Waardeoverdracht pensioen in gevaar bij lage dekkingsgraad
Als je van baan wisselt kun je het bij de vorige werkgever opgebouwde pensioen in principe overhevelen naar het pensioenfonds van je nieuwe werkgever. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat de financiële situatie van het pensioenfonds in orde is, want anders hoeft het fonds niet mee te werken aan de waardeoverdracht. Ook is het niet zo dat een waardeoverdracht in alle gevallen gunstig is voor de werknemer. Laat je dus goed voorlichten.
Wat is eigenlijk waardeoverdracht
Indien je als werknemer van baan wisselt en je nieuwe werkgever heeft een pensioenregeling, dan word je normaal gesproken deelnemer in de pensioenregeling van de desbetreffende nieuwe werkgever. Als je bij de vorige werkgever echter eveneens pensioen hebt opgebouwd, dan heb je volgens de wet het recht om je reeds opgebouwde pensioen mee te nemen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Dit fenomeen wordt “waardeoverdracht” genoemd.
Wat zijn de consequenties van een waardeoverdracht
Al de opgebouwde pensioenaanspraken in één pensioenfonds onderbrengen is vaak. Deze waardeoverdracht levert meestal een hoger pensioen op dan de bij elkaar getelde kleinere pensioenen bij verschillende fondsen. En bovendien is het wel zo overzichtelijk.
Waardeoverdracht is een recht en geen plicht. Je kunt dus besluiten de reeds opgebouwde pensioenaanspraken achter te laten bij de pensioenuitvoerder van de oude werkgever. Het overdragen van de opgebouwde pensioenen heeft enkele gevolgen. Hoe bepaal je of je waardeoverdracht moet aanvragen of niet, want dat is nog niet zo eenvoudig. Er zijn een paar basisregels:
- Ben je nog geen 40 jaar oud dan heb je vaak nog niet zo veel pensioenrechten opgebouwd. Meestal is het dan zinvol om waardeoverdracht aan te vragen. Als je nieuwe functie betere vooruitzichten biedt, kan het pensioen dat je overdraagt beter meegroeien.
- Ben je echter al wat ouder en heb je een goede pensioenregeling (regelingen) gehad, dan is het wellicht een goede keuze om je opgebouwde pensioen bij het oude fonds te laten staan.
Om alles goed af te wegen moet je o.a. ook de indexatie en de dekkingsgraad bij de oude en de nieuwe regeling bekijken. En zet alle andere voor- en nadelen van de nieuwe en de oude pensioenregeling naast elkaar en laat je daar zo nodig over adviseren door een deskundige op het gebied van pensioenen.
Bijbetaling werkgever
Werkgevers zijn niet verplicht om mee te werken aan een individuele waardeoverdracht als de bijbetalingskosten meer bedragen dan €15.000 en meer dan 10% van de overdrachtswaarde zijn.
te lage dekkingsgraad
De dekkingsgraad is de verhouding tussen de waarde van de bezittingen van het pensioenfonds en de pensioenverplichtingen die het fonds heeft. Als de wettelijke dekkingsgraad van het pensioenfonds onder de maat is, werkt een fonds meestal niet mee aan waardeoverdrachten. Dit houdt in dat, ondanks het feit dat je wettelijk gezien recht hebt op waardeoverdracht, deze waardeoverdracht niet zal worden uitgevoerd. Pas als de dekkingsgraad van het fonds weer boven de 100% komt, kan de overdracht alsnog plaatsvinden en zal je automatisch bericht krijgen indien je een verzoek tot waardeoverdracht hebt gedaan.