Waarom budgetteren?

Waarom budgetteren? Als ondernemer ligt er dagelijks heel wat werk op u te wachten. Toch is het zeer nuttig om af en toe stil te staan bij het financiële beheer van uw zaak. Het gaat er immers niet alleen om om veel werk te hebben, u moet ook trachten uw verdienste zo hoog mogelijk te houden en uw kosten te beperken, zowel vandaag als in de toekomst. Dat kan door nauwkeurig te budgetteren en op te volgen. Een goede onderneming leiden, is vooruitzien.

Boekhouding vs. budget

Om te beginnen, mag u budgettering niet verwarren met boekhouding. Inderdaad, beiden gaan over cijfers en de controle daarvan, maar er zijn meerdere wezenlijke verschillen.

  • De boekhouding is een voorstelling van wat er in het verleden gebeurd is. Welke produkten werden verkocht ? Welke diensten werden geleverd ? Aan wie werd welke som gefactureerd ? De registratie van al deze zaken gebeurt achteraf.
  • Het budget is een cijfermatige voorstelling waarin de kosten en de opbrengsten voor de komende periode worden geraamd. Hoeveel omzet en winst verwacht u te maken ? Plant u investeringen ? Breidt uw personeelsbestand uit ? De registratie hiervan gebeurt vooraf.

Een taak van de boekhouder of net niet ?

Heel wat ondernemers slapen op beide oren wat het financiële beheer van hun zaak betreft. “Geen probleem, mijn boekhouder regelt alles uitstekend.” Maar is dat ook werkelijk het geval ? En is budgetteren nu een taal voor de boekhouder of veeleer voor uzelf ?

Budgetteren doet u best in samenspraak met uw boekhouder. Hij kan bepaalde zaken signaleren of u adviseren over bepaalde kosten en opbrengsten. Hij kan u de weg wijzen in uw boekhouding en u tonen waar de verschillende kosten zich bevinden. Het budgetteren op zich is echter niet helemaal zijn taak, u neemt dit best zelf voor uw rekening. U moet zelf bepalen welke richting je uit wil met je zaak. U moet zelf budgetten opstellen voor de komende periode, daarvoor moet u natuurlijk heel goed op de hoogte zijn van wat er allemaal gaande is in u zaak. Laat ook de boekhouding daarom niet helemaal aan uw boekhouder over. Wees geïnteresseerd, laat u informeren en blijf ten allen tijde op de hoogte van de cijfers van uw zaak.

Waarom een budget opstellen?

Als ondernemer ligt er dagelijks heel wat werk op u te wachten. U komt snel in de verleiding om het operationele voorrang te geven op het strategische. Toch is het zeer nuttig om af en toe stil te staan bij het financiële beheer van uw zaak. Het gaat er immers niet alleen om om veel werk te hebben, u moet ook trachten uw verdienste zo hoog mogelijk te houden en uw kosten te beperken, zowel vandaag als in de toekomst. Dat kan door nauwkeurig te budgetteren en op te volgen. Een goede onderneming leiden, is vooruitzien.

Wat is het concrete doel van budgetteren ?

  • Net als elke ondernemer werkt u voor een stuk op intuïtie. “ Deze maand was het volgens mij een pak drukker dan vorige maand.” Deze intuïtie is vaak gebaseerd op indrukken, dit buikgevoel dient u echter te objectiveren. Een budgettering dwingt u om de toekomst objectief en concreet te becijferen.
  • Een nauwkeurige budgettering helpt u om vooruit te lopen op eventuele negatieve vooruitzichten.
  • Een budgettering verplicht u om na te denken hoe u de geplande resultaten kunt behalen en welke acties u daarvoor dient te ondernemen.
  • Budgettering helpt je u uw kosten te beheren: door een budget op te maken, stelt u bepaalde kosten in vraag en bekijkt u hoe u deze beter in de hand kunt houden of vermijden.
  • Dankzij uw budget voor het komende jaar kunt u gemakkelijker afwijkingen of abnormale evoluties signaleren en aanpakken.

Maw. budgettering is een must voor iedere gezonde onderneming !
© 2007 - 2024 Pieter_all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekhouder of accountant inhurenBoekhouder of accountant inhurenVeel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. W…
Wanneer een boekhouder of accountant in te hurenWanneer een boekhouder of accountant in te hurenMensen die een eigen bedrijf opgezet hebben, hebben de neiging om alle touwtjes in eigen handen te houden. Er zijn diver…
Een betrouwbare boekhouder vindenEen betrouwbare boekhouder vindenJe administratie bijhouden kan een hels karwei zijn! Boekhouders kunnen je helpen bij dit soort boekhoudkundig werk. Waa…
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…

Test - Ben je zuinig of royaal en moet geld rollenTest - Ben je zuinig of royaal en moet geld rollenBen jij iemand die makkelijk veel of misschien wel te veel geld uitgeeft, of ben je iemand die de hand op de knip houdt,…
Erfenis en erfrecht: erven, erfgenamen & verklaring erfrechtErfenis en erfrecht: erven, erfgenamen & verklaring erfrechtWanneer je familie of echtgenoot c.q. partner overlijdt, word je erfgenaam. De erfenis of nalatenschap kun je dan aanvaa…
Pieter_all (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.