De bruggen van de eurobiljetten staan in Nederland

De bruggen van de eurobiljetten staan in Nederland Wat heel veel mensen niet weten is dat de bruggen die op onze eurobiljetten staan helemaal niet bestonden toen deze op 1 januari 2002 op ons geld werden afgebeeld. Deze bruggen zijn naar aanleiding van de eurobiljetten gebouwd. De eurobruggen zijn te bewonderen in de Zuid-Hollandse plaats Spijkenisse op het eiland Voorne-Putten.

Architectuur

In Spijkenisse, de stad die bij de gemeente Nissewaard hoort, is behoorlijk veel moderne architectuur te vinden. Spijkenisse wordt in de volksmond zelfs het openlucht museum van na het jaar 1950 genoemd. De stad Spijkenisse werkt sinds 2009 met Architectuurplaquettes. Deze architectuurplaquettes zijn het idee van het Nederlandse Architectuur Instituut. Op in het oogspringende gebouwen zijn plaquettes geplaatst met daarop de bijzonderheden, zoals het bouwjaar, naam van de architect, de opdrachtgever en de eventuele naam van het desbetreffende bouwwerk. In deze stad zijn ook de Eurobruggen, de bruggen afgebeeld op de eurobiljetten, te vinden.

Bron: Roel Van Deursen, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Roel Van Deursen, Flickr (CC BY-2.0)

Eurobruggen

Toen de Europese Centrale Bank besloot om bruggen op de bankbiljetten te plaatsen wilde ze geen enkel land voortrekken of uitsluiten door bekende bruggen op de biljetten af te drukken. Er waren in die tijd (in het jaar 2002 gingen de eurolanden met de euro betalen) 12 eurolanden en maar 7 bankbiljetten. Zij wilden als het ware “neutrale” bankbiljetten uitgeven.

Zij huurden de Oostenrijker Robert Kalina in om, naast de ramen en poorten die er op staan, zeven nieuwe bruggen te bedenken die als afbeelding op de biljetten geplaatst konden worden.

Ontwerpen

Robert Kalina ontwierp zeven bruggen die allemaal een andere periode in de architectuur vertegenwoordigde. De biljetten van vijf en tien euro werden opgesierd met afbeeldingen van bruggen in de klassieke en Romeinse stijl. Ook de Gotiek, Renaissance, Barok en Rococo kwamen aan bod en de tweehonderd en vijfhonderd biljetten werden opgesierd met een moderne brug uit de 20e eeuw en een brug in de Art-Nouveau stijl.

De bruggen kregen levendige kleuren en werden ontworpen met bijzondere lijnen en waren zo helemaal geschikt om op bankbiljetten geprint te worden. Bovendien stonden deze bruggen voor de samenwerking en communicatie tussen Europa en de rest van de wereld en vooral voor de samenwerking tussen te Europese landen onderling.

Het was nooit de bedoeling om deze bruggen echt te bouwen, maar de achterkant van de eurobiljetten zijn de inspiratie geweest voor het ontwerp van de eurobruggen door kunstenaar en architect Robin Stam. De bruggen zijn gemaakt door een constructie van gegoten beton waartegen gekleurde panelen geplaatst zijn. Deze panelen zijn ook van beton.

De bruggen werden in de periode van 2011 tot en met 2013 gebouwd en zijn op 26 oktober 2011 door de toenmalige Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, de heer Jan Franssen, geopend. Terwijl deze wijk groeide zijn ook de overige bruggen gebouwd. De bruggen zijn in de wijk de Elementen in Spijkenisse te bewonderen.

Robin Stam

Robin Stam is geboren in het jaar 1981 en is werkzaam vanuit Rotterdam. Hij is enthousiast en maakt graag werk voor verschillende organisaties. Hij werkt samen met fotografen, copywriters, developers en andere proffesionals en is onderdeel van het kunstenaarscollectief Rotganzen.

Robert Kalina

Robert Kalina is geboren in het jaar 1955 en is werkzaam als bankbiljettenontwerper van de Oostenrijkse Nationale bank in Wenen. Hij won in 1996 de door het Europees Monetair Instituut, de voorganger van de Europese Centrale Bank, uitgeschreven ontwerp- wedstrijd voor de eurobiljetten. Hij werd gekozen uit 44 andere inzendingen.

Spijkensse

© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…
Volg de reis van je eurobiljettenVolg de reis van je eurobiljettenHeb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? B…
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…

Makkelijk geld verdienen met het internetMakkelijk geld verdienen met het internetThuiswerken wordt steeds populairder en de komst van het internet heeft hieraan bijgedragen. Het klinkt als een ideale b…
Kinderopvangtoeslag 2021: kinderopvangtoeslagtabel 2021Kinderopvangtoeslag 2021: kinderopvangtoeslagtabel 2021Door de kindertoeslagenaffaire bij de Belastingdienst waarbij veel mensen ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Molenaar
  • www.robinstam.nl
  • http://thebridgesofeurope.tumblr.com/
  • Brochure Gemeente Spijkenisse – Architectuur Fietsroute Spijkenisse
  • http://www.fastcodesign.com/3046711/asides/how-a-small-dutch-town-made-fake-bridges-on-the-euro-real?partner=rss
  • https://www.youtube.com/watch?v=S9E1wsxOSzM
  • Afbeelding bron 1: Roel Van Deursen, Flickr (CC BY-2.0)
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.