Geld verdienen met uitlenen

Geld verdienen met uitlenen Crowdfunding of peer to peer lenen is nog een redelijk nieuwe begrip, maar toch zien we al steeds meer websites waarop dit mogelijk is. Met crowdfunding leent de ene persoon iets uit aan de ander. Dit kan gaan om bepaalde producten, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker geld uitgeleend. Het bedrag dat iemand wil lenen wordt dan over meerdere personen verdeeld, zodat de risico’s kleiner zijn voor de personen die hun geld uitlenen. Het is mogelijk om geld te verdienen met uitlenen.

Hoe kunt u geld verdienen met uitlenen?

Met uitlenen kunt u geld verdienen als u rente vraagt over het uitgeleende geld. De meeste mensen die geld uitlenen aan anderen vragen hier rond de 9% rente over. Dit is vele malen hoger dan het rentepercentage van een spaarrekening. Veel mensen kiezen er dan ook voor om geld uit te lenen in plaats van het op een bankrekening te zetten.

Als u geld wilt uitlenen, kunt u natuurlijk zelf op zoek gaan naar mensen die geld willen lenen. Het is echter veel gemakkelijk om geld uit te lenen via een crowdfund site. Op deze websites worden mensen die geld willen uitlenen en geld willen lenen bij elkaar gebracht. Vaak kunt u zelf een advertentie plaatsen, maar u kunt ook reageren op advertenties van personen die geld willen lenen. Via een crowdfund site kunt u gemakkelijk in contact komen met mensen die geld willen lenen en deze personen worden vaak ook nog gescreend door het crowdfund bedrijf. Het risico dat u loopt is dan vaak ook een stuk lager.

Waarom zou men lenen bij u en niet bij een bank?

Over het algemeen hebben mensen meer vertrouwen in een bank dan in een particulier. Toch zijn er genoeg mensen die ervoor kiezen om via een andere persoon te lenen. De reden hiervoor is dat het voor hen stukken goedkoper is. Bij de bank moeten ze namelijk meestal een veel hogere rente betalen. Dit kom doordat de onkosten van een bank veel hoger liggen en doordat banken gebruikmaken van tussenpersonen. Het lenen van een andere persoon gaat gemakkelijk en snel via internet en er is geen sprake van tussenpersonen. Hierdoor hoeft u eigenlijk geen onkosten te maken en kunt u een lagere rente bieden dan een bank.

Hoeveel rente krijgt u op leningen?

De rente die u ontvangt op de leningen hangt vaak van uzelf af. In de meeste gevallen kunt u namelijk zelf bepalen hoe hoog de rente wordt. De meeste mensen die geld uitlenen vragen rond de 9% rente. Wij raden u aan om ook rond dit percentage aan rente te vragen, aangezien u dan kunt concurreren met andere personen die geld uitlenen. Als u meer gaat vragen, is de kans groot dat mensen bij andere personen gaan lenen.

Er zijn ook crowdfund sites die voor u bepalen welke rente u mag vragen. De hoogte van de rente hangt vaak af van het risico dat u loopt. Als u veel risico loopt, kunt u namelijk een hogere rente vragen. Meestal ligt het rentepercentage dat u mag vragen tussen de 4% en de 11%.

Wie kan er allemaal geld uitlenen?

Iedereen kan geld verdienen met uitlenen. Als iemand vanuit zijn of haar privé-vermogen geld leent aan een ander persoon, gelden hier geen strikte voorwaarden voor. Daarom is het voor de persoon die het geld leent vaak ook moeilijk om de uitlener blindelings te vertrouwen. Meestal zullen personen die geld lenen dan ook goed letten op de voorwaarden van de lening.

Welke risico’s zijn eraan verbonden?

Er zijn natuurlijk risico’s verbonden aan het lenen van geld aan iemand die u eigenlijk helemaal niet kent. Zo kan het zijn dat de andere partij het geld (of een deel hiervan) niet terugbetaalt. Ook zou deze persoon kunnen zeggen dat er nooit iets over een looptijd of een rente is afgesproken, waardoor het geld later pas wordt terugbetaald of de andere partij geen rente wil betalen.

De risico’s kunt u zoveel mogelijk inperken door een contract op te stellen. Hierin kunt u het te lenen bedrag, de looptijd en de hoogte van de rente vermelden. Op deze manier zijn alle voorwaarden voor beide partijen helemaal duidelijk en kunnen hierover later geen discussies ontstaan. Als het geld niet wordt terugbetaald, heeft de uitlener ook een bewijs dat hij of zij daadwerkelijk het geld heeft uitgeleend. Met een contract loopt de uitlener slechts een heel klein risico dat het geld niet wordt terugbetaald.

Vergelijk crowdfund sites

Er zijn diverse crowdfund sites waarbij u zich zou kunnen aanmelden. De ene website is een stuk professioneler dan de andere. Hieronder vindt u informatie over een aantal crowdfund sites, zodat u ze met elkaar kunt vergelijken.

Geldvoorelkaar

Bij Geldvoorelkaar krijgt u precies te zien wat er met uw geld gebeurd. De rentepercentages die uitleners op deze website kunnen vragen, kunnen variëren tussen de 4% en de 11% en hangen af van de hoogte van het risico. Aan de hand hiervan krijgt een lening een bepaalde classificatie. Met geld uitlenen via Geldvoorelkaar loopt u slechts een heel klein risico, aangezien alle projecten worden gescreend, leningen met een te hoog risico niet worden geplaatst en de uitval tot nu toe 0% is.

EasyFunding

EasyFunding is een crowdfund site waar zowel particulieren als ondernemers geld kunnen lenen of uitlenen. Leners en uitleners kunnen advertenties plaatsen waarin ze kunnen vermelden om welk bedrag, welke looptijd en welk rentepercentage het gaat en voor welk doel de lener het geld wil gebruiken.

CrowdAboutNow

CrowdAboutNow richt zich vooral op startende en ervaren ondernemers met een nieuw plan voor ogen. In de advertenties kunnen de ondernemers die geld willen lenen duidelijk aangeven hoeveel ze in totaal nodig hebben en hoeveel rente ze hiervoor willen betalen. CrowdAboutNow zorgt ervoor dat er bij deze advertenties wordt vermeld hoeveel investeerders de ondernemers hebben en hoeveel geld ze al hebben geleend voor hun project.

Symbid

Symbid richt zich voornamelijk op start-ups en initiatieven van MKB. In de advertenties kunnen ondernemers enige informatie over hun bedrijf geven, aangeven hoeveel geld ze in totaal nodig hebben en wat de deadline is om het geld bij elkaar te krijgen. Symbid laat zien hoeveel mensen al hebben geïnvesteerd in het project en hoeveel geld er is geïnvesteerd.

Share2start

Share2start richt zich vooral op duurzame innovaties. In de advertenties kunnen ondernemers hun doel beschrijven, aangeven wanneer de deadline is en hoeveel geld ze in totaal nodig hebben. Share2start vermeldt bij de advertenties hoeveel geld er al is opgehaald.

Wekomenerwel

Wekomenerwel is een organisatie die zich richt op ondernemers. De ondernemers die zich bij hen aanmelden worden door hen gecoacht. In de advertenties kunnen ondernemers beschrijven hoeveel geld ze in totaal nodig hebben en ze kunnen informatie over hun doel geven. Wekomenerwel laat zien hoeveel geld er al is opgehaald en hoeveel mensen er in het project hebben geïnvesteerd.

Adfunding

Adfunding is een organisatie die zich voornamelijk richt op studentondernemers. Naast het in contact brengen met investeerders richt het bedrijf zich ook op kennis- en netwerkdeling. Ondernemers en investeerders die met elkaar in contact komen kunnen kennis over het bedrijfsleven met elkaar uitwisselen.

Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd richt zich vooral op startende ondernemers en personen die bepaalde idealen willen realiseren. In de advertenties kunnen ondernemers hun project beschrijven en vermelden hoeveel geld ze in totaal nodig hebben en wat de deadline is. Oneplanetcrowd laat bij de advertenties zijn hoeveel geld er al is opgehaald en hoeveel mensen in het project hebben geïnvesteerd.
© 2014 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen in de familieLenen in de familieGeld lenen bij familie en vrienden is de goedkoopste manier van lenen. Deze manier heeft echter grote nadelen.
Rijke mensen sparen niet, ze lenenRijke mensen sparen niet, ze lenenVan bijdragen op internet over manieren om uit de schulden te raken, wordt een mens niet echt vrolijk. Beter kan men op…
Hoeveel risico loop je bij particulier geld uitlenen?Hoeveel risico loop je bij particulier geld uitlenen?Je hebt in je leven hard gewerkt voor je centen en het staat mooi geparkeerd op je spaarrekening. Wat nu als een bekende…
Geld uitlenen aan vrienden of familieGeld uitlenen aan vrienden of familieWanneer een van je vrienden of familieleden geld nodig heeft, is het makkelijk om te zeggen dat je het wel wilt uitlenen…

Munten door de eeuwen heenMunten door de eeuwen heenNaast papieren geld maken we in het betalingsverkeer ook gebruik van munten voor zover we niet pinnen of internetbankier…
Historisch lage rente verklaardmijn kijk opHistorisch lage rente verklaardInteressante discussie op RTL Zakelijk over de historisch lage rente en de mogelijke relatie met zaken als lage economis…
Rowanblom (26 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.