Met meer Europa verdwijnt ook onze pinpas

Met meer Europa verdwijnt ook onze pinpas Meer Europa betekent vaak minder Nederland. Sommigen haten dat en zijn er zelfs wat bang voor. Anderen zijn blij met de vooruitgang. Een volgend slachtoffer bij deze vooruitgang zal waarschijnlijk onze pinpas zijn. Opgeofferd voor de SEPA. Eerst verandert ons rekeningnummer als gevolg van Sepa, wanneer volgen de andere aanpassingen? Verovert Maestro Nederland?

Europese Grondwet

De afwijzing van de Europese grondwet op juni 2005 kan niet los gezien worden van het gevoel dat de Nederlandse identiteit steeds meer dreigt te verdwijnen. Het gevoel dat Europa bepaalt en Nederland dan wel mee moet. Goed de euro maakt betalen in het buitenland vaak eenvoudiger, doordat u binnen Europa uw eigen valuta niet meer hoeft om te wisselen. Maar het is nog maar de vraag of de burger met alle financiële besluiten vanuit Brussel zo blij zal zijn. Zo schreef ik laatst nog over het nieuwe Europese betaalstelsel, de SEPA. Wat betekent dat voor onze pinpas?

De pinpas

In Nederland is de pinpas volledig geaccepteerd. Om een idee te geven, momenteel worden ruim 90% van de elektronische betalingen in ons land met de pinpas gedaan. Dat is ook niet zo gek. Afgezien van de kosten voor het pasje, kost pinnen de consument bijna niets. Het wel en wee van de pinpas zal echter veranderen met de SEPA.

EMV

Nu al zijn er uiterlijke veranderingen. Zo is al in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Engeland een andere manier van betalen en geld opnemen ingevoerd. Door nieuwe Europese eisen moet u daar in de winkel niet langer de pinpas door de betaalautomaat halen, om de magneetstrip te kunnen lezen en de transactie uit te voeren. U moet de pinpas in de automaat steken, zodat een hierop aanwezige EMV- chip gelezen kan worden. Dit loopt nog niet vlekkeloos. Zo zijn in Italië niet alle geld- en betaalautomaten geschikt voor de nieuwe chip. En dat kan op vakantie nog wel eens lastig zijn.

Transactiekosten

Een paar jaar geleden spraken we nog over het Europa van de twee snelheden. Nu is dat niet meer zo politiek correct, omdat Europa geen verdeeldheid wil uitstralen. Maar grote verschillen op de betaalmarkt zijn er wel degelijk. Zo geven berekeningen van de ECB aan dat een Spanjaard voor een pin-transactie van 45 euro maar liefst 75 eurocent aan transactiekosten betaalt en een Fransman ruim 30 eurocent. Ter vergelijking: voor een vergelijkbare betaling met Maestro van Mastercard betaalt u altijd nog 40 eurocent.

Vele kaarten

In Europa zijn er vele banken en dus vele pinpassen in gebruik. De komende tijd zal waarschijnlijk niet alleen de consolidatie in de bankensector doorgaan, maar ook het aantal passen worden verminderd. Er zal een behoefte ontstaan naar één of meer Europese betaalpassen in plaats van de waaier aan passen die nu bestaat. De invoering van de EMV chiptechnologie op onze pinpas is een tussenstap om aan de Europese veiligheidsstandaard te voldoen. De battle of the cards moet nog los branden. De vraag is wie dat gaat winnen en wat dat gaat kosten. Uit het bovenstaande werd duidelijk dat onze pinpas in Europees perspectief goedkoop is. Tegelijkertijd is helder dat Nederland een relatief kleine speler is. De kans dat onze pinpas de standaard gaat worden is miniem. Grote Amerikaanse spelers als Maestro en V Pay kijken momenteel verlekkerd naar de Europese betaal- en creditcardmarkt, om daar een veel grotere vinger in de pap te kunnen krijgen. En dat lijkt te lukken.

België

België is op dit punt een voorloper. De Belgische banksector heeft namelijk besloten om het bekende Bancontact/Mister Cash, BC/MC, vanaf 1 januari 2008 te vervangen door Maestro. Later komen er misschien nog andere bij. Maar de toon is gezet en Maestro heeft zijn tarieven al verhoogd. Iedereen krijgt bovendien een nieuw Europees rekeningnummer met achttien tekens.

Voordelen

SEPA biedt volgens de banken ook veel voordelen. Naast gemakkelijker internationaal bankieren is ook een buitenlandse rekening vaak niet meer nodig. Het belang van een creditkaart neemt af en de nieuwe EMV-chip is fraudebestendiger. Een pincode zou ook niet meer nodig zijn.

Kredietcrisis

Sinds 2008 is bij dit de alles de kredietcrisis gekomen en in 2015 de crisis in Griekenland. Het is de vraag in hoeverre de banken nu nog haast zullen hebben met de SEPA.

Slot

Momenteel moeten 31 landen met de SEPA aan de slag: de 27 landen van de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Het is nog afwachten hoe snel een en ander gaat lukken en wat de precieze uitkomst zal zijn. In 2015 bestaat de pinpas nog wel, maar is ons rekeningnummer wel opgeofferd aan de iban-code. Goedkoper lijkt het voor ons in ieder geval niet te gaan worden.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijschakelen bankpasje om in verre buitenland te pinnenVrijschakelen bankpasje om in verre buitenland te pinnenPinnen doen we normaal overal, ook omdat het bij ons compleet is ingeburgerd. Veel geld op zak hebben, doen we niet meer…
Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Ben je je pinpas of bankkaart verloren. Of is je pas samen met je portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend.…
Betalen in het buitenlandBetalen in het buitenlandBetalen in het buitenland kan op verschillende manieren. In de meeste landen zijn gewoon pinautomaten, waar geld gepind…
Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget?Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget?Let op uw persoonsgebonden budget. Zorgverlening kan in natura of via een persoonsgebonden budget, pgb. Steeds meer zien…
Reacties

Outofafrica, 25-02-2009
Elke keer dat je betaald met je nieuwe pasje, ga je de banken spekken met minimaal 75 eurcent. En dan denk je misschien, dan betaal ik toch contant?

Nog even en dat kan ook niet meer en met het geld dat de banken gaan afpersen door 400,000,000 Europeanen te dwingen om per transactie / aankoop een Euro te moeten betalen, zijn we hard op weg om als individuen compleet te worden geregeerd door de internationale bankiers in plaats van door een legitime democratische regering, door het volk, voor het volk. Opstand is het enige wat rest. Reactie infoteur, 25-02-2009
Beste Out of Africa,
Goedkoper lijkt het in ieder geval niet te gaan worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. Vermeer, 22-07-2008
Het invoeren van een (1) betaalpas voor alle EU-landen vind ik geen slecht idee. Wat mij wel tegen de borst stuit is dat straks in Amerika bepaalt wordt hoeveel wij voor de diensten gaan betalen. (hopelijk goed begrepen) Als wij een `groot`Europa willen, moeten wij zeker baas in eigen beurs blijven. Reactie infoteur, 23-07-2008
Klopt. En volgend jaar worden de gewone betaaltransacties ook weer duurder.
Zie ook:
http://financieel.infonu.nl/geld/7001-rentevergoeding-op-de-betaalrekening.html

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.