Wanneer is een spel een kansspel?

Wanneer is een spel een kansspel? Een kansspel is een spel waarbij geluk een grote rol speelt. In het geval het gaat om vaardigheden en niet om geluk, valt het buiten het segment kansspelen. De Postcodeloterij, de Lotto en de Staatsloterij zijn organisatoren van kansspelen, maar ook een puzzel waarbij u het juiste antwoord kunt opsturen met kans op een prijs, valt onder de noemer kansspel. In het geval het winnen niet een kwestie van geluk is, valt de actie niet onder de noemer kansspel.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij een actie waarbij u een slagzin moet afmaken. Hierbij kiest de jury namelijk de beste inzending. Voor de organisatoren is het belangrijk of een actie wel of geen kansspel is. Voor een kansspel moet een vergunning worden aangevraagd.

Wanneer is een spel een kansspel?

De eerste voorwaarde is dat er iets te winnen moet zijn. Ten tweede moet de prijs gaan naar iemand die geselecteerd is op basis van geluk. Een actie waarbij u kans maakt om uw aankoopbedrag terug te krijgen, is een voorbeeld van een kansspel.

Voorwaarden om een loterij of kansspel te organiseren

De overheid wil wildgroei en oneerlijke praktijken voorkomen. Om de volledige controle te houden op kansspelen, moeten de organisatoren altijd een vergunning aanvragen. Er wordt nog wel een onderverdeling gemaakt tussen grote en kleine loterijen. Voor de kleine loterijen gelden minder strenge vereisten. In het geval de loterij meer kost dan een postzegel, valt het binnen de categorie grote loterij.

Daarnaast moet er ook een vergunning worden aangevraagd als het prijzenpakket groter is dan €4.500. De maatregelen zijn ook bedoeld om gokverslaving tegen te gaan.

Reclame voor de loterij

Het is toegestaan om een loterij te promoten, maar de reclame moet wel een juiste voorstelling van de realiteit geven. Een slogan als “grote kans om een iPad te winnen” is uitsluitend toegestaan als de kans om te winnen ook daadwerkelijk groot is. Het lastige is dat het moeilijk te peilen is. Daarnaast mogen de reclame-uitingen niet gericht zijn op jongeren onder de achttien jaar.

Wat zijn de voorwaarden voor promotionele kansspelen?

Deze kansspelen zijn bedoeld om de verkoop van een bepaald product te promoten. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht mogen niet meer bedragen dan de kosten van een postzegel.

Is gokken op het internet toegestaan?

De gokspellen die op het internet worden aangeboden zijn allemaal illegaal. Uitsluitend voor Holland Casino is het toegestaan om gokspellen op het internet aan te bieden. Toch worden kansspelen massaal aangeboden op het internet. In het geval u een prijs wint kunt u de prijs niet wettelijk afdwingen, want het zijn illegale praktijken.

Hoeveel belasting moet ik betalen over gewonnen prijzen?

Een bedrag tot €454 is vrijgesteld van belastingheffing. Grotere bedragen zullen volledig belast worden tegen een belastingpercentage van 29 procent. Bij het verkrijgen van bijvoorbeeld een auto, moet u toch kansspelbelasting betalen. In het geval u hier geen geld voor hebt, moet u de auto weer verkopen. De Staatsloterij keert de bedragen netto uit. Dat wil zeggen dat zij de belastingheffing voor hun rekening nemen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kansspelbelastingDe kansspelbelastingOver prijzen die gewonnen worden in kansspelen is in Nederland kansspelbelasting verschuldigd. De hoogte hiervan hangt a…
Ook Vereniging heeft vergunning nodig voor loterij of bingoOok Vereniging heeft vergunning nodig voor loterij of bingoAls je vereniging een eenmalige grote financiële uitgave heeft, vanwege verbouwing van het clubhuis, 25-jarig jubileum,…
Wanneer moet ik kansspelbelasting betalen?Gewonnen bedragen worden in Nederland belast met kansspelbelasting. Bedragen boven de €454 zullen worden belast met deze…
Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenNederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenDe Nederlandse staatskas wordt flink gespekt door de legale loterijen. De belastingdruk is dermate hoge dat de staatskas…

Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?Hoeveel vakantiegeld je krijgt hangt af van je brutoloon. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het brutoloon. Daarna moet je…
Bronnen en referenties
  • Consuwijzer.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.