Tijd is geld, iedereen rijk!
Rijk worden, rijk zijn én rijk blijven, heeft met diverse zaken te maken. "Meer geld verdienen", "hoe word ik rijk", "sparen en beleggen",... zijn termen die wereldwijd dagelijks miljoenen keren worden ingetikt in allerlei online zoekmachines om toch maar die ene gouden tip te vinden waardoor men op een zo een kort mogelijke tijd financieel onafhankelijk kan worden. Maar bestaat dat wel, die Amerikaanse droom, dat iedereen rijk kan worden als men maar blijft geloven in zichzelf? Laat ons starten met wat basiskennis over geldzaken die iedereen al een stapje dichter kan brengen bij zijn financiële doelstelling.
Ken jezelf
Iedereen heeft een andere kijk op zijn persoonlijke financiële doelstellingen. De ene wil zo rijk zijn dat hij zich een villa en een droomauto kan veroorloven, iemand anders zou tevreden zijn dat hij geen drie ploegen meer moet werken, waardoor hij meer tijd kan doorbrengen met zijn gezin en toch nog op een welverdiende vakantie kan vertrekken. Zet je aan tafel met een wit blad papier en schrijf al je bezittingen op die je nu reeds bezit (alle activa en passiva, zie later) en waar je jezelf graag zou zien binnen 10 jaar. Zou je graag groter wonen of is het wel nodig om zo groot te wonen, want die tuin vergt toch wel veel werk en je wordt er ook niet jonger op? Heb je genoeg spaarcenten om de kinderen verder te laten studeren? Wil je wel eens een all-in vakantie in plaats van de plaatselijke camping?
Stel jezelf in vraag
Stel jezelf de vraag waarom je je zo laat opjagen door de consumptiemaatschappij en maak voor jezelf uit wat "rijk zijn" voor jou zou betekenen. "Plan je toekomst, want daar breng je de rest van je leven door" (Henry Ford).
Besef ten volle dat rijk worden niet vanzelf gaat. De procentuele kans om de hoofdprijs van de nationale loterij te winnen is 0,0000123%, de kans dat je deze niet wint is 99,999987%. Zelfs alle lagere rangen samen geteld en de kans om het laagste bedrag te winnen is slechts 3,937% of 96,063% zekerheid om alles te verliezen.
Start dus met een grondige analyse van je persoonlijke situatie en bedenk dat tijd wel degelijk gelijk staat aan geld. Als je ergens tijd in investeert is het definitief weg, maar wat heeft het je opgebracht op korte, maar zeker ook op lange termijn?
Zoek maar eens een bijverdienste via het internet die niet te maken heeft met gokken of het moeten aankopen van software vooraleer je van start kunt gaan. Simpel gezegd: geld geven om geld te kunnen verdienen en een vermelding van hoeveel je zou verdienen, is bijna altijd een geraffineerde manier van bedrog en eens ze je gegevens hebben, zal het je alleen maar tijd kosten om alle spam uit je mailbox te verwijderen.
Geld maakt geld is een groot cliché dat wel heel wat waarheid bevat en daar schuilt net de kracht van geld en wat het voor jou kan betekenen.
Leer beleefd "nee" zeggen
Na de financiële en persoonlijke analyse moet je voor jezelf uitmaken om wat egoïstischer te worden en duidelijk je prioriteiten te visualiseren. Maak tijd voor al wat je dierbaar is, maar leer ook om beleefd "nee" te zeggen. Als je merkt dat je het regelmatig lastig vindt om nee te zeggen terwijl het eigenlijk nodig is om dat te doen, dan wordt het tijd om beter op te komen voor jezelf.
Zoek uit wat je het liefste zou doen in het leven en maak tijd voor jouw prioriteiten. Zorg ervoor dat je wordt betaald voor iets dat je graag doet en maak je doelen bereikbaar. Verwacht niet dat alles vanaf dag één gaat veranderen, maar laat je directe omgeving weten wat je plannen zijn en voor je het weet ben je in groep voor jou (en misschien ook hun) nieuwe doelstellingen tijd aan het spenderen die resultaten oplevert waardoor de eerste stappen zijn gezet.
Het 80/20 principe
Het Pareto-principe is heel eenvoudig, maar toch zeer belangrijk. Het is vernoemd naar de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die, in 1906, constateerde dat 80% van de grond in Italië eigendom was van 20% van de bevolking. Het meest belangrijke aan deze bevinding was dat deze 80/20 verdeling zeer regelmatig voorkomt in het alledaagse leven. Bijvoorbeeld, in het algemeen, realiseert 20% van de klanten van een winkel 80% van de omzet. Cijfers bewijzen dat 20% van de automobilisten verantwoordelijk is voor 80% van de ongevallen.
Ergens tijdens ons leven hebben de meesten van ons geleerd om voldoening en geluk te associëren met het aantal bestede uren aan het pad ernaar toe; aan de gedachte dat hoe meer uren men er aan spendeert, hoe beter en groter de voldoening.
Dit heeft velen van ons geleid naar dagen van doelloos werken, alleen maar om te zeggen dat er alweer een dag nuttig is verlopen. Dit is echter niet het doel. Het doel is gelukkig worden, efficiënt en effectief werken en meer dan iets anders, van het leven te genieten. Geluk is een dagelijkse recht en iedereen zou eens moeten stilstaan bij zijn situatie en bekijken wat je kan verbeteren.
Deze 80/20 regel is een ongelofelijke tool voor je persoonlijke financiële groei. Als je kunt uitzoeken welke 20% van je tijd 80% van je resultaten realiseert, kun je meer tijd aan deze 20% besteden en minder aan die activiteiten die minder of zelfs niets opleveren. De factor tijd is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Iets bereiken, kost tijd. Spendeer daarom elke minuut van de dag nuttig en beschouw hem niet als vanzelfsprekend, maar als een waardevol goed. Weet dat iedere minuut die je besteedt aan planning, je tien minuten uitspaart bij de uitvoering. Bereid je voor.
Leef onder je stand
Wat is rijkdom?
Rijkdom is wat je kan verkrijgen en sparen. Als je de opbrengsten van je arbeid en je inkomen jaarlijks meteen weer uitgeeft, zal je niet rijker worden. Stop met het uitgeven van gratis geld. Gratis geld is geld dat je niet uitgeeft door bijvoorbeeld bij het zoeken naar de beste hypotheeklening niet één of twee, maar alle banken uit je buurt te bezoeken en tegen elkaar uit te spelen. Duizend euro rente minder op 20 jaar is duizend euro meer dat geld kan opbrengen in plaats van dat je ze nooit zult hebben. De echte kunst is om met weinig geld veel te doen. Vraag je bij elke aankoop af of het product of de dienst zijn geld wel waard is. Zoek naar goedkopere oplossingen voor dezelfde kwaliteit op tweedehands websites en markten, probeer steeds korting te verkrijgen, verslijt je wagen, je televisie, je pc en smartphone.
Wie één of meerdere kredietkaarten heeft, komt vaker in de verleiding deze te gebruiken dan iemand die er geen heeft en enkel uitgeeft wat die op de rekening heeft staan. Een kredietkaart kost geld en is binnen de Maestro-zone waar men bijna overal met de gewone bankkaart kan betalen, eigenlijk meer verleiding dan een kostenbesparend iets. Bestudeer eens de uitgaven die u doet met uw kredietkaart en vraag u telkens af of u dit niet op een andere, goedkopere, manier had kunnen betalen en of deze uitgave in feite geen overbodige luxe was?
Activa en passiva
Leer het verschil tussen activa en passiva. Activa brengen geld op, passiva kosten geld. Wil je rijk worden, dan moet je je leven wijden aan het verwerven van activa. Vergeet hierbij niet dat je eigen woning ook een passiva-post is: een eigen huis is een goede investering, maar het mag geen duur huis zijn. Leef onder je stand, want leningen voor 100% of zelfs meer als je ook voor de kosten van de fiscus en de notaris moet gaan lenen, zijn geen goed idee.
Hardwerkende mensen trouwen, krijgen kinderen, kopen een huis, een auto, nieuwe meubelen en krijgen een gratis kredietkaart die ze meer gebruiken dan hun lief is. Plots staat de kolom met hun passiva vol met schulden. Het eerste wat je moet doen wanneer je uitgaven sneller stijgen of groter zijn dan je inkomen, is stoppen met graven!
Concentreer je dus op het zo laag mogelijk houden van je lasten en uitgaven. Wees hierbij zeer consequent. Als je huis waar je nu woont, je teveel kost naargelang je inkomen, maak dan de balans op wat iets kleiner wonen zou kunnen opleveren en verkoop je huis voor een hoog genoeg bedrag zodat je activa-kolom ook daar de vruchten van plukt. Probeer eerst zelf en schakel geen tussenpersonen in, want ook zij moeten worden betaald. Informeer jezelf via het internet of vrienden en familie die reeds hetzelfde hebben gedaan en ga gerust langs bij een notaris voor meer informatie.
Vergeet ook de waardestijging van je huis niet voor je pensioen. Denk op lange termijn en bereken eens wat je later gaat nodig hebben om je huidige levensstandaard te kunnen behouden.
Sparen maakt rijk
Beheer je inkomen, maar ook je uitgaven
"Rijk word je niet door wat je verdient, maar door wat je niet uitgeeft" (Henry Ford)
Denk er maar eens over na; als je elke dag zou kunnen sparen, hoeveel zou je dan niet hebben over 1 maand, 1 jaar, 10 jaar?
Een van de geheimen om rijk(er) te worden is systematisch sparen. Met andere woorden, probeer om elke maand iets opzij te zetten en doe dit in het begin van de maand; zo ben je minder snel geneigd om het uit te geven. Maak ook hier de balans op tussen jouw actieve en passieve rekening. Is het echt nodig om meer op je actieve rekening te hebben staan dan nodig? Je weet toch perfect wanneer je een grotere aankoop gaat doen en door er je tijd voor te nemen, weet je ook perfect hoeveel het je precies gaat kosten. Mensen zijn geneigd om, hoe hoog hun inkomen ook is, steeds dat bedrag, en zelfs iets meer, uit te geven. Je inkomen is dus steeds te weinig. Spaar dus niet wat er overblijft aan het einde van de maand, maar leg je reserve meteen opzij bij het begin van de maand.
Open een spaarrekening waarop je de eerste dag van de maand ongeveer 10% van je nettoloon overschrijft of alles boven het noodzakelijke bedrag dat je maandelijks nodig hebt om te voorzien in je levensbehoeften. Leef op 90% van je inkomen in plaats van op 110%. Hoe vroeger je start met het opzijzetten van geld, hoe sneller en langer het intresten zal opbrengen. Hou hier ook je doelstellingen van je analyse in het achterhoofd. Hoe rijk wil je worden, maar zorg ervoor dat je eigen dagelijkse geluk niet in het gedrang komt. Wees gewoon voorbereid op moeilijkere tijden en leg de nodige reserves aan.
Wees gelukkig
Financiële vrijheid bestaat uit drie componenten: spaartegoeden, verzekeringen en beleggingen. Zorg voor spaargeld, zodat je beschermd bent tegen onverwachte gebeurtenissen zoals jobverlies, ziekte,... Verzeker je tegen alles wat je niet zelf kunt betalen wanneer nodig. Bekijk eens al je verzekeringen en de bedragen waar je voor bent verzekerd. Zijn ze nog voldoende hoog? Ben je niet dubbel verzekerd, zoals bijvoorbeeld aparte hospitalisatieverzekeringen terwijl je al lang bent getrouwd of goedkopere alternatieven hebt via het werk? Is die omniumverzekering nog nodig voor de waarde van 5 jaar oude wagen?
Bouw aan een belegging die je op latere leeftijd geld kan opbrengen. Pensioensparen, een garage bouwen die je kunt verhuren, opbrengstappartement kopen,... Met de huidige lage rentevoeten is iedereen op zoek naar alternatieven. Bezint eer je begint en denk eraan dat tijd geld is en het geen extra last mag zijn op je geluk.
Geld is niet zaligmakend, het mag geen obsessie worden, want dat werkt contraproductief. Geld is niet de oplossing voor al je problemen. Het zal je niet gelukkiger, dunner, mooier of gezonder maken.
Geld hebben maakt gelukkig, geld willen maakt ongelukkig.