Creditcards, kredietkaarten

Creditcards, kredietkaarten Met een creditcard kun je gemakkelijk betalen, maar hoe werkt het eigenlijk? Wat zijn de voordelen en nadelen van een creditcard?

Hoe werkt een creditcard?

De creditcard wordt gebruikt bij het betalen van producten. Hierbij wordt de creditcard door een apparaat gehaald die de kaart afleest. Via de magnetische strip aan de achter kant van de creditcard komt het apparaat aan het nummer van de creditcard. Dit nummer wordt samen met het bedrag dat betaald moet worden naar het bedrijf van de creditcard gestuurd. Na een bevestiging van dit bedrijf wordt de aankoop afgerond. Het is gebruikelijk dat de verkoper de klant een bonnetje laat ondertekenen als bewijs. De klant krijg dan vaak ook zelf een kopie van dit bonnetje. Het bedrijf van de creditcard zorgt ervoor dat de verkoper zijn geld krijgt. De verkoper krijgt echter niet het gehele bedrag dat de klant heeft betaalt, omdat het bedrijf van de creditcard een paar procent van dit bedrag heeft afgetrokken als vergoeding.

Per maand krijgt de klant een overzicht van al zijn aankopen met een creditcard. Hierover wordt een bepaald rentetarief betaald. De klant zal het bedrag dat als totaal staat genoemd aan het bedrijf moeten betalen.


Het ontstaan van de creditcard

In het begin van de jaren 20 van de 19e eeuw waren er hotels in de Verenigde Staten die klanten kaarten gaven waarmee ze op krediet producten konden kopen. Dit was de geboorte van de creditcard. Pas dertig jaar later, in 1950, begon het bedrijf Diners Club met een creditcard die op meerdere plaatsen te gebruiken was.


De voordelen van een creditcard

Als klant zijn er een aantal voordelen aan het gebruiken van een creditcard. Bijvoorbeeld hoeft de klant geen contant geld bij zich te hebben. Dit is vooral bij grote bedragen handig. Bij veel creditcards zijn de producten die je met de creditcard koopt voor een periode verzekerd. Dit kan soms wel meer als een jaar zijn. Ook een groot voordeel van een creditcard is dat het vaak in termijnen afbetaald kan worden. Dit kan handig zijn als je krap bij kas zit.

Als verkoper zijn er ook enkele voordelen. Zo weet een verkoper zeker dat hij zijn geld krijgt. De verkoper krijgt ook bijna onmiddellijk zijn geld.

De nadelen van een creditcard

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan een creditcard. Het bedrijf dat de creditcard verstrekt wil er natuurlijk zelf ook nog wat aan overhouden. Vaak moet je voor de creditcard betalen, zelfs als je hem niet gebruikt. Daarnaast gaat er over de aankopen die je doet een hoog rentetarief. Hierdoor betaal je uit eindelijk meer dan je eigenlijk zou hoeven betalen.

Voor de verkoper is er ook een nadeel. Dit is dat een gedeelte van het bedrag dat door de klant betaald wordt, wordt afgetrokken van het bedrag dat de verkopen krijg. Dit zijn de onkosten die het bedrijf maakt.

Conclusie

Een creditcard is een handig alternatief voor het contant betalen, maar niet voor iedereen geschikt. Wat belangrijk is bij de keuze wel of geen creditcard, is dat de voordelen duidelijk op moeten wegen tegen de nadelen.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditPrepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditDe prepaid creditcard is vooral geschikt voor mensen die geen klassieke creditcard toegekend krijgen. Vaak gaat het om m…
Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Een creditcard is handig in gebruik, maar heeft meestal hoge kosten. De Visa creditcard is de bekendste creditcard. Bove…
Visa Creditcard: waar aanvragen?Visa Creditcard: waar aanvragen?De meest gebruikte creditcards ter wereld zijn de Visa creditcards. Visa creditcards zijn te verkrijgen via Internationa…
Prepaid creditcard aanbiedersPrepaid creditcard aanbiedersDe prepaid creditcard wint aan terrein, omdat deze veel gemakkelijker aan te vragen is dan een reguliere creditcard. Bij…

Bespaartips: leef ook goedkoperBespaartips: leef ook goedkoperWilt u bespaartips om goedkoper te kunnen leven? Tip 1 financieel: voorkom rood staan, want dat is duur. Bespaar op uw u…
Economie: Het maken van een begrotingGeld uitgeven is niet moeilijk, maar niet te veel geld uitgeven is een stuk moeilijker. Vooral voor mensen met een klein…
Bronnen en referenties
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.