Abonnementstarief eigen bijdrage WMO 2020 en 2021

Abonnementstarief eigen bijdrage WMO 2020 en 2021 U betaalt in 2022 tot 2025 een inkomensafhankelijke bijdrage voor de voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning WMO. Soms is dat één eigen bijdrage, soms moet u meerdere bijdragen betalen. De som van eigen bijdragen kan fors oplopen voor een chronisch zieke. Vanaf 1 januari 2019 is er één bedrag per vier weken en wel voor alle WMO-voorzieningen samen. U betaalt in 2022 een abonnementstarief van (maximaal) 19 euro en bent dan geabonneerd op alle WMO-voorzieningen. Wat is de rol van de Vereniging Nederlandse gemeenten VNG hierbij?

De inkomensafhankelijke eigen bijdrage 2022-2025


Eigen bijdrage betalen voor de WMO

Wie van meerdere WMO-voorzieningen gebruik maakt (huishoudelijke hulp, thuiszorg, woningaanpassingen, andere zorg), zal zien dat deze vorm van zorg veel geld kan kosten. De bijdragen die u moet betalen zijn meestal inkomensafhankelijk en tellen op tot een hoog bedrag. Wie meer inkomen heeft, betaalt meer. Dit is overigens wel in lijn met de politieke bedoelingen toen de WMO werd ingevoerd en de uitvoering werd overgedragen aan de gemeenten. Maar ja, het totale bedrag kan voor een zieke fors oplopen en dat is voor velen een doorn in het oog. Het kabinet Rutte 3 wil daar conform het regeerakkoord wat aan doen.

Inkomensafhankelijke zorg

De eigen bijdrage is nog afhankelijk van:
  • Uw leeftijd.
  • Het inkomen van u en uw partner.
  • Het vermogen van u en uw partner.
  • Het aantal voorzieningen waarvan u gebruik maakt.

Vooral de stapeling van voorzieningen kan de zorg voor u erg duur maken. De eigen bijdragen die u moet betalen zijn bovendien niet fiscaal aftrekbaar, dus volledig voor eigen rekening.

Het abonnementstarief zorg in 2022

Daarom is voor de burger één tarief voor alle voorzieningen een welkome koerswijziging. Een maximale eigen bijdrage die onafhankelijk is van het zorggebruik, uw inkomen en vermogen. Het kabinet Rutte 3 kwam met een abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken (2019). Dat betekent dat u voor dit bedrag klaar bent en niet elke keer weer moet betalen. Even leek het erop dat dit abonnementstarief er niet in 2019 zou komen, maar het bestaat in 2022 nog steeds met dien verstande dat het bedrag nu 19 euro bedraagt en een gemeente ook minder vergoeding kan vragen.

De Vereniging Nederlandse gemeenten VNG was eerst nog tegen

De Vereniging Nederlandse gemeenten VNG maakte in 2018 namens de gemeenten bezwaar:
  1. De VNG vond dat het solidariteitsprincipe in de steek wordt gelaten door de eigen bijdrage niet langer inkomensafhankelijk te maken.
  2. De gemeenten liepen geld mis doordat personen met een hoger inkomen minder zullen bijdragen en vonden dat er dus meer geld moet worden overgedragen van het Rijk naar de gemeenten.

ad 1. Met deze stellingname ging de VNG op de stoel van het kabinet zitten. Vele mensen zullen blij zijn met het abonnementstarief, omdat ze zo goedkoper uit zijn.
ad 2. Die stellingname is te begrijpen, want naar verwachting betalen burgers onder een abonnementstarief circa 290 miljoen euro per jaar minder en wordt slechts de helft daarvan door het kabinet gecompenseerd. In sommige gevallen zou een lagere bijdrage ook een aanzuigende werking kunnen hebben waardoor er een grotere vraag naar zorg komt en moeten de gemeenten op zoek naar een financiële dekking.

Besluit Ministerraad november 2018

De kogel is door de kerk, vanaf 1 januari 2019 betaalt u maximaal 17,50 euro per vier weken, 227,50 euro per jaar als eigen bijdrage voor alle zorg en hulpmiddelen vanuit de WMO. In 2020 is de eigen bijdrage WMO 19 euro per maand, 228 euro per jaar. Denk bijvoorbeeld aan een traplift. Gemeenten mogen een lagere eigen bijdrage vragen in 2019 en 2020 maar niet een hogere. Deze maatregel zal in een wet worden verankerd. Vooral middeninkomens en hogere inkomens gaan zo in 2019 en 2020 minder betalen dan in 2018 het geval was. Gemeenten mogen bij de vaststelling van de eigen bijdrage niet kijken naar inkomen, vermogen en zorggebruik.

Besluit Ministerraad november 2022

Vanaf 2025 weegt ook uw inkomen mee bij het vaststellen van uw eigen bijdrage huishoudelijke hulp.

Conclusie abonnementstarief zorg in 2022 - 2025

Voor de zorggebruikers betekent dit dat de stapeling van eigen bijdragen in de WMO in 2019 verdwijnt en zo de zorg voor een groot aantal inwoners minder duur kan worden. Het abonnementstarief dat de hoge eigen bijdragen moet vervangen, startte vanaf 1 januari 2019 en bedraagt in 2022 19 euro. Tot 2025, want dan gaat iemand met een beetje inkomen veel meer betalen voor huishoudelijke hulp.
© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is thuiszorg?Wat is thuiszorg?Thuiszorg of thuisverzorging is de verpleging en verzorging thuis. Patiënten die langdurig in een ziekenhuis of zorginst…
Werken in de thuiszorg: alfahulpWerken in de thuiszorg: alfahulpDe alfahulp (ook alphahulp) verricht huishoudelijk werk bij mensen thuis die minder goed in staat zijn om het volledige…
Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastba…
Bijdrageplichtig inkomen zorg berekenenBijdrageplichtig inkomen zorg berekenenU kunt zelf uw bijdrageplichtig inkomen 2021 en 2022 voor de zorg berekenen en zo bepalen wat uw eigen bijdrage voor zor…

Gebreken nieuwbouw: de 5 procent regeling betaaltGebreken nieuwbouw: de 5 procent regeling betaaltEr zijn gebreken aan de woning. Het is zover, uw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. In veel gevallen moet u bij opleverin…
Een niet-erkend kind als erfgenaam (biologische) vader?Een niet-erkend kind als erfgenaam (biologische) vader?Soms duikt na het overlijden van een broer een niet-erkend kind op. Uw broer heeft nooit iets laten weten van een buiten…
Bronnen en referenties
  • Regeerakkoord Rutte 3.
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-11-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.