Geldtips voor vrouwen voor financiële onafhankelijkheid

Geldtips voor vrouwen voor financiële onafhankelijkheid Geld is erg belangrijk voor vrouwen. Geld geeft vrijheid; het betekent onder andere dat je leven niet door anderen wordt bepaald. Het is daarom zo treurig dat de meerderheid van de Nederlandse vrouwen onvoldoende interesse voor en kennis van geldzaken heeft. Erger nog, een groot deel van de Nederlandse vrouwen is economisch afhankelijk (van de staat of een man). Met deze geldtips krijgen vrouwen de tools in handen geven om (meer) geld te generen. Vrouwen moeten zich er niet van af maken dat zij er op vertrouwen dat hun partner hun financiële zaken wel goed voor hen zal regelen. Elke vrouw is hoe dan ook zelf verantwoordelijk voor haar eigen financiën.

Inhoud


Financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid ligt met enige inspanning in het bereik van iedere vrouw. Het is gewoonweg een kwestie van doen; onderstaande adviezen zijn hierbij behulpzaam.

De do's

Zorg voor een doel

Als je erover hebt nagedacht welke dromen je met geld in vervulling wilt laten gaan, ben je gemotiveerder om je in geldzaken te verdiepen. Je weet dan namelijk waarvoor je het allemaal doet. Een droom hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg als doel hebben dat je meer rust in je leven wilt.

Praat met je partner over geld

Ga het gesprek niet pas aan als er problemen zijn. Weet hoeveel je partner verdient. Het is tevens noodzakelijk om van je financiële huishouden op de hoogte te zijn omdat je nooit kunt weten of je partner opeens wegvalt.

Als je minder verdient, betaal dan naar verhouding ook minder voor jullie vaste lasten

Dit is niet alleen eerlijker, maar ook nodig om genoeg geld te sparen voor je financiële vrijheid.

Als je thuis blijft om voor de kinderen te zorgen, moet je partner daarvoor maandelijks salaris naar je bankrekening overmaken

Als je je partner om geld moet vragen, heb je eigenlijk geen gelijkwaardige relatie maar een ouder-kind relatie. Bovendien is het opvoeden van kinderen een verantwoordelijke baan, waar een behoorlijke financiële vergoeding tegenover moet staan. Spreek daarom met je partner een bedrag af dat hij maandelijks op je eigen bankrekening stort.

Volg de volgende spaarstrategie

  1. Open een eigen privé-rekening waar je eigen salaris op binnen komt (ook het salaris dat je partner je betaalt).
  2. Open een spaarrekening waar je automatisch minstens 10% van je inkomen op spaart.
  3. Open een "plezierrekening" waar je minstens 5% van je privé-rekening automatisch op stort, en besteed dit geld aan leuke dingen.

Los je schulden af, maak zeker geen nieuwe

Koop nooit iets voor privé-gebruik op krediet, maar gebruik het geld van je "plezierrekening" om je wensen in vervulling te laten gaan.

Maak er een gewoonte van om te sparen voor je wensen

Onderzoek ook of je meer kunt sparen, bijvoorbeeld door meer dan 10% automatisch weg te zetten of door te bezuinigen.

Bedwing je koopdrift

Een simpel trucje om minder geld uit te geven is dat je je elke keer als je iets wilt kopen afvraagt of je de aankoop echt nodig hebt om je doel te bereiken of dat je de aankoop gewoon wilt hebben. Bedenk hierbij tevens dat je een vermogen wilt opbouwen.

Leer van het koopgedrag van rijke mensen

Miljonairs besteden bijvoorbeeld ongeveer 7% van hun jaarinkomen aan een auto. Als vuistregel moet je geen auto kopen die meer kost dan twee maandsalarissen; pas als je financieel "binnen" bent kun je je een duurdere auto veroorloven.

Van iedere inkomensstijging spaar je de helft elke maand automatisch op je spaarrekening; dus naast de 10% die je al spaarde

Hiermee voorkom je dat je meer geld gaat uitgeven. In plaats daarvan zorgt iedere inkomensstijging ervoor dat je dichter bij je doel van financiële onafhankelijkheid komt.

Zelfstandige vrouwen moeten zichzelf nooit meer dan 45% van hun winst als salaris uitbetalen

De resterende 55% is nodig voor de belastingdienst, het doen van investeringen en het vergroten van het kapitaal van je bedrijf.

Een budgetplan zorgt ervoor dat je geen schulden opbouwt

Hiervoor schrijf je al je maandelijkse uitgaven op. Kwartaal-, halfjaarlijkse en jaarlijkse betalingen reken je om naar maandbedragen. Als je twee maal per jaar al je uitgaven opschrijft, zie je waar je geld naar toe gaat en kun je je uitgaven voor de toekomst beter plannen. Maak ook een post voor onvoorziene uitgaven als cadeautjes, onderhoud van je woning, vakantie, belastingen, huisdieren etc. Je kunt eventueel ook een aparte rekening openen voor onvoorziene uitgaven.

De don'ts

Sta niet borg voor je partner; teken geen kredietovereenkomst

Je loopt anders het risico dat jullie beiden ten onder gaan. Als je partner schulden heeft, is het verstandiger om hem te helpen met geld dat je kunt missen.

Vertrouw niet totaal op een man (partner, broer of goede vriend) als het om geld gaat

Zet je geld niet op een spaarrekening met weinig rente, maar verdiep je in aandelen

Als je geen tijd of zin hebt om je met beleggen bezig te houden, kun je het ook uitbesteden aan een beleggingsfonds.

Trouw niet in gemeenschap van goederen; woon niet samen zonder samenlevingscontract

Je bepaalt dan zelf waaraan je je geld uitgeeft. Als een van jullie beiden failliet gaat of in de schulden komt, dan blijft het kapitaal van de ander intact. Het is de beste manier om elkaar te beschermen.

Conclusie

Nu je weet dat geldzaken niet ingewikkeld hoeven te zijn, heb je geen excuus meer. Dus kom vandaag nog in actie, en word de baas over je eigen financiële toekomst.

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldverslinders in uw budget opsporenGeldverslinders in uw budget opsporenAls uw portemonnee ruim vóór het einde van de maand al weer leeg is, dan ligt dat gewoonlijk niet aan onverwachte uitgav…
Geldtips, -lessen en -types uit 'Een dubbeltje op z'n kant'Geldtips, -lessen en -types uit 'Een dubbeltje op z'n kant'Een dubbeltje dat op zijn kant staat, kan ieder ogenblik omrollen. Dat is de financiële situatie van de mensen in het ge…
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Economie: Het maken van een begrotingGeld uitgeven is niet moeilijk, maar niet te veel geld uitgeven is een stuk moeilijker. Vooral voor mensen met een klein…

Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Werken bij Albert Heijn is vaak werken tegen goede arbeidsvoorwaarden. Een goed salaris, personeelskorting en bonussen v…
Bronnen en referenties
  • Vrouw en geld, Bodo Schäfer & Christine Pannebakker
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.