Besparen kan geld kosten

Wij Nederlanders zijn zuinig en willen graag besparen en korting krijgen op producten en diensten. Vooral als dingen gratis zijn, gaan wij in de rij staan. Marketeers spelen hier graag op in door woorden als korting en gratis te gebruiken. Altijd gaan voor de laagste prijs bevat ook risico’s. Het is een gezond streven om te proberen om zo weinig mogelijk uit te geven, maar besparen kan ook geld kosten. U kunt bijvoorbeeld geld steken in een zeer goede tweedehands auto, of u gaat voor de laagste prijs en u koopt een auto voor €500,-. U kunt er vanuit gaan dat u voor een auto van een dergelijke prijs niet veel hoeft te verwachten.

Acties van winkeliers die u 20 procent korting geven proberen u te lokken met de korting, maar mogelijk is de prijs nog steeds veel te hoog. Door deze korting koopt u mogelijk een product die u niet nodig hebt. Doordat u geld wilt besparen, geeft u meer geld uit.

Kwaliteit is vaak belangrijker dan de prijs

Bij sommige aankopen moet u vooral letten op de kwaliteit in plaats van de prijs. Indien u bijvoorbeeld behang koopt voor in de woonkamer, kunt u gaan besparen op de rollen. U kunt echter beter gewoon kopen waar uw voorkeur naar uit gaat en de beste kwaliteit. Sommige besparingen zijn zo klein, dat ze niet opwegen tegen de kwaliteit die u moet inleveren.

Gratis cadeau of een prijsgarantie bij het afsluiten van een abonnement

In kranten en op het internet, komt u vaak telefoonabonnementen tegen voor twee jaar, waarbij u gratis een televisie of de nieuwste telefoon krijgt. Mensen die toch maar weinig bellen, kunnen beter kiezen voor een prepaid telefoon en de televisie of de telefoon zelf kopen.

Energiebedrijven beginnen ook steeds vaker met meerjarige contracten waarbij ze de hoogte van de prijzen garanderen voor de komende jaren. In tijden van stijgende energieprijzen lijkt dit aantrekkelijk. Bij dalende prijzen door toenemende concurrentie, kunt u echter niet profiteren van de lagere prijzen. Wees voorzichtig met het afsluiten van contracten voor meerdere jaren.

Goedkoop kopen op het internet

Het internet is overladen met webshops. Deze “winkeliers” hebben veel lagere kosten dan de reguliere winkeliers, dus kunnen zij producten aanbieden tegen lagere prijzen. Het kopen op het internet heeft ook grote nadelen. Op het moment dat het product ondeugdelijk is, moet u het terugsturen en weer afwachten wanneer u een reactie krijgt. Bij een reguliere winkel kunt u het product eenvoudig ruilen voor een ander product die wel werkt.

Een ander groot nadeel zijn de verzendkosten die u over het aankoopbedrag heen moet betalen. Dit geldt met name voor goedkope producten waarbij de verzendkosten het product weer duur maken. Daarnaast rekenen webshops soms ook nog administratiekosten die u extra moet betalen.

Geld besparen door te bezuinigen op onderhoud

U kunt veel geld in de zak houden door uw auto uitsluitend jaarlijks APK te laten keuren. Indien uit deze keuring blijkt dat er onderdelen vervangen moeten worden, steekt u er geld in. Dit kan u op lange termijn duur komen te staan. Door een defect dat bij een groot onderhoudsbeurt opgemerkt zou worden, kunnen er veel grotere problemen ontstaan.

Indien de distributieriem het bijvoorbeeld begeeft, kan de motor onherstelbaar defect raken. Dit soort besparingen levert u een besparing van misschien €200,- op, maar een defecte motor kost u duizenden euro’s of de auto is waardeloos geworden.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis geld lenen bestaat nietGratis geld lenen bestaat nietWanneer is er sprake van te weinig geld? Op het moment dat u niet in staat bent om op vakantie te gaan, of die nieuwe au…
Studiekosten: hoe kan ik hierop besparen?Studiekosten: hoe kan ik hierop besparen?Iedereen die gestudeerd heeft, aan het studeren is of kinderen heeft die studeren weet ervan: studeren kost veel geld. B…
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Een dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kan ook goedkoopEen dagje uit kunt u zeer duur maken door naar een attractiepark te gaan waar ze hoge tarieven vragen voor entree, parke…

Zorgtoeslag 2019, hoeveel is het en hoe werkt het?Zorgtoeslag 2019, hoeveel is het en hoe werkt het?Heb je een laag inkomen dan kun je in 2019 wellicht aanspraak maken op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming vanuit de…
ING InternetbankierenING InternetbankierenInternetbankieren wordt in onze samenleving met de dag populairder. Vele banken bieden tegenwoordig deze vorm van rekeni…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.