Creditcard verborgen kosten: Dubbele wisselkoersen?

Creditcards… Er is geen ontkomen aan, creditcards zijn handig. Alleen wat kost het nu eigenlijk en welke risico's loop je? Op dat punt blijven de meeste eigenaars het antwoord schuldig. In een reeks artikelen over "verborgen kosten" van creditcards worden alle adders onder het gras vandaan gejaagd. In dit artikel worden de kosten voor betalingen in buitenlandse valuta onder de loep genomen.

Creditcard verborgen kosten: GEEN dubbele wisselkoersen bij American Express

Creditcards… De meeste mensen die regelmatig een creditcard gebruiken zijn er laaiend enthousiast over. Nooit meer in de rij staan bij parkeergarages, snel doorrijden bij tolpoorten, makkelijk borg staan bij autohuur, er is geen ontkomen aan, creditcards zijn reuze handig. Alleen wat kost het nu eigenlijk en welke risico's loop je? Op dat punt blijven de meeste eigenaars het antwoord schuldig. Want naast de jaarbijdrage zijn er natuurlijk nog meer kosten die in rekening worden gebracht. In een reeks artikelen over "verborgen kosten" van creditcards worden alle adders onder het gras vandaan gejaagd. In dit artikel worden de kosten voor betalingen in buitenlandse valuta onder de loep genomen.

Betalingen in het buitenland

Het gemak van een creditcard wordt vaak pas echt duidelijk zodra u de grens over moet. De pinpas laat het vaak afweten, contant geld is op een gegeven moment ook gewoon op, maar uw creditcard zal u maar zelden in de steek laten. Elke winkel die ook maar enigszins afhankelijk is van toerisme tovert een glimlach tevoorschijn op het moment dat u uw creditcard trekt.

Zodra u betalingen doet in buitenlandse transacties begint de kostenteller echter te lopen. Dat is op zich niet vreemd, want als u euro's naar andere valuta wisselt betaald u hier ook een wisselkoers opslag over. De creditcardmaatschappijen leggen hier zelf echter nog een percentage bovenop, variërend van 0,95% tot en met 2,3%. Onderstaand overzicht geeft van een aantal populaire creditcards de kosten voor buitenlandse transacties:
  • MasterCard Classic: 1,85% binnen en buiten de EU.
  • MasterCard Gold: 0,95% binnen en buiten de EU.
  • World Card: 1,85% binnen en 2% buiten de EU.
  • World Card Gold: 0,95% binnen en 1,25% buiten de EU.
  • American Express Cards: 2,3% binnen en buiten de EU.

De meeste creditcards die door banken of andere partijen worden uitgegeven zijn gebaseerd op Visa (ASN Bank Visa creditcard, Visa Green Card) of MasterCard (ANWB MasterCard) creditcards en hebben gelijke percentages. Over het algemeen is MasterCard buiten de EU iets voordeliger dan Visa en zijn de duurdere creditcards in het buitenland voordeliger dan de goedkopere creditcards. American Express hanteert de hoogste opslag.

American Express verborgen kosten?

Nu zijn de genoemde kosten niet bijzonder verborgen. De kosten worden niet expliciet op de meeste websites genoemd, maar binnen de eerste 20 regels van de meeste algemene voorwaarden kunt u deze informatie terugvinden en elke helpdeskmedewerker zal u zonder blikken of blozen vertellen hoe het zit. Als u bewust bent op de kosten bent u hier zo achter. Alleen bij American Express, daar lijkt een addertje onder het gras te zitten…

American Express is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en heeft dus eigenlijk niets te schaften met de euro. Zij rekenen elke betaling eerst om naar dollars voordat ze weer terugrekenen naar euro's. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat American Express duurder is dan MasterCard en Visa voor buitenlandse transactiekosten, zij moeten dubbel werk verzetten. Maar 2 keer omrekenen, betaald u dan ook 2 keer de bancaire wisselkoers kosten? Nee. U betaald alleen de kosten voor de omzetting van dollars naar euro's. Het zal niet 100% op hetzelfde uitkomen als direct omrekenen maar dat is een beetje lood om oud ijzer. American Express mag dan duurder zijn, verborgen zijn de kosten niet.

Word u afgezet of zijn de kosten realistisch?

Dat er een opslag wordt berekend voor buitenlandse transacties is verdedigbaar. Er zijn meer handelingen nodig om een buitenlandse transactie te verwerken, meer handelingen betekent meer tijd en moeite en die kosten, verborgen of niet, worden bij elk product dat u koopt normaal gesproken aan u doorberekend. Er is echter wel een behoorlijk kostenvoordeel te halen op buitenlandse transacties. Uiteindelijk zijn de verschillen echter ook weer niet zo groot dat dit uw keuze ingrijpend zou hoeven te beïnvloeden. Andere voorwaarden voor de verschillende creditcards zijn meer van invloed op de totale kosten die u uiteindelijk betaald, maar het is goed om in het achterhoofd te hebben.
© 2011 - 2024 Creditexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prepaid creditcard aanbiedersPrepaid creditcard aanbiedersDe prepaid creditcard wint aan terrein, omdat deze veel gemakkelijker aan te vragen is dan een reguliere creditcard. Bij…
Op zoek naar de beste creditcard!Op zoek naar de beste creditcard!Heb je nog geen creditcard, maar overweeg je wel om deze op korte termijn aan te schaffen? Een verstandige keuze, want e…
Visa Creditcard: waar aanvragen?Visa Creditcard: waar aanvragen?De meest gebruikte creditcards ter wereld zijn de Visa creditcards. Visa creditcards zijn te verkrijgen via Internationa…
ICS Cards: overzicht creditcardsInternational Card Services (ICS) geeft binnen Nederland creditcards uit van MasterCard en Visa. Hierbij verzorgt ICS Ca…

Wat kost het Koningshuis per jaar?Over de hoogte van de kosten van het Koningshuis bestond jarenlang grote onduidelijkheid. In 2009 heeft een stuurgroep o…
Valsmunterij is van alle tijdenValsmunterij is van alle tijdenValsmunterij, het maken van vals geld is van alle tijden. Het maken van vals geld begon al in de zevende eeuw voor Chris…
Bronnen en referenties
  • http://www.creditcardervaringen.nl http://www.creditcardoverzicht.com http://www.creditcard-vergelijken.com
Creditexpert (1 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.