Geld en relatie

Geld en relatie Veel relaties lopen stuk op geld en over de manier hoe met geld om te gaan. De partners blijken vaak sterk verschillende ideeën hierover te hebben. Uit een onderzoek van het Nibud is gebleken dat meer dan vijftig procent van de stellen wel eens ruzie maakt over geldzaken. Dit kunnen kleine meningsverschillen zijn over een aangekocht kastje, maar het kan ook een structureel probleem zijn. Personen die zeer zuinig leven kunnen niet samenleven met mensen die financieel bij de dag leven. De manier van omgaan met geld heeft al veel relaties beëindigd. Iemand die altijd zuinig is met zijn geld wil geen partner die zeer ruim met geld omgaat. Hier kunnen duidelijke afspraken over gemaakt worden, maar te grote verschillen in denkwijze zijn moeilijk te overbruggen. Door bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening te hanteren kunnen veel problemen voorkomen worden.

Gemeenschappelijke bankrekening

Indien er sprake is van samenleving onder één dak, krijgt u te maken met gezamenlijke kosten. Denk hierbij aan de hypotheek of huur, maar ook de boodschappen en verzekeringen. Voor deze uitgaven kunt u het beste een gezamenlijke rekening openen. Met het geld op deze rekening worden de vaste lasten betaald. Maandelijks storten beide partners een van tevoren afgesproken bedrag op deze rekening. Op deze manier is het eenvoudig om overzicht te houden. Indien slechts één van de beide partners inkomen heeft zijn de kosten moeilijk te verdelen. Voor tweeverdieners kan dit problemen binnen de relatie voorkomen.

Getrouwd of samenwonend

Niet alle samenlevingsvormen geeft dezelfde juridische verbondenheid. De meeste stellen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Het vermogen of schulden van deze mensen is een gezamenlijk bezit of schuld. Bij een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden kunnen de vermogens en schulden van elkaar gescheiden blijven. Bij samenwonenden bestaat er geen juridische verbondenheid. Stellen met een geregistreerde partnerschap hebben wel een onderlinge juridische verbondenheid. Dit is te vergelijken met een huwelijk.

Samenleving

In geval van een samenleving blijven de vermogens gescheiden van elkaar. Bij het beëindigen van de relatie gaan de partners uit elkaar en ieder neemt zijn of haar eigen spullen weer mee. In veel gevallen zal het echter niet zo eenvoudig zijn. Wie bezit wat, en aan wie worden gezamenlijke spullen toegewezen? Heeft één van de partners het huis gehuurd of gekocht dan is deze ook verantwoordelijk voor de huur of hypotheek van het huis. Voor samenwoners is het verstandig om notarieel het één en ander vast te leggen. Bij overlijden van de ene is de andere partner namelijk niet automatisch erfgenaam. In dit geval gaan de bezittingen van de overledene naar de erfgenamen in plaats van de partner.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…
Schulden partner bij samenwonenSchulden partner bij samenwonenEen partner met schulden hebben, wat betekent dat voor u, wie is verantwoordelijk voor de schuld in 2020 en 2021? Schuld…
Nieuw woonconcept: CohousingNieuw woonconcept: CohousingCohousing, ofwel samenwonen in een gemeenschap, wordt alsmaar populairder. Her en der duiken cohousing-projecten op, in…

Schulden en schuldhulpverleningSchulden en schuldhulpverleningIn onze maatschappij zijn schulden normaal. Veel mensen hebben een hypotheek, een lening of staan rood. Je hoeft de tv m…
Wat verdient een?Wat verdient een?Iedereen is nieuwsgierig hoeveel de buurman verdient. Vragen heeft geen zin, hij gaat het toch niet vertellen. In dit ar…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.