Tips om voor weinig geld leuke dingen te ondernemen of kopen

Bijna iedereen voelt de kredietcrisis wel zijn zijn/haar portomonnee. Alles wordt duurder, het inkomen wordt bevroren en in het ergste geval wordt je zelfs ontslagen. Ik zou graag enkele handige bespaar-tips willen geven om voor een relatief klein bedrag op vakantie te gaan, uitstapjes te maken en nieuwe producten aan te schaffen, zoals kinderkleding, speelgoed, meubels etc.

Goedkoop op vakantie

Blijf in eigen land en ga kamperen

Geen tolwegen, relatief weinig brandstof verbruiken, bekende (goedkope) winkels in de buurt etc. Kijk eens op marktplaats voor een leuke camping waar particulieren een sta-caravan of een huisje verhuren. Zo kun je al voor een lage prijs op een topcamping staan want je hebt rechtstreeks met de eigenaren contact en hoeft dus ook geen boekingskosten etc. te betalen omdat er geen derde tussenpersoon bij betrokken is. Hoe meer personen zich er mee moeten bemoeien hoe duurder het wordt!

Koop een sta-caravan met jaarplaats

Als je in het bezit bent van een sta-caravan betaal je een vast bedrag per jaar voor een seizoensplek. Het sta-geld is een schijntje in vergelijking met de absurd hoge prijzen welke gevraagd worden in het hoogseizoen. Vanaf april tot en met oktober kun je onbeperkt "op vakantie". Ieder vrij weekend en elke (school)vakantie kun je dus lekker weg, voor een vast bedrag per jaar.  Mocht je in het bezit zijn van een sta-caravan probeer hem regelmatig te verhuren om een gedeelte van het sta-geld terug te verdienen. Je kunt voor de (sta)caravan allerlei dingen kopen op 800 Watt waar je onder aan de streep ook geld mee bespaard zoals bijvoorbeeld een speciaal oventje (iedere dag vers afgebakken broodjes die je in een supermarkt koopt) en zelfs een frituurpan van 800 watt! Als je voor bijvoorbeeld 4 personen frietjes gaat halen ben je zo een paar tientjes kwijt, als je het zelf bakt hooguit een paar euro. Dit is overigens meteen een goede tip om thuis geld te besparen. Zo weinig mogelijk afhaal, zoveel mogelijk zelf bakken/maken/koken....

Koop zo weinig mogelijk in de campingwinkel maar ga naar een supermarkt in de buurt

De campingwinkel is ideaal voor als je snel iets tussendoor wilt halen wat je vergeten bent, maar is meestal schreeuwend duur. Ga gewoon, net als thuis, met een boodschappenbriefje boodschappen doen bij een supermarkt in de buurt.

Wees creatief met leuke (gratis) uitjes

Over het algemeen is het met kleine kinderen dat ze niet veel nodig hebben om zich te vermaken. Water, zand of een speeltuin is al genoeg voor ze. Het is ideaal als er bijvoorbeeld een recreatie team op de camping aanwezig is. Ze vinden het zelfs vervelend om dingen te ondernemen omdat ze dan niet kunnen spelen op de camping. Ga lekker picknicken op een weiland in de buurt waar je heen kunt fietsen, neem je eigen eten en drinken in een koelbox mee naar bijvoorbeeld het strand in plaats van het te kopen bij een strandpaviljoen of een restaurant. Ga lekker wandelen in de omgeving, dat is gratis en je staat versteld van de schoonheid van ons kleine landje! Vaak hebben campings ook prijsafspraken gemaakt met pretparken, dierentuinen etc in de buurt. Ga altijd even bij de receptie informeren wat er mogelijk is.

En voor thuis: ga eens snuffelen op marktplaats voor entreebewijzen. Voor een klein bedrag kun je al met het hele gezin naar bijv. de Efteling. Mensen bestellen kaarten met datum en kunnen op het laatste moment niet, of hebben zegeltjes gespaard en willen graag een kleine vergoeding in ruil voor de gespaarde zegeltjes. Op deze manier kun je voor een relatief klein bedrag met het hele gezin een dagje uit.

Goedkope kinder- of babykleding

Koop je kleertjes op marktplaats of in tweedehands winkeltjes

Op marktplaats worden ontzettend veel tweedehands kinder- of babykleding aangeboden. Koop bijvoorbeeld tweedehands merkkleding, en als je kleintje eruit gegroeid is kun je het zelf weer op marktplaats zetten. Merkkleding loopt beter dan merkloze kleding als je iets tweedehands wilt verkopen. Meestal speel je quitte en af en toe maak je zelfs winst. Ook bij de kringloop kun je leuk slagen voor weinig geld. Voor de rest kan je sokjes, rompertjes en onderkleding bij de goedkopere winkels zoals HEMA, H&M, Zeeman etc kopen. Dit principe kun je overigens ook voor jezelf gebruiken.

Goedkoop boodschappen doen

Maak een boodschappenlijstje en wijk daar niet vanaf

Maak aan het begin van de week een boodschappenlijstje met wat je de hele week wil gaan eten en wijk daar ook niet vanaf tijdens het boodschappen doen. Je vergeet dan niets, en je koopt ook niet teveel.

Ga naar de Aldi/Lidl/ of koop eigen merk producten

Schrap de A-merken van een dure supermarkt van je boodschappenlijstje en ga op zoek naar goedkopere alternatieven. Bij alle supermarkten heb je het zogenaamde huismerk, die is meestal stukken goedkoper dan de A-merken en de producten zijn gewoon hartstikke goed. Even door de knietjes, want meestal liggen de huismerken onderaan in de schappen, maar zo bespaar je tientallen euro's! De producten van de Aldi en de Lidl zijn over het algemeen ook stukken goedkoper als de A-merken in de "gewone" supermarkt. Ook op groente en fruit kun je veel besparen als je dit bij de Aldi/Lidl koopt.

Ga niet met honger boodschappen doen

Ga ook niet met honger boodschappen doen, want je wagentje ligt dan sneller vol met dure snacks die de trek tijdelijk stillen. Houdt je aan je boodschappenlijstje en laat je niet verleiden door dure snacks, tijdelijke aanbiedingen etc.

Goedkoop allerlei spullen kopen zoals speelgoed, meubels etc

Verkoop en koop spullen op marktplaats/kringloopwinkel

Ruim eens flink je zolder, je garage of de kinderkamers op en je staat versteld hoeveel (waardevolle) spullen er weg liggen te stoffen! Maak even de tijd om een aantal goede foto's te maken en de spullen op bijvoorbeeld een site als marktplaats te zetten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het verkopen. Vooral speelgoed doet het heel erg goed, en meubels lopen ook vrij goed. Van het geld van de verkochte spulletjes kun je weer nieuwe spulletjes aanschaffen. Als je dit ook via marktplaats doet bespaar je ontzettend veel geld. Kijk bij nieuwe grote aankopen eerst eens op marktplaats of het niet tweedehands kan, want er staan spullen op die nog zo goed als nieuw zijn en nog makkelijk een ronde meekunnen. De kringloopwinkel is ook een ideale winkel om leuke spulletjes voor weinig te scoren. Mocht je niet van je spullen afkomen: bel de kringloopwinkel. Zij komen het gratis ophalen (als het nog in redelijke staat is uiteraard) dus jij hoeft niet naar de stort waar je voor moet betalen en je bent toch van de meubeltjes af die een tweede leven krijgen ergens anders.  

Succes met besparen!
© 2011 - 2023 Anjavdakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Goedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsGoedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsTen tijde van de economische crisis worden we gedwongen om steeds meer te besparen en dat geldt ook voor het besparen op…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…

Wat is Bitcoin?Wat is Bitcoin?Bitcoin is het nieuwe elektronische geld voor internet: met gratis open-source-software even snel en gemakkelijk betalen…
Rabo HuisVoordeelKrediet tegen laag tariefRabo HuisVoordeelKrediet tegen laag tariefAls je een eigen woning bezit dan kun je bij de Rabobank het Rabo HuisVoordeelKrediet krijgen. Hiervoor hoef je geen ove…
Anjavdakker (2 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.