20 Top Tips om geld te besparen

20 Top Tips om geld te besparen Iedereen komt wel eens geld te kort. Voordat je echter meer gaat werken of geld gaat lenen, loont het de moeite om te kijken of je ergens op kunt besparen. Hieronder staan twintig eenvoudige acties die je kunt ondernemen op weg naar wat meer financiele ruimte. Ze zijn niet van toepassing op iedereen, maar als je er vijf of tien uitvoert, kan het al genoeg opleveren om de financiele zorgen te verminderen.

1. Verander van bank.

Kies een stabiele bank uit met de minste kosten en hoogste rente. 

2. Zet de televisie uit. 

Een manier om geld te besparen is door minder televisie te kijken. Je wordt minder gemanipuleerd in je koopgedrag, hebt meer tijd om op belangrijke dingen te focussen en gebruikt minder electriciteit. 

3. Kijk kritisch naar je "verzamelingen". 

Iedereen verzamelt wel iets. Is het iets dat je gelukkig maakt, of is het meer een gewoonte? Verwijder uit je collectie duplicaten en dingen die je niet langer gebruikt, en weerhoud jezelf om nieuwe exemplaren toe te voegen.

4. Maak cadeaus in plaats van te kopen. 

Het is hip, persoonlijk en goedkoop. Op internet zijn er tal van instructies in tekst, foto's en video.Je kunt bijvoorbeeld speelgoed maken, appliceren op t-shirts, kaarsen, koekjes, kruidenmixen en complete schoonheidsbehandelingen. Mensen vinden het meestal fantastisch dat je iets speciaal voor hen gemaakt hebt, en genieten er zelf van om je te laten zien dat ze je cadeau echt gebruiken.
Ook kun je een dienst aanbieden, zoals voor iemand koken, babysitten of de hond uitlaten. Tegenwoordig is tijd een kostbaar en schaars bezit, en wordt het gewaardeerd als je iemand wat vrije tijd geeft.

5. Gebruik de 30-dagen regel voor aankopen 

Impulsaankopen zijn financiele insluipers voor je portemonnee.
Als je overweegt iets te kopen dat niet nodig is, wacht er dertig dagen mee. Vraag jezelf na dertig dagen of je het nog wil hebben, vaak ben je het dan al vergeten of wil je het niet meer. Voor kleine dingen kun je de tien seconden regel gebruiken: hou het tien seconden in je hand, en vraag je af of je het echt nodig hebt. Negen van de tien keer leg je het terug.

6. Gebruik een boodschappenlijstje en koop niet meer dan dat.

Je moet nooit een winkel ingaan zonder van tevoren duidelijk te weten wat je wilt kopen. Maak een plan voordat je de deur uitgaat, en houd jezelf aan dit plan, hoe verleidelijk andere producten er ook uitzien. Niet alleen vermijd je hiermee dat je onbedoeld veel geld uitgeeft, je wordt je ook bewust van wat je daadwerkelijk nodig hebt voor je boodschappenlijst.

7. Geef niet veel geld uit aan kindervermaak

De meeste kinderen, vooral jonge kinderen, zijn erg makkelijk en goedkoop te vermaken. Neem een waterfles van de waterkoeler van je werk mee, of geef ze een kan waar ze muntjes in moeten mikken, gebruik alledaagse dingen voor creatieve spelletjes. Besef dat wat je kinderen het meest waarderen jouw aandacht en tijd is, niet je geld en bezit.

8. Koop videospelletjes die herhaaldelijk gespeeld kunnen worden.

Koop geen nieuwe spelletjes totdat jij en je kinderen een meester in je huidige spel zijn geworden.

9. Drink meer water.

De meeste mensen in de westerse wereld zijn continue lichtelijk uitgedroogd. Niets hydrateert zo goed als water, frisdranken en koffie ontnemen je muist van vocht. Water is gezonder en goedkoper. Door minstens 20 minuten voor elke maaltijd een glas water te drinken, eet je ook minder.

10. Maak je eigen eten.

Kant-en-klaar, snacks en magnetron maaltijden zijn ongezond, duur en niet erg voedzaam. Door elk weekend een uur te besteden aan het plannen van je maaltijden bespaar je heel snel veel geld en tijd voor de werkweek. Als je eenpansmaaltijden maakt zoals lasagna of chili con carne, maak dan vier keer zo veel en vries de rest in. Je kunt zo de ingredienten in bulk kopen, wat goedkoper is. Bovendien grijp je dan minder snel naar maaltijden in de winkel, als je even geen zin in koken hebt.

11. Koop bij kringloopwinkels.

In plaats van een shirt te kopen waar iedereen in loopt, of een boekenkast te kopen die in elk huis staat, kun je bij de kringloop hippe collector's items vinden. Ook als je iets nieuw wil. Kopem, kijk eerst of je het gebruikt kan vinden. Vaak zijn tweedehands dingen niet of nauwelijks gebruikt, het zijn dan impulsaankopen geweest van de vorige eigenaar.

12. Geef geen geld uit om te ontspannen.

Vaak als je gestresst bent van je werk, tracteer je jezelf op iets om te ontspannen. Je gaat iets drinken of winkelen. Je ontspant veel beter als je naar huis gaat en wat tijd voor jezelf neemt, voor wat strekoefeningen en meditatie. Heb je behoefte aan stappen met je vrienden, denk dan ook eens aan thuisblijven en ze uitnodigen voor een etentje en spelletje. Vaak levert dat meer echte kwaliteit op die je samen deelt, en wordt je terug uitgenodigd.

13. Praat met je dierbaren over je dromen

Als je meer tijd besteedt aan het delen van je dromen met elkaar, zul je nader tot elkaar komen in een gemeenschappelijke toekomstwens. Het zal dan makkelijker worden om samen daarop gefocust te blijven, samen te plannen en uiteindelijk samen te bereiken.

14. Zeg abonnementen op die je niet gebruikt.

Zeg bijvoorbeeld abonnementen op van tijdschriften en kranten die je niet leest, of de sportschool waar je niet naartoe gaat. Ook als je denkt dat je het later nog gaat doen. Mocht dat daadwerkelijk zo zijn, dan kun je het nog altijd weer vernieuwen.

15. Verkoop via marktplaats en ebay

Ga door je kamers en kasten, en evalueer alles wat je bezit. Heb je het echt nodig? Heb je het gebruikt? Staat het in de weg of ligt het te verstoffen? Wees grondig en verkoop alles wat je nu niet nodig hebt. Net zoals tijd is leefruimte ook een kostbaar bezit, dus naast het extra geld is dat mooi meegenomen.

16. Laat merkproducten staan en koop huismerken

Zoals regelmatig uit consumentenonderzoeken blijkt, zijn huismerken even goed of zelfs beter dan de merkproducten. Zo zijn de waterijsjes van het huismerk 3 keer zo goedkoop, en bevatten geen kleurstoffen, smaakstoffen en toegevoegde suikers, in tegenstelling tot de merkijsjes.

17. Stel jezelf een bedrag dat je wil uitsparen, en maak dat visueel.

Elke keer als je wat bespaart, kun je dat noteren op lijn die van nul naar je eindbedrag loopt. Het houdt je focus en geeft voldoening om elke keer wat in te kunnen vullen.

18. Vorm een babysitclub

Met buren of vrienden met kinderen kun je een groepje opzetten dat regelmatig voor elkaar babysit. Begin rustig aan en laat het vanzelf groeien, zodat het geen verplichting wordt. Ook al levert het maar een ouder op met wie je regelmatig babysits uitwisselt, je bespaart flink op de kosten van reguliere babysitters.

19. Ga door al je kleren

De meeste mensen gebruiken maar 32% van hun klerenkast. Ga door al je kleren, vind de kledingstukken die je nooit aandoet en combineer ze met andere kleding. Vaak zal je gevraagd worden of je iets nieuws gekocht hebt, terwijl je alleen maar nieuwe en creatieve combinaties hebt gemaakt.

 

20. Begin met mini-sparen

Alle kleine dingen waar je geld aan uitgeeft, komen elke maand tot een aanzienlijk bedrag. Denk aan de koffie die je koopt onderweg naar je werk, het biertje na je werk of de verzameling shampoo's in je badkamer. Als je dat omdraait, kan een klein bedrag dat je spaart oplopen tot een aanzienlijk bedrag.  Mini-sparen, of sluipsparen, betekent dat je elke week of twee weken een klein bedrag laat afschrijven naar een spaarrekening. Het is ideaal als je denkt dat je te weinig over hebt om te sparen. Begin bijvoorbeeld elke week 7 euro te laten afschrijven. Het kan je ook stimuleren grotere bedragen te sparen. Wie weet heb je binnen de kortste tijd geld over voor die ene onbereikbare droom!
© 2011 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Student verdient geld met lenen en sparen bij DUOStudent verdient geld met lenen en sparen bij DUOHoe verdien je als student snel wat extra geld met een rentedragende lening bij DUO, je studieschuld? Combineer zo lenen…
Vragen die je geld besparenVragen die je geld besparenDe enige manier om te bezuinigen is dat je minder geld uitgeeft. Dit is ook de gemakkelijkste manier van geld besparen.…
Nuttig Persoonlijk Financieel AdviesNuttig Persoonlijk Financieel AdviesPersoonlijk financieel advies kan veel mensen helpen om hun financiën onder controle te krijgen. Een financieel adviseur…

Rijk worden: de 6 geheime regels van rijkdom van KiyosakiRijk worden: de 6 geheime regels van rijkdom van KiyosakiRobert Kiyosaki onthult de zes geheime regels die mensen die rijk zijn hun kinderen meegeven. Leer hoe je door je activa…
Geld verdienen met een kamer verhuren: 10 tips uit ervaringEen kamer verhuren in je huis is lucratief: je kan er aardig wat geld mee verdienen. Het is zonde om een kamer niet te g…
Bronnen en referenties
  • http://www.doughroller.net/smart-spending/51-painless-money-saving-tips/
  • http://www.articleflame.com/Art/1511/229/101-tips-to-save-money.html
  • http://www.thesimpledollar.com/2008/02/06/little-steps-100-great-tips-for-saving-money-for-those-just-getting-started/
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.