Bespaartips: leef ook goedkoper

Bespaartips: leef ook goedkoper Wilt u bespaartips om goedkoper te kunnen leven? Tip 1 financieel: voorkom rood staan, want dat is duur. Bespaar op uw uitgaven, vaste lasten (energierekening bijvoorbeeld) en leef goedkoper met deze bespaartips. De echte rijkaards op deze wereld zijn vaak ook de spaarzame mensen. Ze geven alleen geld uit voor dingen die echt nodig zijn. Eigenlijk volgen we dit voorbeeld te weinig. Zeker in tijden van een crisis is het goed om uw inkomsten en uitgaven eens goed tegen het licht te houden. Daarom enkele gouden tips om te sparen, nuttig in crisistijd. Laat ook gratis geld zoals een zorgtoeslag niet liggen. Betaal de hypotheekrente vooruit. Besparen is vooruitzien.

Leef ook goedkoper


Spaar en bespaar en leef goedkoper: een aantal bespaartips die uw leven goedkoper maken

Hoe u het beste kunt besparen, ligt voor ieder individu weer anders. Toch zijn er wel een aantal hoofdlijnen te schetsen. Ook hier is meten gelijk aan weten. Maak een checklist met uw uitgaven en inkomsten. Dat is geen leuk werk, maar noodzakelijk om inzicht te krijgen in uw huishoudelijke begroting. Soms vliegt het geld het huis uit, zonder dat u weet waar het blijft. De checklist zal daar verandering in brengen.

Op verzekeringen besparen, welke wel afsluiten en welke niet?

De post verzekeringen is in veel huishoudens een grote uitgavenpost. Dat, terwijl er maar een paar verplichte verzekeringen zijn:
  • WA: een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering particulier plus WA motorrijtuigen als u in het bezit bent van een auto, motor, brom- en snorfiets.
  • Ziektekostenverzekering, al of niet collectief.
  • Opstalverzekering als eigenaar woning.

Minder verzekeringen, betekent ook financieel minder vaste lasten.

Bespaartips: hoe kan ik geld besparen op de verzekeringen?

Sommigen verzekeren alle persoonlijke spullen. Dat kan wel, maar is duur en nergens voor nodig. U kunt zelfs stellen dat u aanvullend alleen dat hoeft te verzekeren, waarvan u de schade zelf niet kunt dragen, gegeven wat u hebt aan spaargeld en inkomen. Zo is bij een dure inboedel de inboedelverzekering zeker aan te bevelen, maar niet noodzakelijk. Beperk u dus in verzekeringen. Bekijk wanneer overbodige verzekeringen kunnen worden opgezegd. Verstuur wanneer u wilt opzeggen meteen een opzeggingsbrief. Doet u dat niet, dan loopt u de kans dit te vergeten, waardoor de verzekering meestal automatisch verlengd wordt. Wilt u een bepaalde verzekering toch behouden, begin dan nu al met vergelijken van concurrerende polissen. Uitstel is helaas maar al te vaak afstel.

Ziektekostenverzekering afsluiten, overstappen?

Probeer als het even kan collectief een ziektekostenverzekering af te sluiten. Meerdere organisaties op internet bieden zo flinke kortingen aan. Begin ook op tijd met het vergelijken van uw zorgverzekering met andere aanbiedingen op het internet. Vergeet niet om de zorgtoeslag of huurtoeslag aan te vragen.

Creditcard, wel of niet doen?

Bekijk nut en noodzaak van uw creditcard. Elk jaar moet u een contributie betalen en als u hem niet gebruikt, is dat toch weer zonde. Bovendien is op krediet kopen niet goedkoop.

Financieel besparen op het huis

De uitgaven voor een woning zijn zonder meer hoog. Door hoge huren, dure huizen en niet te vergeten de vele heffingen van de Belastingdienst van het Rijk als de gemeentelijke. De WOZ is zon plaaggeest. De hoogte lijkt vaak onontkoombaar, maar niets is minder waar wanneer u met redenen omkleed tijdig bezwaar aantekent. Binnen zes weken na dagtekening van de aanslag onroerend goed moet u uw bezwaar indienen. Doet u dat niet, dan zijn we weer een jaar verder. Ook hier kunnen de vaste lasten vaak omlaag. Denk ook aan een vooruitbetaalde hypotheekrente voor volgend jaar, dat betekent nu al belastingaftrek in plaats van volgend jaar. Stel uw voordeel niet langer uit.

Hypotheek afsluiten en minder hypotheekrente betalen

Voorkom allerlei ingewikkelde ondoorzichtige hypotheken. Hebt u al een hypotheek, loop de voorwaarden van uw hypotheek eens goed door. Wanneer er een mogelijkheid is om boetevrij af te lossen, kunt u daar het beste gebruik van maken. Althans, wanneer het geld beschikbaar is, en niet kort daarop weer moet worden geleend. Dit geldt te meer voor wie een kleine hypotheek heeft. Door de wet Hillen geldt dat als de hypotheekrente gering is ook de bijtelling van het eigen woning forfait komt te vervallen. Bovendien vervalt in ons land de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar. De opslag op de hypotheekrente zal bij kleine hypotheken lager zijn, door een verminderd risico voor de hypotheekbank. Dat betekent minder hypotheekrente betalen.

Beperk de energielasten, het kan goedkoper

De energielasten zijn terecht een gevoelig punt. Bovendien gaat de cost meestal voor de baat uit. U zult eerst moeten investeren in isolatie en dergelijke voordat de energielasten op termijn zullen dalen. Een graad minder kan vaak ook, maar het moet natuurlijk wel voldoende behaaglijk blijven. Wie een dubbele elektriciteitsmeter heeft met piek- en dalurenregistratie doet er goed aan doet om te bekijken of dat echt wel goedkoper is dan een enkelvoudige meter. Bij een enkelvoudige meter is het piekurentarief duidelijk lager dan bij een dubbele meter. Op uw verzoek kan de energieleverancier het zo voor u omzetten.

Belastingdienst en toeslagen

De Belastingdienst heft niet alleen belastingen, maar deelt ook allerlei toelagen uit. Het is zeker de moeite waard om eens te bekijken of u, gegeven uw inkomen en situatie voor de toeslagen in aanmerking komt. Denkt u aan zorgtoeslag, huursubsidie, toeslagen voor het kind en zo verder. Bovendien denken mensen nog wel eens dat het slim is, om een belastingteruggave maandelijks terug te laten betalen en dus over het jaar uit te smeren. Het tegendeel is waar. Doet u dat namelijk niet en ontvangt u de teruggave in één keer, dan ontvangt u van de Belastingdienst een rente die hoger is dan u kunt krijgen bij de spaarbank.

Spaarbank

Het is zeker de moeite waard om te shoppen tussen spaarbanken. Waar een enkele bank u 0,1% rente geeft, geeft een andere bank gemakkelijk een veelvoud aan rente op een rekening zonder aanvullende voorwaarden. Het vijfvoudige of meer. zeker als u kiest voor een spaardeposito. Dat levert niet alleen extra inkomsten op, maar gegeven de huidige inflatieverwachtingen van 1% is het gewoonweg pure noodzaak. Deze inflatie plus de vermogensrendementsheffing, snoepen gemakkelijk 2,2% van uw rente inkomsten af. Bij 0,5% rente blijft dus een negatieve rente van ruim 1,5% over. Puur verlies dus, als u daar niets aan doet. En toch blijft een dergelijke eenvoudige overstap naar een andere spaarbank vaak liggen. Sterker nog: banken vertrouwen er op dat u de bank volledig trouw blijft. Maar waarom zou u niet de bank deels trouw blijven en wel ergens anders sparen? Let er wel op dat de bank volledig onder de garantieregeling van De Nederlandse Bank valt. Maar dat zijn er in ons land nog heel wat.

Beleggen of sparen voor rendement

Beleggen kan veel rendement geven, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Op dit rendement hebt u normaliter niet zo veel invloed. Waar u wel invloed op hebt, is het kostenaspect. Kies daarom betrouwbare maar goedkope online brokers, zoals Binck bank en DeGiro, en kies niet voor producten met onnodig hoge beheerskosten. De hoge kosten zullen uw rendement opsnoepen. Halen we de kosten eraf dan was sparen dus een veel betere keuze.

Goedkoper geld lenen

Wie leent, moet beseffen dat rood staan zeer duur is, evenals allerlei versnipperde leningen. Als u de lening nog niet zonder boete kunt af lossen, is het te overwegen, om de verspreide leningen samen te voegen tot één goedkopere lening. Vermijd daarbij zo veel mogelijk extra opgelegde verzekeringen die de lening weer onevenredig duur maken. Vergelijk de offertes van de verschillende aanbieders goed en ga bij uw keuze niet over één nacht ijs.

Goedkope vakanties boeken, vakantieveilingen

De vakantiebrochures zien er meestal fantastisch uit, maar heeft u wel eens gedacht aan last minute reizen met korting, of een woningruil. Een groot deel van het budget gaat immers aan vakanties op, maar als u even zoekt zult u zien dat u vaak goedkoper uit kunt zijn.

Slot bespaartips

Houd uw inkomsten en uitgaven eens tegen het licht. Het internet bijvoorbeeld geeft vele aanbiedingen en informatie om de juiste en goedkoopste keuzes te maken.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op vaste lastenNet als dagelijkse uitgaven, heeft iedereen terugkerende lasten. Dit zijn vaste lasten: lasten die terug blijven keren,…
Budgettips voor een verre reisBudgettips voor een verre reisReizen is duur. Naast kosten voor vliegtickets en verblijf moet je ook rekening houden met de kosten van dagelijks leven…
Besparen op vaste lasten & financiële productenBesparen op vaste lasten & financiële productenConsumenten kunnen veel geld besparen wanneer ze eens kritisch kijken naar de kosten van hun financiële producten. Dit b…
Zes tips om met vrienden over geld te pratenZes tips om met vrienden over geld te pratenPraten over geld wordt nogal als taboe gezien. Vanaf kinds af aan groeien wij op met het idee dat wij niet openlijk kunn…

De verjaringstermijnen voor uw vorderingen en schuldenDe verjaringstermijnen voor uw vorderingen en schuldenSchulden kunnen verjaren in 2022 en 2023. Een erfenis kan komen te vervallen, een factuur verjaart. Nogal wat banken heb…
Creditcards, kredietkaartenCreditcards, kredietkaartenMet een creditcard kun je gemakkelijk betalen, maar hoe werkt het eigenlijk? Wat zijn de voordelen en nadelen van een cr…
Reactie

Cs, 15-03-2016
Goedemorgen,

Op 7-1-2015 is het eigenaarsdeel van mijn vorige hoofdverblijf overgedragen aan mijn ex en ben ik ontheven van mijn deel in de hypotheekschuld en alle financiële verplichtingen die bij het eigenaarschap horen. Vanaf 1-7-2014 had ik de woning al verlaten en betaalde ik geen hypotheekrente meer. Vraag is nu welke gegevens ik moet opvoeren in de IB2015. Ik lees e.e.a. over een termijn van 2 jaar of geldt dit alleen als ik nog in die twee jaar financiële verplichtingen had? Is die termijn in mijn geval vanaf 1-7-2014 of 7-1-2015? Uw reactie zie ik graag tegemoet. Reactie infoteur, 09-02-2020
Beste Cs,
De termijn van twee jaar kan een rol spelen als u een nieuwe woning met hypotheek wilt kopen. Als u op 1-7-2014 was uitgeschreven en niet een andere woning wilt kopen, is uw aandeel in de woning per 1 januari 2015 box 3 vermogen geworden. De tweejaarstermijn ging in op 1-7-2014.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.