Kamer verhuren: tips en afspraken voor dagelijkse zaken

Met een kamer in je huis verhuren kun je geld verdienen. En goede afspraken maken draagt bij aan plezierig verhuren. Fijn voor je huurder, maar zeker ook fijn voor jou als verhuurder! Met de tips die hier besproken worden over het huurcontract, over schoonmaakafspraken, sleutels en afspraken over stil doen na een bepaalde tijd heb je zo min mogelijk last van je huurder.

In dit artikel informatie over:


Een geldig en duidelijk huurcontract

Ten eerste is een duidelijk huurcontact van groot belang. Je kunt een standaard huurcontact op internet downloaden, bijvoorbeeld de standaard huurcontracten voor hospitakamers van Kamernet. Vervolgens vul je deze in en pas je hem aan naar je eigen wensen. Zowel huurder als verhuurder tekenen dit contract. Zorg als verhuurder vervolgens dat jullie beiden een exemplaar hebben dat door beide is ondertekend. Twijfel je of je bepaalde voorwaarden in het contract kunt zetten, trek deze dan eerst na op geldigheid, want als jouw voorwaarden indruisen tegen de wet, trek jij aan het kortste einde: jouw voorwaarden gelden dan niet. Ook niet als jullie beiden getekend hebben!

Wie maakt wat schoon

Als je beiden bepaalde ruimtes in je huis gebruikt, heet dat gezamenlijk gebruik. Spreek dan van tevoren duidelijk af wie zorgt voor het schoonmaken, om ergernissen te voorkomen.

Check de betalingen elke maand

Wees zorgvuldig met je administratie. Let op dat je huurder betaalt op de uiterlijk afgesproken betaaldatum, en doe dat elke maand weer. Waarschuw direct als de betalingen te laat op je rekening staan, en leg uit dat jij ook je betalingen moet doen, zoals je hypotheek, vaste lasten enz. Daar is uiteindelijk ook de huurder weer bij gebaat. Als de elektriciteit wordt afgesloten heeft deze daar ook nadeel van! Laat de betalingen bij voorkeur overmaken op je bankrekening, dan is altijd duidelijk of er wel of niet betaald is. Geef bij contante betalingen altijd een ontvangstbewijs aan de huurder, en houd daar zelf ook een kopie van. Beschrijf in dat geval in je contract dat enkel het ontvangstbewijs een bewijs van betaling is.

Draadloos internet / WiFi toegang

Een huurder zal tegenwoordig internet-toegang wensen, en dat is ook logisch. Je kunt de huurder medegebruik geven van jouw internetverbinding. Bijvoorbeeld door de toegangscode te geven van je modem/router. Check de handleiding of vraag je leverancier/internetprovider wat de veiligste manier is om toegang te geven. In een modern modem/router kun je een Guest (gast) account aanmaken. Daarmee scheid je je dit inlogaccount volledig van jouw eigen netwerk(verkeer). Met een WPA2-wachtwoord dat niet makkelijk te raden is ben je zo veilig mogelijk bezig. Zelfs voor nieuwsgierige informatica-studenten of 'grappige' visite van je huurder die op dit vlak slim is. Bij elke wisseling van huurder wijzig je dit wachtwoord.

Sleutel van het huis

Natuurlijk krijgt de huurder een sleutel van je huis. Spreek af dat je niet toestaat dat deze de sleutel dupliceert voor bijv. een vriend/vriendin. Je kunt dit zelfs opnemen in je contract. Je kunt overwegen om per huurder je sloten te vervangen. Cilindersloten zijn dan fijn, want daarvan hoef je enkel de cilinder zelf (binnenwerk) te vervangen. Je zou 2 sets cilinders kunnen gebruiken, en deze om en om bij elke nieuwe huurder inzetten. Zo verklein je toch onverhoopte risico's, bijvoorbeeld als een huurder op een minder prettige manier de huur beëindigt.

Sleutel van de schuur

Als je over een schuur beschikt, is het fijn voor je huurder als deze daar de fiets mag stallen. Een slot op de deur is aan te bevelen, en je kunt overwegen om een cijferslot op de deur te maken. Vertrekt de huurder, dan kan je makkelijk de code wijzigen, en de ex-huurder kan niet meer in de schuur.

Nachtslot

Veel mensen hebben een nachtslot op hun voordeur, zoals een knip of een ketting. Spreek met je huurder af op welk tijdstip je het nachtslot op de deur doet. Mocht de huurder later thuis willen komen, dan moet deze dit even laten weten door te bellen/sms'en. Is de huurder later dan jij thuis, dan kan deze bij latere thuiskomst het nachtslot erop doen. Zo kun je toch je nachtslot blijven gebruiken, en dat is voor velen een prettig idee.

Rusttijden

Spreek ook af na welk tijdstip je verwacht dat je huurder rustig is in huis. Geen harde muziek of hard geluid meer van de tv, en geen gebruik meer van douche of bad. Zo'n afspraak is een wederzijdse afspraak: houd je daar als verhuurder ook aan! Vraag ook wat de huurder prettig vindt, hoe laat deze gaat slapen, dan kun je ook daarmee rekening houden.

Geven en nemen

Tot slot is verhuren net zoals alles in het leven: geven, en nemen. Je kunt niet verwachten dat je huurder muisstil door je huis sluipt. Je zult zeker merken dat deze (een deel van) je huis gebruikt. Kun je daar niet tegen, verhuur dan niet. Maar met duidelijke afspraken en een huurcontract, een prettig wederzijds contact en wat geven en nemen kan het verhuren van een kamer in je huis prima te doen zijn!

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huis verhuren  zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Kamer huren en verhuren via AirbnbKamer huren en verhuren via AirbnbVoor wie extra geld wil verdienen is het verhuren van een kamer via de verhuursite Airbnb een uitstekende optie. Ook wie…
Je kamer onderverhurenAls je je kamer tijdelijk niet meer nodig hebt, kun je de kamer onderverhuren. Dat kan voordelig zijn, omdat je als aanb…

Partner overleden, huis verkopen?Partner overleden, huis verkopen?Een hypotheek moet zo laag mogelijke maandlasten met zich meebrengen, maar de kwaliteit van de hypotheek moet niet uit h…
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.