Schenkingsplan maken en estate planning

Schenkingsplan maken en estate planning Niemand wil als zijn erfenis onnodig veel geld aan de belastingdienst nalaten. De erflater niet en de erfgenaam niet. Om te voorkomen dat de erfgenaam of erfgenamen in de toekomst te veel erfbelasting moeten betalen, is het verstandig om in 2022 of 2023 een schenkingsplan en stappenplan op te stellen. Zo kunt u slim belastingvrij geld schenken. Op allerlei manieren kunt u belastingvrij schenken aan de hand van een goede estate planning. De stappen van een estate-planning voor uw privé vermogen worden u uitgelegd. Een goede notaris helpt u verder.

Schenkingsplan maken met een estate planning

Estate wordt omschreven als boedel of staat van een familie. De estate planner richt zich op vele familiezaken:
 • Advies opstellen huwelijkse voorwaarden;
 • Gevolgen echtscheiding;
 • Opstellen schenkingsplan;
 • Aangifte van inkomstenbelasting;
 • Regelen erfenis.

Stappenplan schenkingsplan of estate planning

Wie een schenkingsplan of estate planning voor zijn kinderen wil maken, kan dit doen volgens het volgende stappenplan:

Stap 1. Inventarisatie van vermogen

Inventariseer uw vermogen. Tel hiervoor al uw vermogen uit spaargeld, aandelen, lijfrentepolissen, banksparen en vastgoed bij elkaar op en trek daar de eventuele schulden en hypotheken vanaf.

Stap 2. Wanneer komt het vermogen vrij

Zet bij alles de geschatte waarde en wanneer het beschikbaar komt en liquide wordt. Wanneer is er bijvoorbeeld sprake van een vrijgekomen lijfrente, wanneer zijn de aandelen liquide te maken, welke looptijden hebben de spaardeposito’s en zo verder.

Stap 3. Hoeveel vermogen heb ik zelf nodig

Bepaal vervolgens mede aan de hand van uw leeftijd en uw wensen hoeveel u van het beschikbare vermogen zelf nodig hebt. Omdat niemand weet hoe oud hij zal worden, is het goed om met een behoorlijke marge rekening te houden en niet alles voor honderd procent dicht te timmeren. Dat hoeft ook niet, omdat u met een aanvullend testament ook wat na u als erfenis overblijft, netjes kunt verdelen.

Stap 4. Hoeveel is beschikbaar om te schenken

Als u het vermogen dat in de loop der tijd beschikbaar komt vermindert met wat u zelf nodig heeft, blijft het vrij beschikbare vermogen over dat u eventueel aan uw kinderen kunt schenken.

Stap 5. Verdeling van vermogen

Tot slot bepaalt u wie hoeveel van uw vermogen tijdens uw leven van u krijgt. Bedenk hierbij wel dat een schenking dat is gedaan binnen 180 dagen van iemands overlijden, door de Belastingdienst zal worden meegenomen als onderdeel van de erfenis en nalatenschap. De eventueel al betaalde schenkbelasting krijgt u terug.

Slim schenken is belastingvrij schenken in 2022 en 2023

Slim schenken betekent zo veel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden om belastingvrij te schenken in 2022, 2023 en latere jaren:
 1. U mag een kind dat jonger is dan 45 jaar en ouder dan 18 jaar, eenmalig belastingvrij tot 106.671 euro (2022) schenken, als dit bedrag daadwerkelijk en aantoonbaar wordt gebruikt voor de aankoop van een huis of het volgen van een studie die duurder is dan 26.881 euro. In 2023 is dit bedrag lager.
 2. U mag een kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig belastingvrij 27.231 euro schenken (2022), zonder dat aan de besteding van dit geld voorwaarden hoeven te worden gesteld. U moet aangifte doen bij de Belastingdienst, maar hoeft niet naar een notaris. Als u voorwaarden aan de schenking wilt stellen, bijvoorbeeld dat de schenking niet is bedoeld voor de partner van uw kind, kunt u beter wel naar de notaris gaan.
 3. U mag uw kind jaarlijks 6.604 euro belastingvrij schenken. Tot dit bedrag hoeft u geen aangifte bij de Belastingdienst te doen. Als er in een jaar meerdere schenkingen aan uw kind doet, worden deze schenkingen bij elkaar opgeteld. U hoeft hiervoor niet naar de notaris, maar als u voorwaarden wilt stellen aan de schenking, kunt u dat beter wel doen.
 4. Als de ontvanger van een schenking het geld direct nodig heeft om dringende schulden af te lossen, is dit een belastingvrije schenking.
 5. Anderen, bijvoorbeeld de kleinkinderen, kunnen belastingvrij tot 2.274 (2022) euro per jaar geschonken krijgen.

Belastingvrij schenken in 2022 aan uw kind of kleinkind, de vrijstellingen, bedragen in euro’s:

Schenking aan:Vrijstelling 2022:
Kinderen5.677 euro jaarlijks
Kinderen tot 40 jaar27.231 euro eenmalig, 106.671 voor een eigen woning of € 56.724 voor een dure studie
Overige verkrijgers, waaronder een kleinkind2.274 euro

U mag in 2022 aan iemand jonger dan 40 jaar belastingvrij tot ruim boven de ton belastingvrij schenken onder de ontbindende voorwaarde dat dit geld wordt besteed aan de eigen woning van de ontvanger.

Belastingvrij schenken in 2023 aan uw kind of kleinkind, de vrijstellingen, bedragen in euro’s:

Schenking aan:Vrijstelling 2023:
Kinderen6.035 euro jaarlijks
Kinderen tot 40 jaar28.947 euro eenmalig of € 60.298 voor een dure studie
Overige verkrijgers, waaronder een kleinkind2.418 euro

Geen schenkingsrecht betalen

De ontvanger van een schenking hoeft geen schenkbelasting te betalen als:
 • De waarde van de schenking lager is dan een vrijstelling.
 • U inkomstenbelasting over de schenking betaalt.
 • U de schenking krijgt vanwege een gemotiveerde morele verplichting.
 • U de schenking gebruikt om daarmee uw dringende schulden af te lossen.
 • De schenker niet in Nederland woont.
 • De schenker de schenkbelasting betaalt.

Testament opstellen in 2023

Ter afsluiting van een goede estate planning kunt u het beste een testament laten opstellen bij een notaris, bij wie u vastlegt naar wie het resterende vermogen moet gaan. Als er geen testament wordt opgesteld geldt in het erfrecht de wettelijke verdeling. De langstlevende geregistreerd partner of echtgenoot houdt de beschikking over het hele vermogen, terwijl het erfdeel van de kinderen een niet opeisbare geldvordering wordt op de langstlevende ouder. Dit erfdeel wordt pas opeisbaar, als de langstlevende ouder komt te overlijden. Maar nog belangrijker is dat u met een testament precies kunt aangeven naar wie volgens u hoeveel van de erfenis onder welke voorwaarden moet gaan. U hoeft niet tot 2023 of 2024 te wachten, hoe eerder u begint met schenken, hoe meer vrijstellingen er zijn.

Slot

Wie een zeker vermogen heeft, doet er goed aan om een estate planning te maken en te regelen naar wie tijden uw leven maar ook daarna uw vermogen en goederen moeten. Bekijk de tarieven van de nieuwe schenkbelasting en de rekenvoorbeelden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeErfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeHebt u een huis in de erfenis of krijgt u een woning? Hoe waardeert u dan een woning in de nalatenschap in 2021 of 2022…
Schenking 180 dagen voor overlijdenSchenking 180 dagen voor overlijdenAls u een schenking krijgt van iemand die kort daarna overlijdt, kan de schenking als onderdeel van de erfenis worden ge…
Schenken aan kleinkind 2020 en 2021Schenken aan kleinkind 2020 en 2021Belastingvrij schenken aan een kleinkind, kleinkinderen of kinderen was in 2021 populair. Grootouders willen graag belas…
Schenking 2019: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingSchenking 2019: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingOok in 2019 kunt u een groot bedrag belastingvrij schenken. Dit bedrag kan oplopen tot ruim 102.000 euro, de verhoogde v…

De C@shflow Manager: het digitale huishoudboekjeDe C@shflow Manager: het digitale huishoudboekjeMensen die goed weten wat hun verwachte uitgaven zijn betalen hun rekeningen vaker op tijd. Ook komen ze beter uit met h…
Ik heb geen kinderen, wie erft mijn bezittingen?Ik heb geen kinderen, wie erft mijn bezittingen?De bezittingen van mensen die geen kinderen hebben en ook geen partner (meer) hebben, gaan na het overlijden naar de oud…
Reacties

Ria, 13-03-2013
Mijn man en ik gaan erven van een oom van mijn man die onlangs is overleden. Deze oom is Nederlander en heeft meer dan 10 jaar in de USA gewoond en is daar gestorven. Wij hoeven over het erfbedrag geen erfbelasting te betalen, dus is onze netto erfenis. Begrijp ik het goed dat de enige belasting die wij over dat bedrag moeten betalen de IB van 1,2% is in box 3 (het meerdere boven de vrijstelling)? Geen andere belastingen? Reactie infoteur, 17-02-2018
Beste Ria,
Dat klopt voor Nederland, maar het kan zijn dat er in de USA nog wat wordt ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. Ten Cate, 19-09-2011
Kan de eenmalige schenking aan kinderen tussen 18 en 35 van 50.300 euro i.p.v. voor de aankoop van een huis ook belastingvrij gebruikt worden voor aflossing van (een deel van) de hypotheekschuld op een reeds in bezit zijnd huis. Reactie infoteur, 17-02-2018
Beste D. Ten Cate,
Ja, dat is ook toegestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.