Geldtips, -lessen en -types uit 'Een dubbeltje op z'n kant'
Een dubbeltje dat op zijn kant staat, kan ieder ogenblik omrollen. Dat is de financiële situatie van de mensen in het gelijknamige Tv-programma van RTL 4. Hun situatie kan van het ene op het andere moment sterk verslechteren. Vaak zijn zij nog maar enkele dagen verwijderd van een failliet, een uithuiszetting of een andere financiële crisis. Hoewel de Tv-uitzendingen leerzaam kunnen zijn, is het boek 'Een dubbeltje op zijn kant' wellicht leerzamer. Met behulp van dit boek kunt u namelijk met een test uitzoeken welk geldtype u bent en wat u zelf kan doen om uw financiële situatie te verbeteren. Het boek geeft namelijk per 'geldtype', gerichte tips en financiële lessen.
Financieel inzicht door administreren
U hoeft geen financieel expert te zijn en geen boekhouder om inzicht te verwerven in uw geldzaken. Orde op zaken stellen, noteren hoeveel geld er in komt en er uit gaat, analyseren waar uw inkomsten uit bestaan en waar u uw inkomen aan uitgeeft, is volgens dit boek de sleutel om grip te krijgen op uw geldzaken.
Geld- en gedragstest
Het boek 'Een dubbeltje op zijn kant' biedt de lezer een korte, eenvoudige test om te ontdekken hoe hij of zij globaal met zijn geld en met zijn of haar financiële situatie om gaat. Tien meerkeuze vragen beantwoorden, de A-tjes, B-tjes, C-tjes en D-tjes tellen en dan kunt u opzoeken tot welke twee (!) geldtypen u behoort.
De geldtypen uit 'Een dubbeltje op zijn kant'
Hoewel het boek
acht geldtypen onderscheidt , maakt de test er vier hoofdtypen van:
- Het geldtype dat het te gemakkelijk opgeeft
- Het type dat 'goed met geld' is
- Het geldtype dat te weinig inzicht heeft in zijn financiën
- Het type dat slordig met zijn geld om gaat
Financiële lessen: de geldtips per geldtype
Uit de geldtest rollen vier hoofd-geldtypen, maar in de rest van het boek, worden de geldtypen op grond van hun omgang met geld, onderverdeeld in acht types die ieder een eigen financiële les kunnen leren:
Het geldtype: geld interesseert me niet
De les voor de mensen die onverschillig doen over geld is dat geld altijd belangrijk is. Het moet u interesseren, want anders, zo stellen van Gaal en Williams, kunt u nooit een onbezorgd leven leiden. Dit type is verwant aan het type dat denkt 'het zal zo'n vaart wel niet lopen'.
De financiële les voor het type 'een ander weet het beter'
De financiële adviseurs van het boek stellen dat u zich niet afhankelijk moet maken van financieel experts. Het is uw geld, uw leven en u moet uw eigen expert worden. Als u zich in deze houding t.o.v. geld herkent, dan bent u ook geneigd te denken: 'er zit niet meer in', want als
'een mens voor een dubbeltje geboren is, wordt hij nu eenmaal nooit een kwartje', aldus Van Gaal en Williams.
De les die het 'Ik kan niet nog meer besparen-type' kan leren
De auteurs van dit boek over besparen stellen dat er voor iedereen, ook
de mensen die denken dat er echt niets meer te besparen valt, nog geld te vinden is, niet door het schrappen van uitgaven maar door te speuren naar goedkopere alternatieven. Dit geldtype is een uniek soort, als u de 'geldgedragtest' mag geloven.
De les voor slachtoffers
De mensen die slachtoffer zijn of zich als slachtoffer gedragen, krijgen van Van Gaal en Williams een krachtdadige duw als les: stoppen met die slachtoffer-houding en vechten voor verbetering. Dit slag mensen is familie van mensen die denken dat er voor hen financieel niet meer te bereiken valt of het simpelweg niet meer zien zitten.
U bent slordig met geld?
Wat mensen die slordig zijn met geld kunnen leren is: discipline en netheid. Opruimen en administreren. Ongetwijfeld familie van het type dat zegt dat geld hen niet boeit of van de tak die laks is met geld.
Depressieve geldtypen
Wat deze mensen moeten leren, waar het hun houding t.o.v. geld betreft, is dat er altijd meer van hun (financiële) leven is te maken. Als ze er maar aan werken! U herkent zich in mensen die het niet meer zien zitten.
Voor wie het niet meer ziet zitten...
Voor wie apathisch is geworden door de geldzorgen, luidt de te leren les: er is altijd iets aan te doen. Laat u helpen! De houding van deze mensen is verwant aan die van mensen die zich slachtoffer voelen en geneigd zijn tot passiviteit.
Ach, het loopt zo'n vaart niet...
De les die er voor deze geldtypen te leren valt, is dat hun overtuiging ('het loopt wel los') niet waar is! U verkeert wel degelijk in financieel zwaar weer als er betalingsachterstanden zijn en u daar niets aan doet. U bent een familielid van de mensen die beweren dat geld hen niet boeit.
De geldlessen samengevat
Als u al de lessen uit het boek 'Een dubbeltje op zijn kant' doorleest, lijkt er uiteindelijk maar een les te zijn, een boodschap over geld: als u een fijn(er) leven wilt, dan kunt en moet u uw financiële leven op orde brengen en verbeteren.
Of dat uw financiële waarheid is, mag en moet u zelf beslissen!
Lees verder