Goedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaart

Goedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaart De kosten van een crematie of uitvaart kunnen torenhoog zijn. Maar het hoeft niet. Een crematie of uitvaart kan ook goedkoper. Bovendien is er tegenwoordig de budgetuitvaart. Die is heel sober, maar kost ook veel minder dan een reguliere uitvaart. Alles dus over een goedkope crematie of begrafenis.

Gemiddelde kosten uitvaart

Gemiddeld kostte in 2009 een uitvaart 5750 euro. Een begrafenis is dan nog duurder dan een crematie omdat daarvoor natuurlijk ook een graf nodig is. Verder geldt dat het persoonlijk en mooi maken van een uitvaart het alleen maar duurder maakt. Tenzij de nabestaanden zelf veel voor eigen rekening willen nemen, want ook dat bespaart al kosten. Mensen die zelf de kist dragen, zelf een praatje houden en iemand thuis opbaren besparen al op de kosten. Maar het kan nog veel goedkoper met een budgetuitvaart.

Dure onderdelen van een uitvaart

Er zijn een paar onderdelen van een uitvaart die veel geld kosten.
  1. Zo kost het plaatsen van een rouwadvertentie in een landelijk blad al snel 1500 euro. Wie een provinciaal blad neemt is ook al snel 700 of 800 euro kwijt voor zo’n advertentie. Plaatselijke kranten doen het voor veel minder en mensen zijn dan een paar honderd euro kwijt.
  2. Het vervoer is ook een kostenpost, want het vervoeren van een overledene over een afstand van tientallen kilometers kost ook al snel enkele honderden euro’s. Wie het echt mooi wil doen en een koets laat aanrukken betaalt als snel 1200 euro.
  3. Ook een graf(monument) is duur. Een grafsteen alleen al kost gemiddeld 2500 euro, maar ze zijn er ook duurder of goedkoper te vinden. Bovendien moeten grafrechten worden betaald. Die verschillen overigens sterk per gemeente. Grafrechten geven recht op een plaats voor een vooraf bepaalde periode. In veel gemeenten is dat 10 of 15 jaar, maar er zijn ook die langer recht geven op de grafrechten. Bovendien zijn er twee soorten grafrecht. Dit zijn het recht van gebruik van (een deel van) een algemeen graf. De andere is het recht op een eigen (familie)graf.

Algemeen graf

In een algemeen graf komen meerdere mensen te liggen die elkaar niet hebben gekend. Dit gebeurt gedurende een periode van 10 jaar.

Eigen graf

Bij een eigen graf gelden de rechten voor minstens 20 jaar. De huurder bepaalt wie er begraven mag worden in dat graf. De huur en het onderhoud komen gemiddeld uit op zo’n 3300 euro voor 20 jaar, terwijl de huur van een algemeen graf voor 10 jaar ongeveer 700 euro kost.

Veel zaken bij uitvaart zitten niet in de verzekering

Veel Nederlanders zijn verzekerd voor hun uitvaart. Dit gaat echter maar tot een bepaald bedrag. Bovendien moet vaak worden bijbetaald omdat veel zaken niet onder de verzekering vallen. Als er dan niet veel geld is of de nabestaanden er heel erg op achteruit gaan na het overlijden is het vaak goed om te besparen op de kosten van de uitvaart. Soms ook worden nabestaanden zoals verre neven en nichten opgezadeld met de uitvaart en willen zij daarvoor eigenlijk niet zoveel betalen. Dat kan door een low budget uitvaart te regelen.

Low budget uitvaart: goedkope uitvaart

Bij een low budget uitvaart hoeft maar tussen de 2500 en 3500 euro worden uitgegeven. Dit is een standaardpakket voorzieningen, maar zonder de extra’s als rouwadvertenties, bloemen of een consumptie. Ook kunnen de nabestaanden zelf niet bepalen wanneer de uitvaart plaatsvindt, die wordt bepaald door de uitvaartverzorger die de uitvaart verzorgt.

Hele goedkope uitvaart: Uitvaart Compact

Bij Uitvaart Compact kunnen mensen voor nog veel minder een uitvaart laten verzorgen. Voor 1500 euro namelijk kan iemand begraven worden. Dit is wel een heel sobere aangelegenheid, want het opbaren en de aulaplechtigheid worden achterwege gelaten. Bovendien wordt de uitvaart via het internet of de telefoon geregeld. De uitvaartverzorger komt niet bij de nabestaanden thuis om de mogelijkheden door te spreken en de uitvaart is verspeend van elke vorm van extra’s. Wie wel een dienst wil in de aula kan ook terecht bij PD Hooft Groep, verzekeraar en verzorger van uitvaarten en betaalt dan 3000 euro. Een ander nadeel van een goedkopere uitvaart is dat het begraven of cremeren via deze groep ook eerder plaatsvindt dan bij een reguliere uitvaart. De overledenen worden binnen 4 dagen ter aarde besteld of gecremeerd, terwijl dat normaal gesproken 5 of 6 dagen is.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…
Goedkope uitvaart regelenGoedkope uitvaart regelenEen goedkope uitvaart is in. Want in tijden van crisis, als mensen vaak maar met moeite kunnen rondkomen van hun inkomen…
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Het proces van uitvaartverzorgingHet proces van uitvaartverzorgingEens komt de dag dat een mens sterft en nadat iemand overleden is, willen familie en kennissen nog een laatste keer afsc…

Advocaat nodig? Wanneer kiezen voor juridisch advies?Bij juridische problemen is het belangrijk dat een bekwaam iemand met inzet de strijd voor je aangaat, zodat je in geval…
Wat verdienen presentatoren?De betere en populaire presentatoren verdienen enkele tonnen per jaar. Dit geldt niet alleen voor de commerciële omroepe…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • PD Hoofd Groep, verzekeraar en verzorger van uitvaarten
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.