Slim met geld om gaan, meer geld overhouden

In de tijd van economische crisis hebben veel mensen per maand minder geld om te besteden, of hetzelfde bedrag te besteden, maar met veel hogere kosten. Geld besparen, budgetteren en consuminderen worden daarom ook steeds populairder. Maar hoe kunt u meer doen met hetzelfde bedrag?

Waar blijft het geld toch?

Bij de meeste mensen komt er iedere maand een vast bedrag aan inkomsten binnen. Er worden rekeningen mee betaald, boodschappen van gedaan en er wordt gezellig van gewinkeld. Dan komt het einde van de maand en vraagt menig persoon zich af waar al dat geld toch gebleven is!? Veel mensen hebben geen tot weinig inzicht in hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon, waardoor ze ook niet zien dat ze veel kunnen besparen! Inzicht krijgen is dus een belangrijke eerste stap om geld te gaan besparen.

De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in uw inkomsten- en uitgavenpatroon bestaat al jaren: het huishoudboekje. Waar het vroeger bijgehouden werd in een simpel schriftje, zijn de moderne huishoudboekjes vaak digitaal. Wat uw voorkeur is, is aan u. Het belangrijkste is dat u in uw huishoudboekje een overzicht creëert van inkomsten en uitgaven, het liefst opgesplitst in verschillende categorieën.

Inzicht, en dan...

Als u eenmaal een aantal maanden een huishoudboekje hebt bijgehouden, begint u al een overzicht te krijgen van de kosten die u maakt. Belangrijk is dat u goed kijkt in welke categorie u het beste kunt besparen. Op de huur kunt u waarschijnlijk weinig besparen, maar dat dure tijdschriftenabonnement heeft u misschien helemaal niet nodig. Kijk kritisch naar wat u wel en niet nodig heeft, zeg overbodige abonnementen op en kijk eens kritisch naar uw verzekeringen.

Enkele bespaartips

Wanneer u inzicht heeft in uw inkomsten en uitgaven en alle overbodige abonnementen de deur uit heeft gedaan, is het tijd voor nog wat belangrijke bespaartips. Zo kunt u bijvoorbeeld veel geld besparen op uw boodschappen, gas en licht en op tal van andere zaken.

Bespaartips voor boodschappen

  • Kijk goed naar welke producten er in de aanbieding zijn en stem de keuze voor het avondeten hierop af.
  • Koop altijd groente en fruit van het seizoen, dit is aanzienlijk goedkoper dan buiten het seizoen.
  • Koop (duur) vlees ruim in, wanneer het in de aanbieding is en vries het in.
  • Koop ook eens het huismerk of het budgetmerk, u zult zien dat de meeste huismerkproducten niet veel van smaak verschillen met de A-merk variant.
  • Wanneer u grootverpakkingen koopt, is de prijs per kilo vaak lager dan wanneer u een kleinverpakking koopt. Koop daarom bij producten die langer houdbaar zijn altijd de grootverpakking in.

Bespaartips voor gas en licht

  • Het klinkt cliché, maar zet de verwarming eens een graadje lager. Voor iedere graad die u de verwarming lager zet, bespaart u 7% op uw jaarrekening!
  • Zet de verwarming minstens een uur voor u naar bed gaat al lager. Het duurt een tijd voor het huis is afgekoeld en zo bespaart u ongemerkt.
  • Trek stekkers van opladers van apparaten uit het stopcontact wanneer u deze niet gebruikt, de opladers blijven anders stroom gebruiken.
  • Zet uw apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by.
  • Heeft u een dubbele meter voor uw energie? Zorg dan dat u tijdens laag tarief stroom gebruikt. Zet op deze momenten bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasmachine.

Overige bespaartips

  • Zorg altijd dat u op tijd uw rekeningen betaalt. Zo voorkomt u dat er een onnodig bedrag aan administratiekosten bijgeschreven wordt.
  • Kijk eens kritisch naar uw verzekeringen. Veel mensen zijn onbewust voor veel zaken dubbel verzekerd, en dit is zonde van het geld.
  • Stop met roken en drink minder alcohol, dit kan al zo tot 100 euro per maand schelen!
  • Heeft u nog oude spullen in huis waar u niets meer mee doet? Verkoop ze! Een rommelmarkt of internet bieden enorme uitkomst.
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, dit scheelt al enorm in water.

Uiteraard zijn er nog tal van andere bespaartips te bedenken, hierboven staat slechts een greep uit de vele tips die er zijn.

Sparen

Na alle tips voor inzicht in uw inkomsten en uitgaven en hoe u geld kunt besparen, is het niet onbelangrijk om te zeggen dat ook sparen een belangrijke factor is bij het budgetteren. Heeft u onverwachts een grote uitgave, zoals het vervangen van de wasmachine? Dan is het heel handig om hier een spaarpotje voor achter de hand te hebben, zodat u geen geld hoeft te lenen, aangezien geld lenen juist veel geld kost. Zorg ook dat u niet of minimaal rood kunt staan op uw betaalrekeningen, zodat daar geen geld aan verloren gaat.

Er zijn mensen die aanraden om minstens voor 6 maanden levensonderhoud op een spaarrekening te zetten. Het is ook wel zo dat het goed is om een flink bedrag opzij te hebben staan, maar ieder bedrag dat u hebt gespaard is goed. Het beste is nog om iedere maand automatisch te sparen. Stel u internetbankieren zo in dat er iedere maand een vast bedrag naar uw spaarrekening wordt overgestort, al is het maar een klein beetje. Zo komt u nooit voor financiële verrassingen te staan.
© 2013 - 2024 Nemesisdivina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financieel onafhankelijkFinancieel onafhankelijkVeel mensen hebben de doelstelling om financieel onafhankelijk te zijn. Helaas is dit niet voor iedereen weg gelegd. Fin…
Een simpel stappenplan om meer te sparen!Geld opzij zetten om te sparen is heel belangrijk. Bijvoorbeeld een noodfonds voor noodgevallen en onverwachte kosten (k…

Loonsverhoging door minder bescheidenheidLoonsverhoging door minder bescheidenheidJe weet zeker dat je prestaties op je werk de moeite waard zijn. Iedereen heeft loonsverhoging gehad behalve jij. Als je…
Hoe veilig is een kluis bij de bank?Hoe veilig is een kluis bij de bank?Een spectaculaire tunnelbankroof bij onze oosterburen in januari 2013, heeft veel Nederlandse bankklanten ongerust gemaa…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
Nemesisdivina (14 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.