Mobiel bankieren: Voor- en nadelen

Met de grote opmars van smartphones wordt mobiel bankieren wordt steeds populairder. De manier van bankieren die een aantal jaar geleden nog als toekomst werd gezien, wordt eind 2013 al door twee derde van alle Nederlanders gebruikt. Men kan mobiel bankieren via een app van de bank op een smartphone of tablet. Deze app is beveiligd met een mobiele pincode.

Populair bij jonge en oudere bankiers

Vooral bij jongeren onder de 30 jaar is de mobiele manier om de financiën te beheren mateloos populair. In een groep van 965 Nederlanders die eind 2013 door ING ondervraagd is, geeft 30 procent aan alleen nog maar te bankieren via de app op hun smartphone of tablet. Maar liefst 75% gebruikt een app voor het regelen van hun bankzaken. Dit percentage neemt af wanneer mensen ouder worden, maar in de groep van 60 plussers bankiert toch nog zo'n 30% via een app op zijn smartphone of tablet. Dit betekent een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Even mijn saldo checken..

'Even mijn saldo checken' is een steeds vaker gehoorde uitspraak. Eind 2013 gebruikt veertig procent van de Nederlanders de mobiel bankieren app weleens in de winkel, om te checken of er wel voldoende saldo op hun rekening staat. Ruim een derde van de jongeren heeft wel eens ter plekke geld overgeboekt van de spaar- naar de betaalrekening via de app. Jongeren geven aan zo'n drie keer minder vaak rood te staan dankzij de betere controle die ze over hun bankrekening hebben nu ze mobiel bankieren.

Locaties

Waar jongeren vooral mobiel bankieren op het werk of in een winkel, doen ouderen dit met name thuis of op vakantie. Ook het regelen van bankzaken wanneer men onderweg is neemt toe in populariteit, vooral onder jongeren.

Voordelen van mobiel bankieren

 • Snel
 • Goedkoop
 • Niet locatiegebonden
 • Altijd weten hoeveel geld je hebt

Nadelen van mobiel bankieren

 • Minder functionaliteiten dan bij internetbankieren
 • Kans op misbruik
 • Bij betalingen boven een bepaald bedrag of naar een nieuw rekeningnummer is een extra device nodig om betaling te bevestigen

Kans op misbruik

Een deel van de Nederlanders geeft aan geen gebruik te maken van mobiel bankieren omdat ze bang zijn voor misbruik. Hier zit wat in. De meeste smartphones zijn niet zo uitgebreid uitgerust met antivirussoftware zoals computers. Wel zijn de meeste mobiel bankieren apps beveiligd met een persoonlijke pincode. Let op dat je je telefoon goed afschermt wanneer je deze code in een openbare ruimte gebruikt. Daarnaast is het verstandig om altijd uit te loggen na gebruik van de app en om je smartphone of tablet te vergrendelen met een pincode. Tevens wordt aangeraden geen mobiele bankzaken te doen wanneer je gebruik maakt van een open netwerk, je kunt immers niet goed nagaan hoe goed dat netwerk beveiligd is.

Extra veiligheid wordt ingebouwd doordat bij sommige betalingen, zoals een betaling van een groot bedrag of een betaling naar een nieuw rekeningnummer, de betaling geverifieerd moet worden voordat hij gedaan kan worden. Dit verifiëren gebeurt met een Random Reader (Rabobank), e.dentifier (ABN AMRO), Tan-code (ING) of een digipas (SNS Bank).

Vergeet tenslotte niet je bank te informeren wanneer je je smartphone of tablet kwijtraakt of wanneer deze gestolen wordt.
© 2013 - 2022 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…
Mobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalenMobiel bankieren en mobiel betalen is zeer eenvoudig en heeft vele voordelen. Mobiel bankieren blijft in Nederland aan p…
Rabobank, de Rabobank en tv bankierenRabobank, de Rabobank en tv bankierenDe Rabobank timmert met allerlei vormen van betalen en financieren aan de weg. Wat nog minder bekend is, is de mogelijkh…
Hoe gezinnen met jonge kinderen geld besparenHoe gezinnen met jonge kinderen geld besparenJe krijgt weliswaar geen kinderen om geld te besparen, maar tóch, kinderen zijn duur. Als kinderen zoveel kosten is het…
Bronnen en referenties
 • www.ing.nl
 • www.rabobank.nl
 • www.snsbank.nl
 • www.abn.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.