Geld pinnen hoe gaat dat in zijn werk?

Geld pinnen hoe gaat dat in zijn werk? De pinpas is anno 2019 niet meer weg te denken uit Nederland. Het betalen met contant geld zal naar verwachting steeds meer gaan afnemen. Sommige apotheken nemen anno 2019 al geen contant geld meer aan evenals sommige maaltijdbezorgers. Het gebruik van de pinpas is makkelijk, snel en omdat er geen grote contante bedragen meer zijn lopen de winkels minder risico om overvallen te worden. Het opnemen van contant geld kan ook op steeds minder plekken. In verband met een toename aan plofkraken besloten banken in 2017 een aantal pinautomaten weg te halen. Een plofkraak houdt in dat een geldautomaat wordt opgeblazen waarna criminelen er met geld vandoor kunnen gaan.

Hoeveel geld kunt u anno 2019 per dag opnemen

Dit is afhankelijk van de bank waar u bij zit, het kan zijn dat u maar 500 tot 1000 euro per keer op kunt nemen. Dit bedrag is toegepast om te voorkomen dat er in één keer veel geld van uw rekening wordt gehaald op het moment van diefstal. U kunt het op te nemen bedrag simpel online of bij de bank laten verhogen dit is binnen een paar minuten gebeurd. Als u het bij de bank doet moet u wel uw bankpas en legitimatiebewijs meenemen. Per bank verschilt het ook tot hoe hoog het limiet kan, mocht u een extreem hoog bedrag willen pinnen dan kunt u het beste een afspraak maken met de bank.

Waar kunt u pinnen?

U kunt bij elke pinautomaat geld op nemen ook als het een automaat van een andere bank is. Echter moet een bank geld betalen aan een andere bank als daar geld wordt opgenomen. Om dit te voorkomen hebben banken vaak een limiet ingesteld van wat u bij een automaat van een andere bank op kunt nemen. Als u bijvoorbeeld pashouder bent van ING, Rabobank of ABN kunt u anno 2019 maximaal 250,- per dag opnemen bij een automaat van een andere bank.

Als u bij een automaat van uw eigen bank uw pas invoert kunt u ook uw saldo bekijken, dit is enkel mogelijk bij een automaat van uw eigen bank. Daarnaast zijn er ook automaten waarbij u geld kunt storten. Dit is ook enkel mogelijk bij een bank waar u lid van bent. Als u geld wilt storten kunt u op de website van de desbetreffende bank zoeken waar de dichtstbijzijnde automaat is, maar u kunt ook bij de bank zelf terecht.

Bij sommige winkels heeft u de mogelijkheid om geld bij te pinnen. Bij boodschappen kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u 20 euro extra bij wilt pinnen. Als u dan 30 euro aan boodschappen zou moeten betalen pint u 50 euro en krijgt u 20 euro contant terug.

Steeds minder pinautomaten

Vanaf 2017 werden er steeds meer pinautomaten weggehaald, een goede rede hiervoor is dat er de laatste jaren en anno 2019 nog steeds regelmatig plofkraken worden gepleegd. Een plofkraak houdt in dat criminelen een pinautomaat opblazen waardoor ze bij het geld kunnen. Veel automaten zitten aan een winkelpand vast of zijn geplaatst in de muur onder huizen. Deze raken soms zo beschadigt dat het pand tijdelijk niet meer gebruikt kan worden. Het brengt ook gevaar mee voor omwonenden als de paden beschadigt raken.
Een andere rede waarom er steeds meer weggehaald worden is omdat men steeds vaker pint in de winkels. Er wordt steeds minder gebruik gemaakt van de automaten, maar het kost wel tijd en geld om de automaten te onderhouden.

Hoe pint u bij een automaat?

Uw pinpas steekt u in de kaartlezer, daarna vult u uw pincode in. Zorg ten alle tijden dat u zo staat dat een ander niet zomaar uw pincode kan afkijken. Daarna kunt u aangeven welk bedrag u wilt opnemen, bij grotere bedragen krijgt u ook nog de mogelijkheid om te kiezen welke briefjes u wilt ontvangen. Als u gekozen heeft komt het geld uit de automaat en kunt u nog kiezen of u de bon wel of niet wilt hebben. Daarna kunt u de pinpas weer uit de automaat nemen.

Opnemen in het buitenland

Binnen Europa betaald u niks extra om te pinnen u heeft er alleen een wereldkaart voor nodig. U dient wel te pinnen bij een pinautomaat met het Maestrocard logo wellicht dat u pas het namelijk niet bij elke geldautomaat doet. Als u buiten Europa wilt pinnen waar betaald word met een andere munteenheid dan betaald u koerstoeslag. Dit betekend dat er nog een bepaald percentage bovenop de wisselkoers komt. In bepaalde landen zult u de kaart in een automaat moeten steken in plaats van dat u de strip erdoor schuift. Als dit het geval is kunt u het beste even navragen bij de bank of uw kaart beschikt over de juiste chip.

Internet bankieren

Anno 2019 kunt u bij elke bank in Nederland gebruik maken van internet bankieren. U kunt hiervoor bij de bank een apparaatje kopen of aanvragen via internet waar u de pas in kunt steken. U dient de instructie zowel van de website van de bank op te volgen evenals van het apparaatje en zo komt u bij uw gegevens. U kunt hier alle bij- en afschrijvingen zien en geld overschrijven. Zo kunt u makkelijk vanachter de computer uw rekeningen betalen en overzicht houden.

Contactloos betalen

Anno 2019 kunt u met de meeste bankpassen contactloos betalen. U kunt de pinpas aan de zijkant of bovenop het pinapparaat bij de kassa houden en zo betaalt u snel en zonder uw pincode in te voeren. U kunt afhankelijk van uw bank 25 tot 50 euro contactloos pinnen, als het bedrag hoger is kunt u nog steeds uw pas aan de zijkant van het apparaat houden, maar moet u wel nog uw pincode invoeren. Ook als u bij één winkel 40 euro contactloos betaalt en bij de volgende 20 euro zal het contactloos betalen niet mogelijk zijn. Als u meer dan 50 euro op een dag heeft contactloos heeft betaalt moet u bij alle volgende transacties uw pincode invoeren.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om veilig te pinnen in het buitenlandTips om veilig te pinnen in het buitenlandOok in het buitenland is het vaak onhandig en onverstandig om veel geld op zak te hebben. Gelukkig bieden de meeste land…
Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?Velen hebben het al meegemaakt: je staat bij de geldautomaat en je hebt je bankpas ingevoerd om geld op te nemen. Opeens…
Wat doen als geld pinnen niet meer lukt?Wat doen als geld pinnen niet meer lukt?Als houder van een bankpas maakt u ongetwijfeld wel eens mee dat geld pinnen niet meer lukt door een storing bij de bank…
Letselschade: inschakelen van een advocaatLetselschade: inschakelen van een advocaatSteeds meer Nederlanders schakelen een letselschadeadvocaat in. Dat doen zij omdat ze hopen op een hogere vergoeding wan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • www.abn.nl
  • www.rabobank.nl
  • https://blog.spaarrente.nl/hoeveel-kan-ik-
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chipknip
  • https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190874/Steeds-meer-pinautomaten-verdwijnen-maar-waarom
  • https://www.pin.nl/consument/contactloos-betalen-met-betaalpas-of-mobiele-telefoon/hoe-werkt-contactloos-betalen-met-een-betaalpas/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 17-04-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.