Wat is letselschade en wat doet een letselschadespecialist?

Wat is letselschade en wat doet een letselschadespecialist? Wanneer een ongeval gebeurd is dit natuurlijk al erg genoeg op zichzelf, maar daarbij komen vaak ook financiële zaken spelen. Het gaat hierbij om letselschade. Wanneer er sprake is van letselschade komt de letselschadespecialist in zicht. Ook is het belangrijk dat aansprakelijkheid wordt erkend en een schademelding wordt gemaakt. Daarnaast wordt een schadestaat opgesteld met allerlei schadeposten, van materiële schade tot immateriële schade betaald door middel van smartengeld.

Letselschade

Ongevallen kunnen op allerlei plekken gebeuren, zoals op het werk of in het verkeer. In de gevallen waarbij mensen gewond raken, hoe klein of groot ook, kan er sprake zijn van letselschade. Dit betreft dan de financiële gevolgen van een ongeluk. Dit kan gaan om materiële schade, zoals een kapotte brommer of gescheurde kleding, maar ook om emotionele schade. Dit laatste wordt ook wel smartengeld genoemd.

Degene die recht heeft op een schadevergoeding bij letselschade is vaak enkel en alleen het slachtoffer. Soms is er ook een vergoeding voor derden, zoals familie die het slachtoffer vlak na het ongeluk heeft moeten verzorgen of werkzaamheden heeft moeten opvangen tijdens arbeidsongeschiktheid.

Aansprakelijkheidserkenning

Bij letselschade is het van belang dat er een partij aansprakelijk wordt gesteld. Deze rol is meestal weggelegd voor de verzekeringsmaatschappij van degene die het ongeluk heeft veroorzaakt. Aansprakelijkheid wordt meestal schriftelijk erkend door de verzekeringsmaatschappij via een brief, en later (eventueel) vermeld in de letselschaderapportage.

Aansprakelijkheid geldt meestal voor degene die de fout heeft gemaakt. Dit kan er bijvoorbeeld over gaan dat iemand geen voorrang heeft verleend in een verkeerssituatie, een duw van een collega of een slecht opgestelde steiger. Maar het kan ook gaan om het verkeerd inschatten van iets wat al bekend was: een werkgever die betrokken raakt bij een ongeval doordat hij overspannen is door hoge werkdruk, waarvan de werkgever op de hoogte was maar niets mee heeft gedaan.

Aansprakelijkheid gaat dus niet alleen over schuld, maar ook over risico aansprakelijkheid. Dit betreft bijvoorbeeld ouders die aansprakelijk zijn voor gedrag van hun kinderen bij een leeftijd jonger dan 14 jaar.

Wanneer een werkgever aansprakelijk wordt gesteld, of in ieder geval bij een bedrijfsongeval, moet de arbeidsinspectie worden ingeschakeld. Dit wordt gedaan door de werkgever en is veprlicht.

Schademelding

Naast de aansprakelijkheidserkenning zijn ook andere zaken van belang. De letselschade moet natuurlijk worden opgesteld, zodat bekend is welke schade er precies is. Het slachtoffer kan eventueel zijn rechtsbijstandverzekering gebruiken. Verder moet er een aangifteformulier (SAF - schadeaangifteformulier) worden ingevuld. Hierop staat aangegeven wat er is gebeurd en wie er betrokken waren.

Inhoud aanrijdingsformulier:
  • Datum, plaats en tijdstip aanrijding
  • Naam van getuigen
  • Betrokken voertuigen (merk, type, kenteken)
  • Verzekeringsmaatschappij
  • Toedracht (omschrijving van de situatie)
  • Mogelijkheid om situatie te schetsen
  • Mogelijkheid aan te geven waar het voertuig is geraakt
  • Eventuele opmerkingen

Letselschadespecialist

De letselschadespecialist is een belangenbehartiger (iemand die de belangen van een ander behartigt). Een ander soort belangenbehartiger binnen de letselschade is de letselschadeadvocaat. De meeste advocaten zijn aangesloten bij de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA), maar daarvoor moet hij wel minstens vijf jaar advocaat zijn en ervaring hebben op gebied van letselschade.

Naast deze letselschadeadvocaat is er dus ook sprake van de letselschadespecialist. Deze persoon is deskundig en opgeleid op het gebied van letselschade en heeft een achtergrond in de verzekeringswereld. Een letselschadespecialist hoeft niet altijd een belangenbehartiger te zijn. Dit is zo wanneer hij optreedt voor het slachtoffer. HIj kan echter ook optreden voor de aansprakelijkheidsverzekeraar, en daarnaast ook voor het slachtoffer. Omdat dit een beetje tegenstrijdig is, wordt het niet vaak gezien en ook niet echt als een gewenste situatie beschouwd.

Schadestaat

Door de letselschadespecialist wordt uiteindelijk een schadestaat opgesteld om aan te geven welke bedragen moeten worden vergoed voor het slachtoffer. Hier enkele voorbeelden van zaken die kunnen worden opgenomen in de schadestaat:
  • Huishoudelijke hulp
  • Hulpmiddelen (bijvoorbeeld een kruk of rolstoel)
  • Gemiste inkomsten (bijvoorbeeld verlies verdienvermogen)
  • Materiële schade
  • Immateriële schade (met smartengeld), bij verdriet, schrik, pijn, et cetera
  • Bezoekkosten (bij ziekenhuisopname)
  • Mantelzorg (zorg vanuit naaste omgeving)

Meest voorkomende schadeposten bij materiële schade zijn:
  • Zonnebril/bril
  • Autoschade
  • Kledingschade
  • Sieraden

Ook zaken als zelfwerkzaamheid, telefoonkosten, reiskosten, schoolgeld en tuinonderhoud worden meegenomen. Het gaat hierbij om zaken die al betaald of geregeld zijn, maar moeten worden uitgesteld of niet kunnen worden benut, door het ongeval.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Een letseladvocaat wordt ook wel een letselschade advocaat genoemd. Het is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft i…
Smartengeld bij letselschadeSmartengeld bij letselschadeIn verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Ied…
Hulp van een letselschadespecialistHulp van een letselschadespecialistWanneer je door toedoen van iemand anders letsel hebt opgelopen, kan je de schade verhalen op degene die het letsel heef…
Letselschade verhalenLetselschade verhalenWie gewond raakt door toedoen van een ander kan letselschade oplopen. Mogelijk kan men een tijdlang niet meer werken of…

Het realiseren van een aanvulling op je inkomenHet realiseren van een aanvulling op je inkomenUit werk of een uitkering krijg je maar een beperkte hoeveelheid inkomen en daar moet je wel van kunnen rondkomen. Toch…
Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Banken vormen de hoeksteen van de maatschappij, omdat het de basis van de economie vormt. Er dient dan ook een honderd p…
Bronnen en referenties
  • http://www.mijnletsel.nl/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.