Euro voor blinden en slechtzienden

Euro voor blinden en slechtzienden Dankzij een goed ontwerp zijn de eurobankbiljetten en euromuntstukken eveneens voor blinden en slechtzienden bruikbaar. Dit is de verdienste van de European Blind Union (EBU) die nauw betrokken was bij het ontwerpfase van de munten en biljetten. Betalen met muntstukken en/of biljetten is voor een visueel beperkte persoon hierdoor perfect mogelijk. Sommige personen hebben wel iets meer tijd nodig om te voelen welk muntstuk of biljet hij vast heeft. Hiervoor zijn tevens betaalhulpmiddelen beschikbaar.

Bankbiljetten

Het waardecijfer van eurobankbiljetten is groot gedrukt. De kleuren zijn daarnaast opvallend en goed contrasterend voor slechtzienden. De bankbiljetten zijn voorts op een zeer speciale manier gedrukt namelijk met reliëfdruk, zodat mensen met een visuele handicap deze makkelijk kunnen voelen. Ook handig voor blinden en slechtzienden zijn de afmetingen die voor elk biljet anders zijn: hoe hoger de waarde, hoe groter het bankbiljet. De briefjes bevatten voelbare merktekens nabij de randen (strookje van schuine lijntjes). De briefjes zijn tot slot in de loop der jaren stilaan vervangen door duidelijker te herkennen exemplaren waarbij de contrasten sterker zijn, de kleuren duidelijker zijn en de cijfers nog groter zijn afgedrukt. In 2013 is het briefje van 5 EUR vervangen, in 2014 was het 10 EUR-biljet aan de beurt en in 2015 kwam een nieuwe versie van het bankbiljet van 20 EUR uit.

De bankbiljetten hebben het volgende, makkelijk te herkennen uiterlijk voor blinden en slechtzienden.

 • 5 EUR: Het bankbiljet van 5 EUR is grijs. Bij het briefje van 5 EUR loopt het merkteken gewoon door.
 • 10 EUR: De kleur van het bankbiljet van 10 EUR is rood. Bij het briefje van 10 EUR wordt het merkteken één keer onderbroken.
 • 20 EUR: Het briefje van 20 EUR ziet er blauw uit. Bij het briefje van 20 EUR wordt het merkteken twee keer onderbroken.
 • 50 EUR: 50 EUR is beschikbaar als een oranje bankbiljet.
 • 100 EUR: Het groene bankbiljet is voorbehouden voor 100 EUR.
 • 200 EUR: Het biljet van 200 EUR is geelbruin.
 • 500 EUR: Het biljet van 500 EUR heeft een paarse kleur.

Munten

De waarden van de munten zijn duidelijk weergegeven op de Europese zijde van de munten. Elke munt heeft daarnaast een verschillende dikte: hoe hoger de waarde, hoe dikker de munt (behalve de muntstukken van 1 en 2 EUR). Ook opvallend is het gewicht van elk muntstuk dat verschillend is. Hoe hoger de waarde, hoe zwaarder de munt (behalve het muntstuk van 1 EUR). Tot slot zijn er verschillende kanten, randen, maten, vormen en kleuren:

Ook muntstukken zijn eenvoudig te herkennen.

 • 1 cent: Dit muntje heeft een gladde rand.
 • 2 cent: Een muntstuk van 2 eurocent heeft een gladde rand, en er is een groeve/inkeping langs de rand.
 • 5 cent: Ook dit muntje heeft een gladde rand, en is wat groter en zwaarder dan het muntje van 1 cent.
 • 10 cent: Dit muntje heeft een iets grovere gekartelde rand dan de euromuntstukken.
 • 20 cent: 20 cent heeft een gladde rand en heeft zeven streepjes langs de rand ("Spaanse bloemvorm").
 • 50 cent: Dit muntstuk heeft een iets grovere gekartelde rand dan de euromuntstukken en is iets zwaarder dan het muntje van 10 cent.
 • 1 EUR: Dit muntstuk heeft drie fijn gekartelde delen afgewisseld met drie gladde delen langs de rand.
 • 2 EUR: Dit muntstuk heeft een fijne, gekartelde rand.

Betalen zonder hulpmiddel

Een aantal blinden en slechtzienden gebruikt geen betaalhulpmiddel. Sommigen vragen aan de kassamedewerker om zelf het juiste geld uit de portefeuille of hand van de blinde of slechtziende persoon te nemen. Hiervoor is uiteraard veel vertrouwen nodig in de kassamedewerker. In de portefeuille zijn er soms verschillende vakken aanwezig waar mensen met een visuele handicap dankbaar gebruik van maken. Ook steekt een visueel gehandicapte persoon gemakkelijk de briefjes per grootte in de portefeuille via een bepaalde door hem zelf gekozen systematiek.

Betalen met hulpmiddel

Kleurendetector

Sommige kleurendetectors hebben een uitgebreide functie. Naast het detecteren van kleuren, is het onder andere mogelijk om memo’s te maken, licht en contrast de detecteren, de temperatuur te meten, een berekening uit te voeren met een rekenmachine maar ook het herkennen van eurobiljetten is één van de vele opties van een dergelijk toestel.

Eurobox

Daarnaast hebben heel wat hulpmiddelenleveranciers een Eurobox beschikbaar. Dit is meestal een kunststof doosje waarin acht inkepingen zitten, die elk staan voor een muntwaarde. In deze inkepingen steekt een visueel gehandicapte persoon de muntstukken zodat hij enkel maar op de inkeping moet drukken om een muntstuk uit het doosje te halen. Meestal staan er zowel reliëf- als braillecijfers op het doosje gedrukt. Dit doosje is tot slot licht van gewicht, niet groot en is via een halskoord aan te brengen.

Eurocashtest

Een Euro cashtest is tevens beschikbaar om briefjes en muntstukken te herkennen. Dit bestaat ook uit kunststof en bevat een tweeluiksysteem waarbij reliëftekens en braillecijfers zijn aangebracht.

Bankbiljetherkenner met trillingen

Tot slot is er een speciale bankbiljetherkenner op de markt; dit toestel dat werkt op een batterij, is namelijk in staat om vibraties te geven. Het is een langwerpig toestelletje waarin zich bovenaan een gleuf bevindt. De gebruiker steekt een briefje met de lange kant in de gleuf. Het briefje moet hierbij uiteindelijk steeds ongeveer in het midden van de gleuf steken. Vervolgens drukt de gebruiker op een knop en houdt hij deze ingedrukt. Er volgt 1 vibratie bij een briefje van 5 EUR, 2 vibraties bij een briefje van 10 EUR, 3 vibraties bij een briefje van 20 EUR en 4 vibraties bij 50 EUR. Dit toestelletje is niet in staat om hogere waardes te herkennen.

Hulpmiddelen uittesten

Alvorens een toestelletje aan te kopen, is het nuttig om dit eerst uit te testen. Onafhankelijk hulpmiddelenadvies vormt de sleutel voor een correct en langdurig gebruik van een hulpmiddel. Dit is mogelijk op een hulpmiddelenbeurs zoals bijvoorbeeld de Ziezo-beurs of bij een hulpmiddelenleverancier zelf.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetnieuws uitgelichtProblemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetSinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit d…
Is uw oude geld goud waard?Is uw oude geld goud waard?Het komt regelmatig voor dat mensen bij het opruimen van hun eigen huis, of bij het opruimen van het huis van een overle…
Leuke Weetjes - GeldGeld, bankbiljetten, muntstukken: iedereen gebruikt het. Het is zo courant geworden dat we er niet meer bij stilstaan da…
Guatemalaanse quetzal: geld, informatie, koersMen betaalt in Guatemala met de quetzal, een munteenheid vernoemd naar de nationale vogel van Guatemala. De quetzal word…

Deflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieDeflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieHet “spook” deflatie is een grote vrees voor heel wat economen. Deflatie is de tegenhanger van inflatie. Inflatie staat…
Het nieuwe 20-eurobiljet (2015)Het nieuwe 20-eurobiljet (2015)Sinds 25 november 2015 is het nieuwe 20-eurobiljet in omloop. In februari 2015 werd het nieuwe eurobiljet al gepresentee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ptra, Pixabay
 • Eigen ervaring
 • http://webshop.sensotec.be/Files/2/54000/54121/ProductPhotos/MaxContent/192191809.jpg
 • https://www.ecb.europa.eu/euro/visually/html/index.en.html
 • https://www.oogvereniging.nl/2015/11/nieuw-20-eurobiljet-is-beter-te-herkennen/
 • https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/betalingsverkeer/hoe-herken-ik-mijn-geld/
 • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/diversen/599999/euro-cashtest-voor-het
 • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/diversen/599990/eurobox-van-kunststof
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.