ECB verhoogt rente, dus de hypotheekrente gaat omhoog

Zodra de Europese Centrale Bank een verhoging gaat doorvoeren van de marktrente, zal dit op korte termijn ook merkbaar worden in de hypotheekrentes en op den duur ook in de spaarrentes. De banken berekenen verhogingen over het algemeen door in de hypotheekrentes binnen één maand. Dit effect is ook merkbaar in de spaarrente, maar is wel afhankelijk van de concurrentie. Banken grijpen de verhoging van de marktrente gelijk aan om de hypotheekrentes hierop aan te passen. Dit is een logisch verschijnsel, want het geld gaat duurder worden voor de banken om aan te trekken. Toch is het effect minder merkbaar in de spaarrentes op de spaarrekeningen zonder opnamebeperkingen. Op den duur worden verhogingen wel doorgevoerd, maar de banken blijven goed letten op de concurrentie. Ze proberen zo goedkoop mogelijk aan geld te komen.

Is de hoogte van de hypotheekrente ook afhankelijk van verwachtingen van de renteontwikkeling?

De hoogte van de hypotheekrente wordt voor een beperkt deel veroorzaakt door de verwachtingen voor de toekomst. Een doorgevoerde verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank, duidt erop dat er meerdere verhogingen gaan volgen. De kans dat de rente de eerstvolgende aanpassing omhoog gaat, is groter dan de kans dat de rente verlaagd gaat worden. Na een verhoging is de verwachting dat er meerdere verhogingen volgen, of dat de eerst volgende keer de rente gelijk gaat blijven.

Hypotheekrentes worden voor een langere periode vastgezet

De hypotheekrente die banken hanteren zijn gebaseerd op de marktrente op dat moment. Bij een rentevaste periode van een aantal jaren, hoeven ze geen rekening te houden met de renteontwikkeling gedurende de periode dat de hypotheekrente vast ligt. Zij hebben het geld verkregen tegen een bepaald percentage gedurende een bepaalde periode. Zij zetten het weer weg tegen een bepaald percentage dat zij er rendement op maken.

Hoogte van de spaarrente is sterk afhankelijk van de concurrentie

Uit overzichten van de hoogste spaarrentes blijkt dat de hoogste spaarrentes dicht bij elkaar liggen. Dit wordt veroorzaakt doordat de banken het liefst een zo laag mogelijke spaarrente verstrekken. Zodra de concurrentie hogere spaarrentes gaan verstrekken zullen er meerdere banken gaan volgen. Het percentage dat de concurrentie biedt is belangrijk geworden, want op het internet kunt u zeer eenvoudige de hoogte van spaarrentes vergelijken.

Uiteraard is de hoogte van de spaarrente ook sterk afhankelijk van de marktrente. Door een verlaging van de marktrente, kunnen banken genoodzaakt zijn om verlagingen door te voeren, ongeacht wat de concurrentie doet.

Verklaring voor het verschil in hoogte van hypotheekrente en rente op consumptief krediet

Er zit een groot verschil tussen de tarieven voor een consumptief krediet en de rente die betaald moet worden voor een hypotheek. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door het risico dat de bank loopt om het uitgeleende bedrag niet terug te krijgen.

Bij een hypotheek is er als zekerheid het onderpand. Op het moment dat de maandlasten niet meer voldaan kunnen worden door een klant, kan het huis verkocht worden. De bank heeft het eerste recht om zijn geld terug te krijgen, na verkoop van het onderpand. Bij een consumptief richt de bank zich wat zekerheden betreft uitsluitend op de klant en zijn financiële positie.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste spaarvorm kiezen voor uw spaargeldDoor kritisch te kijken naar de diverse spaarvormen, kunt u een hogere rendement krijgen op uw spaargeld. U kunt niet al…
Stijgende rente goed en slecht voor de portemonneeEen stijgende rente heeft voordelen, maar ook nadelen voor de meeste huishoudens. U gaat meer spaarrente ontvangen over…
Hypotheek aflossen met spaargeldEen hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van dertig jaar. Tussentijds kunt u vaak gedeeltelijk gaan afbetalen.…

Geldnood voor steeds meer Nederlanders ongewild een probleemGeldnood voor steeds meer Nederlanders ongewild een probleemSteeds meer Nederlanders constateren iedere maand weer dat hun financiële positie er niet beter op geworden is. De aansc…
Verkopen van juwelen en sieradenVerkopen van juwelen en sieradenHet kan erg aantrekkelijk zijn om oude sieraden en juwelen te verkopen. Vaak kunt u er nog een goed geldbedrag voor ontv…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.