Wat houdt Wet Werk en Bijstand (WWB) in?
Alle Nederlanders hebben recht op een basisuitkering. De mensen die geen recht hebben op salaris, winst uit onderneming of een vorm van een uitkering hebben onder voorwaarden recht op een uitkering volgens de Wet Werk en Bijstand.
Onder voorwaarden hebben Nederlanders recht op een bijstandsuitkering. Op deze manier ontvangt iedereen een inkomen die minimaal het bestaansminimum beslaat. In beginsel moet iedereen zelf al het mogelijke doen om zelf in het levensonderhoud te voorzien. Helaas blijkt dat niet voor iedereen mogelijk te zijn. Deze mensen krijgen een bijstandsuitkering, met de verplichting om toch een regulier inkomen in de toekomst na te streven.
Wanneer bestaat er recht op een bijstandsuitkering?
Mensen die een inkomen of uitkering onder de bestaansnorm hebben, kunnen recht hebben op een aanvulling tot de bestaansnorm. De hoogte van de bestaansnorm is onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling en de leeftijd. Hierbij wordt er ook gekeken naar het vermogen boven een bepaald bedrag. Een uitkeringsgerechtigde mag maximaal ruim vijfduizend euro bezitten, voor een gezin is het maximaal bijna elf duizend euro. Ook de overwaarde in het huis speelt een rol bij het bepalen van het vermogen. Een uitkeringsgerechtigde hoeft niet gelijk het huis te
verkopen, maar een overwaarde boven de ongeveer zesenveertig duizend blijft niet buiten schot.
Overwaarde eigen huis
De overwaarde boven de vrijstelling kan de uitkeringsinstantie een lening voor verstrekken. De bijstand zal verstrekt worden uit de overwaarde van het huis. In de vorm van een krediethypotheek wordt dit bedrag als het ware uit het huis gehaald en verstrekt aan de uitkeringsgerechtigde. Zodra de overwaarde “opgegeten” is ontvangt de gerechtigde weer reguliere bijstand.
Hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?
De aanvraag moet u indienen bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen). In het geval de uitkering niet voldoende is, kan er bijzondere bijstand worden aangevraagd. Dit moeten noodzakelijke bijzondere kosten zijn. Dit moet worden aangevraagd bij de Sociale Dienst bij de gemeente. Een voorbeeld van dergelijke uitgaven zijn: kinderopvang of verhuiskosten.
Voorwaarden voor een bijstandsuitkering
Een bijstandsuitkering is een laatste vangnet. Hierin komen mensen die geen recht hebben op een andere vorm van uitkering en ook niet beschikken over voldoende vermogen om in het levensonderhoud te voorzien. De uitkering moet niet gezien worden als een eindstation. Het is de bedoeling dat deze mensen worden geholpen aan een baan. De uitkering wordt uitsluitend verstrekt aan mensen die legaal in Nederland verblijven, en die minimaal achttien jaar oud zijn.
Hoe hoog is de uitkering?
De hoogte van de uitkering wordt uitgedrukt in een percentage van het minimumloon. De hoogte van het minimumloon wordt twee keer per jaar vastgesteld, namelijk op 1 juli en op 1 januari. Op deze momenten gaat ook de hoogte van de bijstandsuitkering gewijzigd worden. De hoogte van de uitkering voor gehuwden of samenwonenden tussen de 27 en 65 jaar bedraagt 100 procent van het minimumloon. Alleenstaande ouders in dezelfde leeftijdscategorie ontvangen 70 procent van het minimumloon. Alleenstaanden ontvangen 50 procent. Jongeren tot 27 jaar ontvangen geen bijstandsuitkering. In plaats hiervan ontvangen zij van hun gemeente een werk- of leeraanbod.
Extra hoge uitkering
In bepaalde gevallen hebben personen recht op een extra toeslag. Dit is bijvoorbeeld het geval voor alleenstaanden en alleenstaande ouders. De toeslag kan oplopen tot twintig procent extra. De voorwaarden hiervoor worden vastgesteld door de gemeente en verschillen dus ook per gemeente. Ook is het mogelijk om bijstand in natura te krijgen. In deze gevallen neemt de gemeente bepaalde betalingen over. Dit zal vaak voorkomen bij mensen die hun geld beter niet zelfstandig kunnen beheren. De gemeente heeft ook de mogelijkheid om bijzondere bijstand te verlenen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die extra geld nodig hebben door lichamelijke beperkingen of ziekte.
Lees verder