Advocaat nodig? Wanneer kiezen voor juridisch advies?

Bij juridische problemen is het belangrijk dat een bekwaam iemand met inzet de strijd voor je aangaat, zodat je in geval van nood ook echt krijgt waar je recht op hebt. Een advocaat kan je helpen bij geschillen met gedegen juridisch advies en bijstand. Maar wanneer heb je een advocaat nodig? Voor welke juridische problemen kies je voor professionele rechtshulp en kun je het niet meer alleen af? Wat kost een advocaat? En waarop let je bij het kiezen van een goede en gedreven advocaat?

Wanneer kun je het beste kiezen voor het inhuren van een advocaat?

Een advocaat zorgt ervoor dat je meer kans hebt om te krijgen waar je recht op hebt in het geval van geschillen. Dat kunnen particuliere geschillen zijn maar ook zakelijke. En je kunt te maken krijgen met een geschil met een bedrijf maar ook met familie of vreemden. Een advocaat kan je in zulke gevallen terzijde staan met advies maar kan ook daadwerkelijk in de rechtbank of op papier de strijd voor je aangaan. In welke gevallen moet je zeker kiezen voor een advocaat?

Arbeidsconflicten of ontslag

In deze tijd komt het vaak voor dat mensen door reorganisatie worden ontslagen door hun werkgever. Bij reorganisaties en daarbij behorende financiële regelingen of ontslagvergoeding kan een advocaat uitkomst bieden. Ook kan een advocaat bemiddelen in het geval van arbeidsconflicten of geschillen op de werkvloer. Wanneer je naar je gevoel ten onrechte wordt ontslagen en je arbeidsovereenkomst eenzijdig wordt beëindigd, heb je absoluut ondersteuning nodig van een advocaat.

Ongevallen of medische fouten

Wanneer je tijdens je werk of in het verkeer te maken krijgt met een ongeval waar letselschade uit voortvloeit, is het absoluut zinvol om een procedure te starten om de financiële schade en emotionele schade vergoed te krijgen. Meestal kunnen de kosten van rechtshulp in dit geval worden verhaald op de veroorzaker van het ongeluk. Bij medische fouten en geschillen is het ook beter om niet zelf te proberen om het geschil op te lossen, het is heel erg moeilijk om medisch gezien te bewijzen dat de andere partij nalatig is geweest.

Zakelijke geschillen en vorderingen op debiteuren

Als kleiner of groter bedrijf krijg je onvermijdelijk te maken met klanten of afnemers die als puntje bij paaltje komt niet willen betalen voor geleverde diensten of producten. Bij dit soort arbeidszaken kan een advocaat bemiddelen om te zorgen dat het geld wordt geïncasseerd via een procedure en een deurwaarder. Maar ook hier kunnen verschillen van mening met een medewerker een andere gegronde reden zijn om als onderneming naar een advocaat te stappen.

Scheiding, erfrecht en omgangsregelingen met kinderen

Wanneer je te maken krijgt met scheiding komt het heel erg vaak voor dat er conflicten ontstaan over de verdeling van goederen. Ook gebeurt het dikwijls dat er afspraken moeten worden gemaakt met betrekking tot de frequentie en manier van omgang met de kinderen na een toewijzing aan één van beide ouders. Ook erfenissen en nalatenschappen kunnen conflicten geven in de familiesfeer die je niet meer zelf kunt oplossen. Voor mensen zijn dit erg emotioneel geladen en belangrijke processen, waarbij je beter een professional kunt toestaan om je daarmee te helpen.

Wat kost een advocaat en hoe vergelijk je advocaten?

Een advocaat werkt over het algemeen op uurtarief maar er bestaan ook zaken waarbij, ongeacht het aantal uren dat er wordt besteed, een vaste prijs wordt gerekend voor het hele traject. Wanneer je erg weinig inkomen hebt kun je gebruik maken van pro Deo advocaten, die je gratis helpen of tegen gereduceerd tarief. In veel gevallen betaalt uiteindelijk de tegenpartij de kosten. Om zeker te weten dat je een goede advocaat kiest en een redelijke prijs betaalt is het goed om tevoren heldere afspraken te maken met de advocaat over wat alles gaat kosten en wat je daarvoor krijgt.

Ook is het een goed idee om in je omgeving na te gaan met welke advocaten mensen goede ervaringen hebben in het verleden. Het is met name belangrijk om erachter te komen of de advocaat in kwestie hard voor je gaat werken of niet. Zijn of haar inspanning en deskundigheid zijn essentieel voor de uiteindelijke uitkomst van het juridische geschil of probleem. Juridische hulp valt of staat absoluut bij de inzet en kundigheid van de persoon, die de rechtshulp biedt.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Rechtsbijstand in een rechtszaakRechtsbijstand in een rechtszaakEen rechtsbijstandsverzekering is tegenwoordig geen overbodige luxe. Er is sprake van steeds complexere regelgeving die…
Advocaat WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Advocaat Een advocaat inschakelenWe kennen ze allemaal van bekende televisieseries en films, of uit de boeken van John Grisham. Gelikte mannen in donkere…

Gratis, bestaat dat wel?Gratis, bestaat dat wel?Heeft u zich ook al eens afgevraagd wat in het leven gratis is? Liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, dan is d…
Goedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartGoedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartDe kosten van een crematie of uitvaart kunnen torenhoog zijn. Maar het hoeft niet. Een crematie of uitvaart kan ook goed…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 05-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.