Zes tips om met vrienden over geld te praten
Praten over geld wordt nogal als taboe gezien. Vanaf kinds af aan groeien wij op met het idee dat wij niet openlijk kunnen praten over geld, omdat we hierdoor misschien iemand kunnen kwetsen. Wij spreken tegenwoordig met vrienden wel openlijk over seksgerelateerde onderwerpen, maar het onderwerp ‘geld’ blijft gevoelig. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt zelfs dat een derde van de Europeanen met niemand over geld praat. Toch is het fijn om het bespreekbaar te maken en een openhartig gesprek te voeren met vrienden over geldkwesties.
Bespreekbaar maken
Over geld praten doen Nederlanders niet makkelijk. Er blijkt uit onderzoek dat maar 28% van de Nederlanders wel openlijk over geld praat. Het is ook lastig om het onderwerp 'geld' in een gesprek met vrienden aan te kaarten. Je zou kunnen beginnen over geld door een luchtig onderwerp aan te snijden. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘Denk je ook niet dat wij teveel geld uitgeven aan drankjes?’ of ‘Wij zullen wel goedkoper uit zijn als wij zelf broodjes kopen in plaats van elke dag naar de kantine, denk je ook niet?’. Zulke simpele vragen zijn de aanleiding voor een gesprek over geld. Je kunt daarna voorzichtig doorvragen hoe je vrienden over andere geldzaken denken. Het is uiteindelijk fijn om het over geldzaken te hebben, omdat je hierdoor hoe je vrienden hun financiële zaken regelen en ook tips kunt krijgen.
Wees gevoelig
Het is niet fijn om grote inkomensverschillen duidelijk naar voren te brengen tijdens gesprekken. Als je veel meer verdient dan je vrienden, kun je liever niet klagen over je financiële situatie. Een vriend die minder verdient, kan dit niet op prijs stellen. Hetzelfde geldt voor het opscheppen over je nieuwe Mercedes of designertas. Een vriend met minder geld kan zich dat niet veroorloven. Dus je kunt wel vertellen over je aankoop, maar schep niet teveel op. Als je zelf een vriend hebt die enthousiast vertelt over zijn dure aankoop, kun je hem het beste complimenteren. Begin niet over jouw eventuele schulden of slechte financiële situatie, omdat je hierdoor de situatie meteen op jezelf betrekt.
Delen van bespaartips
Je kunt ook het ook met vrienden over bespaartips hebben. Stel dat je de laatste tijd wat meer probeert te besparen door verschillende verzekeringen te vergelijken. Dan is het leuk je vrienden ook op deze methode van geld besparen te wijzen. Tegenwoordig bezoekt de Nederlandse consument ook veel meer vergelijkingssites en probeert hierdoor geld te besparen. Tussen 2014 en 2015 hebben Nederlanders gezamenlijk zelfs 327 miljoen euro bespaard door vergelijken en overstappen naar een nieuwe energieleverancier of verzekeraar. Er wordt zelfs verwacht dat Nederlanders de jaren erna steeds meer aanbieders gaan vergelijken. Het kan zijn dat jij goede tips hebt voor bepaalde vergelijkingssites of vergelijkingsstrategieën dan is het zonde deze tips niet te delen.
Samen op uitgavenpatroon letten
Het kan zijn dat je het als vrienden zo fijn vindt om op je uitgavenpatroon te letten dat je steeds meer tips uitwisselt. Je vrienden kijken er ook niet gek van op als je een etentje in je huis voorstelt in plaats van eten in een restaurant. Of je gaat samen met vrienden op zoek naar andere leuke budgetactiviteiten, zoals een strandwandeling maken in plaats van een avond stappen. Dit geeft je vriendschap ook een andere dimensie. Het is ook fijn om samen van de kleine dingen te genieten.
Leer van elkaar
Naast het uitwisselen van bespaartips kun je ook op andere manieren van elkaar leren. Als een goede vriend een promotie krijgt, is dat natuurlijk leuk en reden voor een feestje. Maar het is ook meteen een onderwerp waar je als vrienden over kunt praten. Hoe heeft die vriend dat aangepakt? Zou jij met zijn tips ook een promotie of salarisverhoging kunnen krijgen? Het is verder interessant om te weten of je vrienden hun geld beleggen. 11% van de Nederlanders overweegt namelijk om te gaan beleggen, maar weet er niet veel vanaf. Misschien heb jij wel goede tips voor je vrienden om geld te investeren. Soms zijn de tips te goed om voor jezelf te houden en is delen toch leuker.
Steun elkaar
Elkaar steunen in zowel moeilijke als makkelijke tijden, dat doe je als vrienden. Het is leuk om te weten dat het financieel goed gaat met je vrienden. Maar het is ook goed om te weten als het financieel minder gaat met een vriend. In 2013 had een op de zes Nederlandse huishoudens schulden en meer dan de helft van deze groep maakt gebruik van schuldsanering. Het is dus goed mogelijk dat jij in je vriendenkring ook iemand hebt met schulden. Je kunt die vriend (emotionele) steun bieden als je weet dat het financieel niet goed gaat. Of jij een vriend geld wilt lenen, is een persoonlijke keuze. Alhoewel er steeds meer geld wordt geleend aan vrienden en familie: in 2014 heeft 7,7% van de Nederlanders geld geleend bij bekenden. In 2009 was dat nog 3,4%. Het is niet fijn om het over schulden of een slecht uitgavenpatroon te hebben met vrienden. Maar je kunt goede vrienden wellicht tips geven. Of meedenken om een vriend uit zijn slechte financiële situatie te helpen. Daar zijn uiteindelijk vrienden voor!
Lees verder