Shoppen is leuk voor uzelf, maar funest voor krappe beurzen

Shoppen is leuk voor uzelf, maar funest voor krappe beurzen Shoppen betekent: gezellig winkelen om te kijken en/of te kopen. Daarbij gaat het dan niet om het kopen van de noodzakelijke levensmiddelen in supermarkten maar om het gezellig winkelen, liefst met het gezin, wat vrienden of vriendinnen in winkelcentra, waar ook genoeg mensen naar toe komen. Een kopje koffie, een drankje en ergens een kleinigheid eten, zoals een snack of een frietje, zijn zo van die aardigheden die een middagje samen shoppen extra gezellig maken. Daar is allemaal niets mis mee, maar vaak gaan shoppen kost nu eenmaal ongemerkt geld en niet iedereen kan zorgeloos gaan shoppen. Wat er mogelijk is, hangt meestal van het maandinkomen af. Voor mensen met een kleine beurs kan shoppen heel gevaarlijk zijn.

Shoppen betekent vaak meer uitgeven dan voorzien was

Wie gewoon een middagje gaat shoppen, zonder van tevoren een doel vastgesteld te hebben, loopt altijd wel tegen iets aan dat leuk, grappig, of “toch nodig” is. Vaak zijn het dingen die niet veel geld kosten, maar een paar van die dingen kunnen dan ongemerkt toch in de papieren lopen. Voor mensen met veel geld is dat meestal geen drama, maar voor veel mensen kan het echt heel moeilijk zijn. Niet iedereen kan gemakkelijk weerstand bieden aan de reclames en de vaak mooie producten die in de winkel te koop zijn.

Betalen met echt geld geeft meer inzicht

Wie daadwerkelijk vanuit de beurs betaalt ziet op een bepaald moment de bodem daarvan en weet dan dat er al genoeg uitgegeven is. Vooral de kleine bedragen zijn bedrieglijk. U onthoudt ze minder goed dan de grote bedragen, maar ook die kleine bedragen maken de beurs leeg. Het gebruik van de pinpas is natuurlijk gemakkelijk, maar het is moeilijk om in de gaten te houden wat er allemaal al uitgegeven is.

De pinpas is niet bij te houden

Vooral mensen die ook kleine bedragen met de pinpas betalen, houden niet altijd goed bij hoeveel er opgeteld, na een leuke middag, van de bankrekening af gegaan is. De kleine bedragen worden al snel vergeten. Uitkomen met het inkomen wordt dan al heel lastig. Aan het einde van de maand is er dan soms zelfs niet genoeg geld meer over om goede en waardevolle voedingsmiddelen te kopen. In dat geval is het verstandig om daar maatregelen tegen te nemen..

Shoppen om voordeeltjes binnen te halen

Het is dan ook de kunst om met het besteedbare budget in het achterhoofd op stap te gaan en zich niet teveel te laten leiden door het geluksgevoel van een aankoop. Dat geluksgevoel duurt immers meestal niet erg lang, terwijl een tekort op de bank aan het einde van de maand kan zorgen voor veel ongemak en diverse slapeloze nachten. Dat zijn die korte geluksmomenten op den duur niet waard.

Leuk winkelen kan ook met krappe beurzen

Een krappe beurs betekent echter niet dat u helemaal niet meer kunt gaan shoppen. Dat kan evengoed, maar maak er dan wel een sport van om binnen het budget te zorgen voor de noodzakelijke aankopen en daar dan nog iets op over te houden voor een leuke kleinigheid voor uzelf, een kop koffie, een drankje of iets anders, waar u uw zinnen op gezet hebt.

Op uw beurs passen bij het kopen op braderieën en rommelmarkten

Shoppen is immers niet verkeerd, zolang u een oogje op uw beurs houdt. Een euro is snel uitgegeven, maar ook weer snel vergeten en voor u het weet bent u meer kwijt dan u van tevoren gedacht had.

Denk goed na bij elke uitgave

Er zijn vrouwen die op een braderie of rommelmarkt tweedehands het een na het andere merkjurkje of broekje voor hun kind kopen en naderhand merken dat hun kind gewoon teveel kleren heeft en eruit groeit voordat het allemaal gedragen is. Dan is goedkoop duurkoop en is het besparende effect nihil of u bent zelfs duurder uit dan wanneer u slechts de nodige kleertjes nieuw in een gewone winkel gekocht had.

Samen gaan shoppen is gezellig, maar kan voor uzelf funest zijn

Samen met vriendinnen shoppen is natuurlijk veel gezelliger dan in uw eentje, maar het kost ook vaak meer geld, dan wanneer u alleen op stap gaat. Samen ziet u immers meer en men wijst elkaar op leuke dingen, koopjes, enzovoort, waardoor er een grotere behoefte tot kopen ontstaat. Een aankoop is dan snel geregeld en aan het einde van de middag bent u meer geld kwijt, dan u van tevoren had willen uitgeven.

Aankopen op aanraden van anderen

Wat de een koopt, zet de ander aan tot verder zoeken en het risico is niet ondenkbaar dat u thuiskomt met spullen, die u normaal gesproken helemaal niet gekocht zou hebben. Wie zich van dat gevaar bewust is, zal minder snel in een dergelijke val terecht komen.

Economisch shoppen

Om economisch te shoppen kunt u bijvoorbeeld thuis een lijstje maken van de kleding, de huishoudelijke kleinigheden, de schoenen of de spullen voor de vakantie die u nodig hebt en daarbij een bedrag vaststellen dat u eraan wilt of kunt besteden. Het werkt net als het gewone boodschappenlijstje voor de supermarkt. Wat niet op het lijstje staat, neemt u niet mee, ook al ziet u dingen liggen die u in de toekomst misschien wel eens zou kunnen gebruiken en nu in de aanbieding liggen.

Aanbiedingen goed bekijken voordat u iets gaat kopen

Zoek van tevoren uit welke winkels aanbiedingen kunnen hebben in de onderwerpen die op het lijstje staan. Ga ook eens naar de markt en kijk of u daar beter of goedkoper terecht kunt. Focus op de benodigdheden en niet op schreeuwende aanbiedingen van dingen die u leuk vindt, want winkels en markten halen alle verkooptrucs uit de kast om u tot kopen te verleiden. Misschien vindt u het shoppen op die manier iets minder leuk, maar u houdt er aan het einde van de maand tenminste geen financiële kater aan over.

Mannen en winkelen

Er shoppen meer vrouwen dan mannen. Vrouwen gaan nu eenmaal vaak graag samen op stap en vinden het leuk om tijdens het shoppen met elkaar over allerlei zaken te praten. Mannen gaan meestal alleen winkelen als ze iets nodig hebben en het doelloos zoeken, passen, bekijken en beoordelen is voor de meeste mannen zelfs een gruwel.

Mannen vinden drukke winkelcentra vaak niet leuk

Bij het woord “shoppen” denkt men meestal aan het winkelen in binnensteden en winkelcentra. In elk geval aan plaatsen waar een gezellige drukte heerst. De meeste mannen hebben daar niet altijd behoefte aan en laten hun vrouw liever met dochters, zussen, of vriendinnen op pad gaan.

Shoppen met verstand

Shoppen is leuk, maar doe het met verstand, zodat u er plezier aan blijft houden en het niet kan zorgen voor problemen op de bankrekening. Houd goed bij wat en hoeveel u uitgeeft. Zo kunt u aan het einde van de maand niet onverwacht voor negatieve verrassingen komen te staan.
© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoog inkomen, hoge lastenHoog inkomen, hoge lastenMensen met een hoog inkomen, hebben ook hoge maandlasten. Wij hebben namelijk de gewoonte om onze maandlasten te verhoge…
Modaal inkomen tussen wal en schip?Modaal inkomen tussen wal en schip?Het modaal inkomen is bij benadering het gemiddelde inkomen van Nederland. De gezinnen die rond moeten komen van een der…

Storing bij de bankStoring bij de bankStoringen bij de bank zijn schering en inslag. Erg vervelend is het als de geldautomaten buiten gebruik zijn, maar meest…
Fraude met valse verkeersboetesFraude met valse verkeersboetesIn 2014 werd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bij justitie aangifte gedaan van fraude met valse verkeer…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.