Wie houdt toezicht op uw geld?
De AFM, De Nederlandsche Bank, de ACM en enkele andere instanties houden dagelijks het toezicht op uw geld. Als het goed is, houdt u ook zelf goed toezicht, want geld is vaak eerder uitgegeven en verloren dan verdiend. Een bank kan bijvoorbeeld ook failliet gaan. Gelukkig zijn er wat checks en balances en zijn er een aantal partijen die met u meedenken zoals de consumentenorganisaties. Zo houdt u zelf goed toezicht en zicht op uw geld en vermogen.
Wet op het financieel toezicht (Wft)
In Nederland is de wijze van toezicht werrelijk geregeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft). De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voeren dit toezicht uit.
Sparen bij de bank is toch veilig?
Niets is toch veiliger dan sparen, zoudt u kunnen denken. Het rendement is wat minder dan bij beleggen, maar u kunt uw inleg toch niet kwijt raken. Welnu, dat is meestal waar, maar soms ook niet. Ook al hebben in Nederland de Autoriteit Financiële Markten AFM en De Nederlandse Bank DNB, een batterij aan toezichthoudende instrumenten om malversaties en een faillissement, soms gaat het toch fout. Elke bank kan immers in theorie failliet gaan. Gelukkig is er nationale en Europese regelgeving om de spaarder en belegger te beschermen. Niet elk land keert bij faillissement even veel uit.
Sparen en beleggen combineren
Sparen is niet risicovrij en beleggen helemaal niet. Let u er ook op, dat er steeds meer producten op de markt zijn, waarbij sparen en beleggen wordt gecombineerd. In het gunstigste geval behaalt u een veel groter rendement dan op een gewone rekening, maar soms is het rendement over de jaren heen nihil, of zelfs negatief. De eerste jaren zijn gegarandeerd mooi, maar wat gebeurt er daarna. Laat u ook in dit opzicht geen rad voor ogen draaien en lees de voorwaarden goed.
Beleggen en toezicht op uw geld door de AFM
Ook hier hebben de AFM en de DNB vele instrumenten in handen om u wat te beschermen, maar altijd geldt dat het behaalde rendement uit het verleden geen garanties biedt voor de toekomst. Bekijk bij deze toezichthouders altijd of de uitgevende partij een vergunning heeft. Voorts kunt u zelf op meerdere wijzen op uw geld toezicht houden. Realtime via allerlei online providers of sms alert. Nog beter, want dat geeft enige rust, is het hanteren van een stop loss. Zakt de waarde van een aandeel bij crashes onder de stop loss waarde, dan bent u er vanaf, zonder dat het verlies verder kan oplopen. Let er wel op dat u deze stop loss waarde niet de krap instelt, want anders wordt er ook bij een kleine schommeling verkocht of gekocht zonder dat u dat echt wilde. Er zijn ook allerlei derivaten op de markt, waar een stop loss waarde automatisch is ingebakken, zoals in
turbo's beleggen.
Vastgoed CV en toezicht AFM
De vastgoed CV is populair. Zowel het aantal cv’s als het aantal beleggers in cv’s nemen gestaag toe. Dat is ook niet verwonderlijk, want er worden forse rendementen in het vooruitzicht gesteld. Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt. De Autoriteit Financiële Markten, AFM, is kritisch, maar heeft op dit punt nog weinig instrumenten. Het toezicht van de AFM ziet vooral op de oprichting van een vastgoed CV en moedigt vooral de markt zelf aan om met een gedragscode te komen. Interessant is voor de consument vooral de Vereniging Vastgoedfondsen Participanten, VVP, die de belegger wil waarschuwen voor de grootste fouten. Bedenk dat u zich niet moet blind staren op de geprognosticeerde rendementen (kloppen die immers wel) en dat veel cv’s beginnen vanaf 50.000 euro en zo buiten het reguliere toezicht vallen. En dat is nou net de grens waarboven er geen of nauwelijks wettelijk overheidstoezicht bestaat.
De consumentenorganisaties houden toezicht
Er zijn vele consumentenorganisaties in Nederland die helpen verstandig toezicht op uw geld te houden. Ze waarschuwen voor malversaties en verrichten ook zelf onderzoek. Zeer populair zijn de uitzendingen van bijvoorbeeld Radar of Kassa. Daar bent u zelf als consument weer aan zet, zodat de bal weer rond is. Radar en Kassa hebben al veel succes geboekt. Zonder meer goed zijn ook de onderzoeken van de Consumentenbond. Als u lid bent, kunt u allerlei onderzoeken online inzien. U kunt natuurlijk ook googelen. Google naar een bepaald product of een bepaalde instelling en als er ellende te melden is, vindt u dat meestal snel op het web terug. Zet deze stappen, Want vergeet niet dat voorkomen altijd beter is dan genezen.
Lees verder