Moolah: betaalautomaten voor handelaars voor digitale munten

Moolah: betaalautomaten voor handelaars voor digitale munten Het bedrijf Moolah bouwt in het voorjaar van 2014 prototypes van een nieuw soort betaalautomaat. De machines aanvaarden verschillende soorten cryptocoins op verschillende manieren. Ze maken het mogelijk om makkelijk met digitale munten (coins of cryptocurrencies genoemd) te betalen bij (offline-) handelaars.

Bitcoin, Dogecoin en Litecoin betaalautomaat

Betaalautomaten voor bitcoin zijn al eerder gebouwd. Dit zou echter de eerste automaat zijn waar je met verschillende cryptomunten kan betalen, op verschillende manieren. Eerst was de bouw van dertig prototypes gepland, maar wegens grote belangstelling hebben de makers dat verhoogd naar vijftig prototypes. De prototypes zijn normaal klaar en geleverd in maart of april 2014. Elk prototype kost zo'n $550,- (enkel te betalen in BTC, DOGE of LTC, de makers aanvaarden geen USD, EUR, GBP). Het commercieel eindproduct dat de makers snel op de markt hopen te brengen zou zo'n $750,- gaan kosten.

De betaalautomaat is gebaseerd op de Raspberry Pi, een open-source hardware platform waar ontwikkelaars allerlei modules aan kunnen koppelen. De Raspberry Pi en het soortgelijke Arduino worden, behalve binnenkort in nieuwe betaalautomaten, ook veel gebruikt als centrale onboardcomputer in robots, vanwege de lage prijs, makkelijke toegankelijkheid en het gebruiksgemak voor hardware-ontwikkelaars en ingenieurs.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren mogelijk om bij de automaat met je coins of gewoon geld te betalen, via verschillende modules. Sommige modules zijn standaard, andere optioneel.

Near Field Communication (NFC)

We gebruiken allemaal al regelmatig NFC-kaarten. Dit zijn kaarten (de grootte van een bankkaart, maar zonder zichtbare chip erop) waarmee je informatie kan uitwisselen met een NFC-ontvanger. Ook geëncrypteerde financiële transacties in cryptocurrencies kunnen via NFC-technologie uitgewisseld worden. Steeds meer smartphones ondersteunen NFC, waarmee de hoop plastiek kaarten in de portefeuille binnenkort kleiner zal gaan worden. De betaler gebruikt de eigen smartphone om de betaling te controleren en te bevestigen bij de betaalautomaat.

Camera en QR-code

Smartphonegebruikers met een toestel dat NFC niet ondersteunt, kunnen gebruik maken van hun camera en scherm om te betalen. In de machine is ook een camera ingebouwd, geprogrammeerd om QR-codes te scannen. In QR-codes kan allerlei informatie bewaard worden. Er zijn al veel bedrijven die QR-codes gebruiken als geavanceerde streepjescode of om promotie te maken. In een QR-code kan je echter ook genoeg informatie kwijt om een sterk geëncrypteerde wallet van een digitale munt te bewaren. De QR-code kan ter plekke gegenereerd worden door de smartphone van de betaler. De code wordt gevormd naargelang het ingegeven bedrag en wordt door de betaler bevestigd via een beveiligingscode, een patroon of een vingerafdrukscanner. De smartphone kan zelf een wallet hebben of in verbinding staan met een onlinewallet (het eerste is veiliger).

Offline wallet printer

Met de printer kunnen offlinewallets worden afgedrukt, met een QR-code, een vervaldatum en andere verificatie erop. De portefeuille wordt afgedrukt zodat die niet verbonden is met het internet en daarom een minder makkelijk doelwit wordt voor hackers. Via een QR-code op de afgedrukte wallet kan je die weer digitaal bewaren of er een back-up van maken op een USB-stick of SD-kaart.

Inloggen op een onlinewallet

De betaalautomaten zijn verbonden met het internet. Handelaars kunnen hun onlinewallet, bij Moolah zelf of een ander onlinewallet bedrijf, verbinden aan de machine. Zo kunnen de betalingen in Bitcoin, Dogecoin of Litecoin meteen op de Bitcoin, Dogecoin of Litecoin wallet van de handelaars komen. Zo kunnen transacties geverifieerd worden in het netwerk van de digitale munt. Door een klant te laten inloggen kan dit ook gebruikt worden om de betrouwbaarheid of identiteit van een klant na te gaan.

Met gewoon geld betalen

In de automaat zit ook een module die bankbriefjes in verschillende munteenheden, zoals euro, Amerikaanse dollar en Britse pond, kan verifiëren op echtheid en bewaren. De bankbriefjes in reguliere munteenheden (Euro) zijn voor de handelaar, Moolah zelf aanvaard geen regulier geld, enkel digitale munten. De hele betaalautomaat zit in een beveiligde case die op slot zit (zoals dat bijvoorbeeld bij drankautomaten ook het geval is).

Bankkaart (Gepland in latere versies)

In een verdere toekomst wil Moolah het ook mogelijk maken om te betalen met gewone bankkaarten, maar die optie werd nog niet ingebouwd in de eerste prototypes die Moolah nu gaat produceren.

Fiscale en juridische schemerzone

De technologische vooruitgang gaat snel, veel sneller dan wetten geschreven en gestemd kunnen worden. Moolah is nu naar eigen zeggen gebaseerd in Zwitserland, dat bekend staat om haar bankgeheim en grote (verborgen) rekeningen van rijke mensen. Moolah claimt ongereguleerd te zijn op financieel vlak (wel qua privacywetgeving), omdat ze niet met regulier ('fiat') geld omgaan en er geen wetgeving bestaat voor cryptocurrencies. De betaalautomaten aanvaarden bijvoorbeeld wel bankbriefjes, maar die zijn voor de handelaar zelf, niet het bedrijf. Naargelang de wetgeving in Zwitserland evolueert kunnen ze mogelijk een gereguleerde financiële instelling worden..
© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn bitcoins?Wat zijn bitcoins?Bitcoin is een moderne valuta, waarmee je betaalt op internet. Sinds 2009 is het via internet mogelijk om met bitcoins t…
Retourpinnen: in de winkel geld terug via pinpasRetourpinnen: in de winkel geld terug via pinpasBij retourpinnen kun je nadat je een product hebt teruggebracht naar de winkel via een pintransactie het aankoopbedrag t…
Bitcoins minen: wat heeft u nodig?Bitcoins minen: wat heeft u nodig?De bitcoin is een nieuwe virtuele munteenheid die snel in waarde is gestegen. De munt wordt niet gemaakt door overheden…
Belastingaangifte en bitcoins 2020 en 2021Belastingaangifte en bitcoins 2020 en 2021Belasting betalen over bitcoins in 2021, 2022 en 2023? De tijd dat u voor een paar honderd euro een bitcoin (BTC) kon ko…

Vier manieren om uw pensioen aan te vullenVier manieren om uw pensioen aan te vullenSlechts weinig ondernemers en werknemers zullen het ideale pensioen van 70% van het laatst verdiende loon bereiken. In d…
Waarom bitcoins en andere cryptocoins zo controversieel zijnVolgens de Britse krant The Telegraph is Bitcoin zowat de 'gevaarlijkste' munt ter wereld. Ze lijstten enkele argumenten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Satoshi, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://moolah.ch/atm
  • http://thebtcdaily.com/2014/01/moolah-a-cryptocoin-atm-for-550-that-supports-btc-doge-shipping-end-of-march/
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.