Het nieuwe 20-eurobiljet (2015)

Het nieuwe 20-eurobiljet (2015) Sinds 25 november 2015 is het nieuwe 20-eurobiljet in omloop. In februari 2015 werd het nieuwe eurobiljet al gepresenteerd door de Europese Centrale Bank (ECB). Al in september 2014 werd het 10-eurobiljet vernieuwd en sinds mei 2013 is het vernieuwde 5-eurobiljet in omloop. In oplopende orde van waarde zullen ook de biljetten van 50 euro, 100 euro, 200 euro en 500 euro worden vernieuwd. Waarom worden de eurobiljetten vernieuwd? En waaraan kan ik het nieuwe 20-eurobiljet herkennen?

De euro

Op 1 januari 2002 werd de euro officieel in gebruik genomen als wettelijk betaalmiddel in een groot deel van Europa. Dit had als gevolg dat het betalingsverkeer tussen de Euro-landen behoorlijk vereenvoudigd werd en dat er aansluiting werd gemaakt met het recht van vrij verkeer, ook wel de vier vrijheden genoemd. Vrij verkeer van personen, vrij verkeer van goederen, vrij verkeer van diensten en met de invoering van de euro ook vrij verkeer van kapitaal.

Bron: Martaposemuckel, PixabayBron: Martaposemuckel, Pixabay
Eurobiljetten
Sinds de invoer van "eerste serie" van de euro zijn er eurobiljetten van zeven verschillende coupures: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro en 500 euro. Elk biljet heeft zijn eigen grootte, kleur en cultureel thema. De stijlen symboliseren de perioden van Europese cultuurgeschiedenis. Zo is het 5-eurobiljet ontworpen in de stijl van de Klassieke Oudheid van vóór de 5e eeuw, het 10-eurobiljet in de Romaanse stijl en het 20-eurobiljet in de Gotische stijl. Hoe hoger de waarde van het biljet, hoe dichter de stijl bij de 21e eeuw komt. Zo is het 500-eurobiljet volledig in stijl van de Moderne Tijd met stalen hangbruggen en glazen gebouwen.

Valse biljetten

Het 20-eurobiljet was in de eerste helft van 2015, volgens cijfers van De Nederlandse Bank (DNB), het meest vervalste eurobiljet van Europa. Maar liefst 55% van de valse biljetten waren 20-eurobiljetten, 31% waren 50-eurobiljetten en 9% waren 100-eurobiljetten. In Nederland was met 58% het 50-eurobiljet het meest vervalste biljet, gevolgd door het 20-eurobiljet met 35%.

De cijfers van DNB tonen aan dat het van groot belang is om de 20- en 50-eurobiljetten te vervangen voor veilige biljetten met betere echtheidskenmerken. Zo wordt er voor de nieuwe serie bankbiljetten gebruikgemaakt van voelbare inkt en een nieuw soort hologram (de zilveren strip over het biljet).

Nieuwe eurobiljetten de "Europa-serie"

In mei 2013 is het eerste biljet van de nieuwe serie genaamd de Europa-serie in omloop gegaan. De nieuwe serie heeft deze naam te danken aan het feit dat er in twee van de vernieuwde echtheidskenmerken een portret van Europa is verwerkt. De Europa-serie heeft een vernieuwd ontwerp en de voornaamste reden voor de invoering van de nieuwe serie is het veiliger maken van het betaalverkeer. Door de nieuwe echtheidskenmerken zijn de biljetten moeilijker te vervalsen.

Vernieuwde echtheidskenmerken

 • In het hologram bevindt zich een portretraampje waarin de Griekse mythische figuur Europa is afgebeeld. (het hologram is de zilveren strip op het biljet van 5 euro, 10 euro en 20 euro of het zilveren icoon op de andere biljetten).
 • De buitenranden van de biljetten bevatten streepjes met voelbare inkt.
 • In het watermerk bevindt zich ook een portretraam met de Griekse mythische figuur Europa.
 • Het bedrag linksonder op het biljet is nu smaragdgroen gekleurd en geeft bij kanteling een dynamische kleurovergang.

Herken het nieuwe 20-eurobiljet

Voordat u het nieuwe 20-eurobiljet als wisselgeld aanneemt op de markt of in een winkel is belangrijk om goed naar het biljet te kijken, deze te kantelen en tegen het licht te houden.

De <STRONG>voorkant </STRONG>van het nieuwe biljet / Bron: Http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.en.htmlDe voorkant van het nieuwe biljet / Bron: Http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.en.html
De <STRONG>achterkant </STRONG>van het biljet / Bron: Http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.en.htmlDe achterkant van het biljet / Bron: Http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.en.html
De (vernieuwde) <STRONG>echtheidskenmerken</STRONG>De (vernieuwde) echtheidskenmerken

Twijfelt u?

Accepteer geen biljetten als u het vermoeden heeft dat het gaat om een vals biljet. Een vals biljet is niets waard. Het is strafbaar om een vals biljet uit te geven. Heeft u naar alle waarschijnlijkheid een vals biljet in uw bezit dan kunt het biljet opsturen naar DNB samen met het bijbehorende formulier, te vinden op dnb.nl.
© 2015 - 2024 Overheidsdienst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volg de reis van je eurobiljettenVolg de reis van je eurobiljettenHeb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? B…
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetnieuws uitgelichtProblemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetSinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit d…

Euro voor blinden en slechtziendenEuro voor blinden en slechtziendenDankzij een goed ontwerp zijn de eurobankbiljetten en euromuntstukken eveneens voor blinden en slechtzienden bruikbaar.…
Financiële positie van sportverenigingenFinanciële positie van sportverenigingenSponsoren en gemeentelijke overheden die als gevolg van een kwakkelende economie en van hogerhand opgelegde bezuiniginge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GREGOR, Pixabay
 • http://nos.nl/artikel/2021146-nieuw-20-eurobiljet-in-november.html
 • http://www.dnb.nl/betalingsverkeer/eurobankbiljetten/valse-biljetten/
 • http://www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu/Eurobankbiljetten/Vergelijk/Vergelijk-de-twee-%E2%82%AC20-biljetten
 • Afbeelding bron 1: Martaposemuckel, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.en.html
 • Afbeelding bron 3: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.en.html
Overheidsdienst (2 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.