Kasboek maakt financiële situatie duidelijk

Kasboek maakt financiële situatie duidelijk De economische crisis van 2008, 2009 en 2010 heeft veel invloed op mensen gehad. Mensen verloren hun baan door de economische crisis, kwamen in een uitkeringssituatie terecht. Of ze konden door de economische crisis minder gebruik maken van regelingen die er eerder wel waren. Inzichtelijke maken wat de gevolgen zijn van de crisis zijn dan belangrijk. Alles op een rijtje zetten wat er in en uitgaat is de eerste stap. Hoe overleef je de economische crisis of een andere situatie waarbij je financiën het grote punt zijn?

In de financiële problemen komen door de crisis: hoe voorkom je dat?

De toekomstvoorspellers worden bestormd door mensen die willen weten of ze in de financiële problemen zullen komen. De Belgische paranormale beurzen worden momenteel overspoeld door bezoekers, maar ook worden er individueel allerlei afspraken gemaakt aldus de belangenorganisatie Paranormica in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Verbazingwekkend is echter dat een consult bij zo’n waarzegger al snel 70 euro kost.

Inventariseer

Financiële problemen oplossen wordt op die manier dan ook niet eenvoudig. Sterker nog, wie 70 euro uitgeeft aan iemand die alleen voorspellingen kan doen, moet elders weer 70 euro minder uitgeven. Hoe simpel het ook lijkt, met het inventariseren van de financiële mogelijkheden worden al heel veel problemen opgelost. Wie weet wat hij te spenderen heeft, weet ook wanneer de hand weer op de knip moet. Toch ontbreekt dit laatste vaak bij de meeste mensen. Het loon of de uitkering komt binnen en er wordt lukraak geld uitgegeven, totdat de bank of girorekening rood kleur en de problemen beginnen. Simpelweg een lijst maken van wat er binnenkomt en wat er in ieder geval weer uitgaat, geeft niet alleen duidelijkheid maar ook lucht. Op die manier is heel snel duidelijk wat er financieel wel kan en wat niet.

Bepaal doelen

Wie in beeld heeft gebracht hoe de financiële stand van zaken is, kan daarna bepalen waaraan hij zijn geld dat over is wil uitgeven. Dat is heel persoonlijk. Voor de één zijn mooie kleren heel belangrijk, een tweede wil graag eens buiten de deur eten of eens een film bekijken. Bepaal dat doel zodat u ook weet waarvoor u besparingen doet.

Weg met de creditkaart

Duidelijkheid in de stand van zaken is dus belangrijk. Een creditkaart is dat absoluut niet, want de zaken die met dit plastic gevalletje worden aangeschaft worden pas veel later afgeschreven. De aankoop is misschien al weer vergeten, maar de rekening moet nog wel betaald. Hoewel een creditkaart voor sommige zaken erg gemakkelijk is, komt het het inzicht in de financiële stand van zaken niet ten goede. Bovendien is het gemakkelijk uitgeven met zo’n kaart en dat vormt voor de meeste mensen een groot risico. Weg dus met die creditkaart.

Spaar

Spaar voor zaken die belangrijk zijn. Iedere maand 50 euro opzij leggen en op een rekening zetten die veel rente geeft, zorgt er op het einde van het jaar voor dat er een leuk bedrag staat. Dat geld kan bestemd zijn voor praktische zaken, maar ook voor leuke dingen als een vakantie. Neem dit spaarbedrag op in de financiële administratie, zodat het geld niet naar een ander doel gaat. En al wordt er per maand maar 10 euro gespaard, dat geld staat dan wel apart.

Bespaar

Daarnaast kunnen besparingen in heel kleine dingen zitten zoals:
  • Gebruik maken van de aanbiedingen bij de diverse supermarkten door brochures te vergelijken
  • Sparen voor kortingen of met zegels
  • Een regulier abonnement op krant of tijdschrift vervangen voor tijdelijke wisselende aanbiedingen, of de krant met de buren of familie gaan lezen
  • Een duur abonnement voor de mobiele telefoon vervangen door een SIM only abonnement. U heeft dan niet de nieuwste telefoon, maar houdt wel tientjes per maand over
  • De fiets nemen in plaats van de auto
  • Stoppen met roken
  • Zelf brood mee naar het werk, school of een dagje uit nemen
  • Abonnementen en verzekeringen opzeggen of veranderen in goedkopere versies
  • (Laat) Naar de markt gaan voor extra voordelige aanbiedingen
  • De uitverkoop afwachten
  • Van vroegboekingkortingen profiteren voor vakanties
  • Niet iedere 6 weken naar de kapper, maar eens in de 8 of 10
  • Alle overbodige spullen in huis of schuur die niet worden gebruikt proberen te verkopen. Dit zorgt voor extra inkomsten. Zet ook dat geld op de spaarrekening en dat bedrag groeit vanzelf.

Tips:
  1. Zet op papier wat uw vaste lasten zijn en wat er binnenkomt. Houd bovendien een kasboek bij om te kijken wat u zoal uitgeeft en waaraan. Aan het einde van een week zult u zien dat er ook veel onnodige zaken in staan, die u de volgende week kunt schrappen.
  2. Bepaal waar u uw geld aan uit wilt geven en schrap andere bijzaken. Houd dat doel voor ogen.
  3. Doe de creditkaart de deur uit. Het overzicht verdwijnt daarmee volledig en aankopen zijn veel te simpel gedaan.
  4. Spaar. Zoek een veilige bank die veel rente geeft om dat geld op te zetten. Misschien kunt u het geld zelfs wel een tijdje missen. Zet het dan vast op een depositierekening en ontvang nog meer rente. Dit kan al vanaf een looptijd van 3 maanden.
  5. Bespaar waar u vindt dat dit kan en u dit wilt.
  6. Geniet van wat u wel allemaal kunt met uw geld. Uw eigen huis, elke avond eten op de tafel, de kachel die brand, de douche die warm water geeft, de wc die werkt, de pot thee bij de televisie.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Tips voor een goed kasboekIn deze tijd van crisis kijken veel mensen weer kritisch naar hun eigen financiële situatie. Maar eigenlijk is het altij…
Een kasboek maken, hoe doe je dat?Een kasboek maken, hoe doe je dat?Overzicht over je inkomsten en uitgaven kun je bereiken door een kasboek te maken en bij te houden. Zeker als je weinig…
Geldtips, -lessen en -types uit 'Een dubbeltje op z'n kant'Geldtips, -lessen en -types uit 'Een dubbeltje op z'n kant'Een dubbeltje dat op zijn kant staat, kan ieder ogenblik omrollen. Dat is de financiële situatie van de mensen in het ge…

AcceptEasy vervangt AcceptGiroAcceptEasy vervangt AcceptGiroDe AcceptEasy als e-factuur rukt steeds meer op. Papieren nota’s zijn al behoorlijk uit de tijd en we zien steeds meer d…
Topsalarissen in Nederland; dit verdient een CEOTopsalarissen in Nederland; dit verdient een CEOEr is in ons land veel te doen over de topsalarissen. Met name de financiële sector moet het ontgelden naar aanleiding v…
Bronnen en referenties
  • Nu.nl/economie
  • Het Laatste Nieuws
  • Friesch Dagblad - Besparen hoeft niet vervelend te zijn
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.