Goedkope uitvaart regelen

Goedkope uitvaart regelen Een goedkope uitvaart is in. Want in tijden van crisis, als mensen vaak maar met moeite kunnen rondkomen van hun inkomen, willen ze ook op de prijs van de uitvaart letten. Waarom zou je bijvoorbeeld kiezen voor een dure volgauto als je ook met een nette taxi kunt volstaan?

Geld besparen op de uitvaart

Een uitvaart kost veel geld en veel mensen denken in de shocksituatie meteen na de dood van een naast familielid niet in de eerste plaats aan het geld.

Maar in de huidige tijd waarin de prijzen van energie en andere zaken de hoogte in schieten en veel mensen zuinig met hun inkomen moeten omgaan, is het ook belangrijk om te letten op de kosten bij het regelen van de uitvaart.

De overledene zou immers niet gewild hebben dat je omwille van hem/haar in financiële problemen zou raken. En geld besparen op de begrafenis is absoluut geen schande, noch een gebrek aan eerbied.

Goedkope alternatieven voor de traditionele uitvaart

De verhalen zijn vaak heel herkenbaar. "Toen vader overleed, rees de vraag wie moest betalen voor zijn begrafenis. Het weinige geld dat hij vroeger bezat, was weg. Jarenlang was het maandelijks in kleine bedragen overgeboekt aan een of andere dubieuze loterijfirma, in de hoop ooit een vette prijs te winnen. Maar die kwam er nooit, net zo min als een goede uitvaartverzekering".

Nu heeft ieder mens recht op een waardige begrafenis en het is de plicht van de nabestaanden om daarvoor te zorgen, punt! Maar laten we eerlijk wezen, er verdienen in het leven al zoveel “rovers” aan ons, dan gaan we niet na de dood ook nog eens het geld in de zakken van de begrafenisondernemer laten verdwijnen.

Maar er is goed nieuws voor “mensen met een smallere beurs”. Er bestaan tegenwoordig zeer goedkope alternatieven voor de traditionele uitvaart. Meestal gaat het daarbij om aanbiedingen die in een pakket worden gecombineerd en die alles bevatten wat men nodig heeft voor een sobere maar waardige begrafenis. Een prijsvergelijking is zeer zeker de moeite waard.

De “lowbudgetuitvaart” doet zijn intrede

Nabestaanden willen steeds vaker minder geld op tafel leggen voor een begrafenis. Men zit krap bij kas of men komt bijvoorbeeld tot de ontdekking dat de overledene nog meerdere duizenden euro’s aan schulden had bij Wehkamp. En dan is 5000 euro voor een uitvaart een hoop geld.

Enkele jaren geleden maakte het fenomeen lowbudgetbegrafenis zijn opwachting in de uitvaartbranche. De prijzen van zo’n lowbudgetuitvaart bedragen slechts een fractie van de bedragen die mensen doorgaans voor een uitvaart moeten betalen (ergens tussen 5000 en 7000 euro).

Budgetuitvaart kent aangepaste service

Ook de brancheorganisatie van uitvaartondernemers, de BGNU, constateert dat mensen steeds minder te besteden hebben. Met name in de grote steden wint de budgetuitvaart met aangepaste dienstverlening aan populariteit. Men kan daarbij denken aan zaken als:
  • het schrappen van de afscheidsplechtigheid;
  • het kiezen van een goedkopere kist;
  • het achterwege laten van een tweede kop koffie na afloop van de plechtigheid.

Niet alleen de crisis stuwt de vraag naar goedkope uitvaarten

De vraag naar goedkope uitvaarten wordt overigens niet alleen in de hand gewerkt door de financiële crisis. Mensen wil ook steeds meer zelf doen. Uitvaartbedrijven spelen daar handig op in door het aanbieden van een goedkoop basispakket. Voor bodemprijzen van nog geen € 1500,- kan dan al een keurige crematie worden geregeld.

Resumerend nog enige afsluitende tips voor een goedkope uitvaart

  • cremeren kost minder dan begraven: er zijn geen grafrechten verschuldigd en een urn kost nu eenmaal minder dan een grafsteen;
  • volgauto’s zijn prijzig. Zwarte taxi’s zijn een aanzienlijker goedkoper alternatief;
  • ook rouwboeketten zijn duur. Gewone boeketten zijn minder prijzig maar kunnen even stijlvol zijn bij een uitvaart;
  • de gebruikelijke koffietafel in een gehuurd zaaltje of uitvaartcentrum vormt een fikse kostenpost terwijl dat in de regel thuis net zo goed kan;
  • en last but not least, doorgaans valt er met uitvaartbedrijven best te onderhandelen over de prijs van een offerte.
© 2013 - 2022 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartGoedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartDe kosten van een crematie of uitvaart kunnen torenhoog zijn. Maar het hoeft niet. Een crematie of uitvaart kan ook goed…
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…

BIP, Budget Informatie PuntBIP, Budget Informatie PuntHet BIP, ofwel Budget Informatie Punt, is een onderdeel van de gemeente waar inwoners terecht kunnen voor informatie, ad…
Waarde van goud schromelijk overschatWaarde van goud schromelijk overschatGoud bezit nauwelijks waarde van zichzelf. Er waren dan ook goede redenen om de schadelijke gouden standaard destijds te…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.