Euro voor blinden en slechtzienden

Euro voor blinden en slechtzienden Dankzij een zorgvuldig ontwerp zijn eurobankbiljetten en euromuntstukken goed bruikbaar voor blinden en slechtzienden. De European Blind Union (EBU) speelde een cruciale rol in de ontwerpfase van de munten en biljetten. Hierdoor kunnen visueel beperkte personen zonder problemen betalen met muntstukken en biljetten. Sommige mensen hebben mogelijk iets meer tijd nodig om te voelen welk muntstuk of biljet ze vasthouden. Voor hen zijn er verschillende betaalhulpmiddelen beschikbaar.

Bankbiljetten

De eurobankbiljetten zijn ontworpen met duidelijke visuele en tactiele kenmerken om ze toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Het waardecijfer van de bankbiljetten is groot gedrukt, en de kleuren zijn opvallend en contrasterend, wat de herkenbaarheid voor slechtzienden vergemakkelijkt. Elk biljet heeft een unieke afmeting: hoe hoger de waarde, hoe groter het biljet. De biljetten zijn bedrukt met reliëfdruk, waardoor ze tastbaar zijn voor mensen met een visuele handicap. Bij elk biljet zijn voelbare merktekens aanwezig nabij de randen, zoals een strookje met schuine lijntjes. In de loop der jaren zijn de biljetten steeds duidelijker ontworpen, met verbeterde contrasten, kleuren en vergrote cijfers. De vernieuwingen zijn als volgt doorgevoerd:
  • In 2013 werd het 5 EUR-biljet vervangen.
  • In 2014 volgde het 10 EUR-biljet.
  • In 2015 werd de nieuwe versie van het 20 EUR-biljet geïntroduceerd.

Hieronder volgt een overzicht van de bankbiljetten met hun herkenbare kenmerken voor blinden en slechtzienden:

  • 5 EUR: Het bankbiljet van 5 EUR is grijs en heeft een continu merkteken.
  • 10 EUR: Het biljet van 10 EUR is rood en heeft een onderbroken merkteken.
  • 20 EUR: Het briefje van 20 EUR is blauw en heeft een merkteken met twee onderbrekingen.
  • 50 EUR: Het 50 EUR-biljet is oranje.
  • 100 EUR: Het biljet van 100 EUR is groen.
  • 200 EUR: Het biljet van 200 EUR heeft een geelbruine kleur.
  • 500 EUR: Het 500 EUR-biljet is paars van kleur.

Munten

De euromunten zijn ontworpen met duidelijke tactiele en visuele verschillen om ze toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Elke munt heeft een verschillende dikte en gewicht, wat helpt bij het onderscheiden van de munten op basis van hun waarde. Dit geldt vooral voor de muntstukken van 1 en 2 EUR, die minder verschillen in dikte en gewicht vertonen. De verschillende munten hebben ook verschillende randen, maten, vormen en kleuren:

  • 1 cent: Dit muntje heeft een gladde rand.
  • 2 cent: Het muntstuk van 2 eurocent heeft een gladde rand met een inkeping.
  • 5 cent: Dit muntje heeft een gladde rand en is groter en zwaarder dan de munt van 1 cent.
  • 10 cent: Dit muntstuk heeft een gekartelde rand die iets grover is dan die van andere euromunten.
  • 20 cent: De munt van 20 cent heeft een gladde rand met zeven streepjes ("Spaanse bloemvorm").
  • 50 cent: Dit muntstuk heeft een gekartelde rand en is iets zwaarder dan het muntstuk van 10 cent.
  • 1 EUR: Dit muntstuk heeft drie fijn gekartelde delen afgewisseld met drie gladde delen langs de rand.
  • 2 EUR: De munt van 2 EUR heeft een fijne gekartelde rand.

Betalen zonder hulpmiddel

Veel blinden en slechtzienden kunnen zonder hulpmiddelen betalen door het vertrouwen in de kassamedewerker. Sommigen vragen de kassamedewerker om het juiste geld uit hun portemonnee te nemen. In de portemonnee zijn vaak verschillende vakken aanwezig, wat helpt bij het organiseren van de biljetten en munten op basis van hun grootte. Dit kan de identificatie van de verschillende biljetten en munten vergemakkelijken. Sommige visueel gehandicapte personen rangschikken hun biljetten in de portemonnee volgens een door hen gekozen systematiek, wat hen helpt bij het herkennen van de biljetten en munten.

Betalen met hulpmiddelen

Kleurendetector

Sommige kleurendetectors zijn multifunctioneel. Naast het herkennen van kleuren kunnen deze apparaten memo's maken, licht- en contrastniveaus detecteren, de temperatuur meten, berekeningen uitvoeren met een rekenmachine en eurobiljetten identificeren. Deze veelzijdige hulpmiddelen bieden blinden en slechtzienden extra ondersteuning bij het herkennen van biljetten en munten.

Eurobox

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals de Eurobox. Dit is een kunststof doosje met acht inkepingen die elk een specifieke muntwaarde vertegenwoordigen. Een visueel gehandicapte persoon kan de muntstukken in de juiste inkeping steken en vervolgens op de inkeping drukken om een muntstuk uit de doos te halen. De Eurobox is voorzien van reliëf- en braillecijfers en is licht van gewicht en compact, vaak met een halskoord om het gemakkelijk bij zich te dragen.

Eurocashtest

De Eurocashtest is een ander hulpmiddel voor het herkennen van briefjes en muntstukken. Dit kunststof apparaat heeft een tweeluiksysteem met reliëftekens en braillecijfers, wat het mogelijk maakt om de waarde van biljetten en munten te identificeren door ze in het apparaat te plaatsen.

Bankbiljetherkenner met trillingen

Een speciale bankbiljetherkenner die werkt op batterijen is beschikbaar voor blinden en slechtzienden. Dit apparaat kan vibraties geven om verschillende biljetten te identificeren: één vibratie voor een 5 EUR-biljet, twee vibraties voor een 10 EUR-biljet, drie vibraties voor een 20 EUR-biljet en vier vibraties voor een 50 EUR-biljet. Dit toestel kan geen biljetten van hogere waarden herkennen.

Hulpmiddelen uittesten

Voordat je een hulpmiddel aanschaft, is het verstandig om het eerst uit te testen. Onafhankelijk hulpmiddelenadvies is essentieel voor het kiezen van het juiste hulpmiddel dat langdurig en effectief zal functioneren. Dit kan worden gedaan op een hulpmiddelenbeurs, zoals de Ziezo-beurs, of bij een hulpmiddelenleverancier.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetnieuws uitgelichtProblemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetSinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit d…
Is uw oude geld goud waard?Is uw oude geld goud waard?Het komt regelmatig voor dat mensen bij het opruimen van hun eigen huis, of bij het opruimen van het huis van een overle…
Leuke Weetjes - GeldGeld, bankbiljetten, muntstukken: iedereen gebruikt het. Het is zo courant geworden dat we er niet meer bij stilstaan da…
Guatemalaanse quetzal: geld, informatie, koersMen betaalt in Guatemala met de quetzal, een munteenheid vernoemd naar de nationale vogel van Guatemala. De quetzal word…

Deflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieDeflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieHet “spook” deflatie is een grote vrees voor heel wat economen. Deflatie is de tegenhanger van inflatie. Inflatie staat…
Het nieuwe 20-eurobiljet (2015)Het nieuwe 20-eurobiljet (2015)Sinds 25 november 2015 is het nieuwe 20-eurobiljet in omloop. In februari 2015 werd het nieuwe eurobiljet al gepresentee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ptra, Pixabay
  • Eigen ervaring
  • http://webshop.sensotec.be/Files/2/54000/54121/ProductPhotos/MaxContent/192191809.jpg
  • https://www.ecb.europa.eu/euro/visually/html/index.en.html
  • https://www.oogvereniging.nl/2015/11/nieuw-20-eurobiljet-is-beter-te-herkennen/
  • https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/betalingsverkeer/hoe-herken-ik-mijn-geld/
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/diversen/599999/euro-cashtest-voor-het
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/diversen/599990/eurobox-van-kunststof
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.