke kinderalimentatie betaalt aan zijn moeder.
Mijn vraag is:
Is dat het mogelijk dat mijn kind (met 17 jaar) resrtreeks op eigen rekening kinderalimentatie ontvangt, om studie college geld te betalen. Hij moet tot zijn 18 jaar bij zijn moeder blijven wonen, want ik heb geen gezag over mijn kinderen. Wij waren nooit getrowd.

Al vast bedankt,
Avdic Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Avdic,
Bij minderjarige kinderen ontvangt de verzorgende ouder de kinderalimentatie omdat die alimentatie gerechtigd is, daarna (vanaf de 18e verjaardag) wordt uw kind zelf alimentatie gerechtigd. Alleen met toestemming van de moeder zou het anders kunnen worden geregeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Emiel, 01-12-2014 20:32 #112
Tot mijn verbazing las ik dat per 1 januari 2015 de kinderalimentatie niet meer aftrekbaar is…
Ik betaal sinds 2014 alimentatie voor mijn 2 kinderen. (nu 13 en 17. Nu iets meer dan 250 euro per kind). Ik was al die tijd in de veronderstelling dat alleen de partneralimentatie (die ik de eerste jaren ook betaalde) aftrekbaar was, en de kinderalimentatie niet.
Heb ik nu al die jaren veel aftrek laten liggen of voldoe ik niet aan de voorwaarden? Reactie infoteur, 11-08-2020
Beste Emiel,
Een deel van de kinderalimentatie is aftrekbaar via de aftrekpost kosten levensonderhoud kind. Hierbij is niet het totale bedrag aftrekbaar, maar een vast bedrag. Voor de vergeten jaren kunt u tot maximaal vijf jaar terug nog om een correctie vragen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/89766-aftrek-alimentatie-2018-en-2019-alimentatie-2020-en-2021.html

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Simon, 17-11-2014 10:01 #111
Beste mensen,
Per 1/1/2015 verdwijnt de aftrek levensonderhoud kind. Ik betaal zowel kinder- als ouderalimentatie. Mijn ex-partner werkt slechts 1 dag per week en voor haar gaan de regelingen ook veranderen, waarbij ze er mogelijk op vooruit gaan financieel.
Wat gaat dit voor mij betekenen en heb ik recht op de "Alleenstaande ouderkop" (Ik woon weer samen en verdien 2 x modaal)? Alvast Dank Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Simon,
Als u samen woont, zult u niet als alleenstaande ouder worden gezien en hebt u geen recht op de alleenstaande ouderkop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Micha, 15-10-2014 10:47 #110
Goedemorgen,
een vriend is naar mij toegekomen voor informatie. Zijn vier kinderen wonen bij zijn ex-vrouw. Zij ontvangt kinderbijslag en in 2011 werkte ze ook parttime. Hij heeft over 2011 5840 euro afgetrokken, maar bewijs geleverd dat hij in totaal 5130 euro heeft overgemaakt aan haar. Nu zegt de inspecteur dat hij niet heeft aangetoond welk deel voor zijn kinderen was en dat dus niet aangetoond is dat hij de kinderen in belangrijke mate heeft onderhouden. Ook heeft hij geen echtscheidingsconvenant of beschikking meegestuurd waarin staat wat hij moet betalen. Hij zegt dat het bedrag dus lager is dan 408 euro per kind, per kwartaal en wil dus nu het hele bedrag niet toekennen. Mijn vriend geeft aan dat hij het vrijwillig betaalt voor het onderhoud van zijn kinderen. Hij betaalt per kwartaal. Is het nu mogelijk als verweer te voeren dat hij slechts drie kinderen in belangrijke mate onderhouden heeft? Anders moet hij ruim tweeduizend euro terugbetalen. Wat kunt u verder als advies geven? Alvast hartelijk dank. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Micha,
Het is het beste als de ex op papier aangeeft dat het ontvangen geld volledig voor het onderhoud van haar kinderen was. Dat betekent dat er geen partneralimentatie is, maar ook dat ze er zelf geen belasting over hoeft te betalen. Dat het geld voor drie kinderen is, zou kunnen, maar daar moet dan wel een plausibel verhaal voor zijn of een bevestiging van de ex.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bjorn, 19-08-2014 19:47 #109
Hallo,

Ik ben 16 jaar en doe de opleiding MBO 4 werktuigbouwkunde. Doordat wij over enkele maanden gaan emigreren naar Canada, zou ik deze maanden die ik hier nog ben liever gaan werken. Kan dat en hoeveel mag/kan ik verdienen i.v.m. kinderbijslag?

Mvg,
Bjorn Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Bjorn
Je mag in 2020 onbeperkt bijverdienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 09-07-2014 13:00 #108
De belastingdienst heeft mijn aftrekpost voor levensonderhoud studerende kinderen over 2011 afgewezen omdat zij in hun eigen levensonderhoud konden voorzien door hun spaargeld te gebruiken. Daar is op zich weinig tegen in te brengen.
Mijn vraag is of de belastingdienst andere normen mag hanteren dan de IB-groep (nu DUO), toch ook een overheidsorganisatie: die schreven mij bij het begin van de studie van mijn kinderen dat we, als ouders, geacht werden bij te dragen in de kosten van levensonderhoud, en baseerden zich daarbij alleen op het verzamelinkomen van de ouders. Spaargeld en inkomen kinderen werd daarbij niet meegenomen. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Peter,
Daarmee bepaalt DUO uw ouderbijdrage maar dat is wat anders dan berekenen of de kinderen voldoende in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Bovendien is er als er recht op studiefinanciering bestaat, geen recht op de aftrekpost studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 25-04-2014 10:59 #107
Ik ben gescheiden, woon/werk in Nederland en mijn ex-vrouw woont met onze beide kinderen in Duitsland. (zij werkt in Nederland) Ik betaal kinderalimentatie en gebruik al jaren de aftrekpost levensonderhoud kinderen jonger dan 30 bij mijn aangifte inkomensbelasting. Nu krijg ik van de belastingdienst een brief dat deze aftrekpost over aangifte 2011 is afgewezen omdat ik recht heb op kinderbijslag omdat mijn kinderen in Duitsland wonen. Ik weet nergens van en heb ook nooit iets ontvangen. In het artikel hierboven wordt bij de voorwaarden gesproken over het "krijgen" van kinderbijslag, terwijl in de brief van belastingdienst gesproken wordt over het "recht". Wat kan ik doen?

Vriendelijke groet, Wim. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Wim,
Wellicht hebt u recht op kinderkorting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 24-03-2014 20:53 #106
Ik heb 3 kinderen onder de 3 jaar. Ze wonen bij hun moeder.Ik betaal geen alimentatie en ontvang geen kinderbijslag maar betaal wel mee aan het levensonderhoud. Heb ik nu recht op een teruggave?

Met vriendelijke groet,

Michel Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Michel,
De kinderkorting wellicht:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Janine, 01-03-2014 20:22 #105
Mijn zoon van 20 volgt de VAVO. Hij woont nog thuis en ontvangt een tegemoetkoming studiekosten van DUO. Voor de opleiding heeft hij DUO € 1090,-- betaald en aan zijn school ook cursusgeld.
Kan hij zijn studiekosten (boeken en cursusgeld) aftrekken van de belasting ondanks de tegemoetkoming, moet hij de tegemoetkoming in mindering brengen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Janine,
Aks er recht is op studiefinanciering, zijn de studiekosten niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chantal, 11-02-2014 22:31 #104
Mijn ex haalt wekelijks ons zoontje (4) een op paar keer op van school laat hem daar eten slapen en douche. Overigens betaald hij iedere maand 100 euro dit hebben we onderling afgesproken en staat nergens vastgelegd. Kan hij gebruik maken van de aftrekpost levensonderhoud? En heeft dit voor mij nadelige gevolgen m.b.t. toeslagen of dergelijke belastingzaken? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Chantal,
Als hij de gemaakte kosten van levensonderhoud onvoldoende kan aantonen, zijn ze ook niet aftrekbaar. De Belastingdienst kan immers altijd om een onderbouwing vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ed, 02-12-2013 21:55 #103
1. Vallen de reiskosten; halen en terugbrengen naar de expartner i.v.m. weekend bezoekregeling onder de bijdrage in de kosten levensonderhoud?
2. De controleur belastingdienst eist van alle opgebrachte posten zoals aankoop kleding, schoolartikelen, zakgeld enz. bonnetjes en/of bankafschriften. Is dit normaal over het jaar 2011? Geen bonnetjes of afschriften, dan wordt door hem aftrek geschrapt en volgt er een terugvordering. Hoe kun je dit aanvechten? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Ed,
De Belastingdienst wordt steeds strenger met het controleren van aftrekposten en vraagt steeds vaker om bewijzen. Dat aanvechten zal niet helpen, het is de kunst om aannemelijk te maken dat u de uitgaven ook gedaan hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert Wagteveld, 19-11-2013 15:01 #102
Ik heb een meningverschil met belastinginspecteur over aftekpost levensonderhoud kind 2011. Hij is van mening dat een nul lening tbv ov kaart ook onder studiefinanciering valt. Hij heeft dus mijn aftrekpost geschrapt en mij met een naheffing opgezadeld.
Ik ben gaan googlen en kwam op deze site uit. Jullie stellen bij "voorwaarden aftrekpost levensonderhoud kind 2011" dat uitzondering is de nullening in de vorm van ov kaart. Dus dat ik wel recht op aftrek heb.
Mijn dochter had geen recht op studiefinanciering omdat zij na het hbo, universiteit is gaan doen. Ik vind het vreemd dat overheid eerst zegt jij hebt geen recht op studiefinanciering en als je dan vervolgens kosten aftrekt van de belasting, zeggen ze dat je wel studiefinanciering hebt gehad. Wij kan mij adviseren/helpen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Gert Wagteveld,
De Hoge Raad in het arrest van 10 februari 2006, nr. 40 972 (LJN: AV1383) herhaald dat de enkele omstandigheid dat iemand een lening kan aangaan, niet voldoende is om aan te nemen dat hij in eigen levensonderhoud kan voorzien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 13-11-2013 23:42 #101
Hi
De belastingdienst vraagt mij om te onderbouwen waarom ik in 2011 een bedrag van 2800 euro af getrokken heb voor "Persoonsgebonden aftrek - Uitgaven voor levensonderhoud kinderen jonger dan 30 jaar". Nu snap ik ten eerste niet waar de 2800 euro vandaan komen want ik dacht alleen 1400 euro (4x 408) euro op te hebben gegeven. Probleempje is dat ik de aangifte niet meer heb. Het bestand was beschadigd.

- Kan ik bij de belastingdienst nog een complete uitdraai krijgen van mijn aangifte? Ik heb wel nog de brief vd belastingdienst met de voorlopige aanslag 2011, maar op basis hiervan is het moeilijk te reconstrueren.
- Als ik al uitga van 408 euro per kwartaal, vind ik dat erg moeilijk om nu nog te onderbouwen met bonnetjes e.d. Ik ben er vanuit gegaan dat een percentage van de dagelijkse boodschappen hier in zit. Hoeveel procent zou redelijk zijn? En moet ik echt elke aanschaf nu nog kunnen bewijzen met bonnetjes?

Gr
Henk Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Henk,
De ellende is dat deze aftrekpost vaak moeilijk is te onderbouwen omdat men niet alle bonnetjes bewaart of afschriften heeft. Mede daarom wil het kabinet van deze aftrekpost af.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilma Slijters, 24-10-2013 10:35 #100
Mijn dochter heeft stufi gekregen was 18 jaar dus ook zorgtoeslag samen totaal 333 kan paar euro schelen haar kamer en zorgtoeslag kosten samen 370+117= 487 zij heeft gewerkt en 760 verdient dus dat is 76 per maand
klein sommetje 333+76=409 komt ze elke maand tekort 78 dat is voor ons ouders tevens het levensonderhpoud kleding inrichten kamer enz wij hebben dit als aftrekpost bij de belasting geplaatst om haar een betere start te geven zonder al te veel schuld omdat het land hieraan al kapot gaat toch Nee mevrouw dat mag niet want zij krijgt studifinaciering?Dus meneer Rutte wij met onze al te hoge hypotheek en nog een zoon van 16 krijgen dus te horen dit moet u terug betalen zon 980 euro WAARVAN? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Wilma Slijters,
Helaas is deze fiscale regeling al vele jaren zo dat als er studiefinanciering wordt ontvangen, er geen recht is op de aftrekpost scholingsuitgaven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mark, 26-08-2013 13:21 #99
Mijn zoon had in 2011 recht op de basisbeurs + ov kaart. Ik had geen recht op kinderbijslag. Vanwege mijn inkomen kwam mijn zoon niet in aanmerking voor de aanvullende beurs en werd ik geacht volgens een brief van DUO deze aanvulling te betalen. Het kan toch niet de bedoeling van de wetgever zijn om die aanvullende bijdrage, die hij anders van DUO, zou ontvangen, voor mij niet aftrekbaar te laten zijn als bijdrage voor levensonderhoud! De interpretatie van "het recht hebben op studiefinanciering" is hier aan de orde. In mijn beleving is het redelijk en billijk te kijken naar de mate waarin dat recht op studiefinanciering wordt omgezet in een daadwerkelijke uitkering. Zou ik kans van slagen maken (evt. bij de rechter|) als ik bezwaar maak tegen de stellingname van de inspecteur dat ik ten onrechte die (aanvullende) ouderbijdrage in 2011 als kosten voor levensonderhoud heb afgetrokken? Naar mijn gevoel zit hier wat scheef. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Mark,
Zodra uw zoon recht heeft op een basisbeurs. Zo staat het in de wet (wet ib art 6.14).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S., 04-08-2013 09:27 #98
Belachelijk dat aftrek lok niet meer in 2015 bestaat. Kinderalimentatie was er toen wel op berekend (omdat ik door deze regeling meer draagkracht had). Gaat de overheid dan ook automatische verzorgen dat ik minder kinderalimentatie hoef te betalen na 2015. Of gaat dat me weer duizenden euro's kosten omdat mijn ex een advocaat van onvermogen heeft van 185 euro all in en ik zon sprinkhaan van 500 euro per uur. Fijne zondag in dit rare land. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste S,
Naar de rechter gaan voor dit punt, gaat u waarschijnlijk meer geld kosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Esther, 02-07-2013 22:15 #97
Beste,
Mijn ex betaalt alimentatie voor ons zoontje van bijna 2. Hij wilt nu bonnetjes van mij als bewijs dat zijn geld ook daadwerkelijk naar zijn zoon toe gaat.
Heeft hij hier recht op?
Gr. Esther Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Esther,
De alimentatie wordt bepaald op basis van het gezinsinkomen en niet op basis van bonnetjes. Uw ex heeft dus geen recht op bonnetjes, maar wel de wettelijke plicht om te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. van Twist, 27-06-2013 13:17 #96
Goeden d
Mijn zoontje van 4 woont bij zijn moeder in Cuba. Iedere maand maak ik €175 over. Kan ik aftrek bij de belastingdienst meenemen?
Groet, Peter van Twist Reactie infoteur, 02-08-2020
Goeden dag P. van Twist,
Cuba is geen verdragsland van Nederland.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carlo, 20-06-2013 23:38 #95
Ik betaal nu alimentatie voor mijn dochter van 17 aan mijn ex vrouw, maar over een paar dagen word ze 18, moet ik verder op mijn ex rekening blijven storten of is het verstandiger om op mijn dochters rek te gaan storten, ik hoor het graag van jullie. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Carlo,
Zodra uw dochter 18 jaar is, maakt u met haar de afspraken over de kinderalimentatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen van der Linde, 08-04-2013 17:27 #94
Geachte heer/mevrouw,

Waarschijnlijk staat mijn vraag wel vermeld in bovengenoemde tabellen. Echter kom ik er niet uit.
Momenteel ben ik in een scheiding verwikkeld. Mogelijk moet ik partneralimentatie betalen per maand. Welk percentage is hiervan aftrekbaar bij de belasting. Kan dit ook maandelijks?

Graag hoor ik van U,

Vriendelijke groet, Reactie infoteur, 20-07-2020
Geachte Jeroen van der Linde,
Partneralimentatie is bij u als betaler voor 100% fiscaal aftrekbaar, kinderalimentatie niet. Hoeveel u dan van dit bedrag aan partneralimentatie terug krijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen. Via de voorlopige aanslag (teruggaaf inkomstenbelasting) kunt u uw geld maandelijks terugkrijgen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65057-voorlopige-aanslag-2019-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rita, 29-03-2013 14:36 #93
Hallo, mijn zoon is 20 jaar en woon bij mij thuis. Hij heeft geen werk en volgt een volwassenonderwijs voor 4 gezakte vakken. Hij krijgt een tegemoetkoming scholieren. Reiskosten etc worden niet vergoed. Kom ik aanmerking voor een aftrek levensonderhoud? Ik hoor het graag van u.

met vriendelijke groet,
Rita Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Rita,
Mede door de tegemoetkoming scholieren is er geen recht op de aftrek levensonderhoud kind.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene, 27-03-2013 22:15 #92
Hebben wij recht op aftrek uitgaven levensonderhoud de eerste 3 kwartalen van 2012?
Mijn zoon krijgt al een aantal jaren een wajong uitkering van 232 € maand, verder geen inkomsten behoudens zorgtoeslag. Sinds eind 2011 volgt hij een soort opleiding (leer-werk traject autisme) waarvoor hij geen recht op studiefinanciering heeft. In september is hij 21 jaar geworden. 3 x om week gaat hij met de fiets en trein hiernaar toe, treinkaartje kost 16 € per dag. Dit betaald hij zelf, waarmee zijn hele wajong bijna op is. Wij betalen voor de rest alles: o.a. eten, drinken, kleding, sport, fietsonderhoud, andere reiskosten (2 x retour a 170 km) voor 1x per maand weekend sociale vaardigheidtraining in soort woongroep. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Rene,
Hebt u al aan de kinderkorting gedacht (2020 en 2021):

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga1959 (infoteur), 27-03-2013 11:30 #91
Oh dat wordt dus erg lastig, want die hebben we niet :(
wat zou u aanraden om nu te doen, wel of niet invullen?

gr marga Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Marga1959,
Tja, daar ga ik niet over :-)
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga1959 (infoteur), 26-03-2013 16:11 #90
Hoi Zeemeeuw,

Moet je daar ook bonnen voor overleggen?
gr Marga Reactie infoteur, 02-08-2020
Hoi Marga1959,
De Belastingdienst kan altijd om een bewijs vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga1959 (infoteur), 26-03-2013 12:46 #89
Goedemiddag,

Mijn zoon van 21 heeft een dochtertje van 2 jaar, hij woont thuis en zijn dochtertje is 10 dagen per weken bij hem. Zijn ex ontvangt de kinderbijslag. Hij hoeft geen alimentatie te betalen. De dagen dat zijn dochtertje bij hem is heeft hij kosten voor haar onderhoud, zoals kleding, voeding, reiskosten om haar terug na haar moeder te brengen, etc Komt hij nu in aanmerking voor aftrek levensonderhoud kind onder de 21 jaar? Zoja hoeveel mag hij per kwartaal invullen?

Ik hoor het graag van U

vr gr Marga Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Marga1959,
Zie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/104706-extra-toeslag-alleenstaande-ouder-tot-een-paar-duizend-euro.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Has, 25-03-2013 15:46 #88
Beste Zeemeeuw,

Mijn zoon van 19 krijgt een basisbeurs van 78 euro van duo en sinds kort een aanvullendebeurs van 80 euro. Hij heeft verder geen inkomen. Hij is uitwonend, de huur, energie en alle bijkomende kosten wordt door mij betaald. Kan ik deze kosten aftrekken bij mijn aangifte? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Has,
Zodra uw zoon recht heeft op studiefinanciering, bestaat er geen recht meer op de aftrekpost studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carla, 20-03-2013 12:10 #87
Ik betaal maandelijks een flinke bijdrage voor mijn zoon van 9. Hij woont in het buitenland met zijn moeder, namelijk in Ghana. Kom ik in aanmerking voor aftrek levensonderhoud voor kinderen onder de 21? alvast hartelijk dank voor de reactie. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Carla,
Als het kind niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien, komt het wellicht nog in aanmerking voor kinderalimentatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Moon, 16-03-2013 12:03 #86
Beste Zeemeeuw,
Wij hebben een thuiswonende zoon van 20. Hij studeert niet en heeft geen inkomsten. Hij heeft nog wat spaargeld waar hij zuinig mee omgaat, maar wij voorzien in zin levensonderhoud. Ik heb hier geen bonnen of afschriften van. De kosten zitten gewoon in de wekelijkse boodschappen en alle andere vaste uitgaven. Hoe moet ik dan de aftrekpost eventueel verklaren bij de belasting? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Moon,
Tja dat is niet eenvoudig. Probeer toch uw kosten van levensonderhoud in beeld te brengen en daarvan een deel toe te rekenen aan uw zoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Selina, 15-03-2013 01:56 #85
Beste.

Mijn zoon kreeg in 2012 70 euro aan studiefinanciering. Heb ik nog recht op aftrek levensonderhoud kind? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Selina,
Neen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martin, 12-03-2013 11:39 #84
Martin 12-03-2013
Beste.

Lees ik goed en is het inderdaad zo dat :
A levensonderhoud kinderen in 2012 van 30 jr naar 21 jaar is gegaan.
B levensonderhoud studerende kinderen in 2012 nog steeds tot 30 jr geldt? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Martin,
Zie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/104706-extra-toeslag-alleenstaande-ouder-tot-een-paar-duizend-euro.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 07-03-2013 20:50 #83
Ik heb een tweetal vragen. Tot en met de aangifte inkomstenbelasting 2011 is de aftrek voor levensonderhoud niet opgevoerd, terwijl er achteraf wel recht op deze aftrek was. Is het nog mogelijk om bezwaar te maken tegen de aangiften t/m 2011? De tweede vraag is of er wel aftrek mogelijk is voor levensonderhoud, als je kind geen studiefinanciering ontvangt, er geen kinderbijslag meer wordt ontvangen, maar je kind wel een wajong uitkering heeft? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Petra,
U kunt een eerdere belastingaangifte nog corrigeren. Als er al een definitieve belastingaanslag is, doet u dat met een schriftelijk verzoek aan de Belastingdienst tot een ambtelijke correctie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

James, 06-03-2013 08:19 #82
Ik heb co ouderschap, we hebben 2 kinderen (8 en 12 jaar), de ene staat bij mij ingeschreven de andere bij mijn ex partner, ik ontvang kinderbijslag van het kind dat bij mij staat ingeschreven (12 jaar). De kinderen wonen de helft van de tijd bij mij. Ik betaal ook altijd alle kleding en lidmaatschappen sportvereniging ed. Volgens mij kan ik de kosten voor het levensonderhoud van het kind (8 jaar) dat bij mijn ex staat ingeschreven aftrekken? Zij ontvangt de kinderbijslag voor het kind van 8 jaar. Maar hoe kan ik die kosten berekenen, ik heb niet alle bonnetjes van de kleren bijvoorbeeld. Zijn hier tabellen voor (kleding, voeding, energiekosten, inwoning?) Per kwartaal zijn ze dus de helft van de tijd bij mij (dus ongeveer 6, 5 weken). Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste James,
Neen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marco, 03-03-2013 14:55 #81
Beste,
Mijn zoon is geboren op 9-7-2012, hierdoor had ik in het laatste kwartaal van 2012 recht op kinderbijslag, de eerste uitbetaling daarvan heeft plaatsgevonden in januari 2013, ik kon het recht dus niet ten gelden maken in 2012.
Mag ik nu "aftrek levensonderhoud" toepassen, en zo ja, 1 of 2 kwartalen?

Bij voorbaat dank voor de reactie. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Marco,
Maar er was wel recht op kinderbijslag en misschien het kindgebonden budget.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dirk, 26-02-2013 18:17 #80
Geachte,
Situatie: Dochter is 20, is met een revalidatie bezig, woont thuis. Doet via LOI een studie. Wij, haar ouders, betalen nu alles en zij heeft eigenlijk geen inkomen (totaal 940, -- in het jaar). Ik heb ervoor gekozen om nu geen studiefinanciering aan te vragen omdat ik hoop dat zij weer in het reguliere onderwijs gaat instromen en zij dan niet met een terugbetalingsplicht kom te zitten. Mijn vragen: Kan ik wat aftrekken qua levensonderhoud/studie/verzekeringen ed en is het misschien verstandiger om haar zelf alle kosten te laten betalen om zo meer terug te krijgen (dat begrijp ik een beetje uit vorige vragen/oplossingen). Heeft u evt. nog andere adviezen.

Alvast dank.

Met vriendelijke groet, Dirk Reactie infoteur, 02-08-2020
Geachte Dirk,
Als uw dochter recht heeft op studiefinanciering maar het wordt niet aangevraagd, maakt dat voor de aftrek geen verschil.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jo, 21-02-2013 12:09 #79
Beste,
Hoe zit het als een kind van 19 jaar vanaf september 2012 studiefinanciering ontvangt. Kom ik dan voor de maanden januari t/m augustus 2012 wel in aanmerking voor de aftrek van de kosten voor levensonderhoud? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Jo,
Per begin van het kwartaal wordt bekeken of u aan de voorwaarden voldoet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Max, 06-02-2013 14:45 #78
Beste,
Ik zou voor mijn drie kinderen een alimentatie van rond 860 euro/maand moeten betalen.(volgens een tabel van de advocaat). Klopt dat en zo ja, wat zou ik van de belasting kunnen terug ontvangen? (leeftijd van de kinderen is 6, 9 en 11 jaar oud) Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Max,
Bij drie kinderen is de ouderbijdrage per kind lager.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Albert Verwij, 05-02-2013 15:06 #77
Tot deze maand betaalde ik 150 euro per maand kinderalimentatie voor mijn 18 jarige dochter. Ze start nu met een hbo opleiding. Duo geeft aan dat mijn ouderbijdrage, ter ondersteuning, 250 euro is. Da's prima. Mijn vraag is hoe ik een fiscaal zo voordelig mogelijk kan regelen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Albert Verwij,
Als uw dochter recht heeft op studiefinanciering, vervalt de aftrek studiekosten en scholingsuitgaven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob, 31-01-2013 21:00 #76
Beste,
Mijn kind woont bij mijn ex-vriendin, Gezag etc.is geregeld. Betaal iedere maand een bedrag aan haar wat wij zelf hebben vastgesteld voor het kind. Kinderbijslag ontvangt zij.
Volgens mij voldoe ik aan de voorwaarden om het aftrekbaar te maken.
Wat is uw mening? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Rob,
In 2020 niet meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 10-12-2012 17:20 #75
Geachte,

Ik heb 2 vragen:

1: de bijdrage alimentatie voor mijn dochter van 3 is bepaald op 432, - p/mnd (1296, - per kwartaal, op basis van draagkracht) wat krijg/kan ik maandelijks ongeveer terug verwachten? ze woont volledig bij mijn ex met een omgangsregeling

2: mijn ex heeft een bijstandsuitkering, in ons ouderschapsplan staat dat ik een bijdrage moet doen van 250,00. Nu heeft de sociale dienst bepaald (d.m.v. draagkraht berekening) dat de bijdrage 432,00 moet zijn. Kan dit zomaar? Mijn ex krijg geen euro meer, mijn dochter dus ook niet, hierdoor moet ik stoppen met sparen etc. voor mijn dochter die hierdoor alleen maar minder krijgt… Wat te doen?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 02-08-2020
Geachte Pieter,
1. Hoeveel u van een fiscale aftrekpost terugkrijgt, is in veel gevallen afhankelijk van het belastingtarief dat hoort bij de hoogte van uw inkomen.
2. De sociale dienst probeert zo min mogelijk uit te keren en bekijkt of betrokkene wellicht een erfenis heeft of andere rechten om de uitgekeerde bijstand te drukken. Dat is een actie van de sociale dienst richting bijstandsgerechtigde. De redenering is dat ze er recht op heeft en maar moet zien dat ze aan het geld komt.
3. Het ouderschapsplan is een afspraak tussen u en uw ex, maar niet met de sociale dienst.
4. Als de berekening van de sociale dienst niet klopt, kan bezwaar worden gemaakt:

https://financieel.infonu.nl/geld/66996-netto-bijstandsuitkering-2019-en-eigen-vermogen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C., 04-11-2012 16:58 #74
Mijn vraag is het Aftrekbaar bedrag (per kwartaal is 415, -) Is dat per kind per kwartaal dus 830 Euro per kwartaal Aftrekbaar? Of die 415, - het maximaal bedrag wat hij terug krijgt per kwartaal. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste C,
Zie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ehma, 22-10-2012 10:58 #73
Beste Zeemeeuw,
Vraag 1: Ik heb een dochter van 16 woonachtig bij mijn ex vriendin. Ik betaal voor mijn dochter een levensonderhoud 316 Euro P/M. per kwartaal wordt dus 948 Euro. Hoe wordt dit verrekend? (drempel van 52%)

Vraag 2: Ik heb per ongeluk (eigen fout) aantal maanden double uitbetaald. Dus de eerste kwartaal 2x948= 1896 Euro. Ik heb aan ex gevraagd om dit terug te storten maar zij heeft geweigerd wil niets van weten. Hoe kan ik dit bedrag terug vorderen via de belasting? Kan ik dit bedrag opgeven als levensonderhoud? Zo ja, hoeveel van dit bedrag krijg ik terug?

BvD
EHMA Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Ehma,
Als er vragen over komen, kunt u aangeven dat er per ongeluk een dubbele betaling is gedaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. Baanen, 16-10-2012 12:13 #72
Weer zo'n prachtige "bezuiniging" of thuiswonende kinderen boven de 21 jaar geen geld kosten, vooral als ze klaar zijn met hun studie, en geen baan kunnen vinden, wegens te weinig werkervaring, wat een stiekeme regeling. "Aftrek levensonderhoud thuiswonende kinderen.2012" verlaagd van 30 naar 21 jaar. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste N. Baanen,
Niet fijn inderdaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corien, 12-10-2012 13:25 #71
Als ik de studiekosten voor een deeltijdopleiding secretaresse bij scheidegger voor mijn kleindochter betaal, is dat dan voor ons, opa en oma, aftrekbaar? Als een vriend van mijn dochter de kosten voor opleiding bij scheidegger betaald, is dat voor hem dan aftrekbaar?Mijn dochter en kleindochter wonen niet bij deze vriend. Onze kleindochter woont niet thuis maar in een pleeggezinsituatie en is 18 jaar. Ze kan bij het pleeggezin blijven wonen, maar het pleeggezin heeft niet de middelen voor studiekosten en mijn kleindochter werkt 14 uur per week om alle zaken (ziekenfonds, verzekering en stukje kostgeld) te betalen. Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Corien,
De kosten zijn alleen als studiekosten aftrekbaar als uw dochter de uitgaven doet. Suggestie: als u uw dochter het geld schenkt, kan dat tot ruim 5.500 euro belastingvrij, waarna zij het kan aftrekken als ze het geld gebruikt voor haar studie:

https://financieel.infonu.nl/geld/78547-belastingvrij-schenken-2018-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 03-10-2012 13:29 #70
Hallo Zeemeeuw,

In het convenant staat iets over dat er voor de partner geen alimentatie hoeft te worden betaald. Ik zal dit nog eens nalezen.

Het voorstel zal wel goed zijn. Althans dat is mijn voorstel. Temeer om dat het met name in het belang van het kind zelf is. Dat lijkt mij het voornaamste.

Bedankt voor de toelichting.
met vriendelijke groet,
M Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Michel,
Graag gedaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 03-10-2012 08:22 #69
Goedenmorgen,

Dank voor uw antwoord!

1. Als er geen afspraak is over partneralimentatie of de afspraak niet meer voldoet doordat na verloop van tijd één van u beiden financiële ondersteuning nodig heeft, dan kan een rechter desgevraagd alsnog een alimentatieregeling vaststellen.

De afspraak (mediator en rechter) is dat ik geen partneralimentatie hoef te betalen. In de werksituatie is niets veranderd. Mijn ex-partner is ten tijde van de scheiding 4 dagen gaan werken.

Vraag: In algemene zin wordt het leven duurder maar dat geldt voor beide partijen. Kan er dan nog steeds aanspraak gemaakt worden op een partneralimentatie?

5. U kunt eens kijken wat de nieuwe eisen zijn en of u die redelijk vindt. In dat geval kunt schriftelijk een afspraak maken. Vindt u de eisen niet redelijk, dan kunt u een gerechtelijke beslissing afwachten. Zij zal daarvoor naar de rechter moeten.

Vraag: Wat bedoelt u met nieuwe eisen, van wie?

met vriendelijke groet,
M Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Michel,
1. Een gewijzigde aanspraak op partneralimentatie is alleen mogelijk als de situatie zodanig anders is geworden dat een aanspraak gerechtvaardigd is. Dat is per individueel geval anders en aan het oordeel van de rechter. Dat het leven in algemene zijn duurder wordt lijkt me geen grond, maar bijvoorbeeld wel als iemand werkloos wordt. Overigens is ook dan wel belangrijk wat er in het contract staat.
2. Ik doelde op kennelijk nieuwe eisen van uw ex.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 25-09-2012 13:48 #68
Goedenmiddag,
Inmiddels 6 jaar gescheiden. Destijds alleen kinderalimentatie bepaald door een mediator en uitspraak rechter. Ik draag zorg voor twee kinderen en betaal nu 220 euro per kind. In 2013 wordt mijn oudste kind 18. De jongste is dan 12. De situatie is nu zo dat als wij kijken naar de werkelijk kosten van een 18 jarige dan bedraagt dat ca. 650 euro. Het kind kan voor een deel in haar eigen onderhoud voorzien. Dat bedrag is ongeveer 390 euro. Het restant (290) zal zoals het nu is geschetst van beide ouders naar inkomen een bijdrage vragen.

Mijn ex geeft aan dat zij de kosten, dit zijn de overige kosten, niet meer kan opbrengen en zal wellicht moeten verhuizen of meer gaan werken (4 ipv 5 dagen).

1. Kan zij na 6 jaar nog aanspraak maken op partneralimentatie?
2. Kan zij meer kinderalimentatie vragen en dit vervolgens ergens anders voor gebruiken?
3. Wat is raadzaam om te doen in een dergelijke situatie?

met vriendelijke groet,
M Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Michel,
1. Als er geen afspraak is over partneralimentatie of de afspraak niet meer voldoet doordat na verloop van tijd één van u beiden financiële ondersteuning nodig heeft, dan kan een rechter desgevraagd alsnog een alimentatieregeling vaststellen.
2. Zodra een kind 18 wordt, maakt u een afspraak over financiële ondersteuning van het kind met het kind zelf en niet met de moeder. U stort het geld op de rekening van het kind.
3. Als een kind minderjarig is, gaat de moeder over diens geldzaken.
4. Voor meer kinderalimentatie moet wel een goede grond zijn.
5. U kunt eens kijken wat de nieuwe eisen zijn en of u die redelijk vindt. In dat geval kunt schriftelijk een afspraak maken. Vindt u de eisen niet redelijk, dan kunt u een gerechtelijke beslissing afwachten. Zij zal daarvoor naar de rechter moeten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wessie, 12-09-2012 12:25 #67
L.s.
ik draag zorg voor 2 kids (6 en 9) voor 3-4 dagen per week. De rest van de dagen zijn ze bij hun moeder. Zij ontvangt kinderbijslag. Ik niet. Wat moet ik kunnen aantonen bij het invullen van de aangifte als ik aanspraak doe op deze voorziening? Ik houd geen bonnentje bij of zo… Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Wessie,
Toch is het beter om bonnetjes te bewaren of met de pas te betalen zodat u een bewijs hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sanne, 06-09-2012 16:31 #66
Hoi,
Volgend jaar ga ik waarschijnlijk een jaar naar een High School in Amerika. Dat hele programma kost rond de 8000 euro. En de levensonderhoud ter plekke is ook iets rond de 2000 euro. Nu vraag ik mij af, kunnen mijn ouders dit ook aftrekken als levensonderhoud?
Groetjes Sanne Reactie infoteur, 02-08-2020
Hoi Sanne,
De studiekosten kunnen alleen aftrekbaar bij wie de studie volgt voor zijn loopbaan en die studie ook betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Francis, 05-09-2012 13:05 #65
Hallo Zeemeeuw
Ik ben alleenstaande moeder van 2 kinderen. Wij hebben co-ouderschap. Voor mijn zoon krijg ik geen kinderbijslag, mijn ex-man ontvangt de kinderbijslag. Mijn zoon is 11 jaar. Wel ontvang ik voor beide kinderen alimentatie. Om in aanmerking te komen voor aftrek levensonderhoud kind moet mijn bijdrage in de kosten van levensonderhoud minimaal 408, 00 euro p. kwartaal zijn. Dat is 136, 00 euro p. maand.mijn vraag is of ik het bedrag van alimentatie 400, 00 euro per maand bij die 136 euro moet optellen. Zodat mijn bijdrage in de kosten niet minimaal 136 maar 536 euro per maand moet zijn, dus inclusief de kinderalimentatie die ik per maand ontvang.
Graag hoor ik van u. Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Francis,
In geval van kinderalimentatie gaat het om de kosten minus de kinderalimentatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra Meulenbelt, 03-09-2012 10:30 #64
In de tekst "Aftrek levensonderhoud kind 2012 & 2011" staat een fout. Bij de voorwaarden staat vermeld dat het kind geen recht mag hebben op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten. Een tegemoetkoming studiekosten bestaat als zodanig niet, hier wordt dan ook bedoeld tegemoetkoming scholieren. Het ontvangen van een tegemoetkoming scholieren is niet een beperkende voorwaarde voor de betreffende aftrek waar de studiefinanciering dat wel is. Een en ander is geregeld in artikel 6:14 lid 1 sub c, een na laatste zinsnede Wet Inkomstenbelasting 2001. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Sandra Meulenbelt,
U leest betreffend artikel wet IB niet juist: alleen een reisvoorziening is geen belemmering (zie artikel), maar wel een tegemoetkoming volgens hoofdstuk 4 van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten of een tegemoetkoming volgens een naar aard en strekking van genoemde regelingen overeenkomende buitenlandse regeling. Dit wordt ook door de Belastingdienst bevestigd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B. V. Goggel, 28-07-2012 12:45 #63
Beste Zeemeeuw,
Mijn expartner heeft onlangs een berekening laten maken voor de kinderalimentie voor onze dochter van 3. Volgens deze berekening zou ik ca 500, - netto in de maand moeten gaan betalen. Nu lees ik her en der dat dit bedrag aftrekbaar zou zijn bij de belastingdienst. Nu is mijn vraag aan u :
* Is er een speciale berekening om er achter te komen hoeveel ik van dit bedrag zou kunnen terugvragen of is er een max bedrag vastgesteld door de belastingdienst?
* Heeft mijn inkomen nog invloed op het evt aftrekbaar bedrag?
* is dit bedrag maandelijks terug te ontvangen of alleen jaarlijks.
N.B
Alle toeslagen ( kinderbijslag, toeslag voor de opvang ) worden ontvangen door mijn ex partner.
Mvg, Reactie infoteur, 11-08-2020
Beste B. V. Goggel,
1. De kinderalimentatie is zelf als bedrag niet aftrekbaar.
2. De partneralimentatie is volledig aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/89766-aftrek-alimentatie-2018-en-2019-alimentatie-2020-en-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Goertz, 19-07-2012 18:16 #62
Hallo,

Mijn middelste dochter gaat per augustus 2012 van dit jaar een BBL opleiding volgen via haar nieuwe werkgever.
zij is pas van school af met een vmbo-t opleiding en wordt 18 jaar.
Dus studiefinanciering niet nodig, ook geen OV studentenkaart deze krijgt ze niet… vanzelfsprekend.
Krijg ook geen kinderbijslag per volgend kwartaal van haar.
Kan ik dan ook in aanmerking komen voor kosten in levensonderhoud van het kind.
Heb zelfs bij mijn oudste dit gehad… enkele jaren geleden… is nu gaan samenwonen… kan ik dan ook van de afgelopen 5 jaar dan terugvorderen van de belastingdienst.en dit wat betreft het onderhoud van mijn oudste dochter?

m.v.g. Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo M. Goertz,
1. Iemand die BBL volgt heeft geen recht op studiefinanciering, maar heeft meestal wel een inkomen.
2. Als u een aftrekpost bent vergeten, kunt tot vijf jaar terug om een correctie vragen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arjan, 17-07-2012 17:28 #61
Beste infoteur, Ik betaal 350 per kind (2x) ik denk dat ik dit verkeerd op de aangiften van 2010 en 2011 weergegeven. Voorts heb ik mijn ex in die jaren ook nog 1.644, = toegestopt en mijn dochter 1344, =. (via de bank) Ik heb fiscaal een bedrag van 2.200 terug ontvangen. Dit lijkt dan aan de magere kant. Kan ik over beide jaren nog herziening van de aanslag aanvragen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Arjan,
Als u posten vergeten bent, kunt u als er nog geen definitieve belastingaanslag is opgelegd een nieuwe belastingaangifte doen en in andere gevallen een gemotiveerd briefje sturen aan de belastingdienst met het verzoek om met de vergeten aftrek alsnog rekening te houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jo, 16-07-2012 18:32 #60
Hallo,

Mijn dochter is 19 jaar en krijgt studiefinanciering. Ik betaal 255 euro kinderalimentatie per maand voor haar. Kan ik dan tot haar 21ste gebruik maken van de aftrekpost levensonderhoud?

Alvast vriendelijk bedankt, Jo Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Jo,
Doordat uw dochter studiefinanciering ontvangt, vervalt de aftrekpost studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ludo van der Marel, 03-07-2012 11:14 #59
Een simpele vraag dit keer, aansluitend op onderstaande vraag van Michiel. Ook ik heb 2 kinderen waarvoor ik KA betaal, situatie verder vergelijkbaar met die van Michiel. Is mijn totale aftrekpost dan 355 x 4 = 1420 euro of 355 x 2 x 4 = 2840 euro?
Dus 1 aftrekpost per kind (scenario 1) of 1 aftrekpost per alle kinderen samen (scenario 2)? De rekenhulp van de BD doet scenario 2 vermoeden (ze tellen de uitgaven voor alle kinderen op en berekenen zo een enkele grondslag) maar toch twijfel ik door de reactie van Zeemeeuw op het bericht van Michiel, die juist scenario 1 doet vermoeden.

Ludo Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Ludo van der Marel,
Bij twee kinderen kan de aanvullende beurs hoger uitvallen door de lagere ouderbijdrage per kind.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 02-07-2012 12:56 #58
Geachte, Ik heb twee kinderen en ben gescheiden. Nu betaal ik alimentatie voor de kinderen a 709,10 per maand. Dus totaal 8509 euro. Nu zie ik dat je dit kunt opgeven als aftrek levensonderhoud kind. Aangezien ik boven de 408 euro zit heb ik dus recht op aftrek daar ik geen kinderbijslag ontvang en dergelijke. Nu vraag ik mij af hoe ik dit in het voorlopige belasting moet aangeven. Is dit die 8509 per jaar en houd het programma zelf rekening met dit bedrag en de kinderen of moet ik de aftrek opgeven die in de tabellen staat. 355 x 2 kinderen x 4 kwartalen = 2840 euro.

Graag wil ik ook weten hoe het zit en of mijn aanname goed is dat iemand net boven het bedrag van 408 euro zit per kwartaal dus 355 euro terug krijgt en ik die per kwartaal 2127 euro betaald ook maar 355 x 2 = 710 euro terug krijgt.
Is dit niet een beetje scheef? of is mijn aanname onjuist?

Grt Michel Reactie infoteur, 02-08-2020
Geachte Michel,
Zie voor meer uitleg:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ed, 18-06-2012 12:25 #57
Ik betaal 600 kinderalimentatie per maand voor 2 kinderen 12 en 10. De betaling is gebaseerd op mijn lasten en inkomen maar ook is de belastingvoordeel meegenomen! ( +- 100 euro per maand). Wat gaat er gebeuren vanaf 2013? Wordt de levensonderhoud voordeel afgeschaft? Dan betaal ik dus 100 euro te veel ( is meegerekend voor iedereen trouwens hoor!)

wat kan ik doen Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Ed,
De aftrek is vervangen door een kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robertk, 10-06-2012 16:23 #56
Goedemiddag,
Binnenkort gaan mijn vrouw en ik scheiden en ze gaat terug naar haar geboorteland te weten het Verenigd Koninkrijg ('Engeland'). Is de partner-alimentatie die ik ga betalen aftrekbaar net zoals dat zo zou zijn als ze in Nederland bleef? Er is bijzonder weinig informatie over te vinden.
Met vriendelijke groet,
Robert Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Robertk,
De alimentatie is voor u fiscaal aftrekbaar. Het Verenigd Koninkrijk is onderdeel van de EU (tot de Brexit).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hikmat, 18-05-2012 10:57 #55
Beste Zeemeeuw,
ik heb nooit kinderbijslag voor die 2 kinderen ontvangen.
dus vindt u dat ik wel kan bezwaar maken?
ik vraag nogmaals werkt u als particulier of voor de overheid?
m.v.g. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hikmat,
Gegeven uw situatie met Irak als land waarin uw zonen wonen heeft bezwaar maken naar mijn mening geen zijn. Ik werk niet namens de overheid en treed daarvoor dan ook niet in de plaats.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Veen, 16-05-2012 17:14 #54
Hallo,

ik ben gescheiden en betaal 325 euro per maand aan kinderalimentatie. Ik had begrepen van de belastingconsulente dat kinderalimentatie niet aftrekbaar is. Ik zag dit ook staan op de site van de belastingdienst. Door uw geschreven stuk en enkele reacties hieronder twijfel ik. Is de alimentatie die ik iedere maand voor mijn 9 jarige zoon betaal nou wel of niet aftrekbaar? (ik ontvang geen kinderbijslag).

Ik hoor graag van u! Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Veen,
Wat men dan bedoelt is dat er geen aftrekpost kinderalimentatie is waarmee u het volledige bedrag kunt aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hikmat, 16-05-2012 16:54 #53
Beste Zeemeeuw,
bedank, kan ik met terugwerkendkracht over het afgelopen 5 jaar dan wel opvragen?
ik bedoel bezwaar indienen!
m.v.g. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hikmat,
Als u in die jaren geen kinderbijslag ontving en uw zoons waren toen jonger dan 18 jaar, dan werd Irak ook toen al als land uitgesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hikmat, 16-05-2012 15:40 #52
Beste Zeemeeuw
Werkt u voor de overheid of bent u particulier? Ik heb sinds 2000 kosten gemaakt voor mijn kinderen maar ik kon nooit bij de belastingdiest als levensonderhoud aftrekken! Hoe kan dat?
m.v.g. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hikmat,
Ik heb het nog eens gecheckt. Ik weet niet sinds welk jaar precies Irak is uitgesloten. De wet IB sluit Irak momenteel echter wel uit, waardoor er geen aftrek levensonderhoud mogelijk is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hikmat, 16-05-2012 13:46 #51
Beste Zeemeeuw,
ik heb het vorig jaar bij de belastingdienst gevraagd toen hebben zij tegen me gezegd dat Irak geen verdragsland is en ik dat niet bij de aftrek post kon afschrijven!
Kunt u mij uitleggen hoe zo dan?
m.v.g. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hikmat,
U hebt recht op 60% (woonlandbeginsel in 2020):

https://financieel.infonu.nl/geld/104796-kinderbijslag-2021-buitenland-het-woonlandbeginsel.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hikmat, 16-05-2012 10:23 #50
Beste Zeemeeuw,
Bedankt voor uw reactie, maar ik hoorde dat er moet het geld via bank overgemaakt zijn
en dat land waar de kinderen wonen moet een verdragsland zijn!
a.u.b.kunt u hier mij meer informeren
m.v.g. Hikmat Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hikmat,
Voor een land als Irak is er inderdaad geen aanspraak op de aftrek uitgaven levensonderhoud mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hikmat, 15-05-2012 12:53 #49
Beste Zeemeeuw,
Ik heb twee kinderen in Irak (18 en 19 jaar) en ik zorg voor hun levensonderhoud! Hoe kom ik in aanmerking voor dit aftrek post? Dus wat is de voorwaarden? Ik krijg geen kinderbijslag voor hun via SVB.
m.v.g. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hikmat,
Alleen komt Irak hiervoor niet in aanmerking (geen verdragsland).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ouder, 22-04-2012 19:26 #48
Onze zoon gaat studeren. Hij zal waarschijnlijk vanwege ons inkomen alleen een basisbeurs krijgen voor uitwonende studenten. Is voor ons aftrek uitgaven levensonderhoud voor een uitwonend kind van 18 tot 21 mogelijk. Of geldt dit alleen indien hij ook geen basisbeurs krijgt? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Ouder,
Kijk eens naar de kinderkorting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thimo, 19-04-2012 10:50 #47
Mijn zoon (18jr) gaat na zijn eindexamen HAVO voor 10 maanden naar de VS voor een uitwisselingsproject. Het betreft hier geen studie alhoewel hij wel naar een high-school zal gaan. Hij heeft dan geen inkomen, geen recht op stufi, OV en/of kinderbijslag. Alle kosten (de programmakosten, extra verzekeringen en dagelijkse uitgaven aldaar) worden door mij betaald. Welke kosten kan ik opvoeren als levensonderhoudskosten? Alle kosten of alleen de verzekeringen en dagelijkse uitgaven. Indien alleen de laatste, hoe moet ik deze aantonen? BVD voor jullie hulp en reacties. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Thimo,
Stelregel is dat het moet gaan om noodzakelijke kosten van levensonderhoud waarbij, studiekosten, ziektekosten en uitgaven voor luxe zaken, zoals een auto, huis, huwelijksuitzet zijn uitgesloten. Een manier om dit bij te houden is een vermelding bij een storting uwerzijds, rekeningen, bonnen bewaren. In de VS is bovendien bijna alles met een creditcard te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sonja, 18-04-2012 14:53 #46
Geachte, ik haal en breng mijn zoonje om het weekend naar zijn vader. Nou heb ik maar een wajong uitkering. Hij wil mij niet tegemoet komen en kan mijn kind nu niet vaak zien. Nou lees ik hier wel bedrag per kwartaal maar niet waar ik heen moet om dit te kunnen aanvragen. Ik heb bij de belasting ook iets aangevraagd, maar dat is 438 per jaar. Reactie infoteur, 02-08-2020
Geachte Sonja,
De aftrekpost levensonderhoud kind is in 2020 een kinderkorting geworden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 10-04-2012 23:22 #45
Ik heb twee kinderen, betaal 200 per kind per maand en krijg geen kinderbijslag. Krijg ik dan recht op 355 per kind per kwartaal voor kinderonderhoud? Staat dat los van inkomsten en vermogen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Jan,
Het beste neemt u hierover contact op met de SVB.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zwager, 29-03-2012 23:49 #44
Ik doe de belastingaangifte voor mijn zwager en kwam ineens achter een voor hem belangrijke wijziging in 2011. Mijn zwager leeft gescheiden van zijn vrouw, maar is nog wel officieel gehuwd. In de aangifte over 2011 zijn ze daarom (in tegenstelling tot het jaar daarvoor) verplicht fiscale partners. Wat zijn de gevolgen voor de 'aftrek uitgaven levensonderhoud'? Zijn vrouw ontvangt kinderbijslag voor hun dochter en voorgaande jaren heeft hij daarom altijd deze kosten afgetrokken. Kan dat nog steeds, of kan dat niet meer nu zijn fiscale partner wel kinderbijslag ontvangt. Zijn dochter woont 3 dagen per week bij hem. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Zwager,
Uw zwager niet is gescheiden en heeft wel kinderbijslag ontvangen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sam, 29-03-2012 22:24 #43
Beste Zeemeeuw, Bedankt voor de snelle reactie en info.heb nog 1 vraagje, stel je bent plus minus 300 euro aan brandstof kwijt ben (ophalen en brengen (op een jaarbasis)) en plus minus 20 euro kwijt ben als mijn zoon bij me is dat is plus minus 500 euro per jaar, en dat is plus minus 800 euro bij elkaar per jaar, en het betaalde alimentatie was 3600 euro moet je dan beide bedragen bij elkaar optellen dan? dus 800 + 3600=4400 euro of is er een andere regeling? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Sam,
Voor de betaalde partneralimentatie is er een aparte aftrekpost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sam, 28-03-2012 21:31 #42
Beste zeemeeuw, ben al ruim 8 jaar gescheiden, en betaal sindsdien alimentatie voor 1 kind (300 euro). Mijn zoon komt om het weekeind bij mij, ik haal hem zaterdag op soms vrijdag avond en breng hem zondag avond zelf naar zijn moeder (+- 90km x2 ). Het enige wat ik in vul bij de belasting is 3600 euro (300x12). Hoe zit het met kosten die ik het hele weekend maak als mijn zoon bij mij is? b.v zwembad, mcdonalds enz. en af en toe kleding? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Sam,
Neen, helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. A. Eloff, 28-03-2012 00:11 #41
Beste Zeemeeuw, dank voor het antwoord. Ik vond op het internet nog iets over een bedrag voor levensonderhoud van kinderen. Volgens CBS zou dat 17% van het besteedbare inkomen bij 1 kind zijn. Bij vier kinderen geven mensen totaal 40% (dus 10% per kind) van de besteedbare inkomsten uit aan de kinderen. Misschien houdt de belastingdienst dit ook als richtlijn aan. Is dit eigenlijk niet een asociale regeling? hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft aan je kinderen, en dus hoe meer je mag terugeisen. In plaats van een hard bedrag zouden ze dat dan toch beter een percentage van het inkomen moeten maken… http://www.nibud.nl/uitgaven/kinderen/kosten.html Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste L. A. Lautoff,
Als er vragen van de belastingdienst komen is dit percentage niet voldoende.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. A. Eloff, 27-03-2012 16:31 #40
Beste Zeemeeuw, met het uitrekenen van de kosten heb ik ook een beetje moeite. Kan ik daarbij bijvoorbeeld ook de kosten optellen voor een vakantie (vliegticket) die onze zoon kreeg omdat hij zijn HAVO gehaald heeft? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste L. A. Eloff,
Het uitrekenen van de kosten is ook niet zo eenvoudig en zeker niet eenduidig. Wat betreft de vakantie behoort een gewone vakantie die niet buitensporig duur is, tot de kosten van levensonderhoud van een kind:

https://financieel.infonu.nl/geld/107385-hoe-bereken-je-de-kosten-levensonderhoud-kind.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wiebe, 25-03-2012 21:26 #39
Mijn ex partner en ik hebben een co-ouderschap. Mijn ex partner ontvangt de kinderbijslag. De kinderen zijn 20 min en kunnen nog niet in eigen levensonderhoud voorzien. Een aantal kosten zijn simpel uit te rekenen zoals bijvoorbeeld reiskosten. Voor kosten zoals gas, elektriciteit, toiletartikelen en voeding is dit een stuk moeilijker. Is er een gemiddeld bedrag per kind per dag beschikbaar, die ook door de belastingdienst geaccepteerd word, waarmee de kosten per kwartaal kunnen worden uitgerekend. Wiebe Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Wiebe,
Neen dat bedrag is er niet. U zult zelf een som moeten maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ann, 24-03-2012 20:01 #38
Na mijn scheiding ben ik elders gaan wonen en mijn dochter van nu bijna 13 jaar is bij mijn ex blijven wonen. Mijn ex wil niet heen en weer rijden dus ben ik degene die op en neer peddelt. Benzinekosten van zo'n 80 euro per maand. Kan ik deze aftrekken van de belasting in kader van levensonderhoud kind? Mijn ex man ontvangt ook de kinderbijslag en ik ontvang geen kindalimentatie en geen partneralimentatie. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Ann,
De vervoerskosten worden helaas niet gezien als de kosten van levensonderhoud van uw kind.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Emma, 24-03-2012 15:25 #37
Ik heb een zoon van 21 jaar die studeert ZONDER studiefinanciering. Bewust vanwege switchen studie in het 3e jaar. Hij heeft ook een zaterdagbaantje maar daar verdient hij natuurlijk niet veel mee, dus "de rest " en dat is eigenlijk alles, passen wij bij.
Hij heeft dus strikt genomen wel RECHT op studiefinanciering.
Betekent dit dan dat ik geen kosten levensonderhoud voor hem mag opvoeren? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Emma,
Als iemand recht heeft op studiefinanciering, maar daar geen gebruik van maakt, dan maakt dat voor de overheid geen verschil.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred, 19-03-2012 19:04 #36
Mijn thuiswonenden zoon (1992) werkt welliswaar 5 dagen per week maar krijgt daar een vergoeding voor. Wij betalen daarom zijn kleding, eten en ziekenfonds e.d. Wat is de drempel wat mijn zoon mag verdienen om zijn kosten die ik betaal af te mogen schrijven. Want zoals de belastingdienst zegt, "niet in levensonderhoud kunnen voorzien" is een ruim begrip. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Fred,
Dat is niet precies aan te geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marco, 14-03-2012 20:17 #35
Ik heb een dochter van 24 thuiswonend met een "wij"uitkering, met een dochter (voor ons kleindochter) van 1 jaar oud. Mag ik een bedrag aftrekken betreffende levensonderhoud kind en zo ja welk deel. Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Marco,
Let in 2020 ook op de nieuwe regels voor de bijstand:

https://financieel.infonu.nl/geld/84201-bijstand-2020-omhoog.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dorit, 14-03-2012 14:30 #34
Hallo, mijn gezin woont voor het hele jaar 2011 in het buitenland. Mijn man verdient vanuit Nederland, ikzelf vanuit dat buitenland. Wij hebben drie kindren van 10,8 en 6. Voor beide landen vallen we buiten recht op kinderbijslag. Hij doet aangifte dit jaar zonder mij als fiscale partner.
1. Mag hij gezien deze omstandigheden de volle aftrek doen?
2. Is het voldende dat deze kinderen duidelijk - gezien hun leeftijd alleen al- voor onderhoud afhankelijk zijn van ons/hem, of moeten er daadwerkelijk bonnen voor kleding//school ed overhandigd worden? Bij voorbaat dank voor uw antwoord Reactie infoteur, 02-08-2020
Hallo Dorit,
Uw man moet desgevraagd kunnen aantonen dat hij in de noodzakelijke kosten van levensonderhoud voorziet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karima, 11-03-2012 17:56 #33
Onze dochter van 18 jaar doet vavo om haar havo te halen, ze krijgt geen stufi. maar een bedrag van € 182 voor tegemoetkoming scholieren, ze heeft geen recht op ov.Onze dochter werkt niet. Wat ze krijgt is net genoeg om haar zorgverzekering en haar maandelijkse ovi abo voor 3 zones te kunnen betalen laat staan kleding, schoolreis, schooluitjes e.z.v. Hebben we recht op aftrek levensonderhoud kinderen?
Mijn tweede vraag, onze dochter heeft astma, en volgt een energieverijkt dieet, moet zij zelf aangifte doen om in aanmerking te komen voor aftrekposten of kan ik dat in mijn aangifte aftrekken?
Met vriendelijke groeten Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Karima,
Neen.
Met vriendelijke groeten.,
Zeemeeuw

Paul Boxma, 10-03-2012 06:42 #32
Onze zoon van 23 jaar is begin juli 2011 afgestudeerd. Het betrof hier een HBO opleiding bij het Saxion in Deventer met een afstudeerproject in China. Hij heeft t/m augustus studiefinanciering ontvangen. Hij is eind juli tot en met november naar China teruggegaan om zich verder in de Chinese taal te bekwamen. Langer kon niet omdat zijn visum was afgelopen. Vanaf december woont hij bij ons thuis en is werkloos. Hij heeft geen inkomsten. Welk bedrag(en) zouden wij mogen aftrekken voor zijn levensonderhoud? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Paul Boxma,
Wellicht hebt u recht op kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angelique, 07-03-2012 17:01 #31
Geldt de aftrek ook als het kind gewoon thuis woont?
Onze zoon (1992) woont thuis, heeft een baan en gaat nog 1 dag per week naar school. Van zijn salaris kan hij niet alle kosten voldoen en wij dragen dus bij. Mogen wij nu de aftrek levensonderhoud opvoeren bij de aangifte over 2011? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Angelique,
Als u voldoende bijdraagt in zijn kosten van levensonderhoud.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yellow (infoteur), 06-03-2012 14:50 #30
Wij hebben al jaren pleegkinderen. Nu hebben we pas sinds 2009 de post aftrek levensonderhoud kind jonger dan 30 jaar ontdekt en dat dus ook gedaan. Nu zijn we er uitgehaald door de belastinginspecteur ter controle. We moesten van alles opsturen waaruit blijkt dat je die kosten hebt gemaakt. In dit artikel lezen we niets over pleegzorgvergoeding, wat we wel krijgen. Zou het kunnen zijn dat we die aftrekposten weer terug moeten betalen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Yellow,
Als u een pleegoudervergoeding krijgt, krijgt u voor uw pleegkind geen kinderbijslag en hebt u geen recht op het kindgebonden budget.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alex, 05-03-2012 15:02 #29
Na ontbinding van ons samenlevingscontract, ziet het er naar uit dat ik voor mijn 2 kinderen van 4 en 6, inwonend bij mijn ex-vriendin, bijna 900 euro per maand aan kinderalimentatie moet gaan betalen. Ik zie dit als kosten voor het levensonderhoud van mijn 2 kinderen, maar ziet de BD dit ook zo en kom ik zo in aanmerking voor deze aftrekpost? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Alex,
U hebt als co-ouder waarschijnlijk recht op kinderbijslag en kindgebonden budget.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjaak, 04-03-2012 11:44 #28
Onze dochter is in augustus 2011 18 jaar geworden maar studeert en werkt nu niet. Tevens krijgen we geen kinderbijslag meer. Ze heeft wel een cursus gedaan vanaf oktober 2011 die ook betaald is in het 4e kwartaal (geen studiefinanciering).

Vraag 1: Hoe controleert de Belastingdienst dat levensonderhoud "noodzakelijk" is? In z'n algemeenheid: hoe bepaalt de Belastingdienst dat wij boven een drempel uitkomen (meer dan 408 EUR of meer dan 710 EUR uitgeven p/kwartaal)? Om een voorbeeld te geven: uitgave aan goedkope of juist dure kleding kan al een heel groot verschil uitmaken in een kwartaal.

Vraag 2: Wat houdt deze tekst precies in in de tabel aftrekbare bedragen:
"meer dan 50% bijdrage in de totale kosten" Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Sjaak,
Het begrip noodzakelijk betekent dat het moet gaan om kosten van levensonderhoud die bij een normaal levenspatroon passen. Geen dure cruise dus:

https://financieel.infonu.nl/geld/107385-hoe-bereken-je-de-kosten-levensonderhoud-kind.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 03-03-2012 18:03 #27
Onze zoon is per 1 september 2011 gaan studeren aan de Universiteit en is vanaf dat moment uit huis gegaan. Ook vanaf die datum heeft hij studiefinanciering.
Om hem te helpen hebben wij zijn collegegeld á € 1713,- betaald, en ook ca. 200,- aan boeken.
Kan ik dat op mijn eigen aangifte IB over 2011 ergens kwijt als aftrekpost?

En hoe kunnen we dat over 2012 (komen die kosten opnieuw) slimmer doen?

Graag uw op voorhand gewaardeerde antwoord. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Erik,
Omdat uw zoon studiefinanciering krijgt, kunt u de door u gedane uitgave in 2020 nergens als aftrekpost kwijt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Moontje, 21-02-2012 12:02 #26
Mijn zoon van 12 woont bij de andere ouder is weekeinden bij mij incl. de vakanties.
Ik krijg geen kinderbijslag, mijn ex krijgt dit. Ik voorzie mijn kind iedere 3 maanden van kleding, schoenen en al het nodige wat er komen moet. Wij delen geen kleding etc met elkaar. Mag ik de aftrekpost hiervoor gebruiken? Kom ik dan wel aan de €408 per kwartaal. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Moontje,
Kinderalimentatie is niet meer fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marja, 19-02-2012 16:43 #25
Mijn dochter van 25 studeert en woont op zichzelf. Haar studiefinanciering eindigde 1-6-2011. Zij heeft nog een zg nullening zodat zij nog haar ov heeft. Omdat zij een whiplash heeft, heeft zij slechts een bijbaan van 6 uur, waardoor wij als ouders financieel moeten bijspringen. Kunnen wij over 2011 2x 1050,- voor levensonderhoud aftrekken, mits we daadwerkelijk deze kosten hadden, en hoe is het voor 2012, gaat dan al de leeftijdsgrens van 30 naar 21? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Marja,
Kinderkorting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 17-02-2012 21:23 #24
Ik ben een werkende alleenstaande moeder van 2 kinderen van 14 en 17. Ik heb nooit alimentatie gekregen. Krijg wel alle toeslagen en kinderbijslag. Kan het evengoed niet meer bijbenen! Heb ik misschien nog ergens recht op? Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Petra,
Misschien gebruikt u niet alle heffingskortingen waarop u recht hebt:

https://financieel.infonu.nl/belasting/29573-belastingdienst-de-heffingskortingen.html

Misschien hebt u recht op het kindgebonden budget.

Met vriendelijk e groeten,
Zeemeeuw

Hans vd Bos, 11-02-2012 16:32 #23
Ik heb vragen gekregen over mijn aftrekpost voor 2009. Mijn dochter ging in kwartaal 1, 2 en 3 naar de HAVO(geen studiefinanciering en kindersbijslag) Als gescheiden man betaal ik 400 euro per maand voor haar aan kinderalimentatie. Nu stelt de belastingdienst dat dit minder dan 50% is(ik betaal daarnaast 400 voor mijn zoon en 550 voor mijn ex vrouw). Klopt dit? en waar kan ik vinden hoeveel 50% dan is.
In het 4e kwartaal heeft mijn dochter wel studiefinanciering ontvangen maar omdat zij gestopt is met de opleiding moet zij alles terugbetalen. Kan ik dan wel de aftrekpost voor het 4e kwartaal opvoeren? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Hans vd Bos,
Neen helaas. De eis is dat uw dochter geen recht mag hebben op studiefinanciering en niet of zij al dan niet studiefinanciering heeft gehad. De belastingdienst is niet verantwoordelijk voor het feit dat uw dochter de studie niet heeft afgemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred, 08-02-2012 16:38 #22
Klopt het nu dat de aftrek post in zijn geheel komt te vervallen en dat dit betekend dat ouders die alimentatie betalen voor hun kinderen dit niet meer kunnen aftrekken van de belasting in de toekomst? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Fred,
De aftrekpost levensonderhoud kind is vervallen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Pichel, 08-02-2012 15:24 #21
Mijn oudste dochter is in augustus 2011 18 jaar geworden. Vanaf dat moment is haar kinderbijslag komen te vervallen. In het schooljaar 2011-2012 zit zij op 6 VWO en ontvangt zij daarvoor een 'tegemoetkoming scholieren' van de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Ik ben nu i.v.m. mijn belastingaangifte aan het nagaan of ik in aanmerking kom voor de aftrek levensonderhoud van kinderen jonger dan 30 jaar. Eén van de voorwaarden voor die aftrek is dat het kind geen 'tegemoetkoming in de studiekosten' of een vergelijkbare regeling krijgt. Is de door mijn dochter ontvangen 'tegemoetkoming scholieren' daarmee te vergelijken? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste R. Pichel,
Ja de tegemoetkoming scholieren WTOS staat voor een tegemoetkoming in de studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. Koene, 02-02-2012 03:22 #20
Mijn ex vrouw betaalt onderhoudsplicht voor onze 19 jarige dochter die bij mij woont. Nu heeft ze een baantje via uitzendbureau (28 uur) en zegt mijn ex vrouw dat dochter nu kan voorzien in haar eigen levensonderhoud en stopt met betalen. Kan dit zomaar is immers door de rechter vastgesteld destijds. Ex vrouw gaat minder werken dus zegt dat ze t ook niet meer kan betalen. Wat als mijn dochter haar contract niet wordt verlengt. Kortom, kan ex dit doen of moet dat via de rechter? Alvast bedankt Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste T. Koene,
Zodra een kind 18 jaar wordt, kan in overleg tussen kind en ouder een ander bedrag worden afgesproken. Als het kind het daar niet mee eens is, kan het naar de rechter. Tot die tijd geldt het afgesproken bedrag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Georgette Verwoerd, 21-01-2012 20:16 #19
Mijn dochter van 5 woont in de weekenden bij mij. Zij staat ingeschreven bij haar vader. Daarom ontvang ik geen kinderbijslag. Ik heb dus volgens mij recht op levensonderhoud kind. Waar kan ik deze toeslag aanvragen en heb ik er überhaupt recht op? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Georgette Verwoerd,
De post levensonderhoud kind is geen toeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nijenhuis, 19-01-2012 17:45 #18
2 van mijn kinderen zijn niet meer woonachtig bij mij na de scheiding. Ze studeren beiden, maar krijgen minder studiefinanciering omdat ik teveel verdien
daarom wordt ik wel geacht bij te dragen in de maandelijkse lasten en betaal 450 euro per maand op een kinderrekeing zodat ze ook hun ziektekosten kunnen betalen daarvan. Op welke wijze kan ik deze bijdragen (of een deel ervan) nog aftrekken in 2011? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Nijenhuis,
Omdat uw kinderen studiefinanciering ontvangen, is er geen aftrekpost voor scholingsuitgaven.
Mert vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sophie, 05-01-2012 20:16 #17
Mijn kind is 18 en uitwonend bij familie. Gaat (nog steeds) niet naar school en werkt ook niet. Een vonnis heeft bepaald dat ik per maand 300 moet gaan betalen betalen. Ik kan niet aantonen dat ze dit ook echt voor levensonderhoud gebruikt, maar kan ik deze kosten wel aftrekken? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Sophie,
Dat hangt ook van het vonnis af. Als daarin staat dat het voor levensonderhoud is, bent u klaar. Anders kunt u bij de overboeking altijd vermelden dat het voor haar levensonderhoud is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hanna, 02-01-2012 13:23 #16
Beste,

Wilt u mij helpen? ik heb een kindje geboren in feb 2011 en beide ouders werkend.
Waar heb ik allemaal recht op?

alvast bedankt Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Awasi,
Daar is niet zo maar een antwoord op te geven, omdat vele zaken inkomensafhankelijk zijn. In eerste instantie kunt u denken aan de kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en enkele heffingskortingen. Een paar links hierbij die u verder zullen helpen, zijn:

https://financieel.infonu.nl/geld/77900-recht-op-dubbele-kinderbijslag.html

https://financieel.infonu.nl/geld/80086-alle-toeslagen-2020.html

https://financieel.infonu.nl/belasting/29573-belastingdienst-de-heffingskortingen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mans Everhardus, 29-12-2011 19:11 #15
Ik ben gescheiden en heb 2 kids in de leeftijd van 6 en 8. Mijn ex vrouw ontvangt de kinderbijslag. Ik betaal 700 euro kinderalimentatie en mijn ex vrouw 400 euro. De kinderen zijn 3 dagen per week bij mij. Heb ik recht op aftrek i.v.m. Levensonderhoud kinderen. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Mans Everhardus,
U bent co-ouder en kunt recht hebben op het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cees, 28-12-2011 12:21 #14
In 1995 gescheiden en altijd een vast bedrag per maand betaald aan mijn ex. Dit altijd afgetrokken als onderhoud uitwonenden kinderen onder 27 jaar. Altijd net boven de drempelbedragen gezeten dus maximaal afgetrokken. Na dat de kinderen 18 zijn geworden heb ik het bedrag netjes aan hun over gemaakt en afgetrokken. Nu kom ik opeens de regel tegen dat ze geen studiefinaciering zouden mogen hebben en zo wel dan mag ik niet aftrekken? ik heb heel 2011 betaald en ze melden mij dat ze inderdaad103 euro studiefinaciering krijgen en zorgtoeslag ofzoiets. Echter nooit voldoende om hun studie te betalen. Dus mijn bijdrage blijft nodig. Ik mag dat dus niet aftrekken nu? Lekker is dat als je met vvooraftrek een maadelijks bedrag gestort hebt gekregen. En 2012 = dat al direct 21. Hoe moeten die kinderen studeren als ik ze niets meer stort? Zijn er uitzondferingen dat je wel mag aftrekken ook als ze een beetje studiefin hebben? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Cees,
Helaas niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Timmer, 20-12-2011 14:48 #13
Mij zoon studeert en heeft geen recht op een beurs. Na een afgeronde HBO studie volgt hij een WO studie. Hij kan wel lenen bij de IB groep, maar hij doet dat niet. Ik betaal zijn studie en levensonderhoud volledig. Met als reden om in aanmerking te komen voor de aftrek van € 1.050 per kwartaal. Het begrip "recht op studiefinanciering" is lastig. Zijn "recht" om te lenen bij de IB groep valt hier toch niet onder? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Timmer,
Helaas is een lening bij DUO waarvoor rente moet worden betaald, ook studiefinanciering. Het is immers een goedkope manier van lenen en speciaal voor studenten. In 2020 is de rente overigens 0.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van den Akker, 12-12-2011 14:26 #12
In uw artikel waarschuwt u over het wel kunnen aantonen dat we in belangrijke mate in de kosten van levensonderhoud van ons kind voorzien.
1) Welke eisen stelt de belastingdienst precies aan de bonnen, fakturen en afschriften?
2) Welke mogelijkheden hebben we nu nog om als ouders in aanmerking te komen voor de afrekpost in 2011? (zie onderstaande situatieschets)

Ons kind wilde begin dit jaar volledig zelfstandig zijn (uitwonend, een nieuwe full-time studie volgen, geen recht meer op studiefinanciering en tegenvallende bijverdiensten).
Ziektenkostenverzekering en huur betaalde ons kind zelf. Aan het eind van dit jaar blijkt dat ons kind financieel aan de grond zit en moeten we alsnog in het merendeel van de levensonderhoudskosten 2011 voorzien. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Van den Akker,
Het eenvoudigste bewijs is een giro met bijschrift of een bankafschrift met daarin waarvoor het geld bedoeld is. Geef ook duidelijk aan dat het om de kosten van levensonderhoud gaat. Als u meer tekst nodig hebt, doet u het in een paar afschriften. Bewaar daarbij ook het bewijs dat uw kind zelf geen geld heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Koopmans, 07-12-2011 19:36 #11
Onze zoon is 16 jaar en doet een mbo opleiding. Wij zijn voor de reiskosten al 260 euro per maand kwijt. Vanwege zijn leeftijd hoeft hij geen lesgeld te betalen, maar heeft bij MBO geen recht op OV. Naast de reiskosten zijn er nog veel meer studiekosten voor onze rekening. Ik heb begrepen dat wij niet in aanmerking kunnen komen voor de aftrekpost levensonderhoud omdat wij kinderbijslag ontvangen. Deze kinderbijslag dekt de lading lang niet. Mijn vraag is of je zelf mag kiezen of je kinderbijslag wil ontvangen! Of zijn er nog andere mogelijkheden? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Koopmans,
Als u recht hebt op kinderbijslag, hebt u misschien ook recht op het kindgebonden budget:

https://financieel.infonu.nl/geld/68087-kindgebonden-budget-2020-omhoog-wijzigingen-inkomensgrens.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harrie Voets, 27-11-2011 16:44 #10
In hoeverre mag een kind nog eigen inkomsten hebben. De belastinginspecteur stelt dat mijn zoon voldoende inkomen had om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Zijn verzamelinkomsten zijn door de inspecteur vastgesteld op € 5.957 over 2009.
Andere vraag. Mijn zoon heeft geen studietegemoetkoming omdat hij dat anders terug miet betalen. Hij is toch niet verplicht om studiefinanciering te nemen. Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste Harry Voets,
De aftrekpost levensonderhoud kind is vervallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. Moerland, 14-11-2011 19:22 #9
Beste infoteur, graag even uw aandacht voor het volgende: wij ondersteunen onze zoon (23 jaar oud) met een maandelijkse bijdrage (550 euro) reeds gedurende langere tijd. Hij studeert 20 december 2011 af, echter wil nog 6 maanden op wereldreis voordat hij bij een bedrijf in dienst zal treden. Dit bedrijf is hiermee reeds akkoord. Kan ik hem nog 5 maanden ondersteunen en deze kosten aftrekken in 2012? Alvast bedankt voor uw advies. Reactie infoteur, 20-07-2020
Beste P. Moerland,
Neen helaas:

https://financieel.infonu.nl/belasting/12848-belastingdienst-en-kosten-levensonderhoud-kind-in-2019.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carin Rommers, 08-11-2011 12:23 #8
Hoe vraag ik de aftrekpost levensonderhoud aan bij de belasting? Kan dat per kwartaal of per maand? Gaat het achteraf? Met welk formulier?
vriendelijke groet, Carin Rommers Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Carin Rommers,
Zie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120906-voorlopige-aanslag-2020-inkomstenbelasting-teruggave.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard, 07-11-2011 12:11 #7
Ik ben recent gescheiden en betaal naast partneralimentatie ook kinderalimentatie. Mijn ex krijgt de kinderbijslag, omdat de kinderen bij haar wonen. Is deze kinderalimentatie nou wel of niet aftrekbaar als zijnde aftrek levensonderhoud kind? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Richard,
Kinderalimentatie is niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kamycki, 02-11-2011 15:18 #6
Vanaf 2012 word de leeftijd aftrek levensonderhoud kind op 21 jaar gezet.
Ik krijg van DUO bericht dat ik 0 euro moet bijdragen aan onderhoud, nu de aftrek wegvalt
(kind is 25 jaar) waar moet ik dan het geld vandaan halen?
Zijn hier regelingen voor?
Mvg. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Kamyck,
Wettelijk bent u vanaf het moment dat een kind 21 jaar wordt niet meer verplicht om in de kosten van levensonderhoud te voorzien. Als een kind studeert is vaak de studiefinanciering een mogelijkheid. Voor u is er geen vervangende regeling. Het is immers een bezuiniging.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Door, 18-10-2011 00:07 #5
Mij is niet duidelijk hoe het gaat als mijn kind een lening bij DUO heeft. Kan ik dan ook de aftrekpost gebruiken? En gelden de aftrekbare bedragen ook voor uitwonende kinderen of gaat het dan alleen om het laatst genoemde bedrag? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Door,
Een lening bij DUO is studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Simba, 04-10-2011 12:57 #4
Wat als het niet mijn eigen kind is, maar voor de rest voldoe ik wel aan al die voorwaarden (ik en mijn partner zorgen voor iemand van 25 en onderhouden haar. Zij studeert namelijk nog, maar heeft geen recht op studiefinanciering of wat dan ook. Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Simba,
Als het niet uw kind is, kan DUO daarmee rekening houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabylla, 28-09-2011 19:26 #3
Hoe wordt bij co-ouderschap de verdeling gemaakt? We hebben 2 kinderen van 7 en 10 jaar en kunnen de kinderbijslag verdelen. Wat kunnen we dan precies aanvragen voor levensonderhoud? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Sabylla,
Als u recht hebt op kinderbijslag, bestaat er mogelijk recht op het kindgebonden budget.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nick, 20-09-2011 22:36 #2
In de voorwaarden staat niet dat het kind uitwonend moet zijn. Is dat wel zo, of kan het kind ook gewoon thuis wonen zonder verdere inkomen om voor de aftrek (bij de ouders) in aanmerking te komen? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Nick,
Het kind kan ook thuis wonen. In het mbo gelden dan andere bedragen, in het wo niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan van Baardewijk, 12-09-2011 22:50 #1
Twee vragen:
1. welke kosten mogen worden meegerekend voor de aftrekbaarheid levenonderhoud bij een kind tussen 18 en 30 jaar?
2. De voorwaarde dat hij niet zijn eigen onderhoud kan voorzien, wordt daarbij alleen naar inkomsten of ook naar spaargeld gekeken? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Johan van Baardewijk,
Kosten van levensonderhoud zijn:

https://financieel.infonu.nl/geld/107385-hoe-bereken-je-de-kosten-levensonderhoud-kind.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Studievoorschot
Reacties: 114
Schrijf mee!